Wanneer u de nieuwe Outlook app, de webversie van het platform of de oude app gebruikt, kunt u e-mails rapporteren als ongewenste e-mail of phishing. Zo kunt u het aantal van dit soort berichten verminderen en andere mensen helpen niet in deze aanvallen terecht te komen.


De internet enceclopedy Wikipedia omschrijft het als volgt:

Phishing: naar analogie van phreaking, afgeleid van fishing: “vissen”, “hengelen” is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website. Om ze daar, niets vermoedend, te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer.

Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De fraudeur doet zich hierbij voor als een vertrouwde instantie, zoals een bank. De meeste vormen van phishing gebeuren via e-mail. De slachtoffers worden hierbij met een e-mail naar deze valse website gelokt. De mail bevat een link naar de valse website met het verzoek om zogenaamd de inloggegevens te controleren.


Een phishing e-mail is dus een online aanval waarbij wordt geprobeert de ontvanger te misleiden om gevoelige informatie weg te geven. Onder deze informatie verstaat men inloggegevens, financiële informatie of persoonlijke gegevens. Een crimineel doet zich voor als een betrouwbare entiteit, zoals een bank. 

U kunt dit soort e-mails vaak herkennen omdat ze u met urgentie of angst proberen te lokken en de nadruk leggen op onmiddellijke actie, bijvoorbeeld door op een link te klikken, een bijlage te downloaden of te antwoorden met persoonlijke informatie.

Phishing e-mails kunnen qua verfijning variëren. U kunt e-mails tegenkomen die gemakkelijk te herkennen zijn, maar er zijn ook gerichte e-mails. Soms kopiëren deze e-mails zelfs het ontwerp van legitieme formaten van bekende bedrijven. Zoals banken of overheidsinstanties, compleet met logo’s en branding die op het eerste gezicht authentiek lijken, maar dat blijkt dan niet zo te zijn.

Normaal gesproken is het een goed idee om dit soort e-mails te verzenden. Zodat, in dit geval, Microsoft de vereiste acties kan ondernemen om u en andere mensen tegen deze aanvallen te beschermen.

Of u nu de nieuwe versie van Outlook voor Windows 11 gebruikt, via het internet of de oude versie van de e-mailclient gebruikt. U kunt eenvoudig verdachte e-mails melden. U hoeft alleen maar te weten waar u de optie kunt vinden.

In Windows 11 artikel begeleiden wij u door de eenvoudige stappen om verdachte e-mails te melden als phishing of ongewenste e-mail in Outlook.

Volg deze stappen om een ​​e-mail als phishing te melden op de desktop- en webversie van Outlook voor Windows 11:

 1. Open Windows 11 app Outlook.
 2. Selecteer de verdachte e-mail; klik niet op de inhoud ervan.
 3. Eerst klikt u op het menu Meer acties, drie stippen rechts boven het bericht. Kies de optie Melden.
 4. Vervolgens klikt u op de optie Ongewenste e-mail melden
 • Hierna staat de mail in de map Ongewenste e-mail in het linker deelvenster.

Zodra u de stappen heeft voltooid, wordt de e-mail naar Microsoft verzonden voor analyse en de bijbehorende actie.

De oudere desktopversie van Outlook heeft niet de mogelijkheid om phishing-e-mails te melden, maar u kunt de functionaliteit handmatig toevoegen via een invoegtoepassing. Hier is hoe:

 1. Open de verouderde Outlook app.
 2. Eerst klikt u met de rechtse muisknop op de ongewenste e-mail.
 3. Aan de rechterkant klikt u op de knop Alle apps in de groep Apps.
 4. Hierna klikt u op Ongewenste e-mail–> afzender blokkeren.
Meldt Ongewenste E mail in Windows Outlook
 • Door bovenstaande te herhalen maar bij stap 5 voor Opties voor ongewenste e-mail te kiezen, kunt u aangeven hoe hoog de veiligheids optie voor ongewenste e-mail moet zijn.
 • Kies voor laag, de meest duidelijke gevallen worden onderschept. Echter er kunnen nog steeds ongewenste e-mails tussen zitten.
 • Tenslotte klikt u op Toepassen en vervolgens op de knop OK.
 • Open een e-mail; zonder op de inhoud ervan te klikken.
 • In de rechterbovenhoek van het tabblad Start Klik op de  knop Ongewenste e-mail melden.
 • Hierna klikt u op Afzender blokkeren.

Nadat u de stappen hebt voltooid, stuurt de app het bericht ter analyse naar Microsoft.

Hier zijn een paar gezond verstand tips om uzelf te beschermen tegen phishing-e-mails:

 • Nooit op links klikken in verdachte e-mails.
 • Reageer nooit op e-mails waarin om persoonlijke informatie of geld wordt gevraagd.
 • Download nooit de bestandsbijlagen van onbekende afzenders.
 • Beantwoord nooit een e-mail waarin staat dat u een grote prijs heeft gewonnen. Ook niet om u uit te schrijven. 
 • Onderzoek het e-mailadres om er zeker van te zijn dat het afkomstig is van een legitieme bron.
 • Slechte grammatica in het bericht is doorgaans een indicatie van een phishing e-mail.

Legitieme bedrijven en organisaties vragen u nooit om persoonlijke gegevens te verstrekken. Ontvangt u iets verdachts, neem dan telefonisch contact op met het bedrijf of de organisatie of ga naar de fisieke locatie. 

Als u een e-mail ontvangt met details over problemen in uw account van populaire online diensten zoals Amazon, Apple, Netflix en anderen, beantwoord deze e-mail dan niet en klik nergens op. In plaats daarvan opent u de browser en ga naar de legitieme website. Log in op uw serviceaccount en bevestig of u meldingen ontvangt of neem rechtstreeks contact op met het bedrijf.

Eén tactiek die u kunt gebruiken, is het hebben van verschillende e-mail accounts voor verschillende doeleinden. Zo kunt u bijvoorbeeld een account voor online aanmeldingen maken en een account om met iedereen te delen. Omdat deze gemakkelijk kunnen worden gespamd daarnaast een appart e-mail-account voor financiële en andere belangrijke diensten. Uiteraard komt dit bovenop uw werkaccount.