Wanneer u op uw pc op de Copilot-toets tikt, wordt feitelijk een toetsenbordcombinatie gebruikt die afhankelijk is van hardware uit het IBM-tijdperk.
Wat u moet weten
- Toekomstige pc’s zullen beschikken over een Copilot-toets die de AI-assistent in Windows 11 opent.
- Microsoft vereist dat een computer een speciale Copilot-toets heeft om te worden gedefinieerd als een AI-pc.
- Onlangs is ontdekt dat de Copilot-toets geen nieuwe toets is. Maar dat deze in plaats daarvan afhankelijk is van een combinatie van drie toetsen die worden toegewezen om Copilot te openen.
- Een van de drie gebruikte toetsen is de functietoets F23, die tegenwoordig niet meer op moderne computers wordt gebruikt.
Microsoft wil heel graag dat u Copilot in Windows 11 uitprobeert. Microsoft werkt aan verschillende manieren om Copilot op te roepen, waardoor de AI-tool binnen handbereik komt. Copilot bevindt zich in de taakbalk van Windows 11 en kan worden opgeroepen met een sneltoets + C. Microsoft heeft mogelijk ook een veegbeweging vanaf het rechtergebaar om Copilot te openen in plaats van meldingen . De meest zichtbare methode is een Copilot-toets, die op toekomstige pc’s zal staan.
Geen nieuwe toets maar een oud IBM commando
De definitie van Microsoft van AI-pc’s vereist dat een systeem een speciale Copilot-toets heeft. We hebben de sleutel al op een paar computers gezien en verwachten dat deze in de nabije toekomst standaard zal zijn. Maar er schuilt een geheim achter de Copilot-toets: het is helemaal geen nieuwe toets. In plaats van een nieuwe scancode te maken, heeft Microsoft de Copilot-sleutel laten werken door een sneltoets te gebruiken waarvoor hardware nodig is die bijna niemand meer gebruikt.
De Copilot-toets stuurt feitelijk het volgende commando naar uw pc: Linker Shift + Windows-toets + F23. Met dat commando wordt Copilot vervolgens standaard geopend.
Als u een normale computer van ergens dit millennium heeft, beschikt u waarschijnlijk niet over een F23-sleutel. Toetsenborden van tientallen jaren geleden, zoals de IBM M 122, hadden twee rijen functietoetsen, waardoor je uit een bereik van F1-F24 kon kiezen. Hoewel u nog steeds een toetsenbord met 24 functietoetsen kunt kopen, zijn ze vrij zeldzaam.
Hoe werkt de Copilot-toets in Windows 11
De innerlijke werking van de Copilot-toets is leuker dan iets substantieels. In 2024 hebben maar heel weinig mensen een F23-toets. Degenen die dat wel hebben, zullen waarschijnlijk geen macro hebben ingesteld op Links Shift + Windows-toets + F23. Het ligt niet in de verwachting dat iemands workflow zal veranderen door de codering achter de Copilot-toets. Waarschijnlijker is, is dat de fysieke toets zelf uw workflow zal beïnvloeden. Het vervangt immers een huidige toets in de standaard toetsenbordindeling. Gelukkig kunt u de Copilot-toets of een andere toets opnieuw toewijzen als u dat wilt.
Wij raden AutoHotKey aan om toetsen in Windows 11 opnieuw toe te wijzen. Vanwege de manier waarop de Copilot-toets is geprogrammeerd, dient u door een paar hoepels springen om deze opnieuw aan een andere sleutel toe te wijzen.
Voor zover wij weten zijn toetsenborden met een Copilot-toets in Nederland niet te koop, wij hebben er geen met een Copilot-knop. Mocht Microsoft dus ooit besluiten om Copilot binnen de EER beschikbaar te maken. Dan moeten we controleren of PowerToys een haalbaar alternatief is voor AutoHotKey. PowerToys is gebruiksvriendelijker als het gaat om het opnieuw toewijzen van toetsenborden. Het is echter niet zo veelzijdig als AutoHotKey. Een enkele toets kunt u instellen om een opdracht met maximaal drie toetsen uit te voeren met PowerToys, of u kunt gewoon een toets wijzigen met een andere toets met PowerToys als u dat wilt.