Verwachte leestijd: 3 minuten

Het verwijderen van Edge uit Windows 11 is vrijwel onmogelijk, maar dat zal de komende weken in Europa veranderen. U kunt Edge binnenkort verwijderen zonder door de nodige hoepels te springen.

Deze verandering is mogelijk vanwege de Digital Markets Act of DMA in de Europese Economische Ruimte (EER). Microsoft zal uiterlijk 6 maart 2024 updates uitrollen voor Windows 11 (23H2) en 10 (22H2), conform de DMA. Gebruikers zullen dus veel meer controle hebben over systeemapps, standaardapps en hun gegevens die bij Microsoft zijn opgeslagen.

Microsoft schrijft op haar Blog:

Microsoft werkt eraan om de naleving van de Digital Markets Act (DMA) in de Europese Economische Ruimte (EER) te garanderen. We hebben de niet beveiligingspreview update van november 2023 voor Windows 11, versie 23H2 uitgebracht op het Release Preview Kanaal met Build 22631.2787. Waarin een voorbeeld wordt gegeven van veel van de wijzigingen die we in Windows 11 hebben aangebracht. Hiermee willen we aan onze verplichtingen voldoen. 

[UPDATE 7/12] We hebben ook de niet-beveiligingspreview-update van november 2023 voor Windows 10, versie 22H2 Build 19045.3758, ingeschakeld. Met veel van de wijzigingen die we in Windows 10 hebben aangebracht willen we aan deze verplichtingen te voldoen. Deze wijzigingen worden de komende weken geleidelijk doorgevoerd naar apparaten in de Release Preview.

Gebruikers van Windows 10 en 11 binnen de Europese Economische Ruimte kunnen Edge binnenkort verwijderen zoals elke andere systeem apps. Gelijke tijd kunt u namelijk ook Web Search uit Microsoft Bing verwijderen (exclusief voor de EER), maar ook apps als: Foto’sCortana en Camera. Het klinkt als een overwinning. Maar wanneer u uw Windows-apparaat voor een andere reden dan dat aan Europa hebt toegewezen, moet u geduld hebben met Microsoft Edge, zoals u tot nu toe hebt gedaan.

Edge wordt onder een grote groep van gebruikers gehaat, omdat men geen enkele controle heeft over de aanwezigheid ervan. Maar verwar het niet met een matte browser. Onlangs overtrof Safari in Nederland, Microsoft Edge met een behaalde marktaandeel van 25,29 procent in het desktopbrowser segment. Microsoft Edge staat achter Chrome en Safari op de derde plek. Wat aangeeft dat veel gebruikers de Edge browser niet zien zitten.

Momenteel is Copilot de grootste Unique Selling Point of USP van Microsoft Edge. De AI gerichte zoekmachine is geïntegreerd met de browser. Microsoft heeft zijn bereik niet beperkt en de beschikbaarheid uitgebreid naar andere populaire browsers, in Windows en zelfs mobiel op Android en iOS.

Bovendien biedt de mobiele versie van Edge binnenkort uitbreidings-ondersteuning, wat u nog een reden geeft om over te stappen. Al deze eigenaardigheden, gecombineerd met reguliere ondersteuning en functie-integraties zoals de zij-balk, werkruimten en meer, maken het moeilijk om te negeren.

Daar tegenover staat dat Edge zich opdringt aan de gebruiker en bij elke mogelijkheid dat het krijgt zich als standaard browser instelt. Daar komt bij dat Bing, de zoekmachine van Microsoft zich niet laat verdringen door een andere, minder privacygevoelige, zoekmachine.

Als u vastbesloten bent om Edge te verwijderen, kan dat met de optie die in de update Moment 5 zal verschijnen. Maar of Microsoft toestaat dat gebruikers buiten de EER zo gemakkelijk van deze browser af kunnen komen, is onderwerp van discussie.