Verwachte leestijd: 13 minuten

Als u nieuw bent bij OneDrive, zullen we u door de stappen leiden om aan de slag te gaan met de cloud opslagservice op Windows 10.

Handleiding Onedrive in Windows 10

Wat gaan we doen

OneDrive is de door Microsoft ontwikkelde cloud opslagservice. Hiermee kunt u al uw belangrijke bestanden veilig op één plek opslaan en ze vervolgens vrijwel overal openen.

De service werkt op dezelfde manier als een traditionele harde schijf, maar is beschikbaar via internet met extra functies. Door het ontwerp voor meerdere apparaten en verschillende platforms kunt u bijvoorbeeld een bestand op één apparaat maken en verdergaan waar u was gebleven op uw laptop, tablet of telefoon. Dit kunt u doen zonder een kopie op een USB-stick of e-mail naar uzelf te sturen. Ook maakt Microsoft OneDrive het gemakkelijk om content te delen met andere mensen en samenwerken in realtime met behulp van de Microsoft-365 integratie.

Windows 10 gebruikers krijgen nog meer voordelen. Wanneer uw computer is verbonden met een Microsoft account, kunt u niet alleen bestanden in de cloud opslaan. Maar het maakt het ook mogelijk om Windows 10 voorkeuren op al uw apparaten te synchroniseren en te gebruiken. De Bit Locker herstelsleutels en andere gegevens kunt u erop slaan. Files On-Demand is een andere functie waarmee u bestanden kunt openen zonder ze te hoeven downloaden, waardoor u veel lokale opslagruimte bespaart. Omdat de gegevens zich in de cloud bevinden, werkt het ook als een mechanisme voor gegevensherstel; als uw apparaat kapot gaat of wordt gestolen.

In dit Windows 10 artikel begeleiden we u bij het maken van een account, het instellen van de applicatie, het uitvoeren van alledaagse taken en het aanpassen van OneDrive.

Account aanmaken voor OneDrive

Als u OneDrive wilt gebruiken, heeft u een Microsoft-account nodig. Wanneer u al een @outlook.com, @hotmail.com of @live.com e-mailadres, Xbox Live- of Skype account hebt, dan heeft u al een Microsoft-account. U kunt die informatie gebruiken om toegang te krijgen tot de cloud opslagservice.

Volg deze stappen om een ​​nieuw OneDrive account te maken als u geen Microsoft-account hebt:

 1. Open de OneDrive website.
 2. U klikt op de knop Gratis aanmelden.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Kies voor de optie Een nieuw e-mailadres ophalen.
Handleiding Onedrive in Windows 10

Tip: Wanneer u een e-mail hebt van een andere service, zoals Gmail, kun u deze gebruiken om een ​​account aan te maken in plaats van een nieuw adres op te halen.

 • Maak een nieuw e-mailadres aan.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Selecteer de optie @ outlook.com.
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Ga verder met de instructies op het scherm om het proces te voltooien.

Nadat u de stappen heeft voltooid, kunt u het account verbinden met Windows 10 en de cloudservice gaan gebruiken.

OneDrive instellen in Windows 10

OneDrive instellen op uw computer is een eenvoudig proces. Volg de onderstaande stappen:

 1. Open Start.
 2. Zoek in OneDrive en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.

Tip: Als u OneDrive niet op uw computer vindt, downloadt u de OneDrive client van Microsoft, dubbelklikt u op het bestand om het te installeren. Als het installatieproces niet verschijnt, klikt u met de rechtermuisknop op het cloud pictogram in het systeemvak en selecteert u de knop Aanmelden.

 • Bevestig uw Microsoft-accountadres.
 • Vervolgens klikt u op de knop Aanmelden.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Bevestig uw accountwachtwoord.
 • Nu klikt u op de knop Aanmelden.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Vervolgens klikt u op de optie Locatie wijzigen als u een ander pad voor de map wilt specificeren. Meestal heeft de standaard locatie de voorkeur (Optioneel).
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Wis de opties Bureaublad, Documenten en Afbeeldingen (Optioneel).
Handleiding Onedrive in Windows 10

Opmerking: OneDrive biedt de mogelijkheid om een ​​back-up te maken van uw systeem profiel mappen. Hoewel het wordt aanbevolen om deze optie te gebruiken, heeft u mogelijk niet genoeg ruimte om uw bestanden in de cloud te beschermen als u de gratis versie van de OneDrive gebruikt. Als dit het geval is, is het goed om het maken van een back-up van de mappen over te slaan totdat u een abonnement hebt of gebruik maakt van een back-up app. U kunt de back-upinstellingen altijd openen via het tabblad Back-up in de OneDrive instellingen.

