Zo schakelt u “Uitgebreid” zoeken in met Windows 10

Uitgebreid zoeken in Windows 10 inschakelen:

  1. Start de app Instellingen.
  2. Klik op Zoeken–> Zoeken in Windows.
  3. Klik op het keuzerondje “Uitgebreid” onder “Mijn bestanden zoeken”.

Geldt voor Windows 10 1903 en hoger

De update van mei 10 voor Windows 10 heeft de zoekervaring gereviseerd door deze te scheiden van de Cortana-assistent-interface. Als onderdeel van deze wijziging heeft Microsoft ook de zoekfunctie zelf herzien en een nieuwe “uitgebreide” modus toegevoegd die effectiever is in het vinden van bestanden.


Voorheen doorzocht de taakbalk zoekbalk alleen bestanden op uw bureaublad en in uw bibliotheken. Met de nieuwe verbeterde modus kunt u alle bestanden op uw apparaat doorzoeken , ongeacht waar ze zich bevinden. Dit betekent dat zoeken eerder een resultaat oplevert, vooral als u bestanden opslaat op niet-standaardlocaties.

Omdat Uitgebreid zoeken een veel breder bereik heeft, merkt u mogelijk dat de prestaties iets minder zijn en een kortere batterijduur wanneer veel nieuwe bestanden worden geïndexeerd. Als u echter veel zoekt, moeten de voordelen van het nieuwe systeem aanzienlijk opwegen tegen de enkele kanttekeningen.

Om Uitgebreid zoeken in te schakelen, opent u de app Instellingen (Win + I sneltoets) en klikt u vervolgens op de nieuwe categorie ‘Zoeken‘. Kies de pagina ‘Zoeken in Windows‘ in de linker zijbalk. Klik vervolgens op de optie “Uitgebreid” onder “Mijn bestanden zoeken“.

Uitgebreid zoeken wordt nu ingeschakeld. Als dit voor de eerste keer is dat u dit gebruikt, begint Windows met het indexeren van uw bestanden. U kunt de voortgang volgen onder het kopje “Indexeringsstatus“. Dit staat boven “Mijn bestanden zoeken“.

Het indexeren kan lang duren, vooral op low-end apparaten. Het proces pauzeert automatisch als u op batterijvoeding werkt. Totdat de index compleet is, worden sommige bestanden mogelijk niet weergegeven in de zoekresultaten, dus u kunt uw apparaat het beste aansluiten op stroom en wachten tot de procedure is voltooid.

U kunt stoppen met het weergeven van bepaalde mappen in de zoekopdracht met de knop ‘Een uitgesloten map toevoegen‘ verderop op de pagina Zoeken in Windows. Gebruik de file picker (het + teken) om te bladeren naar de map die u wilt uitsluiten. Alle bestanden op de locatie worden verwijderd uit de index, zodat u ze niet ziet in een zoekopdracht.

Over het algemeen moet u alle hoofdmappen uitsluiten die geen eigen bestanden bevatten. Sommige locaties, zoals de Windows-systeem map, zijn standaard uitgesloten omdat het onwaarschijnlijk is dat u deze ooit zult doorzoeken. Het uitsluiten van mappen die alleen systeembestanden bevatten, vermindert de indexgrootte en verbetert de prestaties, dus besteed de tijd om locaties die u nooit hoeft te doorzoeken op deze lijst te zetten.

Nadat de configuratie is voltooid en de index is gebouwd, kunt u op Win + S drukken om alle geïndexeerde bestanden op uw pc te doorzoeken. U zou nu veel meer resultaten moeten zien, vergeleken met het zoeken in bibliotheken in eerdere Windows 10-Uitgaves.


Pin It on Pinterest