Wanneer u een schone installatie uitvoert van Windows 11 Build 26020 of nieuwer, uit het Canarische kanaal. Dan zult u merken dat WordPad niet langer is geïnstalleerd.

Vanaf Windows 11 Build 26020 heeft Microsoft twee van zijn functies getrokken: WordPad en People verwijdert. Deze apps worden niet meer geïnstalleerd met Windows 11. Wanneer u een schone nieuwe installatie uitvoert.

Voorlopig is deze wijziging beperkt tot Build 26020. Maar een opmerking in het ondersteuningsdocument suggereert dat WordPad ook uit de productie builds zal worden verwijderd. Het is onduidelijk wanneer Microsoft WordPad uit Windows 11 zal verwijderen. Het is echter waarschijnlijk dat dit zal gebeuren met de uitgave van de geruchtmakende Windows Hudson Valley update.

In een ondersteuningsdocument dat in december 2023 werd bijgewerkt, vermeldde Microsoft duidelijk dat WordPad is afgeschreven. Daarin stelt het bedrijf dat:

WordPad niet langer wordt bijgewerkt en zal worden verwijderd in een toekomstige release van Windows.

Zonder uit te leggen waarom het bedrijf de verouderde tekst editor verwijdert, suggereerde het dat mensen Microsoft Word zouden gebruiken voor rich-text-documenten. Als u de voorkeur geeft aan een lichtgewicht of gratis tekst editor voor documenten .txt, raadt Microsoft aan om over te schakelen naar kladblok.

We raden Microsoft Word aan voor Rich-text documenten zoals .doc en .rtf en Windows Kladblok voor platte-tekstdocumenten zoals .txt,

zo merkte de technologiegigant op.

Dit zou niemand moeten verbazen, omdat Microsoft zwaar investeert in apps als Kladblok en Paint.

Het is interessant dat Microsoft gebruikers niet toestaat WordPad handmatig opnieuw te installeren nadat deze is verwijderd. Vooral ook omdat WordPad niet beschikbaar is in de Microsoft Store, kunt u de oorspronkelijke app store niet bezoeken om de app opnieuw te downloaden.

Eenmaal verwijderd, komt het niet meer terug via de officiële media.

Microsoft is ook bezig met het uitfaseren van de People-app en Stappen Recorder.

Nieuwe Windows 11 Bevat Geen Wordpad Meer
People app in Windows 10 | afbeelding met dank aan Microsoft

Ook de People-app, die veel logischer was tijdens het Mobiele Windows 10 tijdperk, wordt niet langer geïnstalleerd in nieuwe Windows Kanarie downloads.

Destijds beschreef Microsoft de People-app als uw adresboek, enigszins vergelijkbaar met de contacten-app op uw telefoon. Maar het combineerde ook enkele van de beroemde native sociale apps op één plek. Dit waren apps als Skype, Mail en Agenda, de laatst genoemde wordt ook verwijdert uit Windows.

Tegelijkertijd verwijdert Microsoft andere verouderde componenten uit het besturingssysteem. Zoals de oude taakbalk, het systeem vak en P2P services.

Wanneer deze wijzigingen in het productiekanaal worden doorgevoerd, zullen sommige tijdelijke oplossingen niet meer werken. Zoals het bewerken van het Windows-register om de oude taakbalk opnieuw in te schakelen.