 1. Nu klikt u op de knop Overslaan of knop Doorgaan.
 2. Hierna klikt u op de Niet nu knop.
 3. Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
 4. Ga verder met de instructies op het scherm voor een snelle rondleiding of klik op de knop Sluiten (X).

Nadat u de stappen heeft voltooid, kunt u beginnen met het uploaden van bestanden naar OneDrive.

Bestanden uploaden naar OneDrive

OneDrive integreert met Verkenner om het uploaden van bestanden eenvoudig te maken. Volg deze stappen om bestanden te uploaden naar OneDrive op Windows 10:

 1. Open de bestandsverkenner.
 2. In het linker deelvenster klikt u op OneDrive.

Opmerking: Als u meerdere accounts op uw computer heeft geconfigureerd, krijgen de mappen de juiste naam: “OneDrive – Persoonlijk” voor uw gewone account en “OneDrive – Familie” voor zakelijke accounts.

 • Vervolgens klikt u op de OneDrive map aan de linkerkant. Terwijl het venster in focus is, gebruik de Handleiding Onedrive in Windows 10+ pijl naar links.
 • Open de map met de inhoud die u wilt uploaden.
 • Klik de map met de lokale bestanden aan de rechterkant, terwijl het venster in focus is, gebruik de Handleiding Onedrive in Windows 10+ pijl naar rechts.
 • Sleep elk bestand en elke map die u wilt uploaden naar de OneDrive-map (links).
Handleiding Onedrive in Windows 10

Nadat de nieuwe bestanden en mappen in de OneDrive-map zijn geplaatst, synchroniseert de client ze automatisch met het account op de achtergrond.

In de toekomst moet u in plaats van voortdurend handmatig overzetten te maken, onthouden dat u binnen de toepassing de bestanden waaraan u werkt altijd rechtstreeks in de OneDrive-map kunt opslaan.

Als u veel bestanden hebt, is de 5 GB opslagruimte met de gratis versie misschien niet genoeg. Als u meer ruimte nodig hebt, raden we u aan om u aan te melden voor een van de Microsoft 365-abonnementen, aangezien deze 1 TB OneDrive-opslag en extra voordelen omvat. Voorbeelden zijn onder meer Office-apps, Microsoft Family Safety, Microsoft Teams (consument) en andere functies zoals Microsoft Editor, PowerPoint Presenter Coach en Money in Excel voor lage eigendomskosten.

Kies Mappen die lokaal beschikbaar zijn in OneDrive

Als u veel mappen in de cloud hebt opgeslagen, kunt u ontwerpen welke lokaal beschikbaar zijn via de app vanuit Verkenner.

Volg deze stappen om de OneDrive-mappen te kiezen die beschikbaar zijn via Verkenner:

 1. In het systeemvak klikt u op de OneDrive knop.
 2. Hierna klikt u op het menu Help en instellingen.
 3. Selecteer de optie Instellingen.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Vervolgens klikt op het tabblad Account.
 • Hierna klikt u op de knop Mappen kiezen.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Wis de map die u niet in Verkenner wilt zien.
Handleiding Onedrive in Windows 10

Nadat u de stappen heeft voltooid, zijn alleen de mappen die u hebt geselecteerd beschikbaar als bestanden op aanvraag.

Als u een back-up maakt van de mappen Bureaublad, Documenten en Afbeeldingen, kunt u die opties niet wissen. Als dit het geval is, moet u de OneDrive back-up voor die mappen eerst stoppen voordat u ze verwijdert.

Hoe bepaalt u synchronisatie statusbadges in OneDrive

OneDrive gebruikt ten minste tien verschillende badges om u te informeren over de status van de app en het synchroniseren van bestanden.

