Verwachte leestijd: 28 minuten

Werkt uw computer trager dan anders? Gebruik dan deze tips en trucs om Windows 10 sneller te maken.

20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Ook al is Windows 10 een snel besturingssysteem, de prestaties zullen op een gegeven moment door veel factoren afnemen. Waaronder compatibiliteitsproblemen en fouten, virussen of andere soorten malware, maar ook hardware problemen en andere zaken spelen een rol.

Wanneer uw computer trager wordt, is het niet vanzelfsprekend dat u het systeem moet vervangen door een nieuwe pc. Eenvoudige software en hardware aanpassingen kunnen de Windows 10 aanzienlijk versnellen.

Wat gaan we doen

Dit Windows 10 artikel leidt u door een lange lijst met manieren om de prestaties van uw computer te verbeteren, versnellen en te optimaliseren. Of deze nu een oudere of moderne hardware configuratie heeft.

1. Start de computer opnieuw op

Het opnieuw opstarten van uw computer is één van de eerste dingen die u kunt doen om het systeem te versnellen. Het ligt misschien voor de hand, maar het is vaak niet het eerste waar u aan denkt.

Wanneer u het apparaat opnieuw opstart, beëindigt de computer alle de applicaties en processen. De gegevens die in het geheugen zijn geladen, worden ook gewist, wat kan helpen bij het oplossen van dagelijkse prestatie en stabiliteitsproblemen. Doordat het besturingssysteem voor een lange tijd actief blijft.

Volg deze stappen om uw computer af te sluiten en opnieuw op te starten om Windows 10 te versnellen:

 1. Open Menu Start.
 2. Eerst klikt u op de aan / uit knop.
 3. Selecteer hierna de optie Afsluiten
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Tip: De optie Slaapstand reset het systeem niet. Ook wist het de gegevens in het geheugen niet.

20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Druk op de aan of uit knop om de computer aan te zetten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt Windows 10 opnieuw opgestart en deze keer zouden de prestaties merkbaar moeten zijn verbeterd.

2. Schakel opstart-apps uit

In Windows 10 kunnen veel apps zichzelf registreren om automatisch te starten tijdens het opstarten en op de achtergrond blijven draaien, waardoor systeembronnen worden verspild die de ervaring kunnen vertragen.

Wanneer u Windows 10 probeert te versnellen, is het raadzaam om alle apps die bij het opstarten worden uitgevoerd, uit te schakelen, of in ieder geval de apps die u niet regelmatig gebruikt.

Om apps bij het opstarten op Windows 10 uit te schakelen volgt u deze stappen om het systeem te versnellen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Apps.
 3. Vervolgens klikt u op Opstarten.
 4. In het menu Sorteren op; selecteert u de optie Opstartinvloed.
 5. Schakel de tuimelschakelaar voor onnodige apps uit. Vooral apps die door het systeem zijn gemarkeerd als Veel invloed.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Start uw computer opnieuw op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou de computer sneller moeten opstarten dan voorheen. Natuurlijk kan de verbeteringswinst variëren, afhankelijk van de apps die u hebt uitgeschakeld en de hardware die u gebruikt.

3. Schakel het opnieuw starten van apps bij het opstarten uit

Windows 10 heeft een functie die de apps herstart vanaf uw laatste sessie na een herstart, zelfs voordat u zich aanmeldt. Hoewel dit een handige functie is die het proces kan versnellen om snel verder te gaan waar u was gebleven, kan het ook de systeemprestaties beïnvloeden.

Als de functie om apps opnieuw te starten bij het opstarten is ingeschakeld, kunt u deze als volgt uitschakelen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Accounts.
 3. Hierna klikt u op Aanmeldingsopties.
 4. In het gedeelte Apps opnieuw opstarten schakelt u de tuimelschakelaar uit.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Nadat u de stappen hebt voltooid, worden de apps die op het bureaublad worden uitgevoerd niet opnieuw geopend tijdens de volgende herstart, waardoor de algehele systeemprestaties worden versneld.

4. Schakel achtergrond-apps uit

In Windows 10 kunnen sommige apps op de achtergrond taken blijven uitvoeren, zelfs als u ze niet gebruikt. Wanneer u uw computer zo veel mogelijk wilt versnellen, kunt u besluiten welke apps op de achtergrond kunnen werken. Maar ook welke functies u kunt uitschakelen om apps te blokkeren.

