Verwachte leestijd: 3 minuten


  • Vorige week heeft Microsoft een nieuwe preview-build voor Windows 11 uitgerold met een gloednieuwe standaard installatie UI. Dat al meer dan tien jaar niet meer is gewijzigd.
  • Oplettende testers merkten echter dat de nieuwe interface eigenlijk helemaal niet nieuw is.
  • In feite wordt het al meer dan 10 jaar geleverd als onderdeel van Windows. Het was alleen tot nu toe niet standaard ingeschakeld.

Het is erg lang geleden dat Microsoft enige betekenisvolle wijzigingen heeft aangebracht in de Windows-installatie UI. De laatste keer dat het serieus werd bijgewerkt, was met Windows 8, daarvoor was het bijgewerkt met Windows Vista. Microsoft onthulde vorige week een gloednieuwe installatie UI (User Interface) voor de volgende Windows. U krijgt die naar verwachting later dit jaar te zien.

Microsoft beschrijft de nieuwe gebruikersinterface als:

We vernieuwen Windows OS Media Setup met een veel schoner en moderner ontwerp. Al dezelfde functies blijven ondersteund worden in de bare-metal (schone) OS-installatie-ervaring, inclusief ondersteuning zonder toezicht, maar zullen nu consistent zijn met de huidige upgrade- en installatie-ervaring die beschikbaar is voor de apparaten die al met Windows OS draaien.

De Windows Installatie Ui is 10 Jaar Oud
Oud Windows Setup-ontwerp en nieuw Windows Setup-ontwerp.

Windows Insiders die deze vernieuwde Windows Setup-ervaring willen uitproberen, kunnen hier de ISO voor Build 26040 downloaden en een schone installatie op hun pc uitvoeren of een schone installatie op een virtuele machine (VM).

Testers met een scherp oog hebben echter gemerkt dat de nieuwe interface niet echt aansluit bij de ontwerpesthetiek van Windows 11. Het heeft een basisvensterthema uit het Windows Vista-tijdperk. De daadwerkelijke inhoud van het venster ziet eruit alsof deze uit het tijdperk van Windows 8 komt.

U kunt het inschakelen op vroege Windows 11 builds vanaf 2021, zoals ontdekt door XenoPanther op X.

U kunt zelfs zo ver teruggaan als de technische preview van Windows 10 uit 2014, 10 jaar geleden. Die werd met dezelfde gebruikersinterface geleverd!

Om welke reden dan ook, deze zogenoemde nieuwe gebruikersinterface wordt al tien jaar met Windows geleverd. Maar werd tot nu toe nooit ingeschakeld als de standaard offline installatie interface.

Helaas betekent dit dat de nieuwe gebruikersinterface helemaal niet consistent is met Windows 11. Ook al is het geen groot probleem, toch is het teleurstellend. Omdat na al die jaren het beste dat Microsoft kon bedenken een gebruikersinterface is die tien jaar geleden daadwerkelijk werd voltooid.