OneDrive-pictogramstatus

 • Ononderbroken wit wolkpictogram OneDrive werkt zonder problemen en de synchronisatie is up-to-date.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Ononderbroken blauw wolkpictogram geeft aan dat een OneDrive for Business account is geconfigureerd. De synchronisatie is up-to-date en er zijn geen problemen.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Ononderbroken grijs cloud pictogram OneDrive is actief maar is niet verbonden met een account of het account is afgemeld.
 • Cloud pictogram met pijlen die een cirkel vormen OneDrive is actief bezig met het downloaden of uploaden van bestanden naar de cloud.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Continu rood met wit X pictogram OneDrive is actief, maar er zijn synchronisatie problemen.
Handleiding Onedrive in Windows 10

Statussen van bestanden en mappen

 • Witte wolk met blauwe randen – geeft aan dat het bestand alleen beschikbaar is met een internetverbinding en geen ruimte op de harde schijf gebruikt. U moet dubbelklikken op het bestand om de download te voltooien en het openen met een app.
 • Wit pictogram met groene randen en vinkje – Bestand is offline beschikbaar, u kunt ze openen zonder internetverbinding en ze nemen lokale opslagruimte in op de harde schijf.
 • Continu groen met een wit vinkje – geeft aan dat u de optie “Altijd op dit apparaat bewaren” gebruikt om ervoor te zorgen dat belangrijke bestanden offline beschikbaar zijn.
 • Continu rood met wit X-pictogram – Het is een waarschuwing wanneer er een probleem is bij het synchroniseren van een bepaalde map of bestand.
 • Cloud-pictogram met pijlen die een cirkel vormen – geeft aan dat een bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.
Handleiding Onedrive in Windows 10

Bestanden op aanvraag gebruiken met OneDrive

OneDrive Files On-Demand is een functie waarmee u met Verkenner toegang krijgt tot uw volledige verzameling bestanden die in de cloud zijn opgeslagen, zonder ze naar uw computer te hoeven downloaden.

Met andere woorden, Files On-Demand zal slechts kleine stukjes informatie downloaden om de inhoud zichtbaar te maken, zodat u snel honderden gigabytes kunt synchroniseren zonder ruimte op uw computer te gebruiken. U hebt echter een internetverbinding nodig om bestanden te openen die u niet expliciet offline beschikbaar stelt of die u nog niet hebt geopend.

OneDrive wordt geleverd met de bestanden op aanvraag standaard ingeschakeld, maar als dit niet het geval is, kunt u het met de volgende stappen inschakelen:

 1. In het systeemvak klikt u op de OneDrive knop.
 2. Vervolgens klikt u op het menu Help en instellingen.
 3. Selecteer de optie Instellingen.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Hierna klikt u op het tabblad Instellingen.
 • Vink in het gedeelte “Bestanden op aanvraag” de optie Ruimte besparen en bestanden downloaden terwijl u ze gebruikt aan.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Tenslotte klikt op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt OneDrive Files On-Demand ingeschakeld op het apparaat.

Beheer bestanden op aanvraag

Nadat u de functie hebt ingeschakeld, kunt u uw bestanden op verschillende manieren beheren. Hier is hoe:

 1. Open de OneDrive map.
 2. Met de rechtermuisknop klikt u op het bestand of de map en kies een van de volgende opties:
  • Selecteer de optie Ruimte vrijmaken om een ​​bestand alleen beschikbaar te maken met een internetverbinding en tegelijkertijd ruimte op de harde schijf te besparen.
  • Selecteer de optie Altijd op dit apparaat bewaren om ervoor te zorgen dat de inhoud altijd offline beschikbaar is, maar er ruimte op de harde schijf in beslag neemt.
Handleiding Onedrive in Windows 10

Nadat u de stappen heeft voltooid, begrijpt u hoe u wat ruimte op uw apparaat opruimt en essentiële bestanden altijd beschikbaar maakt, zelfs zonder internetverbinding.

Bestanden delen met OneDrive

In Windows 10 kunt u OneDrive ook gebruiken om snel bestanden te delen met familie, vrienden of collega’s.

In plaats van een kopie van het bestand te maken met een USB-stick of e-mails naar andere mensen te sturen, kunt u met OneDrive vrijwel alle bestanden delen. Dit is mogelijk door een beveiligde link te maken die anderen kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot de inhoud, die u ook op elk moment kunt intrekken.

