• Windows 11 blijft qua marktaandeel achter op Windows 10.
  • Volgens de laatste cijfers van StatCounter heeft Windows 10 een marktaandeel van 67,23%. Terwijl Windows 11 slechts een marktaandeel van 28,18% heeft.
  • Veel pc’s kunnen niet upgraden naar Windows 11 omdat ze niet voldoen aan de minimale upgradevereisten. Zo hebben veel pc’s geen TPM 2.0 chip.
  • Gebruikers van Windows 10 lijken terughoudend om te upgraden. Of nieuwe hardware aan te schaffen om Windows 11 te kunnen gebruiken.

Windows 11 werd gelanceerd in oktober 2021 maar het besturingssysteem blijft qua marktaandeel nog steeds achter bij Windows 10. Windows 11 heeft een marktaandeel van slechts 28,18% vergeleken met het marktaandeel van 67,23% van Windows 10. Die cijfers zijn volgens StatCounter en laten weinig verandering zien vergeleken met de afgelopen maanden.

Zelfs voordat Windows 11 werd uitgebracht, was het duidelijk dat sommige mensen niet zouden upgraden naar het nieuwe besturingssysteem. De minimumvereisten van Microsoft voor het upgraden waren controversieel toen ze voor het eerst werden aangekondigd en blijven vandaag de dag voor spanning zorgen.

In oktober 2025 wordt de ondersteuning voor Windows 10 beëindigd, waardoor mensen ongeveer 19 maanden de tijd hebben om hun pc te upgraden. Of een nieuwe computer aan te schaffen of het risico te lopen een verouderd besturingssysteem te gebruiken. Bij de huidige trend in het marktaandeel zal het veel langer dan 19 maanden duren voordat Windows 11 Windows 10 passeert. We zullen moeten zien of het einde van de ondersteuning voor Windows 10 hier verandering in brengt.

Er zijn verschillende redenen waarom pc gebruikers terughoudend zijn om te upgraden naar Windows 11. Ten eerste voldoen veel pc’s niet aan de minimale upgradevereisten van Microsoft, zoals het hebben van een TPM 2.0 chip. Bovendien lijken Windows 10 gebruikers terughoudend om nieuwe hardware aan te schaffen om Windows 11 te kunnen gebruiken.

Microsoft heeft Windows 10-gebruikers onder druk gezet om te upgraden naar Windows 11 met pop-upadvertenties op volledig scherm. Hoewel de upgrade naar Windows 11 gratis is, zijn sommigen niet geïnteresseerd. Anderen die willen upgraden, kunnen dit niet doen omdat hun pc niet voldoet aan de minimumvereisten van Windows 11. Microsoft heeft wel een nieuw Extended Support Updates (ESU)-programma voor Windows 10 geïntroduceerd. Maar daarvoor zijn maandelijkse betalingen nodig en alleen beveiligings-updates komen in aanmerking. Het programma is vooral bedoeld voor commerciële klanten.

Microsoft wil dit waarschijnlijk niet horen, maar het is gemakkelijk in te zien waarom gebruikers niet willen upgraden van Windows 10 naar Windows 11. Zelfs als een systeem aan de minimale vereisten voldoet voor een upgrade, zijn er niet veel functies exclusief gemaakt voor Windows 11.

Op de website van Microsoft staat een grafiek waarin Windows 10 en Windows 11 worden vergeleken. Zelfs op de website van Microsoft, de meest waarschijnlijke plaats waar een argument voor een upgrade te vinden is, is de lijst met exclusieve functies kort.

Gaan gebruikers hun pc upgraden voor een nieuwe interface, wakker worden bij nadering of vergrendelen bij een pauze, Smart App Control en beter opnieuw koppelen? Live ondertiteling, Natural Verteller en Windows Studio-effecten zijn leuk. Maar bij SoftwareGeek zijn we er niet zeker van dat velen een upgrade zullen uitvoeren alleen maar om Windows 11 te hebben.

Gamers krijgen met Windows 11 wel een duwtje in de rug in de vorm van Auto HDR en de Controller-balk. Maar zelfs functies die ooit exclusief voor Windows 11 waren bedoeld, zoals Direct Storage en DirectX 12 Ultimate, zijn ook naar Windows 10 gebracht.

Het is duidelijk dat de overstap naar Windows 11 voor veel gebruikers niet aantrekkelijk is. Windows 11 is een prima besturingssysteem, maar het is niet genoeg om iedereen te overtuigen om te upgraden. Uit cijfers blijkt dat mensen terughoudend zijn om van Windows 10 naar Windows 11 te migreren, wat waarschijnlijk te wijten is aan verschillende factoren. 

De strenge upgrade eisen van Windows 11 zullen sommigen ervan weerhouden hun pc te upgraden naar Windows 11. Zij lopen enkele geweldige functies mis die ervoor kunnen zorgen dat gebruikers een nieuwe computer kopen.