Gebruik deze stappen om te voorkomen dat apps op de achtergrond worden uitgevoerd om Windows 10 te versnellen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Privacy.
 3. Hierna klikt u op Achtergrond apps.
 4. Schakel de tuimelschakelaar uit voor de apps die u niet meer op de achtergrond wilt uitvoeren.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • De tuimelschakelaar Laat apps op de achtergrond uitvoeren schakelt u uit om de functie uit te schakelen voor alle moderne apps. Dat is met uitzondering van win32 apps.

Zodra u de stappen hebt voltooid, zijn er geen apps meer die bronnen verbruiken als u ze niet actief gebruikt. Hiermee kunt u de systeemprestaties verbeteren.

5. Verwijder niet-essentiële apps

Meestal worden nieuwe apparaten geleverd met applicaties die u niet nodig hebt, inclusief de gebruikelijke bloatware en systeemtools die u nooit zult gebruiken, waardoor er alleen maar ruimte op de schijf en bronnen wordt verspild. Wanneer u probeert de systeemprestaties te verbeteren, moet u altijd die niet-essentiële toepassingen verwijderen.

Volg deze stappen om niet-essentiële apps op Windows 10 te verwijderen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Apps.
 3. Hierna klikt u op Apps & onderdelen.
 4. Selecteer de app die u wilt verwijderen.
 5. Vervolgens klikt u op de knop Verwijderen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Hierna dient u nogmaals op de knop Verwijderen te klikken. Of u gaat verder met de aanwijzingen op het scherm om het verwijderen van de app te voltooien.

Nadat u de stappen hebt voltooid, moet u mogelijk de instructies herhalen om andere niet-essentiële apps van het apparaat te verwijderen.

6. Installeer alleen kwaliteitsapps

Oude en slecht ontworpen apps en apps die onnodige functies laden, kunnen de prestaties van uw computer negatief beïnvloeden. Ook, als een app afkomstig is van een bedrijf dat u vertrouwt, betekent nog niet dat het een goede app is.

Installeer alleen betrouwbare, goede apps als u uw apparaat gezond en snel wilt houden. Meestal zijn dat de apps die beschikbaar zijn in de Microsoft Store, omdat ze worden beoordeeld op beveiliging en prestaties. Wanneer de app niet in de winkel staat, download dan alleen apps van betrouwbare bronnen en bevestig dat ze werken in Windows 10.

Een betrouwbare app

Ben u niet zeker van uw zaak? Doe dan online onderzoek naar meer informatie over de app. U kunt bijvoorbeeld de forums van de softwareleverancier bekijken om na te gaan of gebruikers problemen ondervinden of een vraag stellen op de forums voor meer informatie.

Volg deze stappen om apps uit de Microsoft Store op Windows 10 te installeren:

 1. Open Microsoft Store.
 2. Maak gebruik het zoek vak om de ​​app te vinden.
 3. Selecteer de app naar keuze uit het resultaat.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Tenslotte klikt u op de knop DownloadenInstalleren.

Nadat u de stappen heeft voltooid, wordt de app op uw apparaat geïnstalleerd. Als de app niet in de Microsoft Store staat, downloadt u het installatieprogramma van de vertrouwde bron en volgt u de stappen op de ondersteuningswebsite van de leverancier om het programma te installeren en configureren.

7. Ruim de harde schijf ruimte op

Of u nu een traditionele Disk Hard Drive (HDD) of Solid-State Drive (SSD) hebt, het is nooit verstandig om Windows met een volle harde schijf uit te voeren, omdat dit de prestaties zal beïnvloeden.

Als het apparaat relatief nieuwe hardware heeft en u merkt dat apps, het beheren van bestanden en andere taken moeite hebben om te voltooien, komt dit waarschijnlijk doordat de schijf bijna geen ruimte meer heeft. Meestal wordt dit duidelijker nadat de schijf is gevuld met ongeveer 70% van de totale capaciteit.

Optimaliseren van de harde schijf

Een manier om te voorkomen dat de opslag de prestaties beïnvloedt, is door de opslaginstellingen te gebruiken om tijdelijke en onnodige bestanden te verwijderen om ruimte vrij te maken.

Gebruik deze stappen om ruimte vrij te maken met om Windows 10 te versnellen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Hierna klikt u op Opslag.
 4. In het gedeelte Lokale schijf klikt u op de optie Tijdelijke bestanden. Wanneer u de optie niet ziet, dan klikt u op de optie Meer categorieën weergeven om de alle items in de lijst te bekijken.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Controleer de bestanden die u wilt verwijderen, om ruimte vrij te maken en de systeemprestaties te verbeteren. 

