Verwachte leestijd: 3 minuten

Meer Pcs Krijgen Windows 11 Upgrade

  • Microsoft heeft de compatibiliteitsblokkering opgeheven voor bepaalde systemen. Waarvoor al meer dan twee jaar geen upgrade naar Windows 11 mogelijk is.
  • Het probleem houdt verband met Intel Smart Sount-technologie bij gebruik op 11e generatie Intel Core-processors en Windows 11.
  • Nieuwe stuurprogramma’s lossen het probleem op. Dat stelt Microsoft in staat de weg vrij te maken voor eerder getroffen pc’s om naar Windows 11 te upgraden.

Uw pc kan mogelijk upgraden naar Windows 11. Als we ervan uitgaan dat u zich in een subset van gebruikers bevindt met een specifieke CPU. Niet meteen beginnen met de upgrade: dit is geen beleidswijziging van Microsoft met betrekking tot de minimumvereisten van Windows 11. Dit is slechts een oplossing voor een fout waarvoor een compatibiliteitsblokkering nodig was. Deze moest ervoor zorgen dat systemen niet tegen problemen aanliepen. Nu de fout is verholpen, is de blokkade opgeheven.

Kort nadat Windows 11 uitkwam in 2021, ontdekten Microsoft en Intel compatibiliteitsproblemen. Deze fout troffen zij aan in de Intel Smart Sound Technology (Intel SST) op 11e generatie Core-processors met Windows 11.

Meer Pcs Krijgen Windows 11 Upgrade
Afbeelding met dank aan Intel

Microsoft paste een compatibiliteitsblokkering toe op getroffen systemen, waardoor die pc’s niet konden upgraden naar Windows 11. Nu, ruim twee jaar later, heeft Microsoft het probleem opgelost en een pad vrijgemaakt zodat deze computers Windows 11 kunnen gebruiken.

Microsoft legt het upgrade-pad naar Windows 11 uit. Dat doet het bedrijf na het updaten van de Windows Smart Sound Technology-stuurprogramma’s:

Meer Pcs Krijgen Windows 11 Upgrade Zodra u de update hebt uitgevoerd naar een compatibele versie van de  Intel Smart Sound Technology stuurprogramma’s, kunt u upgraden naar Windows 11. Houd er rekening mee dat als er geen andere veiligheidsmaatregelen zijn die van invloed zijn op uw apparaat, het tot 48 uur kan duren voordat de upgrade naar Windows 11 wordt aangeboden. We raden u aan niet handmatig te upgraden met behulp van de knop ‘Nu bijwerken’ of de Media Creation Tool totdat u de noodzakelijke stuurprogramma-updates hebt uitgevoerd.

Zoals opgemerkt door Microsoft, kan het tot twee dagen duren voordat uw pc de optie ziet om te upgraden naar Windows 11 nadat u de Intel SST-stuurprogramma’s van het apparaat hebt bijgewerkt.

Windows 10 bereikt in oktober 2025 het einde van de ondersteuning. Microsoft moedigt al enige tijd gebruikers aan om systemen te upgraden naar Windows 11. Dat is echter niet voor iedereen een goede optie. De strenge minimumeisen van Windows 11 verhinderen dat sommige, relatief nieuwe pc’s, niet kunnen upgraden naar het nieuwste besturingssysteem van Microsoft.

Begin april 2024 onthulde Microsoft hoeveel het commerciële klanten zou kosten om Windows 10 na het stopzetten van de ondersteuning te blijven gebruiken. En daarnaast ook de beveiligingsupdates te blijven ontvangen na 14 oktober 2025. De prijzen beginnen het eerste jaar bij € 56 per apparaat, maar gaan daarna snel omhoog. Het kost € 112 per apparaat om een ​​tweede jaar beveiligingsupdates te krijgen en vervolgens € 224 per apparaat voor een derde jaar. Microsoft zal ook delen hoeveel het individuen zal kosten om beveiligingsupdates voor Windows 10 te blijven ontvangen. Naar verwachting zal dat niet goedkoop zijn.