Als Windows 10 op uw pc een hardware probleem heeft, is dit waarschijnlijk een probleem met een stuurprogramma. In dit Windows 10 artikel delen we drie manieren om stuurprogramma’s correct bij te werken om veelvoorkomende problemen op te lossen.

nbsp

Wat gaan we doen

In Windows 10 is een stuurprogramma een essentieel stuk code, waarmee het systeem kan communiceren met specifieke hardware zoals: grafische kaart, opslagstuurprogramma, netwerkadapter, Bluetooth, enz. Evenals met randapparatuur, waaronder muizen, toetsenborden, printers, monitoren en vele anderen.

Gewoonlijk gebeurt de detectie en installatie van stuurprogramma’s automatisch met behulp van de ingebouwde stuurprogrammabibliotheek en de Windows Update-service. Soms moet u sommige apparaten echter om een ​​aantal redenen handmatig bijwerken. Bijvoorbeeld wanneer Windows 10 een component niet kan herkennen. Het apparaat werkt niet meer na een upgrade. Windows Update installeert een generiek pakket of u moet een kritieke fix toepassen of snel toegang krijgen tot een nieuwe functie.

Wat de reden ook is, Windows 10 wordt geleverd met verschillende opties om een ​​stuurprogramma handmatig bij te werken, inclusief het gebruik van Windows Update, Apparaatbeheer en auto update-assistenten van fabrikanten.

In dit Windows 10 artikel zullen we u door drie verschillende methoden leiden om hardware stuurprogramma’s op uw computer correct bij te werken. We geven ook een overzicht van de stappen om te bepalen of het stuurprogramma succesvol is bijgewerkt.

Hoe u stuurprogramma’s op Windows 10 kunt bijwerken met Windows Update

Gewoonlijk duurt het even voordat fabrikanten nieuwere stuurprogramma’s beschikbaar stellen via Windows Update. Het is echter nog steeds de beste optie om stuurprogramma’s handmatig te downloaden en te installeren. De reden is dat alleen de pakketten die compatibel zijn met uw systeemconfiguratie op deze pagina worden vermeld, waardoor de kans op het toevoegen van de verkeerde update wordt geminimaliseerd. De stuurprogramma’s in dit kanaal zijn ook getest, geverifieerd en ondertekend door Microsoft.

Volg deze stappen om stuurprogramma’s snel bij te werken met Windows Update:

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op Bijwerken en beveiliging.
 3. Klik op Windows Update.
 4. Klik op de knop Controleren op updates (indien van toepassing).
 5. Klik op de optie Optionele updates weergeven.
nbsp
 • Klik op het tabblad Stuurprogramma-updates.
 • Selecteer het stuurprogramma dat u wilt bijwerken.
nbsp
 • Klik op de knop Downloaden en installeren.

Nadat u de stappen heeft voltooid, wordt het nieuwere stuurprogramma automatisch gedownload en op uw apparaat geïnstalleerd.

Als de link “Bekijk optionele updates” niet beschikbaar is na het controleren op updates, dan heeft Windows Update op dat moment geen nieuwe stuurprogramma’s of updates voor andere producten.

Hoe stuurprogramma’s op Windows 10 bij te werken met Apparaatbeheer

Als alternatief kunt u ook stuurprogramma’s voor een printer, draadloze adapter, monitor en andere componenten bijwerken met Apparaatbeheer.

Als het stuurprogramma niet beschikbaar is op Windows Update omdat het te recent is of alleen in bèta beschikbaar is, moet u het pakket handmatig downloaden en installeren vanaf de ondersteuningswebsite van de fabrikant.

Gewoonlijk moet u bij het downloaden van een update van de fabrikant altijd eerst hun instructies gebruiken. Als de ondersteuningswebsite geen hulp biedt, dubbelklik dan op het installatieprogramma en ga verder met de instructies op het scherm om de update te voltooien.

Als u te maken heeft met een zelf uitpakkend pakket, dubbelklikt u op het bestand om de inhoud ervan uit te pakken. ga verder met deze stappen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de tool te openen.
 3. Dubbelklik op de branche met de hardware die u wilt updaten.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de hardware en selecteer de optie Stuurprogramma bijwerken.
nbsp
 • Klik op de optie Op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken.
nbsp
 • Klik op de knop Bladeren.
nbsp
 • Selecteer de map met de uitgepakte stuurprogrammabestanden.
 • Klik op de OK knop.
 • Schakel de optie Inclusief submappen in zodat de wizard het juiste “.inf” -bestand kan vinden dat de instructies bevat om het stuurprogramma bij te werken.
 • Klik op de knop Volgende.

Nadat u de stappen heeft voltooid, zal de wizard het nieuwere stuurprogramma op uw apparaat scannen, detecteren en installeren om de algehele ervaring en ondersteuning met fixes en nieuwe functies te verbeteren.

Hoewel u een onderdeel handmatig kunt bijwerken met deze methode, gebruikt u deze stappen meestal om de controllers bij te werken voor een ouder stuk hardware. 