Tip: Bij het selecteren van tijdelijke bestanden dient u er rekening mee te houden dat als u de optie Downloads aan vinkt, alles uit de map Downloads wordt verwijderd. Wanneer u deze bestanden wilt behouden, vink deze optie dan niet aan. U kunt er ook voor kiezen om het item Vorige Windows-installatie(s) te verwijderen; indien van toepassing.

 1. Tenslotte klikt u op de knop Bestanden verwijderen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Als u de stappen hebt voltooid, zouden de prestaties van het apparaat merkbaar moeten verbeteren wanneer het systeem voldoende ruimte kan vrijmaken.

Naast het gebruik van de opslaginstellingen, kunt u ook de OneDrive Files On-demand functie gebruiken om ruimte vrij te maken. Kunt u deze instructies gebruiken om Files On-demand in te stellen op uw apparaat.

Wanneer u onvoldoende ruimte kunt vrijmaken, gebruik dan dit artikel voor meer manieren om de opslag op uw computer te optimaliseren.

8. Gebruik schijfdefragmentatie

Het organiseren van de gegevens kan het reactievermogen verhogen als u een computer heeft met oudere hardware en een traditionele harde schijf met roterende schijven.

Voer de volgende stappen uit om de defragmentatietool uit te voeren om de systeemschijf te versnellen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Hierna klikt u op Opslag.
 4. In het gedeelte Meer opslaginstellingen klikt u op de optie Stations optimaliseren.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Selecteer de schijf of schijven die moet worden gedefragmenteerd.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 1. Tenslotte klikt u op de knop Optimaliseren.

Nadat u de stappen hebt voltooid, herschikt de tool de bestanden om wanneer ze de volgende keer nodig zijn sneller toegankelijk te maken, wat zich vertaalt in merkbare prestatieverbetering. Het enige voorbehoud is dat het proces lang kan duren, afhankelijk van de gegevens die op de schijf zijn opgeslagen. Wanneer u een ouder systeem heeft, kunt u het proces het beste in de nacht laten draaien. Daar het proces dan enige uren kan duren.

Als u een computer met een SSD heeft, zal de defragmentatietool de opdracht trim uitvoeren. Hiermee wordt het opslagapparaat geïnformeerd over de blokken met gegevens die veilig kunnen worden gewist.

Dit proces kan de prestaties aanzienlijk verbeteren, omdat het station de blokken niet hoeft te wissen tijdens het schrijven van gegevens.

9. Configureer Ready Boost

Om de defragmentatietool op computers met oudere hardware te gebruiken, kunt u bovendien de Ready Boost-functie gebruiken om de prestaties te verbeteren.

Ready Boost is niet nieuw voor Windows 10. Het bestaat al jaren als een functie die een flashdrive of SD-kaart gebruikt om bestanden in de cache op te slaan om de algehele systeemprestaties te verbeteren. Wanneer uw pc beschikt over een SSD schijf, is deze functie niet beschikbaar omdat deze geen extra voordelen biedt.

Om Ready Boost in staat te stellen uw computer sneller te maken, sluit u een USB-flashdrive aan en volgt u deze stappen:

 1. Open Verkenner.
 2. In het linkerdeelvenster klikt u op Deze pc.
 3. Met de rechtermuisknop klikt u in het gedeelte Apparaten en stations op het USB-flashstation en selecteer de optie Eigenschappen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
Door de aanwezigheid van een SSD schijf wordt ReadyBoost niet ondersteunt.
 • Vervolgens klikt u op het tabblad Ready Boost.
 • Hierna selecteert u de optie Wijs dit apparaat toe aan Readyboost.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Daarna klikt u op de knop Toepassen.
 • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Zodra u de stappen hebt voltooid, zou de verwisselbare schijf de prestaties van de computer moeten helpen verbeteren.

10. Voer een malware scan uit

Wanneer een apparaat erg langzaam begint te werken, kan dit wijzen op een malware infectie. Het is bekend dat virussen, spyware en andere soorten malware veel systeembronnen in beslag nemen, een apparaat kan daardoor onbruikbaar worden.

Windows 10 wordt dan wel geleverd met Microsoft Defender Antivirus, dit garandeert niet dat malware in het systeem terecht kan komen. Wanneer u vermoedt dat uw apparaat is geïnfecteerd, kunt u proberen een volledige virusscan uit te voeren.

