In Windows 11 heeft een functie Gebruikerstijden, ook wel Actieve uren genoemd. Deze functie zorgt ervoor dat uw systeem niet plotseling opnieuw opstart om updates toe te passen. Het helpt u om in uw ‘workflow’ te blijven zonder dat u wordt gestoord. De functie werkt door het bijhouden en uitzoeken wanneer de computer actief gebruikt wordt. Aan de hand daarvan zal het systeem het opnieuw opstarten inplannen op het moment dat de computer niet in gebruik is.

Het voorbehoud is dat Gebruikerstijden niet foutloos is. Het is dus mogelijk dat het apparaat nog steeds onverwachts opnieuw kan opstarten. Om dit te overkomen heeft Windows 11 een optie om de gebruikerstijden handmatig in te stellen.

In deze handleiding leiden we u door de stappen voor het configureren van actieve uren om plotseling opnieuw opstarten te voorkomen terwijl u uw apparaat actief gebruikt.

Volg deze stappen om de instellingen voor actieve uren handmatig te wijzigen in Windows.

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Windows Update.
 3. Aan de rechterkant klikt u op Geavanceerde opties.
 • Vervolgens klikt u op de instelling Gebruikerstijden.
 • Selecteer de optie Handmatig in het vervolgkeuzemenu.
 • Eerst selecteert u de starttijd waarop u de computer gaat gebruiken.
 • Daarna doet u dat ook met de Eindtijdmaximaal 18 uur, waarop u de computer niet meer gebruikt.

Nadat u de stappen hebt voltooid zal Windows 11, in afwachting van de installatie van een update, het systeem niet opnieuw opstarten. Dat gebeurt binnen de begin- en eindtijd die u heeft opgegeven.

Wanneer u de wijzigingen ongedaan wilt maken, gebruikt u de hierboven genoemde instructies. Alleen selecteert u de optie Automatisch. Het systeem kan dan zelf bepalen wanneer uw computer opnieuw opgestart moet worden.

Volg deze stappen om de instellingen voor Gebruikerstijden te wijzigen via Groepsbeleid:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar gpedit.msc en klik op het resultaat om de Editor voor lokaal groepsbeleid te openen.Gebruikerstijden Instellen in Windows 11
 3. Blader door het volgende pad: 

Aan de rechterkant dubbelklikt u op het beleid Automatisch opnieuw opstarten uitschakelen voor updates tijdens actieve uren.

 • Selecteer de optie Ingeschakeld.
 • Gebruik in de instelling Gebruikerstijden in de opties Begin en Eind om aan te geven wanneer u de computer gaat gebruiken om automatisch opnieuw opstarten te voorkomen onder het gedeelte Opties.
 1. Hierna klikt u op de knop Toepassen.
 2. Tenslotte klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen heeft voltooid, wordt voor de actieve uren het opgegeven tijdsbereik gebruikt. Gebruikers kunnen de configuratie of instelling alleen wijzigen via de app Instellingen als u het beleid in gpedit.msc ongedaan maakt.

Als u de wijzigingen ongedaan wilt maken, kunt u de hierboven beschreven instructies gebruiken. Echter selecteert u de optie Niet geconfigureerd.

Ook al kunt u de instellingen van de Gebruikerstijden nog steeds kunt aanpassen, het uitschakelen van de functies is niet meer mogelijk zoals in Windows 10.

Volg deze stappen om een ​​herstart te plannen om het toepassen van een update te voltooien:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Windows Update.
 3. Naast de knop Nu opnieuw opstarten klikt u op de pijl omlaag en kies de optie Herstart plannen.
 1. Kies het herstartschema.
 2. Hierna klikt u op de knop Opnieuw opstarten plannen.

Nadat u de stappen heeft voltooid, wordt de computer pas opnieuw opgestart nadat u het schema in de instellingen hebt opgegeven.

U kunt ook de Editor voor lokaal groepsbeleid gebruiken om een ​​nieuw standaardschema op te geven dat de computer kan gebruiken om nieuwe updates automatisch toe te passen. Het enige voorbehoud is, dat u er rekening mee moet houden dat het instellen van deze optie het apparaat tijdens actieve uren opnieuw kan opstarten.

Volg deze stappen om de deadline te wijzigen voor het opnieuw opstarten van het apparaat om updates toe te passen via Groepsbeleid:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar gpedit.msc en klik op het resultaat om de Editor voor lokaal groepsbeleid te openen.
 3. Blader door het volgende pad: 
 • Aan de rechterkant dubbelklikt u op het beleid Deadline opgeven vóór automatisch opnieuw opstarten voor update-installatie.
 1. Selecteer de optie Ingeschakeld.
 2. Gebruik onder Opties het vervolgkeuzemenu om het aantal dagen op te geven dat gewacht moet worden voordat uw computer automatisch opnieuw opstart om de installatie van kwaliteits- en functie- updates te voltooien.
 3. Vervolgens klikt u op de knop Toepassen.
 4. Tenslotte klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de computer automatisch opnieuw opgestart volgens het opgegeven schema.

Als u van gedachten verandert, kunt u de wijzigingen ongedaan maken met dezelfde instructies. U selecteert echter de optie Niet geconfigureerd.