• Microsoft is begonnen met het testen van ondersteuning voor overdrachtssnelheden van 80 Gbps op Windows 11 via USB.
  • Ondersteuning voor USB 80 Gbps wordt eerst geleverd bij bepaalde systemen met Intel Core 14e generatie HX-serie mobiele processors.
  • De wijziging werd uitgerold met Windows 11 Build 23615, dat eind vorige week beschikbaar kwam voor Dev Channel Insiders.

Microsoft heeft vorige week Windows 11 Build 23615 verzonden naar Insiders in het Dev Kanaal. Die build maakte krantenkoppen vanwege een controversiële toevoeging waardoor Copilot automatisch wordt geopend wanneer Windows op een breedbeeld monitor wordt gestart. 

Maar die woede-inducerende test van de nieuwe Copilot-standaard was niet het enige dat werd meegeleverd met Build 23615. Microsoft heeft ook ondersteuning toegevoegd voor USB-overdrachtssnelheden tot 80 Gbps.

Die stijging in de ondersteuning van de overdrachtsnelheid zal Windows 11 in lijn brengen met USB 4 Versie 2, ook bekend als USB 80Gbps, wat een belangrijke update is van de nieuwste USB-standaard. USB 4 Versie 2 is volledig achterwaarts compatibel, dus niemand hoeft zich zorgen te maken dat oudere accessoires defect raken als ze worden aangesloten op pc’s die de bijgewerkte standaard ondersteunen. In plaats daarvan zal USB 4 Versie 2 nieuwe mogelijkheden bieden aan pc’s die dit ondersteunen.

Microsoft legde het belang van USB 80 Gbps uit in zijn blogpost over de nieuwste Dev Kanaal build:

We zijn verheugd om ondersteuning aan te kondigen voor de nieuwste generatie USB-standaard, USB 80Gbps. In deze versie van Windows. USB 80Gbps-ondersteuning zal in eerste instantie worden gelanceerd op geselecteerde apparaten gebaseerd op de Intel Core 14e generatie HX-serie mobiele processors, zoals de nieuwe Razer Mes 18.

Microsoft voegt daar aan toe:

Dit is de eerste grote versie-update van de USB4-standaard en verhoogt de prestaties van 40Gbps naar 80Gbps. Het maakt de volgende generatie hoogwaardige beeldschermen, opslag en connectiviteit mogelijk. Het is volledig achterwaarts compatibel met randapparatuur die is gebouwd voor oudere generaties USB en Thunderbolt™ en werkt naast alle andere USB Type-C-functies.

USB 4 versie 2.0 is een beetje een vreemde naam. U zou denken dat een tweede versie van USB 4 USB 5 zou zijn, maar dat is niet het geval. In plaats daarvan is USB 4 versie 2.0 een standaard die de dubbele bandbreedte heeft van de originele USB 4. Die toename brengt USB 4 versie 2.0 naar 80 Gbps aan bandbreedte.

Het benutten van de volledige bandbreedte van USB 4 Versie 2.0 zal een tijdje relatief zeldzaam zijn op apparaten. Thunderbolt 4 heeft een limiet van 40 Gbps, maar Thunderbolt 5 heeft overdrachtssnelheden van 80 Gbps. De nieuwere Thunderbolt 5 kan ook tot 120 Gbps bereiken in de Bandbreedte Boost-modus.

Wie heeft overdrachtssnelheden van 80 Gbps nodig? Hoewel de snelheid mogelijk is, zal de verbeterde bandbreedte hoogstwaarschijnlijk worden gebruikt voor opstellingen met meerdere monitoren en externe GPU‘s. Ondersteuning voor USB 4 versie 2 maakt ook tunnelen van Display Port en PCI Express mogelijk. Het zal waarschijnlijk nog een tijdje duren voordat de grotere bandbreedte volledig benut zal worden.

Zoals benadrukt door Microsoft, zal de Razer Blade 18 één van de eerste apparaten zijn die overdrachtssnelheden van 80 Gbps via USB ondersteunen. Razer liet de Blade 18 alleen zien naast de volledige aankondigingen van de Blade 14 en Blade 16. Daar zagen we dat de Blade 18 een 18-inch 4K 165Hz-scherm zal hebben en ondersteuning voor Thunderbolt 5 heeft. Maar Razer deelde nog enkele andere details, afgezien van de belofte dat de Blade 18 een game changer zal zijn.