• Microsoft werd vorig jaar tot poortwachter werd benoemd. Daarna heeft Microsoft verschillende maatregelen geschetst om te voldoen aan de DMA regelgeving van de Europese Unie.
  • De EU heeft eisen opgelegd aan de bedrijven die als poortwachters worden vermeld, zij moeten hun diensten interoperabel maken. Dat moet om de concurrentie op het gebied van de gezondheidszorg te bevorderen. Maar ook om consumenten een breed scala aan opties te bieden. 
  • Gebruikers van Windows 11 kunnen OneDrive, Edge en Bing verwijderen en apps van derden op de taakbalk vastzetten. 

De Europese Unie noemde Microsoft naast andere technologiegiganten als Apple en Alphabet als poortwachters onder de Digital Markets Act (DMA). De DMA werd in 2022 ingevoerd. Het is bedoeld om de concurrentie op het gebied van de gezondheidszorg tussen bedrijven op de digitale markten te bevorderen. Omdat het ervoor zorgt dat consumenten een breed scala aan opties hebben om uit diverse diensten te kiezen.

Microsoft kwam op de lijst terecht vanwege zijn services Windows, Bing en Edge. Ook al beweerde het bedrijf dat Bing niet voldoet aan de gestelde drempels om als poortwachter te worden geclassificeerd. Het bedrijf voegde eraan toe dat het interoperabel maken van de dienst een concurrentienadeel zou opleveren ten opzichte van Google. Zelfs Satya Nadella, CEO van Microsoft, gaf toe dat Google niet eerlijk speelt tegenover Bing. Dat is vanwege de exclusieve deal met Apple, waarmee zijn zoekdominantie nog verder wordt bevestigd.

Na de zaak te hebben onderzocht, stelde de Europese Commissie Bing en Microsoft Edge vrij van DMA-regelgeving. De EU verwijst daarbij naar het gebrek aan dominantie voor beide diensten op de digitale markten. De EU heeft de bedrijven die onder de DMA als poortwachters staan ​​een uitstelperiode van zes maanden gegeven. In deze periode hebben bedrijven tijd om aan de regels te voldoen. De respijtperiode zal in maart 2024 aflopen, inmiddels zijn we deze datum al ruimschoots gepasseerd.

Microsoft benadrukte al verschillende uitgebreide maatregelen die het neemt om naleving van de DMA regelgeving te garanderen. Deze zijn onder meer het toestaan ​​dat gebruikers in de Europese Economische Ruimte Microsoft Edge verwijderen. Maar ook Bing in Windows Search uitschakelen en de Nieuws-feed en advertenties in het Widgets Board in Windows 11 uitschakelen.

De technologiegigant zal deze wijzigingen naar de meeste gebruikers verzenden via de update Moment 5 van Windows 11. Deze update zal meer AI-functies voor Copilot bevatten en noodzakelijke wijzigingen aan het Widgets-bord bieden. Deze update komt waarschijnlijk op 12 maart uit. Dit betekent dat u apps van derden op uw taakbalk kunt vastzetten. Ook krijgt u een nieuwe aanmeldingservaring waarbij u niet langer wordt aangemeld bij Microsoft-services zoals Bing en Edge. 

Zoals benadrukt door Microsoft, zullen de nieuw geïmplementeerde wijzigingen u in staat stellen apps van derden in Windows te gebruiken zonder gegevens te verzamelen. Zo wil Microsoft als nog een concurrentievoordeel behalen ten opzichte van zijn rivalen. 

Het is nu mogelijk om OneDrive in Windows 11 uit te schakelen of te verwijderen als u dit niet nuttig vindt. Dit nieuws komt nadat Microsoft stilletjes een nieuw ondersteuningsdocument op zijn officiële website heeft gepubliceerd waarin wordt benadrukt hoe gebruikers OneDrive op Windows kunnen verwijderen. In het document wordt uiteengezet dat gebruikers OneDrive kunnen ontkoppelen als ze dit willen uitschakelen. 

Een eerder gepubliceerde handleiding legt uit hoe u OneDrive in Windows 10 kunt uitschakelen. Het document bevat verschillende nieuwe toevoegingen. 

Het artikel bevat een apart gedeelte over het ontkoppelen van OneDrive. Maar interessanter is dat het document ook een sectie bevat waarin het hele proces van het verwijderen van OneDrive in Windows 11 wordt belicht. 


U verliest geen bestanden of gegevens door OneDrive van de computer te verwijderen. U kunt uw bestanden altijd openen door u aan te melden bij OneDrive.com.

  1. Open het Start-menu, typ Programma’s in het zoek vak en selecteer vervolgens Programma’s installeren of verwijderen in de lijst met resultaten. Geïnstalleerde apps openen.
  2. Selecteer onder Apps en onderdelen het item Microsoft OneDrive en selecteer vervolgens Verwijderen. Als u om een beheerderswachtwoord of om bevestiging wordt gevraagd, typ dan het wachtwoord of geef de bevestiging.
Microsoft Voldoet Aan Eu Dma regelgeving
Onderdeel Apps in Windows 11
  • De OneDrive-app wordt geleverd met Windows 8.1 en Windows RT 8.1, en kan niet worden verwijderd.
  1. Open het Start-menu. Typ vervolgens Programma’s toevoegen in het zoek vak en klik in de lijst met resultaten op Programma’s en onderdelen.
  2. Hierna klikt u op Microsoft OneDrive en vervolgens op Verwijderen. Als u om een beheerderswachtwoord of om bevestiging wordt gevraagd, typ dan het wachtwoord of geef de bevestiging.

Met dank aan Microsoft.com


Ook al blijft het motief van Microsoft achter deze stap onduidelijk, toch is de kans groot dat dit iets te maken heeft met de EU en de opgelegde DMA-regelgeving. 

Microsoft schetste ook nieuwe manieren waarop het gebruikers toegang geeft tot hun gegevens via sociale netwerkplatform LinkedIn. Het platform zal nu over nieuwe API’s beschikken, waardoor gebruikers en hun geautoriseerde externe ontwikkelaars continu toegang hebben tot de gegevens die zij op LinkedIn hebben verstrekt.


Allereerst heeft Google aangegeven dat er plannen zijn om gebruikers extra toestemming te vragen voor gekoppelde apparaten. Het bedrijf deelt namelijk uw gegevens met al zijn producten en diensten om de inhoud waarmee u communiceert en uw advertentie ervaring te personaliseren. Het bedrijf benadrukte dat het Europese gebruikers de mogelijkheid wil bieden om te kiezen of ze hun gegevens willen blijven delen of niet. 


Beheerders van LinkedIn-pagina’s hebben ook toegang tot de gegevens die op het platform worden aangeboden. Inclusief de gegevens die door LinkedIn-leden worden gegenereerd door hun betrokkenheid bij pagina’s. Dit wordt echter bepaald door de toestemmingsinstellingen van de gebruiker. 

Ten slotte kunnen Europese zakelijke gebruikers van LinkedIn met Marketing Solutions-services nu samenwerken met onafhankelijke advertentie verificatiepartners. Zo kunnen zij hun advertentie-voorraad verifiëren als ze aan de gestelde criteria en drempel voldoen.