Verwachte leestijd: 28 minuten

Krijgt u een fout melding met een blauw scherm? In dit Windows 10 artikel laten we u zien hoe u dit vervelende probleem in Windows 10 kunt oplossen.

Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Blue Screen of Death

In Windows 10 zal een Blue Screen of Death (BSoD), ook wel bekend als ‘blauw scherm‘, ‘stopfout‘ of ‘systeemcrash.’ Altijd optreden nadat zich een kritieke fout voordoet die het systeem niet aankan of automatisch kan oplossen.

Gewoonlijk ervaart u een fout met een blauw scherm tijdens het upgradeproces van Windows 10, tijdens het opstarten of willekeurig wanneer u uw laptop of desktop actief gebruikt. Het meest frustrerende is dat je alleen een effen blauwe achtergrond en een droevig personage ziet zonder voldoende waardevolle informatie om de echte oorzaak van het probleem te achterhalen.

Het scherm geeft een hint bericht weer, zoals:

Er is een probleem opgetreden met uw pc en moet opnieuw worden opgestart. We verzamelen alleen wat foutinformatie en dan zullen we voor u opnieuw opstarten.

Of algemene stop foutcodes zoals: VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED, PAGE_FAULT_IN_NONPAGE_AREA, CRITICAL_PROCESS_DIED, SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION, DPC_WATCHDOG_VIOLATION of IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL.

Of hexadecimale codes zoals: 0x000000D1, 0x0000000A of 0x0000007B. Maar voor de meeste gebruikers zijn het slechts hiërogliefen.

Wat gaan we doen

Hoewel stopfouten geen duidelijk antwoord hebben, omdat veel factoren een rol kunnen spelen, is het bijna altijd een probleem met een kwaliteit- of functie-update voor Windows 10, een recent geïnstalleerd stuurprogramma, een incompatibele toepassing of een hardwaregerelateerd probleem.

In dit Windows 10 artikel leiden we u door de verschillende stappen voor probleemoplossing om een ​​fout met een blauw scherm op uw computer op te lossen.

 • Hoe kunt u een blauw scherm herstellen tijdens de upgrade in Windows 10
 • Zo kunt u een blauw scherm herstellen zonder bureaublad toegang in Windows 10
 • Hoe kunt u een blauw scherm herstellen met bureaublad toegang in Windows 10

Hoe kunt u een blauwe scherm herstellen tijdens de upgrade in Windows 10

Wanneer u een upgrade naar een nieuwe versie van Windows 10 uitvoert, ziet u mogelijk blauwe schermfouten, wat om verschillende redenen kan gebeuren. Het kan het gevolg zijn van een compatibiliteitsprobleem met een oud programma of beveiligingssoftware. Of het kan zijn vanwege beschadigde bestanden in de huidige installatie of beschadigde installatiemedia – om er maar een paar te noemen.

Als er zich een fout voordoet, worden de wijzigingen in de vorige installatie meestal zonder reden teruggedraaid.

In het geval dat u te maken heeft met fouten tijdens de installatie van Windows 10, het verwijderen van niet-essentiële apps, het opruimen van corrupte downloads, het loskoppelen van niet-essentiële randapparatuur of zelfs het uitvoeren van een schone installatie van het besturingssysteem, kan het probleem worden opgelost.

Verwijder de incompatibele app

Volg deze stappen om een ​​app te verwijderen die mogelijk een conflict veroorzaakt met de installatie van Windows 10:

 • Open Instellingen.
 • Klik op Apps.
 • U klikt op Apps en onderdelen.
 • Selecteer de app die mogelijk problemen veroorzaakt en klik op de knop Verwijderen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Nu klikt u nogmaals op de knop Verwijderen.

Opmerking: Als u een verouderde desktoptoepassing verwijdert, moet u wellicht doorgaan met de instructies op het scherm.

Nadat u de stappen heeft voltooid, moet u de stappen mogelijk herhalen om extra apps te verwijderen, en vervolgens kunt u de upgrade nog een keer proberen. Na de update kunt u de apps opnieuw installeren.

Download de installatiebestanden opnieuw

Als u Windows Update gebruikt om het systeem te upgraden, ziet u soms een Blue Screen of Death wanneer een of meerdere installatiebestanden zijn beschadigd tijdens het downloadproces. In dit geval kunt u de app Instellingen gebruiken om de vorige bestanden te wissen, zodat Windows Update de bestanden opnieuw kan downloaden.

Volg deze stappen om Windows Update de upgradebestanden opnieuw te laten downloaden:

 • Open Instellingen.
 • Hierna klikt u op Systeem.
 • Vervolgens op Opslag.
 • Onder de sectie lokale schijf klikt u op het item Tijdelijke bestanden.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Wis de voorgeselecteerde opties.
 • Controleer de optie Tijdelijke Windows-installatiebestanden.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Nu klikt u op de knop Bestanden verwijderen.