Volg hiervoor deze stappen om een ​​volledige virusscan uit te voeren in Windows 10:

 1. Open Menu Start.
 2. In het Zoekvak typt u Windows-beveiliging. U klikt op het overeenkomende resultaat om de app te openen.
 3. Vervolgens klikt u op Virus- en bedreigingen.
 4. In het gedeelte Updates voor bescherming tegen virussen en bedreigingen klikt u op de optie Controleren op updates.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • U klikt op de knop Zoeken naar updates.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • In het linkerdeelvenster klikt u op Virus en bedreigingsbeveiliging.
 • Hierna klikt u in het gedeelte Huidige bedreigingen op Scanopties.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Selecteer vervolgens de optie Volledige scan.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Tenslotte klikt u op de knop Nu scannen.

Na het voltooien van de stappen, zou Microsoft Defender Antivirus alle malware moeten detecteren. Waarna het verwijderd dient te worden omdat het de prestaties beïnvloedt.

Microsoft Defender Offline-scan

Als u de standaard antivirus niet kunt gebruiken omdat deze niet actief is, updates niet werken of scanproblemen heeft. Dan is het goed mogelijk dat uw apparaat een van die lastige malware bevat die niet kan worden verwijderd terwijl het systeem actief is. Wanneer dit het geval is, kan de Defender antivirus een offline scan uitvoeren.

Volg deze stappen om een ​​offline scan met Microsoft Defender Antivirus uit te voeren:

 1. Open Menu Start.
 2. In het Zoek vak typt u Windows-beveiliging. U klikt op het overeenkomende resultaat om de app te openen.
 3. Vervolgens klikt u op Virus en bedreigingsbeveiliging.
 4. In het gedeelte Huidige bedreigingen klikt u op Scanopties.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Selecteer de optie Microsoft Defender Offline-scan.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Tenslotte klikt u op de knop Scannen.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het systeem automatisch opnieuw opgestart in de offline ervaring van Microsoft Defender. Er wordt vervolgens een scan uitgevoerd om bedreigingen te detecteren en te verwijderen die niet konden worden verwijderd terwijl Windows 10 actief was.

Als u een antimalware oplossingen gebruikt van derden. Zoals MalwarebytesBitdefenderTrend Micro, of Norton, raadpleeg hun documentatie ter ondersteuning. Om virussen en andere schadelijke programma’s te verwijderen.

11. Installeer alle Windows updates

Microsoft brengt proactief updates uit voor Windows om problemen aan te pakken, nieuwe functies toe te voegen en beveiligingsproblemen te verhelpen. Ook al kunnen updates soms de reden zijn dat zaken niet correct werken. Toch kan het up to date houden van uw pc, uw computer sneller maken.

Installeer cumulatieve updates

In Windows 10 worden updates automatisch uitgevoerd, dat is afhankelijk van de update en de configuratie van het apparaat. Updates worden daardoor niet altijd gedownload en geïnstalleerd zodra ze beschikbaar zijn. Als uw computer langzamer werkt dan normaal, is het mogelijk dat er een update beschikbaar is om de prestaties te verbeteren.

Volg deze stappen om updates handmatig op Windows 10 te installeren:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Bijwerken & beveiliging.
 3. Hierna klikt u op Windows Update.
 4. Vervolgens klikt u op de knop Zoeken naar updates.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • In het gedeelte Optionele updates beschikbaar klikt u op Nu downloaden en installeren. Wanneer er een cumulatieve update beschikbaar is (Optioneel).
 • Tenslotte klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou de nieuwe update moeten helpen om de systeemprestaties te verbeteren.

Upgrade naar de nieuwste versie

Als het apparaat een oudere versie van Windows 10 heeft, kan een upgrade naar de meest recente versie helpen de prestaties te versnellen of nieuwe functies te introduceren die u productiever kunnen maken om uw werk sneller gedaan te krijgen.

Gebruik deze stappen om te upgraden naar de meest recente versie van Windows 10:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Beveiliging & bijwerken.
 3. Hierna klikt u op Windows Update.
 4. Vervolgens klikt u op de knop Zoeken naar updates.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • In het gedeelte Functie-update klikt u op Downloaden en installeren. Wanneer er een nieuwe versie beschikbaar is. Als de optie niet beschikbaar is, dan is de meest recente versie al op de computer geïnstalleerd. Of is de nieuwste versie nog niet beschikbaar voor de hardware die u gebruikt.
Onderdelen update
 • Tenslotte klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het apparaat opnieuw opgestart om de nieuwe versie toe te passen, waardoor de algehele systeemprestaties worden verbeterd.

Stuurprogramma’s bijwerken

Als uw computer traag werkt vanwege een compatibiliteitsprobleem of een slecht ontworpen stuurprogramma. Dan kunt u het probleem oplossen door het stuurprogramma handmatig naar meest recente of voorlopige versie bij te werken. Dat kan vaak via de ondersteuningswebsite van de fabrikant te installeren.

