Alles Wat We Weten over Windows 11 24h2

Microsoft maakt zich op voor weer een druk jaar in de wereld van Windows. Waarbij aankomende AI pc’s van alle grote OEM partners deze zomer centraal zullen staan. Maar wat is de volgorde van zaken voor versie 24H2, hoe maakt Microsoft Windows 11 gereed voor AI pc’s? Het balangrijkste is; wanneer komt de volgende versie van Windows 11 en waarom wordt deze als eerste gelanceerd op nieuwe Arm pc’s? Zoals we eerder bekent maakte.

In tegenstelling tot versie 23H2 van vorig jaar, zal versie 24H2 naar verwachting een grotere update voor het besturingssysteem zijn. Gebaseerd op een nieuwe versie van het Windows platform. Die moet prestatie- en beveiligingsverbeteringen met zich meebrengen, samen met de opmerkelijke nieuwe functies en kwaliteitsupdates.

We verwachten dat versie 24H2 zich sterk zal richten op AI-ervaringen van de volgende generatie. Dat is iets wat Microsoft het afgelopen jaar heeft geplaagd. Geruchten suggereren dat er een nieuwe geavanceerde Copilot op komst is die de Windows UX zal verbeteren. Deze zal met AI en machine learning uitgerust zijn om de productiviteit in apps, zoeken en meer te verbeteren.

Alles Wat We Weten over Windows 11 24h2
Afbeelding met dank aan Intel.com

Microsoft test momenteel veel van de functies ​​in het Insider Canary en Dev Kanaal, waaruit deze volgende release zal bestaan. We zijn dus al op de hoogte van enkele van de nieuwe functies die in deze volgende release komen. Berichten hierover houden we uptodate zodra er nieuwe functies beschikbaar komen of ontdekt worden!

Dat zijn veel vragen, en we doen ons best om ze te beantwoorden. Op basis van informatie uit bronnen en de plannen die bekend zijn van het bedrijf. Hieronder leest u alles wat we tot nu toe weten over wat Microsoft dit jaar voor Windows 11 heeft gepland.

Te beginnen met de planning staat Microsoft op het punt om een ​​basisbuild voor de volgende versie van Windows 11 te tekenen. Volgens bronnen is Microsoft van plan begin april een definitieve basisbuild van Windows 11 versie 24H2 aan fabrikanten uit te brengen. Deze mijlpaal wordt gewoonlijk RTM of Release To Manufacturers genoemd. Dit is het moment waarop OEM’s zoals Dell, HP, Lenovo, enz. een productie versie van Windows ontvangen. Deze krijgen zij voor de algemene uitgave om op nieuwe hardware te zetten.

In het verleden was de RTM build een vrijwel definitieve weergave van het besturingssysteem. Maar in het tijdperk van Windows als een Service is dat niet langer het geval. Voor Windows 11 is de RTM mijlpaal slechts een punt waarop het onderliggende platform stabiel genoeg acht om te verzenden. Dat is ongeacht of er al dan niet oppervlaktefuncties klaar zijn. Als het platform compleet is, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat u de functionaliteit compleet heeft.

Dat betekent dat hoewel er in april een RTM build aan fabrikanten zal worden vrijgegeven. Windows 11 versie 24H2 zal pas later in de zomer daadwerkelijk klaar zal zijn. Dit geeft Microsoft de tijd om te blijven werken aan de functies voor deze update, inclusief enkele onaangekondigde next-gen AI-ervaringen die het bedrijf van plan is te onthullen tijdens een evenement op 20 mei .