Nadat u de stappen hebt voltooid, opent u de Windows Update-instellingen en probeert u nog een keer te upgraden.

Als u doorgaat met hetzelfde probleem, kunt u overwegen om het hulpprogramma Update Assistant te gebruiken om een ​​interne upgrade uit te voeren. Of als het hulpprogramma niet werkte, kunt u ook de Media Creation Tool downloaden en gebruiken om een ​​installatiemedium te maken en de nieuwe versie te installeren.

Analyseer het upgradeprobleem

Als alternatief kunt u ook de SetupDiag tool gebruiken om fouten met een blauw scherm op te lossen. SetupDiag is een tool die door Microsoft wordt aangeboden als een optionele download. Om een ​​diagnose te kunnen stellen en zo vast te stellen waarom een ​​update of upgrade niet kan worden toegepast. Dit is waardevolle informatie die u kan helpen bij het oplossen van het probleem met de bugcontrole.

Volg deze stappen om SetupDiag te gebruiken nadat de upgrade van Windows 10 is mislukt met een blauw scherm:

Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Selecteer een bestemmingsmap om het bestand op te slaan.
 • Klik op de knop Opslaan.
 • Open de bestandsverkenner.
 • Navigeer naar de map waarin u het bestand heeft gedownload.
 • Door met de rechtermuisknop te klikken op SetupDiag.exe kunt u de optie Als administrator uitvoeren selecteren.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Om het bestand SetupDiagResults.log te openen klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteer de optie Openen.

Nadat u de stappen hebt voltooid, opent de standaard tekst editor het logbestand met de diagnoseresultaten op basis van de bekende regels die door Microsoft zijn gespecificeerd. Wilt u meer lezen over het gebruik van SetupDiag, lees dan hier verder.

Als er een fout is gedetecteerd, bevatten de logboeken de informatie om te bepalen waarom het apparaat blauw is gescreend tijdens de update, en als het een bekend probleem is, krijgt u ook de stappen om het op te lossen.

Soms krijgt u geen aanbevelingen. Als dit gebeurt, volg dan de link; indien van toepassing, die beschikbaar is in het logbestand. U kunt ook foutcode of zinvolle informatie gebruiken om het probleem online te onderzoeken.

Koppel niet essentiële randapparatuur los

Een systeemcrash kan ook optreden als gevolg van een hardwareprobleem. Het wordt dus altijd aanbevolen om alle niet-essentiële randapparatuur los te koppelen, inclusief externe harde schijven, printers, secundaire monitoren, telefoons en andere USB- of Bluetooth apparaten, voordat u doorgaat met de installatie van Windows 10 om fouten te minimaliseren.

Koppel vóór het upgradeproces alles los, enige vereiste zijn alleen een toetsenbord, muis, monitor en een internetverbinding.

Na de installatie kunt u de randapparatuur weer aansluiten. Als het probleem zich blijft voordoen, kan dit een compatibiliteitsprobleem zijn. U kunt dit probleem meestal snel oplossen door een nieuwere versie van het stuurprogramma te downloaden en te installeren vanaf de ondersteuningswebsite van de fabrikant voor het betreffende apparaat.

Als het apparaat het recente stuurprogramma gebruikt en het probleem blijft bestaan, kan dit een compatibiliteitsprobleem zijn met de nieuwe versie van Windows 10 of u moet mogelijk de hardware vervangen.

U kunt altijd de Microsoft Health Dashboard website bezoeken om te controleren of het Microsoft op de hoogte is van problemen die worden veroorzaakt door een specifieke versie van Windows 10.

Voer een schone installatie uit

In plaats van de huidige installatie te upgraden, is het altijd beter om alles te wissen en helemaal opnieuw te beginnen met een schone installatie. Dit proces voorkomt niet alleen veel Blue Screen of Death fouten, maar het kan ook helpen om de systeemprestaties te verbeteren en andere problemen op te lossen.

Als u ervoor kiest om de schone installatieoptie te gebruiken, moet u er eerst zeker van zijn dat uw apparaat kan opstarten vanaf USB. Dit betekent dat u mogelijk de opstartvolgorde in de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) of Basic Input / Output System (BIOS) firmware moet wijzigen om de juiste opstartvolgorde te configureren.

Toegang to Bios of UEFI

Gewoonlijk vereist het proces om toegang te krijgen tot de firmware instellingen van het moederbord het indrukken van een van de functietoetsen (F1, F2, F3, F10 of F12). Druk de ESC of druk de Delete toets in zodra het apparaat start. Deze instellingen zijn echter altijd verschillend per fabrikant en zelfs per model van het apparaat. Als u het niet zeker weet, kunt u het beste de ondersteuningswebsite van de fabrikant van het apparaat raadplegen voor meer specifieke details.

