• Microsoft test een nieuwe updatemethode voor Windows 11 waarmee het besturingssysteem essentiële updates kan installeren zonder opnieuw op te starten.
  • Deze methode, genaamd hot patching, wordt al een tijdje gebruikt in Windows Server en Xbox.
  • Hot-patching voor Windows 11 zal naar verwachting later dit jaar worden geïntroduceerd met versie 24H2.

Als er één ding is dat gebruikers van Windows haten, dan zijn het wel Windows-updates. Omdat die uw workflow of game-sessie onderbreken met een pop-up. Daarin wordt u gevraagd uw pc opnieuw op te starten om de nieuwste beveiligingsupdate te installeren. Het gebeurt minstens één keer per maand, want zo vaak geeft Microsoft beveiligingsupdates voor pc’s met Windows uit.

Dit kan binnenkort tot het verleden behoren, omdat het bedrijf een updatemethode test: hot patching voor Windows 11. Hot-patching wordt al gebruikt in sommige Windows Server-edities. En ook bij de Xbox, nu lijkt het erop dat het bedrijf zich voorbereidt om deze functie ook naar apparaten met Windows 11 te brengen. 

De nieuwste Windows 11 Dev Channel-build test een beveiligingsupdate zonder opnieuw opstarten op pc’s waarop Virtualization Based Security is ingeschakeld. Na installatie wordt de Windows buildstring bijgewerkt naar: ge_release_svc_hotpatch_prod1.240211-0859.

Volgens de eigen documentatie van Microsoft werkt hot patching door:

De code in het geheugen van actieve processen te updaten zonder dat het proces opnieuw hoeft te worden opgestart. 

Onze bronnen vertellen ons dat Microsoft van plan is hot patching in Windows 11 te gebruiken. Dat gebeurt om de maandelijkse beveiligingsupdates te leveren zonder dat u de pc opnieuw hoeft op te starten. Dit betekent echter niet dat u nooit meer opnieuw hoeft op te starten voor een update die in behandeling is. Hot-patching is afhankelijk van een basisupdate die om de paar maanden opnieuw moet worden opgestart.

In een ideale wereld betekent dit dat u slechts vier maandelijkse beveiligingsupdates per jaar een herstart vereisen, namelijk in januari, april, juli en oktober. De overige maanden worden onderhouden via hot-patching, waarvoor geen herstart nodig is. Uiteraard kunnen alle grote beveiligingsupdates, reparaties en functie-updates, indien nodig, op elk moment worden geleverd. Zelfs buiten deze ingestelde maanden nog steeds een herstart nodig zijn na een update.

Microsoft hoopt later dit jaar hot-patching uit te brengen naast de release van Windows 11 versie 24H2 op 32 en 64 bit machines. Apparaten met ARM64 zullen pas in 2025 ondersteuning krijgen voor hot-patching, als het schema niet wijzigt. Het is onduidelijk of hot patching beschikbaar zal zijn voor alle Windows 11 gebruikers. Mogelijk wordt het gereserveerd voor commerciële edities van Windows 11, zoals Enterprise, Education en Windows 365.