Dit lijkt sterk op wat het bedrijf deed toen Windows 11 voor het eerst werd gelanceerd in 2021. Microsoft onthulde het besturingssysteem in juni van dat jaar. Het bracht een basis RTM build uit voor OEM partners (en insiders). Vervolgens ging het door met het updaten van de basisbuild gedurende de zomer totdat Windows 11 21H2 beschikbaar en klaar was in oktober 2021

Alles Wat We Weten over Windows 11 24h2

De uitrol van versie 24H2 zal deze keer iets anders verlopen, omdat het in twee golven gebeurt. De eerste golf begint in juni, de tweede golf wordt in september verwacht. Dit komt omdat aankomende op de Snapdragon X Series Arm gebaseerde hardware versie 24H2 vereist om te functioneren. OEM partners hebben deze Windows versie nodig als zij deze zomer nieuwe hardware met die chips willen leveren. De hardware is anders onbruikbaar zonder Windows 11 24H2, ze hebben dus geen andere keuze dan die uitgave te gebruiken.

De Arm apparaten die met versie 24H2 worden geleverd, zullen een aantal van de komende Next Gen AI ervaringen missen. Microsoft is van plan die op 20 mei te onthullen. Dat gebeurt later dit jaar wanneer Windows 11 versie 24H2 klaar wordt geacht voor de massa. Het bedrijf is van plan deze AI ervaringen en de algehele functieset voor Windows 11 versie 24H2 in juli en augustus af te ronden.

Zodra de ondertekening in augustus is voltooid, zal de release van Windows 11 versie 24H2 in september 2024 beschikbaar zijn. Hert wordt dan als update aangeboden voor bestaande Windows 11 pc’s. De Arm pc’s die worden geleverd met versie 24H2 zullen een cumulatieve update ontvangen die alle aanvullende AI mogelijk maakt. Samen met de functies en ervaringen die tijdens de zomer zijn afgerond.

Hier is een basisoverzicht van het Windows-schema voor dit jaar. U dient er rekening mee te houden dat de termijnen kunnen verschuiven, dus alles is onder voorbehoud:

  • April 2024: Windows 11 versie 24H2 bereikt RTM mijlpaal.
  • Mei 2024: Microsoft organiseert een Windows-evenement om nieuwe AI-ervaringen te onthullen.
  • Juni 2024: Zijn de eerste Arm PC’s met versie 24H2 aan de beurt.
  • Juli 2024: Microsoft voltooit de functieset voor Windows 11 versie 24H2.
  • Augustus 2024: Microsoft tekent af voor de eerste featurepatch voor versie 24H2.
  • September 2024: Windows 11 versie 24H2 + releases van nieuwe AI-functies voor iedereen.

Zo zal de volgorde van zaken voor Windows 11 deze zomer zijn. Er is dus nog veel werk te doen met spannende aankondigingen die nog zullen komen. De vraag blijft open wat Microsoft precies van plan is te onthullen voor Windows 11. Vooral met betrekking tot nieuwe AI ervaringen op 20 mei is een grote vraag.

AI Verkenner, is een interne naam, voor de belangrijkste feature voor Windows 11 versie 24H2. Vooral als het gaat om AI-ervaringen van de volgende generatie. Met deze functie kunt u alles wat u op uw computer doet, in natuurlijke taal omzetten in een doorzoekbaar geheugen.

Alles Wat We Weten over Windows 11 24h2
Afbeelding met dank aan Microsoft.com

Het heeft een gebruikersinterface waarmee de gebruiker terug kan scrollen door alle zaken die hij de afgelopen dagen op zijn computer heeft gedaan. Dat wordt gefilterd op de zoekcriteria van de gebruiker. De AI kan alles wat hij op het scherm ziet documenteren en ordenen. Dat is inclusief apps, zinnen, webpagina’s, documenten, foto’s, video’s en meer. 

De gebruiker kan AI Explorer openen om te zoeken naar vrijwel alles wat hij op zijn computer heeft gedaan of gezien. Een gebruiker kan bijvoorbeeld typen ‘zoek die foto van een dinosaurus die Sarah me op WhatsApp heeft gestuurd’ en de AI kan het exacte moment weergeven waarop die afbeelding met je is gedeeld.