Open in de firmware interface en selecteer de Boot tab of pagina, stel de opstartvolgorde in om USB te starten, sla de nieuwe wijzigingen op. Nadat de opstartvolgorde is geconfigureerd, moet u een opstartbaar installatiemedium maken. Sluit de USB flashdrive op het apparaat aan en vervolgens gaat u door met de onderstaande stappen.

Start een schone installatie

Volg deze stappen om een ​​schone installatie van Windows 10 uit te voeren:

Waarschuwing: Dit is een vriendelijke herinnering dat u wijzigingen aanbrengt in uw huidige instellingen, die problemen en zelfs gegevensverlies kunnen veroorzaken als u dit niet correct doet. Het wordt aanbevolen om, ​​tijdelijk een volledige back-up te maken voordat u doorgaat.

 • Start de pc met installatiemedia van Windows 10.
 • Bij Windows Setup klikt u op de knop Volgende.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Om door te gaan klikt u op de knop Nu installeren.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Bij de vraag om een productsleutel klikt u de optie Ik heb geen productcode om door te gaan; we gaan ervan uit dat uw pc eerder al correct was geactiveerd.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Selecteer de editie van Windows 10; indien van toepassing.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Opmerking: Deze selectie moet overeenkomen met de editie die de licentie activeert. Anders werkt de product sleutel niet.

 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Vink de optie Ik accepteer de licentievoorwaarden aan om door te gaan.
 • En klik op de knop Volgende.
 • Gebruik de optie Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd).
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Selecteer de partitie met de huidige installatie van Windows (meestal “Drive 0”), en klik op de knop Verwijderen om de partitie van de harde schijf te verwijderen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Tip: Als u meerdere partities op de primaire harde schijf (station 0) heeft, selecteert en verwijdert u ze allemaal. De installatie zal de vereiste partities automatisch opnieuw creëren tijdens het installatieproces. U hoeft geen partities van secundaire schijven te verwijderen om Windows 10 opnieuw te installeren.

 • Nu selecteert u het lege station met het label Drive 0 Unallocated Space.
 • Klik op de knop Volgende.

OOBE

Nadat u de stappen hebt voltooid, begint de installatie met het installeren van Windows 10, waardoor veel blauwe schermfouten worden vermeden. Na de installatie moet u doorgaan met de out-of-box-ervaring (OOBE) om het instellen van het apparaat te voltooien door een nieuw account aan te maken en de voorkeursinstellingen te selecteren. U kunt dit artikel gebruiken om een volledige installatie van Windows 10 uit te voeren.

Zo kunt u een blauw scherm herstellen zonder bureaublad toegang in Windows 10

Soms kunt u een koude herstart uitvoeren om de computer te blijven gebruiken na een bugcontrole, maar soms heeft u misschien niet eens toegang tot het bureaublad om het probleem op te lossen.

Als je vastzit met een Blue Screen of Death waardoor je geen toegang hebt tot het bureaublad, kun je mogelijk enkele geavanceerde functies van Windows 10 gebruiken, zoals Systeemherstel, Veilige modus of de geavanceerde opstartomgeving om het probleem op te lossen. probleem.

Voordat we ingaan op deze stappen voor probleemoplossing als de fout zich voordoet onmiddellijk na het toevoegen van een nieuw stuk hardware, moet u deze loskoppelen om te bepalen of dat nieuwe apparaat de oorzaak van het probleem is.

Los BSoD op met Systeemherstel

Systeemherstelpunt is een oude functie waarmee u systeemwijzigingen ongedaan kunt maken zonder uw bestanden te beïnvloeden om het apparaat terug te zetten naar een eerder tijdstip waarop Windows 10 correct werkte.

Het enige nadeel van deze functie is dat u deze handmatig moet inschakelen voordat u deze kunt gebruiken. Als Systeemherstel eerder was ingeschakeld en geconfigureerd, kunt u een herstelpunt gebruiken om de stopfout te herstellen.

In Windows 10 zijn er ten minste twee manieren om toegang te krijgen tot Systeemherstel via Geavanceerd opstarten, inclusief via het opstartmenu of USB installatiemedia. Selecteer een van de onderstaande opties en ga verder met de stappen.

Geavanceerde opstarttoegang vanaf het opstarten

Volg deze stappen om de geavanceerde opstartinstellingen te starten om toegang te krijgen tot Systeemherstel:

 • Start uw computer.
 • Zodra het Windows-logo op uw scherm verschijnt, houdt u de aan / uit knop ingedrukt om de opstartprocedure te onderbreken.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Herhaal de bovenstaande stappen nog twee keer.