 1. Open de OneDrive map.
 2. Blader naar de map met bestanden.
 3. Met de rechtermuisknop klikt u op het bestand en selecteer de optie Delen.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Hierna klikt u op Iedereen met de koppeling kan bewerken.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Nu klikt u op de optie Iedereen met de link mag bewerken (Optioneel).
 • Schakel de optie Bewerken toestaan ​​uit als u alleen wilt dat iemand anders het bestand bekijkt.
Handleiding Onedrive in Windows 10

Tip: Als u een Microsoft 365-abonnement of OneDrive abonnement hebt, kunt u ook de vervaldatum en het wachtwoord voor de link instellen.

 • Vervolgens klikt u op de knop Toepassen.
 • Geef het e-mailadres op als u de link naar iemand anders wilt sturen. Of klik op de optie Link kopiëren om de link naar het klembord te kopiëren.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Tenslotte klikt u op de knop Verzenden.

Nadat u de stappen heeft voltooid, ontvangt de ontvanger de link om toegang te krijgen tot de gedeelde bestanden.

Stop met het delen van bestanden in OneDrive

Volg deze stappen om het delen van een bestand te stoppen:

 1. Open de OneDrive map.
 2. Blader naar de map met bestanden.
 3. Met de rechtermuisknop klikt u op het gedeelde bestand en selecteer de optie Delen.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • In de rechterbovenhoek klikt u op de knop met drie stippen.
 • Selecteer de optie Toegang beheren .
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Vervolgens klikt u op de knop Link verwijderen (X).
Handleiding Onedrive in Windows 10

Nadat u de stappen heeft voltooid, zijn de bestanden niet langer toegankelijk voor andere mensen.

Persoonlijke kluis instellen met OneDrive

De persoonlijke kluis van OneDrive is een functie die een beschermd gebied biedt binnen de cloudopslag om gevoelige bestanden op te slaan (zoals vertrouwelijke documenten, persoonlijke records, afbeeldingen, enz.) Met behulp van robuustere beveiliging met tweefactorauthenticatie zoals vingerafdruk, gezichtsherkenning, pincode, evenals e-mail- of telefooncode, naast het typische aanmeldingsproces om toegang te krijgen tot OneDrive.

Volg deze stappen om Persoonlijke kluis in te stellen:

 1. Eerst klikt u op de OneDrive knop in het systeemvak.
 2. Vervolgens klikt u op het menu Help en instellingen.
 3. Hierna klikt u op het menu Persoonlijke kluis ontgrendelen.
Handleiding Onedrive in Windows 10

Opmerking: U ziet mogelijk ook een knop Aan de slag wanneer u de OneDrive app opent, die u ook kan helpen bij het instellen van de functie.

 • Nu klikt u op de knop Volgende.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Vervolgens klikt u op de knop Toestaan.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Ga verder met de instructies op het scherm om uw account te verifiëren.

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u beginnen met het synchroniseren van bestanden naar het beveiligde gedeelte van OneDrive. Als u meer apparaten heeft, moet u de stappen herhalen waar u de bestanden wilt openen. Hoewel de Persoonlijke kluis gratis beschikbaar is, hebt u een Microsoft 265-abonnement nodig om meer dan drie bestanden op te slaan.

De functie zou al beschikbaar moeten zijn met de synchronisatie client, maar als dat niet het geval is, moet u uw Persoonlijke kluis binnen uw OneDrive account controleren en inschakelen.

Als u uw bestanden opnieuw wilt openen, kunt u Persoonlijke kluis openen door te dubbelklikken op het pictogram in de OneDrive-map en de instructies op het scherm te volgen. De map wordt uiteindelijk automatisch gesloten, maar u kunt deze vergrendelen door met de rechtermuisknop op het pictogram te klikken en de optie Persoonlijke kluis vergrendelen te selecteren.

Hoe kunt u het opslaggebruik in OneDrive controleren

Volg deze stappen om uw huidige opslaggebruik te bevestigen:

 1. Eerst klikt u op de OneDrive knop in het systeemvak.
 2. Vervolgens klikt u op het menu Help en instellingen.
 3. Hierna klikt u op Instellingen.
 4. Daarna klikt u op het tabblad Account.
Handleiding Onedrive in Windows 10
 • Bevestig het opslaggebruik onder het gedeelte OneDrive.
 • Bovenin onder het kopje Onedrive tabblad Account kunt u de beschikbare opslagruimte zien.
Handleiding Onedrive in Windows 10

Als u weinig ruimte hebt, klikt u op de koppeling Meer opslagruimte ophalen om OneDrive op internet te openen en een abonnement te selecteren dat het beste bij uw scenario past.