In de Nederlandse internetsector is grote onrust ontstaan. Het gaat over het nieuws dat de techniek achter .nl domeinnamen verhuisd zal worden naar Amazon Web Services (AWS).
Dat is een groot Amerikaans bedrijf wat serverruimte verhuurt. Dit heeft geleid tot discussies over de mogelijke gevolgen van het uitbesteden van deze cruciale infrastructuur aan een buitenlands bedrijf.
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), verantwoordelijk voor het beheer achter de .nl domeinen van het ‘telefoonboek‘, wat in technische termen DNS wordt genoemd. Heeft aangegeven dat de verhuizing noodzakelijk is vanwege de hoge onderhoudskosten en het gebrek aan gekwalificeerd personeel. Ook al zullen de servers binnen de Europese Unie gehost worden, toch zijn er zorgen geuit. Met name over de afhankelijkheid van een Amerikaans bedrijf en de potentiële invloed van de Amerikaanse overheid.
Kritisch
Kritische reacties zijn gekomen vanuit verschillende hoeken, waaronder de Vereniging van Registrars. Dat is de branche-organisatie voor internetbedrijven die domeinnamen registreren voor klanten. Ook politieke partijen zoals GroenLinks-PvdA, D66 en NSC hebben Kamervragen gesteld. De bezorgdheid richt zich met name op digitale autonomie, politieke afhankelijkheid en potentiële privacy risico’s.
Bert Hubert, een bekende internetexpert op het gebied van domeinnaamregistratie, bekritiseert de beslissing. Hij maakt zich zorgen over het verlies van digitale autonomie. Verder wijst hij op mogelijke negatieve gevolgen van afhankelijkheid van de Verenigde Staten in geval van hacks of politieke conflicten. De zorgen worden versterkt door wetgeving die Amerikaanse overheden voorrang geeft in noodsituaties.
Bovendien zijn er zorgen over privacy, omdat de gegevens van de 6,3 miljoen .nl domeinnamen bij Amazon zullen worden opgeslagen. Er bestaat de mogelijkheid dat de Amerikaanse inlichtingendiensten zich toegang tot de gegevens zullen verschaffen.
SIDN verdedigt haar keuze door te benadrukken dat de operationele, beveiligings- en strategische eisen van AWS het beste aansluiten bij hun behoeften. Ze beweren het ministerie van Economische Zaken vooraf te hebben geïnformeerd.
Desondanks betreurt de brancheorganisatie Dutch Cloud Community het gebrek aan een aanbestedingsproces. Sommige mensen in de sector vragen zich zelfs af of het beheer van het .nl-domein wel toevertrouwd moet blijven aan SIDN. Zij opperen een heroverweging.
Deze controversiële verhuizing roept belangrijke vragen op over de toekomst van de Nederlandse digitale autonomie en het behoud van controle over onze belangrijkste internetinfrastructuur. Het blijft afwachten hoe deze kwestie zal worden aangepakt en of er maatregelen genomen zullen worden om de bezorgdheden van de internetsector te adresseren.