Na de derde onderbreking zou Windows 10 de geavanceerde opstartomgeving moeten openen en vervolgens kunt u doorgaan met de onderstaande stappen om toegang te krijgen tot Systeemherstel.

Geavanceerde opstarttoegang vanaf USB

U kunt ook een Windows 10-installatiemedium gebruiken om de geavanceerde opstartprocedure te openen door deze stappen te volgen:

Tip: Wanneer uw apparaat niet opstart vanaf USB, moet u de BIOS of UEFI instellingen van uw systeem wijzigen om er zeker van te zijn dat het kan opstarten vanaf USB. U hebt meestal toegang tot het BIOS of UEFI door uw apparaat aan te zetten en op een van de toetsen, Delete of ESC te drukken. Maar zorg ervoor dat u de ondersteuningswebsite van uw fabrikant raadpleegt voor meer specifieke details.

 • Klik op de knop Volgende.
 • In de linkerbenedenhoek klikt u op de optie Uw computer herstellen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Nadat u de stappen heeft voltooid, gaat u verder met de instructies voor het herstelpunt.

Selecteer Herstelpunt om de bugcontrole op te lossen

Volg deze stappen om een ​​herstelpunt te gebruiken om problemen met een blauw scherm op te lossen:

 • Kies en klik op de optie Geavanceerd opstarten.

Opmerking: Als u Geavanceerd opstarten opent vanaf een USB medium, ziet u in plaats daarvan de optie Problemen oplossen.

 • Maak gebruik van op de optie Problemen oplossen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Klik op de knop Geavanceerde opties. Deze stap maakt geen deel uit van het proces bij gebruik van een USB medium.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • U klikt op de optie Systeemherstel.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Selecteer uw account.
 • Bevestig uw accountwachtwoord.
 • Ga verder en klik op de knop Doorgaan.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer het meest recente herstelpunt om de fout met het blauwe scherm op te lossen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Om de apps te bepalen die mogelijk worden beïnvloed door een herstelpunt klikt u op de knop Zoeken naar betrokken programma’s.
 • Hierna klikt u op de knop Sluiten.
 • Ge verder en klik op de knop Volgende.
 • Ten slotte klikt u op de knop Voltooien.

Nadat u de stappen hebt voltooid, maakt de functie updates, stuurprogramma’s, apps en systeemwijzigingen ongedaan die zijn gemaakt nadat het punt van herstel is gemaakt, waardoor hopelijk de systeemcrashes die u ondervindt, worden verholpen.

Los BSoD op in de veilige modus

Windows 10 biedt ook Veilige modus, een omgeving die alleen de basisstuurprogramma’s en functies voldoende start om toegang te krijgen tot het bureaublad om vrijwel alle soorten problemen op te lossen en op te lossen, inclusief systeemcrashes.

U kunt de Veilige modus openen via het geavanceerde opstartmenu tijdens het opstarten of met behulp van een Windows 10 installatie medium. Selecteer een van de onderstaande opties en ga verder met de onderstaande stappen.

Geavanceerde opstarttoegang vanaf het opstarten

Volg deze stappen om de geavanceerde opstartinstellingen te starten om toegang te krijgen tot de Veilige modus:

 • Start uw computer.
 • Zodra het Windows-logo op uw scherm verschijnt, houdt u de aan / uit knop ingedrukt om de opstartprocedure te onderbreken.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Herhaal de vorige stappen nog twee keer.

Na de derde onderbreking zou Windows 10 het geavanceerde opstartmenu moeten openen en vervolgens kunt u doorgaan met de onderstaande stappen om toegang te krijgen tot de Veilige modus.

Geavanceerde opstarttoegang vanaf USB

U kunt ook een USB installatiemedium gebruiken om het geavanceerde opstartmenu te openen om de veilige modus in te schakelen door deze stappen te volgen:

 • Start uw computer met behulp van een USB installatiemedium.
 • Klik op de knop Volgende.
 • Klik op de optie Uw computer herstellen in de linkerbenedenhoek.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Nadat u de stappen heeft voltooid, gaat u verder met de instructies in de veilige modus hieronder.

Gebruik Veilige modus om bugcontrole op te lossen

Volg deze stappen om toegang te krijgen tot de Veilige modus om problemen met blauw scherm op te lossen en fouten op te lossen in Windows 10:

 • U klikt op de optie Geavanceerd opstarten.

Opmerking: Als u Advanced Startup opent vanaf een USB medium, ziet u in plaats daarvan de optie Problemen oplossen.