Voordat u doorgaat, moet u het nieuwste beschikbare stuurprogrammapakket downloaden van de website van de fabrikant, de bestanden decomprimeren met behulp van het zelf uitpakkende of bestand met de extensie .zip. Voer vervolgens deze stappen uit:

Opmerking: Aanbevolen wordt om de instructies van de ondersteuningswebsite van de fabrikant te volgen om deze taak te voltooien (indien van toepassing). Gebruik anders de onderstaande stappen.

 1. Open Menu Start.
 2. In het Zoek vak typt u Apparaatbeheer. U klikt op het overeenkomende resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de vertakking uit voor het stuurprogramma dat problemen veroorzaakt. 
 4. Als voorbeeld nemen we Beeldschermadapters.
 5. Met de rechtermuisknop klikt u op het apparaat en selecteer de optie Stuurprogramma bijwerken.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Hierna klikt u op Op mijn computer zoeken naar stuurprogramma’s.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • In het gedeelte Zoeken naar stuurprogramma’s op deze locatie klikt u op de knop Bladeren.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Selecteer de map met de installatiebestanden van het stuurprogramma.
 • Vervolgens klikt u op de knop OK.
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Sluiten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de nieuwe versie van het stuurprogramma geïnstalleerd. Hiermee kunnen compatibiliteit of andere problemen met het systeem worden opgelost en de prestaties worden verbeterd.

In Windows 10 zijn er meerdere manieren om stuurprogramma’s bij te werken. Als u meer hulp nodig heeft, kunt u deze gids gebruiken waarin  verschillende methoden worden beschreven om een ​​stuurprogramma handmatig bij te werken . 

Toepassingen bijwerken

Verouderde apps kunnen een computer vertragen, meestal vanwege bugs of compatibiliteitsproblemen met een nieuwere versie van Windows 10.

Hoewel apps uit de Microsoft Store automatisch kunnen worden bijgewerkt, moet u voor veel traditionele desktop-apps updates handmatig installeren. Als u een app heeft die de prestaties beïnvloedt, kijk dan op uw website voor softwareondersteuning voor een nieuwere update en de instructies om deze toe te passen.

Gebruik deze stappen om Microsoft Store-apps handmatig bij te werken op Windows 10:

 1. Open Microsoft Store.
 2. In de linkerbenedenhoek klikt u op Bibliotheek 20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties.
 3. Hierna klikt u op de knop Updates ophalen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Zodra u de stappen hebt voltooid en er updates beschikbaar zijn, worden deze automatisch gedownload en geïnstalleerd.

12. Schakel over naar een krachtig energieplan

Windows 10 bevat verschillende opties: GebalanceerdEnergiebesparing en Hoge prestaties. Hiermee kunt u het stroomverbruik op uw computer optimaliseren. Als u de systeemprestaties wilt verbeteren, gebruikt u de optie “Hoge prestaties”, omdat het apparaat hierdoor meer stroom kan gebruiken om sneller te werken.

Gebruik deze stappen om een ​​nieuw energieplan op Windows 10 te selecteren:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Vervolgens klikt u op Energiebeheer en slaapstand.
 4. In het gedeelte Verwante instellingen klikt u op Extra energie-instellingen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Indien van toepassing klikt u op Aanvullende schema’s weergeven.
 • Selecteer het schema Topprestaties.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Als u geen schema’s ziet, dient u mogelijk een aangepast energieplan te maken om de prestaties te verbeteren met behulp van de instellingen voor Topprestaties.

Ook op laptops kunt u de modus wijzigen om de prestaties te verbeteren door op het batterijpictogram in het systeemvak van de taakbalk te tikken of te klikken. Daar selecteert u Beste prestaties met behulp van de schuifregelaar.

13. Schakel de visuele effecten van het systeem uit

In Windows 10 vindt u veel visuele effecten, van animaties tot schaduwen tot meer geavanceerde visuele elementen. Waar onder: vervaging en transparantie, maar ook een deel van de Fluent Design taal.

Ook al zullen deze effecten de ervaring visueel aantrekkelijker maken, toch hebben ze ook bronnen nodig die computers met oudere hardware kunnen vertragen. Deze effecten kunt u echter uitschakelen om bronnen te besparen waardoor Windows 10 sneller kan aanvoelen.

