• Het lijkt erop dat Microsoft de mogelijkheid in de Verkenner terugbrengt om een ​​item vanuit de Verkenner naar de adresbalk te slepen en neer te zetten.
  • De functionaliteit is beschikbaar vanaf een recente Beta Channel Insider Build van Windows 11. De functie dient u in te schakelen via ViVetool.
  • Microsoft had de mogelijkheid verwijderd om inhoud naar de adresbalk van Verkenner te slepen en neer te zetten. Dat gebeurde toen het een bijgewerkte Verkenner uitbracht in Windows 11 versie 23H2.

Microsoft brengt een Verkenner functie terug die velen hebben gemist. Maar de kans bestaat dat u deze nog niet eerder hebt gebruikt. In de nieuwste Beta Channel Insider Build van Windows 11 kunt u een item vanuit Verkenner naar de adresbalk slepen en neerzetten. De functionaliteit vereist wat sleutelen met ViVetool, maar het ziet er veelbelovend uit dat de functie terugkeert.

De verandering werd opgemerkt door PhantomOcean3 op X (voorheen Twitter), verder op ziet u de video.

Het zal u misschien verbazen te horen dat de functie terug moet komen, omdat het slepen en neerzetten van items naar de adresbalk van de Verkenner lange tijd beschikbaar was in Windows 11. Maar Microsoft heeft de functie verwijderd toen het de nieuwe Verkenner met Windows 11 versie 23H2 uitbracht.

De lijst met wat er nieuw is in File Explorer op Windows 11 versie 23H2 is indrukwekkend.

Als onderdeel van Windows 11 versie 23H2 heeft Microsoft de Verkenner gemoderniseert met een nieuwe codebase met behulp van WinUI 3 van de Windows App SDK (WASDK) en XAML. Hoewel het bedrijf met de nieuwe versie nieuwe functies kan blijven ontwikkelen, behoudt de standaardbestandsbeheerder nog steeds de vertrouwde interface, maar met enkele verbeteringen. 

Een van de belangrijkste wijzigingen in deze release zijn de nieuwe ontwerpwijzigingen van de header. Nadat u uw apparaat hebt bijgewerkt, zult u onmiddellijk merken dat de opdrachtbalk nu onderaan de adresbalk verschijnt met bijgewerkte knoppen. 

De vernieuwingsknop verschijnt naast de navigatieknoppen in de adresbalk. Bovendien verwijdert de adresbalk de groene voortgangsbalk ten gunste van een nieuwe knipanimatie die op het tabblad verschijnt terwijl u een nieuwe locatie laadt. 

De nieuwe Verkenner miste echter de mogelijkheid om items naar de adresbalk te slepen en neer te zetten. In de nieuwe verkenner zal de functie in de onderdelen update Windows 11 versie 24H2 worden uitgebracht. Het wordt eerst op ARM pc’s uitgebracht voordat het later dit jaar voor iedereen wordt uitgerold. Misschien zien we dat deze update het slepen en neerzetten in de Verkenner naar de adresbalk terugbrengt. Als dat niet het geval is, kunnen we de functie in een toekomstige versie van Windows zien.

Dit is niet de eerste keer dat Microsoft functionaliteit weghaalt en vervolgens terugbrengt. Het bedrijf heeft op beruchte wijze de mogelijkheid weggenomen om inhoud naar de taakbalk te slepen en neer te zetten toen het Windows 11 uitbracht. Die functie is sindsdien weer aan het besturingssysteem toegevoegd, maar wij gebruikers hebben niet altijd zoveel geluk. U kunt de taakbalk in Windows 11 bijvoorbeeld nog steeds niet naar de zijkant of bovenkant van uw scherm verplaatsen.

Het is niet helemaal juist om te zeggen dat Microsoft deze functies verwijdert. In veel gevallen bouwt Microsoft een nieuwe ervaring vanaf de basis op. Het voegt niet altijd alle functionaliteit toe die een voorganger had. In feite verliezen eindgebruikers een functie, maar het is niet zo dat iemand bij Microsoft lacht omdat hij functies wegneemt. Microsoft geeft prioriteit aan bepaalde functies op basis van telemetriegegevens, gebruikersfeedback en de overkoepelende visie voor Windows. Soms moet het bedrijf meteen aan de belangrijkste features werken en later zaken toevoegen.