 • Hierna klikt u op de optie Problemen oplossen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Kies voor en klik op Geavanceerde opties. Deze stap maakt geen deel uit van het proces bij gebruik van een USB medium.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Vervolgens klikt u op de Startup Settings optie.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Om te voltooien klikt u op de knop Opnieuw opstarten.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Nadat uw computer opnieuw is opgestart, drukt u op de toets F4 of 4 om de optie Veilige modus inschakelen te selecteren.

In de veilige modus, afhankelijk van de reden waardoor het systeem crasht, zullen de onderstaande stappen u helpen bij het verwijderen van Windows 10 updates en stuurprogramma’s.

Verwijder systeemupdates met fouten

Volg deze stappen om een ​​Windows 10 update te verwijderen die een blauw scherm veroorzaakt:

 • Klik het Configuratiescherm.
 • Open Programma’s en onderdelen en klik op de optie Een programma verwijderen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • In het linker deelvenster klikt u op de optie Geïnstalleerde updates weergeven.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Sorteer de lijst op de meest recente update raadpleeg de kolom Geïnstalleerd op.
 • Selecteer de update en klik op de knop Verwijderen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Nadat u de stappen hebt voltooid, start u uw computer opnieuw op om de taak te voltooien en te bevestigen dat de fout niet langer optreedt.

Verwijder stuurprogramma’s met fouten

Volg deze stappen om een ​​incompatibel stuurprogramma met de Veilige modus te verwijderen:

 • Open Start.
 • Zoek naar Apparaatbeheer en selecteer het bovenste resultaat om de console te openen.
 • Vouw de tak uit met het apparaat dat het probleem veroorzaakt.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en kies de optie Apparaat verwijderen.
 • U klikt op de knop OK.

Nadat u de stappen heeft voltooid, start u het apparaat opnieuw op en bepaalt u of de bugcontrole is opgelost.

Als de computer na het verwijderen van de update niet langer een BSoD bericht weergeeft, wilt u misschien voorkomen dat dezelfde update of hetzelfde stuurprogramma automatisch opnieuw wordt geïnstalleerd totdat er een nieuwe update beschikbaar komt met een permanente oplossing.

Los bugcontrole op met Logboeken

Als u de foutcode niet kon zien tijdens het blauwe scherm, of als u meer details over het probleem wilt vinden, registreert de Logboeken elke hardwarefout, Stuurprogramma fout, app crashes en nog veel meer, zodat u het probleem kunt diagnosticeren .

Volg deze stappen om problemen met blauwe schermen met Logboeken op te lossen:

 • Open Start.
 • Zoek naar Logboeken en klik op het bovenste resultaat om de console te openen.
 • Vouw de groep Windows-logboeken uit.
 • Met de rechtermuisknop klikt u op de categorie Systeem en kies de optie Huidig ​​logboek filteren.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Selecteer en klik op het tabblad Filter.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu Aangemeld en selecteer het tijdbereik waarop BSoD plaatsvond. Bijvoorbeeld Afgelopen 12 uur.
 • Controleer in het gedeelte “Gebeurtenisniveau” de opties Kritiek en Fout.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • U klikt op de knop OK.
 • Dubbelklik om elk logboek te openen voor meer informatie over het probleem.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Bekijk de details van het gebeurtenislogboek.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Tip: Wanneer er een blauw scherm verschijnt, maakt het systeem een ​​geheugendump bestand aan; het apparaat wordt automatisch opnieuw opgestart. Dit betekent dat als u een lijst met veel fouten heeft omdat de computer onmiddellijk na de bug controle opnieuw is opgestart, de fout die het probleem veroorzaakt waarschijnlijk ook de fout is na een kritieke Kernel Power gebeurtenis.

In het gebeurtenislogboek bevat het tabblad “Algemeen” een korte technische beschrijving van de fout die u mogelijk een hint geeft van het probleem met het blauwe scherm.

Bug controle

Voor deze handleiding heb ik een bugcontrole geforceerd met behulp van deze instructies , dus de gebeurtenis merkt op dat de bron van het probleem een ​​”Bug Check” was die ervoor zorgde dat de computer onverwachts opnieuw opstartte. Het is echter niet altijd eenvoudig om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Als u de reden niet kunt achterhalen op basis van de gebeurtenisinformatie, kopieer dan de beschrijving, bron en gebeurtenis-ID en gebruik deze om online te zoeken naar een mogelijke oplossing.

Los BSoD op met geavanceerd opstarten

Windows 10 wordt ook geleverd met een optie waarmee u problematische updates rechtstreeks vanuit het opstartmenu Geavanceerd kunt verwijderen.

Selecteer een van de opties om toegang te krijgen tot Geavanceerd opstarten en ga verder met de instructies om kwaliteit- of functie updates te verwijderen die het Blue Screen of Death veroorzaken.