Schakel visuele effecten uit

Volg deze stappen om animaties, schaduwen, vloeiende lettertypen en andere effecten op Windows 10 uit te schakelen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Vervolgens klikt u op Info.
 4. In het gedeelte Verwante instellingen klikt u op de optie Geavanceerde systeeminstellingen in het rechter deelvenster.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Vervolgens klikt u op het tabblad Geavanceerd.
 • Onder het gedeelte Prestaties klikt u op de knop Instellingen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Hierna klikt u op het tabblad Visuele effecten.
 1. Selecteer de optie Beste prestaties om alle effecten en animaties uit te schakelen.

Tip: Het gebruik van deze optie heeft ook invloed op de manier waarop lettertypen worden weergegeven. Als u lettertypen helder en beter leesbaar wilt houden, selecteert u de optie Aangepast. Dan wist u alle instellingen, maar laat u de optie: Zachte randen rond scherm-lettertypen aangevinkt.

20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Hierna klikt u op de knop Toepassen.
 • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Zodra u de stappen hebt voltooid, worden de visuele effecten uitgeschakeld en voelt de interactie met elementen zoals vensters en menu’s sneller aan.

Schakel transparantie-effecten uit

Gebruik deze stappen om Windows 10 te versnellen door transparantie-effecten uit te schakelen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Hierna klikt u op Persoonlijke instellingen.
 3. Vervolgens klikt u op Kleuren.
 4. Schakel de tuimelschakelaar Transparantie-effecten uit.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Nadat u de stappen hebt voltooid, voelt Windows 10 sneller aan en maakt het apparaat wat systeembronnen vrij voor meer kritieke taken.

14. Schakel zoekindexering uit

Zoeken is in Windows 10 een belangrijke functie om apps, instellingen en bestanden te vinden, kan het indexering proces soms bronnen verbruiken die een negatieve invloed kunnen hebben op de ervaring. Vooral wanneer u gebruik maakt van een low-end apparaat. 

Om de systeemprestaties zoveel mogelijk te verbeteren, kunt u specifieke locaties uitsluiten van de Indexeerfunctie om zo overmatig gebruik van bronnen te voorkomen.

Gebruik deze stappen om de indexer te configureren om de systeemprestaties in Windows 10 te verbeteren:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Vervolgens klikt u op Zoeken.
 3. In het linker deelvenster klikt u op Zoeken in Windows.
 4. De tuimelschakelaar Respecteer de instellingen van de energie modus van dit apparaat schakelt u in.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Opmerking: Wanneer u deze functie inschakelt, zal het systeem het zoeken en bijwerken van de index database tijdelijk vertragen of pauzeren. Hierdoor kan een zoekopdracht langer duren en wordt de levensduur van de batterij te verlengt.

 1. Onder het gedeelte Meer instellingen voor zoek indexering klikt u op Geavanceerde instellingen voor zoek indexering.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Eerst klikt u op de knop Wijzigen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Hierna klikt u op de knop Toon alle locaties.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Wis alle geselecteerde locaties in het gedeelte Geselecteerde locaties wijzigen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Vervolgens klikt u op de knop OK.
 • Tenslotte klikt u op de knop Sluiten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, blijft Windows Zoeken actief op uw apparaat, maar Windows 10 indexeert niet langer de opgegeven locaties. Hierdoor worden de algehele prestaties verbeterd.

15. Vergroot het virtueel geheugen

In Windows 10 is het virtueel geheugen of wisselbestand. een verborgen bestand op de harde schijf dat als geheugen werkt. Het fungeert als een overloop van het systeemgeheugen. Een wisselbestand bevat gegevens voor apps die momenteel op de computer worden uitgevoerd.

20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Virtueel geheugen

Wanneer u de grootte van het wisselbestand vergroot, kan dit de systeemprestaties helpen verbeteren.

Opmerking: Veel nieuwere systemen (pc’s) hebben tegenwoordig veel RAM geheugen (16 tot 32 Gigabyte). Het wordt uitdrukkelijk ontraden om het Virtuele geheugen op dit soort systemen uit te zetten.

Gebruik deze stappen om het wisselbestand te wijzigen om de prestaties in Windows 10 te verbeteren:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Vervolgens klikt u op Info.
 4. Onder het gedeelte Verwante instellingen klikt u op Geavanceerde systeeminstellingen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Dan klikt u op het tabblad Geavanceerd.
 • Onder het gedeelte Prestaties klikt u op de knop Instellingen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Opnieuw klikt u op het tabblad Geavanceerd.
 • Onder het gedeelte Virtueel geheugen klikt u op de knop Wijzigen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Wis de optie Wisselbestand automatisch beheren voor alle stations.
 • Selecteer de optie Aangepast formaat.
 • Geef de initiële en maximale grootte voor het wisselbestand op in megabytes. 