Vroeger kon u Apparaatbeheer ook gebruiken om stuurprogramma’s rechtstreeks van de Windows Update-service te downloaden. Dit is echter niet langer mogelijk, aangezien Microsoft de optie uit Apparaatbeheer heeft verwijderd tijdens een kwaliteitsupdate die is uitgebracht voor de Windows 10 mei 2020-update. Als gevolg hiervan, als er een nieuwe stuurprogramma update op uw computer wordt gedetecteerd, wordt deze automatisch weergegeven in de Windows Update instellingen, meer specifiek op de optionele updates pagina.

Grafische stuurprogramma’s bijwerken op Windows 10

Als de grafische kaart werkt, is het meestal nooit een goed idee om het stuurprogramma bij te werken. Het is echter bekend dat fabrikanten van grafische kaarten regelmatig updates uitrollen om de ervaring, ondersteuning, bugs op te lossen en meer functionaliteiten toe te voegen, vooral voor games.

Als u de meest recente versie van het grafische stuurprogramma moet gebruiken, in plaats van te wachten tot het via Windows Update arriveert, kunt u het grafische configuratiescherm van Nvidia, AMD of Intel gebruiken om de nieuwste updates te downloaden en te installeren.

U kunt de onderstaande links gebruiken om de software te downloaden voor het merk dat u gebruikt:

Nadat u de app hebt gedownload, zou het installeren ervan net zo eenvoudig moeten zijn als dubbelklikken op de installatieprogramma’s en de gebruikelijke volgende, volgende, volgende wizard doorlopen. Zodra u zich in het configuratiescherm bevindt, kunt u op de knop Controleren op updates in het gedeelte met stuurprogramma’s klikken om het nieuwste stuurprogramma te downloaden en te installeren.

Download het grafische stuurprogramma handmatig

In het geval dat u geen ander stuk software wilt installeren, moet u het nieuwste grafische stuurprogramma rechtstreeks van de ondersteuningswebsite van de fabrikant kunnen downloaden.

De onderstaande lijst bevat de links om de nieuwste update voor uw grafische kaart rechtstreeks van de ondersteuningswebsite van de fabrikant te downloaden:

Nadat u het pakket heeft gedownload, gebruikt u de instructies van de fabrikant om de installatie van de update te voltooien. Als er geen instructies beschikbaar zijn, hoeft u gewoonlijk alleen het installatieprogramma te starten, een paar klikken te doorlopen en de wizard zal het oude stuurprogramma verwijderen en automatisch door de nieuwe versie vervangen.

Download het grafische stuurprogramma automatisch

Als u het merk en het model van de videokaart niet kent, bieden sommige fabrikanten vaak een tool om de driver die u nodig hebt automatisch te detecteren.

U kunt de onderstaande links gebruiken om de automatische detectie en installatie van de stuurprogramma-assistent voor uw computer te downloaden en uit te voeren:

Download terwijl u op de website bent de assistent, dubbelklik vervolgens op het uitvoerbare bestand en ga verder met de instructies op het scherm om de update van het stuurprogramma te voltooien.

nbsp

Als u een OEM apparaat gebruikt (zoals Dell, HP, Lenovo, ASUS, etc.), bedenk dan dat veel fabrikanten (vooral Intel) hun stuurprogramma’s aanpassen om de functionaliteiten van de geïntegreerde grafische kaart te beperken, uit te breiden of te optimaliseren. Dit betekent dat als u een merkapparaat heeft, het altijd wordt aanbevolen om de nieuwste updates te downloaden van de ondersteuningswebsite van de computerfabrikant in plaats van Intel. Anders kan uw apparaat onverwacht gedrag vertonen, configuraties missen of hebt u mogelijk geen toegang tot alle functies.

U kunt mogelijk ook het apparaat model en -merk controleren met Apparaatbeheer met de volgende stappen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de tool te openen.
 3. Vouw de vertakking Beeldschermadapters uit.
 4. Bevestig het merk en model van de grafische kaart.
nbsp

Nadat u de stappen heeft voltooid, kunt u de informatie gebruiken om de juiste drive rupdate voor uw computer te downloaden. Als de informatie niet beschikbaar is, moet u mogelijk een van de beschikbare tools van NVIDIA, AMD of Intel gebruiken om de driver te detecteren die u nodig heeft. Of u kunt ook de handleiding van uw apparaat raadplegen om de hardwareconfiguratie te bepalen om de juiste drive-update te vinden.

Bepalen of een stuurprogramma met succes is bijgewerkt op Windows 10

Nadat de update is toegepast, wilt u misschien controleren of de nieuwste versie correct is geïnstalleerd met Apparaatbeheer.

Volg deze stappen om de huidige driver versiedetails op Windows 10 te zien:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de tool te openen.
 3. Breid de branche uit met de hardware die je hebt bijgewerkt.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de hardware en selecteer de optie Eigenschappen.
 5. Klik op het tabblad Stuurprogramma.
 6. Bevestig de “Driver Date” en “Driver Version” informatie.
nbsp

Tot slot

Als u de stappen hebt voltooid en deze details overeenkomen met de informatie van de ondersteuningswebsite van de fabrikant, heeft het apparaat de nieuwste versie van het stuurprogramma op Windows 10.

Als het stuurprogramma niet correct is bijgewerkt, herhaalt u de stappen nog een keer.