Geavanceerde opstarttoegang vanaf het opstarten

Volg deze stappen om toegang te krijgen tot Geavanceerd opstarten met de opstartoptie:

 • Start uw computer.
 • Zodra het Windows-logo op uw scherm verschijnt, houdt u de aan / uit knop ingedrukt om de opstartprocedure te onderbreken.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Herhaal de bovenstaande stappen twee keer.

Na de derde onderbreking zou Windows 10 de geavanceerde opstartomgeving moeten openen en vervolgens kunt u doorgaan met de onderstaande stappen om op te starten in de veilige modus.

Geavanceerde opstarttoegang vanaf USB

Volg deze stappen om toegang te krijgen tot het geavanceerde opstarten met een USB installatiemedium:

 • Start uw computer met behulp van een USB medium.
 • U klikt op de knop Volgende.
 • In de linker benedenhoek klikt u op de optie Uw computer herstellen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Nadat u de stappen heeft voltooid, gaat u verder met de onderstaande instructies voor Windows 10 Veilige modus.

Verwijder kwaliteit- of functie- updates

Volg deze stappen om de meest recente kwaliteit- of functie-update te verwijderen die een blauwe scherm veroorzaakt in Windows 10:

 • U klikt op de optie Geavanceerd opstarten.

Opmerking: Als u Advanced Startup opent vanaf een USB medium, ziet u in plaats daarvan de optie Problemen oplossen.

 • Hierna klikt u op de optie Problemen oplossen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Vervolgens klikt u op Geavanceerde opties. Deze stap maakt geen deel uit van het proces bij gebruik van een USB medium.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Nu klikt u op de optie Updates verwijderen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Zoek naar de Laatste kwaliteitsupdate en klik erop om de ​​recente maandelijkse update te verwijderen. Of klik op de optie Laatste functie-update verwijderen om terug te keren naar een vorige versie.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Tip: Als u de optie Laatste functie update verwijderen selecteert , kunt u doorgaan met dezelfde stappen om de recente upgrade van Windows 10 te verwijderen. Dit kan zolang het minder dan tien dagen geleden is sinds de installatie.

 • Selecteer uw gebruikersaccount om door te gaan.
 • Bevestig uw accountwachtwoord.
 • Om door te gaan klikt u op de knop Doorgaan.
 • Hierna doet u dat ook op de knop Kwaliteitsupdate verwijderen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Dan klikt u op de knop Gereed.
 • Nu klikt u op de optie Doorgaan.

Nadat u de stappen hebt voltooid, verwijdert Windows 10 de meest recente kwaliteitsupdate of functie-update, waardoor het Blue Screen of Death probleem wordt verholpen.

Hoe kunt u een blauw scherm herstellen met bureaublad toegang in Windows 10

Wanneer een willekeurig Blue Screen of Death bericht verschijnt en u nog steeds toegang hebt tot het bureaublad, is het probleem waarschijnlijk een stuurprogramma of ontbreekt een kritieke update. Het kan ook een probleem zijn met een app die u onlangs hebt geïnstalleerd of een specifieke driver- of systeemupdate.

Update Windows 10 en stuurprogramma’s

Als je toegang hebt tot de desktop, kan het installeren van de nieuwste updates voor Windows 10 en stuurprogramma’s helpen om de Blue Screen of Death fout te stoppen.

Systeem update

Windows 10 downloadt en installeert updates periodiek, maar soms moet u nog handmatig op updates controleren.

Volg deze stappen om de nieuwste updates op Windows 10 te installeren:

 • Open Instellingen.
 • Ga naar Update en bijwerken en klik erop.
 • Open Windows Update door erop te klikken.
 • Controleer op updates door op de knop Naar updates zoeken te klikken.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Als er een update beschikbaar is, maar deze wordt niet gedownload, probeer dan de ontbrekende kwaliteitsupdate handmatig te downloaden en te installeren.

Stuurprogramma update

Als het probleem te maken heeft met een verouderd stuurprogramma, moet u het apparaat bijwerken naar een nieuwere versie.

Volg deze stappen om een ​​nieuwere versie van een stuurprogramma te installeren:

 • Open Instellingen.
 • Ga en klik op Update en bijwerken.
 • Indien niet geselecteerd klik dan op Windows Update.
 • Indien van toepassing; klik op de knop Naar updates zoeken.
 • Wanneer ze er zijn, klik op de optie Optionele updates weergeven.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Tip: Als de optie niet beschikbaar is, heeft Windows Update geen nieuwe stuurprogramma’s of andere soorten optionele updates voor uw systeemconfiguratie.