Tip: Er wordt aanbevolen om, indien mogelijk, anderhalf keer het totale beschikbare geheugen te gebruiken. Dat noemt men begingrootte, vervolgens driemaal het beschikbare geheugen voor de maximale grootte. U kunt de totale hoeveelheid beschikbaar geheugen bevestigen in Instellingen–>Systeem–>Info.

20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Eerst klikt u op de knop Instellen.
 • Hierna klikt u op de knop OK.
 • Nogmaals klikt u op de knop OK.
 • Start uw computer opnieuw op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het apparaat opnieuw opgestart. Na het opstarten zou u een prestatieverbetering moeten merken tijdens het gebruik van de apps. De prestaties zullen meer opvallen bij het instellen van het wisselbestand op een Solid-State Drive.

Terug draaien

Als de nieuwe instellingen problemen veroorzaken of de prestaties niet verbeteren, kunt u de wijzigingen altijd ongedaan maken. Doe dat met dezelfde instructies als hierboven beschreven. Zet onder Door het systeem beheerde grootte de optie het Wisselbestand automatisch beheren voor alle stations aan. Windows zal nu de grote van het wisselbestand automatisch instellen.

16. Herstel de vorige status

Soms wordt uw apparaat trager na het installeren van een nieuwe systeemupdate, stuurprogramma of toepassing. Als u niet kunt vaststellen waarom de computer traag is, kunt u eventuele wijzigingen ongedaan maken door de vorige status te herstellen met behulp van een systeem herstelpunt.

Gebruik deze stappen om een ​​herstelpunt toe te passen om prestatieproblemen op Windows 10 op te lossen:

 1. Start openen.
 2. Zoek naar Een herstelpunt maken en klik op het bovenste resultaat om de app Systeemeigenschappen te openen.
 3. Eerst klikt u op het tabblad Systeembeveiliging.
 4. Vervolgens klikt u op de knop Systeemherstel.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Daarna klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer het meest recente herstelpunt om het prestatieprobleem op te lossen.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
selecteer herstelpunt
 • Om de apps te kunnen identificeren die zullen worden verwijderd, wanneer ze zijn geïnstalleerd nadat het herstelpunt is gemaakt, klikt u op de knop Scannen naar getroffen programma’s.
 • Vervolgens klikt u op de knop Sluiten.
 • Daarna op Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Voltooien.

Nadat u de stappen hebt voltooid, keert de computer terug naar een vorige staat en keert terug naar de tijd dat de prestaties geen probleem waren.

Opmerking: Systeemherstel is standaard niet ingeschakeld. Dit betekent dat u het moet instellen voordat u systeem wijzigingen ongedaan kunt maken.

17. Herstel de installatie van Windows

Als de computer prestatie problemen vertoont, kan dit te wijten zijn aan beschadigde systeembestanden. Als dit het geval is, kunt u de opdracht regel programma Deployment Image Service and Management Tool (DISM) en System File Checker (SFC) gebruiken. Hiermee kunt u de installatie herstellen zonder Windows opnieuw te installeren.

Herstel installatiebestanden met DISM

Gebruik deze stappen om DISM te gebruiken om beschadigde systeembestanden te repareren om de prestaties en stabiliteit op Windows 10 te verbeteren:

 1. Open Menu Start.
 2. Typ in het zoekvak: Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het overeenkomende resultaat. Open de Opdrachtprompt Als administrator.
 3. Hierna typt u de volgende opdracht om de installatie te herstellen en druk op Enter
DISM /Online /Cleanup-image /Restorehealth
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Na het voltooien van de stappen zou het apparaat normaal moeten werken als het hulpprogramma met succes is voltooid. U moet ook het SFC-opdrachtregelprogramma gebruiken als de scan problemen opleverde. (U kunt altijd meer leren over deze functie in onze  DISM-handleiding

Repareer installatie bestanden met SFC

Gebruik deze stappen om SFC te gebruiken om beschadigde systeembestanden op Windows 10 te herstellen:

 1. Open Menu Start.
 2. Typ in het zoekvak: Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het overeenkomende resultaat. Open de Opdrachtprompt Als administrator.
 3. Hierna typt u de volgende opdracht om de installatie te herstellen en druk op Enter:
sfc /scannow
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Zodra u de stappen hebt voltooid, zou de tool elk probleem dat de prestaties beïnvloedt, moeten kunnen oplossen.

