Verwachte leestijd: 3 minuten

De nieuwe Microsoft Store opent de deur naar een grote bibliotheek met nieuwe apps op Windows 10.

Nieuwe Microsoft Store Voor Windows 10

Wat u moet weten

  • De nieuwe Microsoft Store wordt geleidelijk uitgerold naar Windows 10 pc’s.
  • Het ondersteunt onverpakte Win32-apps, waardoor er veel meer apps beschikbaar zijn.
  • De nieuwe Microsoft Store wordt gefaseerd uitgerold, dus je ziet hem misschien niet meteen.

De Microsoft Store

Voorheen de Windows Store, is een digitaal distributieplatform van Microsoft dat gebruikt wordt in Windows 8, Windows 10 en Windows RT. Het wordt gebruikt als webwinkel voor diverse programma’s die al beschikbaar waren voor de desktop, maar vooral voor de nieuwe Windows 8/RT apps. Er zijn zowel gratis als betaalde applicaties beschikbaar in de Windows Store. Betaalde apps variëren tussen de € 1,49 en € 999,99. De Windows Store was voor het eerst beschikbaar in de Windows 8 Consumenten Preview, die Microsoft vrijgaf op 29 februari 2012.

Als een app wordt ingediend bij Microsoft, wat noodzakelijk is om de app in de Windows Store te laten publiceren, wordt deze gecontroleerd. Dat gebeurd op compatibiliteit, schadelijke onderdelen of andere kwaadwillige zaken. Microsoft neemt 30% van de verkoopprijs als een app wordt verkocht in de Windows Store.


De nieuwe Microsoft Store opent de deur naar een grote bibliotheek met nieuwe apps in Windows 10. Naast het toevoegen van ondersteuning voor onverpakte Win32-apps, heeft de nieuwe Microsoft Store een nieuw uiterlijk, verbeterde zoekfunctie en verschillende andere nieuwe functies. Het is van de grond af opnieuw opgebouwd en maakt deel uit van de heroriëntatie van Microsoft op het leveren van apps via zijn winkel op Windows.

Nieuwe Microsoft Store Voor Windows 10

De architect van Microsoft Store

Rudy Huyn, de hoofdarchitect van de Microsoft Store, deelde het nieuws op Twitter. Hierin legde Huyn uit dat de nieuwe Store geleidelijk zal worden uitgerold naar pc’s met Windows 10. Het kan dus gebeuren dat u de nieuwe Store niet meteen ziet. Wie de nieuwe Microsoft Store graag wil uitproberen, hoeft niet lang te wachten. Huyn zei hierover:

Maak u geen zorgen, het komt snel naar u toe!

Er zijn enkele beperkingen aan de nieuwe Microsoft Store in Windows 10, dat in vergelijking met zijn Windows 11 tegenhanger. De nieuwe Microsoft Store in Windows 10 ondersteunt geen Android apps. Windows Insiders kunnen momenteel de ondersteuning van Android apps met beperkte capaciteit testen in Windows 11. De functionaliteit zal waarschijnlijk volgend jaar volledig worden uitgerold. Ondersteuning voor Android apps lijkt op dit moment exclusief voor Windows 11 in de VS te zijn, voorlopig.