 • Zoek en klik op het tabblad Stuurprogramma updates.
 • Indien aanwezig; selecteer de stuurprogramma update.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Door op de knop Downloaden en installeren te klikken start de download en installatie.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou de nieuwere driver het probleem moeten oplossen. Als er geen updates beschikbaar waren, moet u mogelijk de ondersteuningswebsite van uw apparaat fabrikant raadplegen om een ​​nieuwer stuurprogramma te downloaden en te installeren aan de hand van hun instructies. In het geval dat de ondersteuningswebsite geen nieuwere update heeft, wilt u misschien ook een bètaversie van de driver proberen, aangezien deze mogelijk een fix bevat die het bedrijf van plan is uit te brengen in de komende release.

Verwijder updates, stuurprogramma’s, apps met problemen

Software- en hardwarebedrijven kunnen ook slechte updates uitbrengen die problemen en BSoD kunnen veroorzaken.

Verwijder systeemupdates

Gebruik deze stappen om een ​​systeemupdate met fouten te verwijderen wanneer u nog steeds toegang heeft tot de desktopomgeving:

 • Open Instellingen.
 • Nu klikt u op Update en bijwerken.
 • Ga vervolgens naar de optie Geschiedenis va updates weergeven en klik erop.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Klik op de optie Updates verwijderen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Selecteer de meest recente update; raadpleeg de kolom Geïnstalleerd op.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Nu klikt u op de knop Verwijderen.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de problematische update verwijderd en wordt de Blue Screen of Death verholpen. U kunt deze stappen ook gebruiken om te voorkomen dat de instellingen van Windows Update dezelfde update opnieuw proberen te installeren .

Verwijder stuurprogramma

Volg deze stappen om een ​​stuurprogramma met fouten op Windows 10 te verwijderen:

 • Open Start.
 • Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 • Met de rechtermuisknop klikt u op het apparaat en selecteer de optie Apparaat verwijderen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Nu klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou u de foutcontrole op de computer niet langer moeten zien.

Terugdraaien van een stuurprogramma

Soms is het ook mogelijk om de vorige versie van de driver terug te draaien om het probleem op te lossen totdat een andere update de slechte update vervangt.

Volg deze stappen om terug te keren naar een eerdere versie van het stuurprogramma op Windows 10:

 • Open Start.
 • Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de console te openen.
 • Vouw de categorie van het apparaat met het probleem uit.
 • Met de rechtermuisknop klikt u op het apparaat hierna op de optie Eigenschappen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Open het tabblad Stuurprogramma.
 • Indien beschikbaar klikt op de knop Vorig Stuurprogramma.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Tip: Als de optie niet beschikbaar is, heeft het systeem geen back-up van het vorige stuurprogramma.

 • Selecteer een van de beschikbare opties om de vraag te beantwoorden.
 • Nu klikt u op de knop Ja.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zal de oudere versie van het stuurprogramma het apparaat besturen en hopelijk de systeemcrashes verhelpen.

Schakel stuurprogramma uit

Als de optie om het stuurprogramma terug te draaien niet beschikbaar is, kunt u het apparaat ook uitschakelen om te voorkomen dat het interageert met het systeem om de fout met het blauwe scherm te verminderen totdat er een nieuwe update beschikbaar komt om het probleem permanent op te lossen.

Volg deze stappen om een ​​apparaat op Windows 10 uit te schakelen:

 • Open Start.
 • Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de console te openen.
 • Vouw de categorie van het apparaat met het probleem uit.
 • Met de rechtermuisknop klikt u op het apparaat en selecteer de optie Apparaat uitschakelen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Nu klikt u op de knop Ja.

Zodra u de stappen heeft voltooid, zou u geen systeemcrashes meer moeten ervaren.

Verwijder conflicterende apps

Als je een applicatie hebt die compatibiliteitsproblemen heeft met de huidige setup, dan is het Blue Screen of Death waarschijnlijk op willekeurige momenten of elke keer dat je de applicatie start.

Het downloaden en installeren van een nieuwe versie van de app vanaf de website voor softwareondersteuning kan dit meestal oplossen. Als er geen update beschikbaar is, is het raadzaam dat programma te verwijderen om het probleem te verhelpen totdat er een permanente oplossing komt van de app ontwikkelaar of via Windows Update.

Volg deze stappen om een ​​problematische applicatie met Windows 10 te verwijderen:

 • Open Instellingen.
 • Hierna klikt u op Apps.
 • Vervolgens klikt u op Apps en onderdelen.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Selecteer de app die mogelijk problemen veroorzaakt en klik op de knop Verwijderen.
 • Hierna klikt u nogmaals op de knop Verwijderen.

Opmerking: Wanneer u een verouderde desktoptoepassing verwijdert, krijgt u wellicht instructies op het scherm waarmee u verder moet gaan.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou u geen foutcodes op het blauwe scherm meer op uw computer moeten zien.