U kunt dit artikel en dit artikel raadplegen over het gebruik van de beide tools, inclusief de stappen om details van een scan te bekijken en individuele bestanden te repareren. Ook leggen we uit hoe u een reparatie uitvoert op een offline systeem.

18. Reset naar de fabrieksinstellingen

In het uiterste geval, wanneer niets anders werkt, kunt u de computer ook terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Hiermee kunt u opnieuw beginnen met een schone installatie van Windows 10.Daarmee wordt er bij het opstarten en afsluiten, de levensduur van de batterij en de algehele systeemprestaties verbeterd.

Waarschuwing: Wanneer u ervoor kiest om uw bestanden te wissen, kunt u overwegen een volledige back-up te maken. Of uw bestanden naar een externe schijf te kopiëren voordat u verder gaat.

Volg deze stappen om een ​​apparaat terug te zetten naar de standaardinstellingen in Windows 10:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Bijwerken & Beveiliging.
 3. Vervolgens klikt u op Systeemherstel.
 4. Onder het gedeelte Deze pc opnieuw instellen klikt u op de knop Aan de slag.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Kies voor de optie: Mijn bestanden behouden. Wanneer u helemaal opnieuw wilt beginnen kiest u voor de optie: Alles verwijderen. Hiermee wordt alles op de Windows 10 schijf verwijderd en wordt Windows 10 schoon geïnstalleerd.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Kies een optie: Lokaal opnieuw installeren (Optioneel).

Tip: Wanneer u een schone installatie van Windows 10 wilt zonder de apps die vooraf op het apparaat zijn geïnstalleerd. Of als de optie Lokaal opnieuw installeren niet werkt, selecteer dan de optie: Downloaden uit de Cloud.

20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties
 • Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Opnieuw instellen. Volg de aanwijzingen op het scherm.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd, waarbij eerdere configuraties, instellingen en apps worden verwijderd om u te helpen de systeemprestaties te verbeteren. Wanneer u de optie om alles te verwijderen heeft geselecteerd, vergeet dan niet om uw bestanden na het proces te herstellen vanaf een recente back-up.

Meer weten? Bekijk dan ons uitgebreide artikel voor een schone Windows 10 installatie.

19. Upgrade naar snellere schijf

Als u zelfs na het reset proces geen prestatieverbeteringen opmerkt, is het misschien tijd om de harde schijf te upgraden naar een SSD.

Upgraden naar een Solid State Drive is misschien wel een van de beste manieren om de prestaties van oudere hardware te verbeteren. Gewoonlijk hebben  SSD  ’s geen bewegende delen zoals traditionele harde schijven, wat betekent dat gegevens veel sneller kunnen worden gelezen en geschreven.

Wanneer u een harde schijf vervangt door een SSD, start Windows 10 merkbaar sneller op. De apps worden sneller gestart en uitgevoerd en zijn de algehele prestaties veel sneller.

20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

20. Upgrade het systeemgeheugen

Onvoldoende systeemgeheugen kan ook de reden zijn dat uw computer traag werkt, vooral als u met meerdere apps en veel geopende tabbladen in de webbrowser werkt.

Om te bepalen of uw computer meer geheugen nodig heeft, moet u eerst de totale hoeveelheid geheugen controleren die op het apparaat is geïnstalleerd en hoe het systeem dit gebruikt.

Volg deze stappen om de totale hoeveelheid en het huidige geheugengebruik op Windows 10 te bekijken:

 1. Open Menu Start.
 2. Typ in het zoekvak: Taakbeheer, klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Of gebruik de sneltoets: CTRL–>Shift–>Esc.
 4. Eerst klikt u op het tabblad Prestaties.
 5. Hierna klikt u in het linker deelvenster op Geheugen.
 6. Controleer aan de rechterkant de totale hoeveelheid RAM in de rechterbovenhoek en in de linkerbenedenhoek, onder In gebruik (gecomprimeerd), kunt u de totale hoeveelheid geheugen vinden die momenteel in gebruik is.
20 Tips En Trucs Voor Betere Pc Prestaties

Als de totale hoeveelheid in gebruik geheugen constant hoog is, ongeveer 80 procent, dan is het tijd om geheugensticks toe te voegen.

Tenslotte

Hoewel het relatief eenvoudig is om meer geheugen toe te voegen, kan het lastig zijn om een ​​compatibele kit te vinden. Gebruik altijd Taakbeheer om erachter te komen welk type geheugen u nodig heeft en of er een slot beschikbaar is. Het wordt ook aanbevolen om de website van de fabrikant van uw apparaat te raadplegen voor meer specifieke informatie over de geheugenvereisten.