Microsoft wil meer functies loskoppelen van explorer.exe

Als u al langere tijd een Windows gebruiker bent, weet u dat verschillende processen of functies in Windows zijn gekoppeld aan Verkenner.

Windows 11 Functies Los Van Explorerexe

Ook al lijkt het dat explorer.exe (proces) alleen is geassocieerd met bestandsbeheer, wordt het ook geassocieerd met andere delen van de Windows. Waaronder de taakbalk, wat niet bepaald de prestaties van Windows ten goede komt.

Microsoft heeft nu stappen ondernomen om functies zoals de taakbalk, het meldingscentrum, samen met andere functies los te koppelen van Verkenner, of explorer.exe. De integratie tussen de desktop en explorer.exe is één van de knelpunten in het besturingssysteem. Dat komt omdat de zware en bronnen intensieve bestandsbewerking ervoor kan zorgen dat ongerelateerde functies, zoals de taakbalk, niet meer reageren.

Vastlopen functies door Explorer.exe

Erger nog, als explorer.exe crasht, dan doet het bureaublad en verschillende andere functies dat ook. Dit kan worden opgelost als u het proces zelf opnieuw start. Maar het is waarschijnlijk dat bureaublad crashes in Windows 11 aanzienlijk kunnen worden verminderd als functies worden losgekoppeld van explorer.exe.

Microsoft is nu begonnen met het scheiden van Impressive Shell van Verkenner.

Voor als u dit onbekend is: Impressive Shell werd voor het eerst toegevoegd aan Windows 8 en was aanvankelijk verantwoordelijk voor functies zoals de Charms Bar.

Windows 11 Functies Los Van Explorerexe

Deze indrukwekkende Shell wordt geassocieerd met een proces genaamd ShellAppRuntime.exe dat is gekoppeld aan explorer.exe.

Twitter

In de nieuwste preview-builds heeft Microsoft geprobeerd de Immersive-shell uit Verkenner te halen.

De ontwikkelaar van StartAllBack, een programma waarmee onder andere het klassieke Windows Menu Start wordt teruggehaald, ontdekte de aanpassing.

Windows 11 Functies Los Van Explorerexe

De ontwikkelaars van Start Is All Back merken op:

Interessante functie in ontwikkelaar 25252: ImmersiveShellInShellAppRuntime (id:39319758). Verplaatst meeslepende schaal uit verkenner. Start ShellAppRuntime.exe nog niet, maar eindelijk is al deze metro-mengelmoes misschien wat betrouwbaarder.

Op dat moment kon Windows ShellAppRuntime.exe niet starten, maar het lijkt te zijn opgelost in de nieuwste releases.

In nieuwere builds is het nu mogelijk om ShellAppRuntime.exe zelfstandig te starten. De ShellAppRuntime.exe, die eerder was gekoppeld aan explorer.exe, start en werkt nu onafhankelijk van Explorer.exe. In feite wordt de gebruikersinterface van Search pas geopend als ShellAppRuntime ook is gestart.

Natuurlijk is de ervaring onstabiel, andere delen van het besturingssysteem zijn nog steeds diep geïntegreerd in het bestandsbeheer proces.

Niet nieuw

Het idee om functies los te koppelen van Explorer.exe is niet helemaal nieuw, in Windows 10 heeft Microsoft dit ook al geopperd.

Windows 11 Functies Los Van Explorerexe

In de nabije toekomst zullen Windows 11 functies een ander proces hebben dan bijvoorbeeld Verkenner. Hierdoor wordt het voor Windows gemakkelijker om de functies uit te voeren zonder afhankelijk te zijn van Verkenner (Explorer.exe). Het zal ook crashes moeten verminderen en Windows sneller moeten maken. Wanneer Verkenner dan crasht zal bijvoorbeeld niet het hele bureaublad vastlopen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het ontkoppelen van functies van explorer.exe zich in een vroeg stadium bevindt. Gebruikers zullen op korte termijn geen verandering zien of voelen. Naast betere prestaties maakt dit ook de weg vrij om het ontwikkelingsproces te versnellen en gemakkelijker te maken.