Koppel niet essentiële randapparatuur los

In Windows 10 ziet u mogelijk ook een Blue Screen of Death nadat u een nieuw stuk hardware hebt aangesloten; zoals een grafische kaart of een USB-apparaat. Wanneer dit gebeurt, komt dit waarschijnlijk doordat de hardware niet compatibel of defect is. Of omdat het systeem probeert de verkeerde driver te installeren.

Wanneer het een compatibiliteitsprobleem is, moet u mogelijk contact opnemen met de fabrikant voor ondersteuning of een compatibele stuurprogramma ter vervanging te zoeken.

Als het systeem steeds het verkeerde stuurprogramma toepast, gebruik dan de voorgaande stappen om het stuurprogramma te verwijderen en installeer het juiste stuurprogramma handmatig, gebruik hierbij de instructies van de fabrikant.

Voer DISM en SFC tools uit

Als u te maken heeft met een fout met een blauw scherm, kunt u ook de systeembestandscontrole (SFC) gebruiken in combinatie met de tool Deployment Servicing and Management (DISM) om beschadigde systeembestanden te repareren en het probleem op te lossen.

Herstel afbeeldingsbestanden met DISM

Volg deze stappen om de lokaal beschikbare afbeelding met DISM te herstellen:

 • Open Start.
 • Zoek naar opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 • Typ de volgende opdracht om de Windows 10 Image te herstellen en druk op Enter:
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Nadat u de stappen hebt voltooid, downloadt en vervangt de tool alle beschadigde bestanden in de lokale afbeelding van Windows 10.

Herstel blauwe schermfout met SFC

Volg deze stappen om de SFC opdrachttool te gebruiken om de installatie te herstellen met behulp van de lokale image:

 • Open Start.
 • Zoek naar opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 • Typ de volgende opdracht om de installatie van Windows 10 te herstellen en druk op Enter:
SFC /scannow
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Tip: Wanneer er fouten worden gevonden, wilt u de opdracht misschien meerdere keren uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles correct is opgelost.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zal SFC alle systeembestanden repareren met behulp van de lokale afbeeldingsbestanden om het probleem met het blauwe scherm op te lossen.

U kunt deze Windows 10 artikelen raadplegen voor meer informatie over het gebruik van de DISM en SFC tool in Windows 10.

Los bugcontrole op met Logboeken

Als u toegang heeft tot het bureaublad, kunt u ook de Logboeken gebruiken om u te helpen de oorzaak van het probleem te achterhalen en een oplossing te vinden.

Volg deze stappen om de gebeurtenislogboeken te controleren op hints over het blauwe scherm:

 • Open Start.
 • Zoek naar Logboeken en klik op het bovenste resultaat om de console te openen.
 • Vouw de groep Windows-logboeken uit.
 • Met de rechtermuisknop klikt u op de categorie Systeem en kies de optie Huidig ​​logboek filteren.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Zoek en klik op het tabblad Filter.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu Aangemeld en selecteer het tijdbereik waarop BSoD plaatsvond. Bijvoorbeeld Afgelopen 12 uur.
 • Controleer in het gedeelte Gebeurtenisniveau de opties Kritiek en Fout.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • U klikt op de knop OK.
 • Dubbelklik om elk logboek te openen voor meer informatie over het probleem.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op
 • Lees de details van het gebeurtenislogboek.
Los Zo Een Blauw Scherm in Windows 10 Op

Het gebeurtenislogboek bevat het tabblad Algemeen hierin staat een korte technische beschrijving van de fout. Deze kan u mogelijk een hint geven van het probleem met het blauwe scherm. Als u op basis van die informatie de reden niet kunt achterhalen, kopieert u de beschrijving, bron en gebeurtenis-ID en gebruikt u deze om online te zoeken naar een mogelijke oplossing.

Tenslotte

Wanneer u een fout met een blauw scherm ervaart, is dit altijd een teken dat een stuk software of hardware zich niet correct gedraagt. Hoewel er veel stappen voor probleemoplossing zijn die u kunt gebruiken, heeft u mogelijk toch hulp nodig om het probleem op te lossen. Als u al onze aanbevelingen hebt doorstaan ​​en het probleem blijft bestaan, kunt u de officiële Microsoft-forums raadplegen. Op dit moment is het ook een goed idee om voor hulp contact op te nemen met de fabrikant van uw apparaat.

Naast het Blue Screen of Death kunt u ook een probleem met een zwart scherm tegenkomen. Meestal treedt dat op vanwege een probleem met het grafische stuurprogramma, een verbindingsprobleem of een probleem in de installatie. Als u problemen heeft met het flikkeren van het scherm, is dit waarschijnlijk een probleem met een toepassing of het videostuurprogramma.