AI Explorer kan ook analyseren wat er momenteel op het scherm staat wanneer het wordt geopend, en suggesties doen op basis van wat het ziet. Een voorbeeld hiervan is het bekijken van een afbeelding op een webpagina of in een app, en de AI Explorer-interface voorstellen om de achtergrond van de afbeelding op het scherm te verwijderen met behulp van een app zoals Paint.

Deze functie is uiteraard iets dat gebruikers kunnen uitschakelen als ze het niet leuk vinden of als ze zich zorgen maken over de privacy. De gegevens die door AI Explorer worden verwerkt op het apparaat en niet naar de cloud verzonden. Omdat de functionaliteit van AI Explorer offline kan werken. 

Een andere nieuwe AI-functie waar Microsoft aan werkt voor Windows 11 is een update voor live ondertiteling die de mogelijkheid biedt om verschillende talen in realtime op het apparaat te vertalen. In feite is de optie om live ondertiteling in te schakelen zojuist gepromoveerd naar het allerhoogste niveau van het Control Center op Windows 11, omdat Microsoft verwacht dat meer mensen het zullen gaan gebruiken.

We hebben de afgelopen twaalf maanden al een handvol nieuwe generatieve AI ervaringen hun weg naar Windows 11 zien vinden. Waaronder de mogelijkheid om afbeeldingen te genereren in Paint, de achtergrond te vervagen of te verwijderen in de Foto’s-app, en Copilot voor Windows zelf. Op dit moment zijn al deze generatieve AI ervaringen afhankelijk van de cloud, maar de verwachting is dat dit met versie 24H2 gaat veranderen.

Op pc’s met ondersteunde NPU’s (neurale verwerkingseenheden) zal Microsoft de mogelijkheid bieden om een ​​aantal generatieve AI-ervaringen op het apparaat uit te voeren. Copilot zal een van de eerste AI-functies zijn die lokaal kunnen draaien, wat de prestaties voor basisquery’s zou moeten versnellen en de afhankelijkheid van de AI-servers van Microsoft zou moeten verminderen. Copilot kan indien nodig nog steeds contact opnemen met de cloud.

Ik heb ook gehoord dat Microsoft Copilot-tekstgeneratie wil introduceren in apps als Notepad en Phone Link SMS, die op dezelfde manier zullen functioneren als hoe het al doet in apps als Word of Outlook.

Begin 2024 plaagde Microsoft dat dit jaar alles zou gaan over het veranderen van Windows in een AI-aangedreven platform:

Alles Wat We Weten over Windows 11 24h2… we zullen een belangrijke verschuiving inluiden naar een meer persoonlijke en intelligente computertoekomst waarin AI naadloos in Windows zal worden verweven, van het systeem tot het silicium en de hardware. Dit zal niet alleen de computerervaring van mensen vereenvoudigen, maar ook versterken, waardoor 2024 het jaar van de AI-pc wordt.

Maar 2024 gaat niet alleen over AI, het gaat ook over Windows on Arm. Concreet gaat het om de nieuwe Snapdragon X Series SoC van Qualcomm, die eindelijk concurreert met Apple Silicon op het gebied van prestaties en efficiëntie. Microsoft heeft zoveel vertrouwen in Qualcomm dat het van plan is alleen Arm-chips aan te bieden in de nieuwe hardware van Surface Pro en Surface Laptop voor consumenten. Deze zal op 20 mei zal worden onthuld.

Dell, HP, Lenovo en vele andere grote OEM’s zijn ook aan boord om deze zomer nieuwe Arm-hardware te gaan leveren, allemaal vooraf geladen met Windows 11 versie 24H2 en klaar voor de komende golf van AI-functies van de volgende generatie. De chips van Qualcomm hebben momenteel de krachtigste NPU’s op de markt.

Het evenement van Microsoft op 20 mei zal het echte begin zijn van het AI-pc-tijdperk, want dat is het moment waarop het bedrijf van plan is eindelijk zijn volledige visie voor AI aangedreven Windows 11 pc’s te onthullen.