Verwachte leestijd: 7 minuten

Een veilige Windows pc begint en eindigt bij de gebruiker, u dus, als bewuste computergebruiker. Hoeveel sloten het systeem ook heeft, door uw eigen handelen kunt u ongewild allerlei narigheid binnenhalen.

Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen

In dit artikel lopen we met u mee door de tips en trucs voor een veilige pc met Windows 10 of Windows 11.

1. Gebruik uw gezond verstand

Doe dat met deze tips in het achterhoofd:

 • Reageer niet op E-mails van onbekende afzenders. Nooit zomaar op links en bijlagen klikken als u niet honderd procent zeker weet wat het is en van wie het komt.
 • Open bij twijfel geen bijlage van een bekende afzender. Het e-mailadres kan overgenomen zijn door kwaadwillende.
 • Wees achterdochtig wanneer bedrijven en mensen vragen naar persoonlijke informatie en financiële gegevens.
 • Gebruik moeilijke en verschillende wachtwoorden.
 • Bekijk webwinkels met een kritische blik. Zijn de prijzen extreem laag? Ziet de website er amateuristisch uit? Komt u veel spelfouten tegen? Is er geen echt bezoek of postadres vermeld? Is het te mooi om waar te zijn? Dan is dat het ook! Ga er dan niet op in.
 • Staat er een KvK-nummer? Dit zijn allemaal punten die iets zeggen over de betrouwbaarheid van de webwinkel. Meer informatie staat op Consuwijzer.nl.
 • Websites waarop u persoonlijke informatie moet invoeren, zoals die voor internetbankieren, moeten beveiligd zijn. U herkent een beveiligde webpagina doordat het adres begint met https:// in plaats van met http://.
 • Nooit op rare meldingen klikken. Hieronder ziet u een voorbeeld van een malafide nepmelding die zogenaamd van Microsoft afkomstig zou zijn. We kunnen u verzekeren: Microsoft werkt nooit op deze manier, sluit uw browser.Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen Boodschappen als Spyware gevonden, uw computer dient nu te worden gescand, zijn zo gemaakt om u om de tuin te leiden. Als u op zo’n boodschap klikt, dan is de kans groot dat uw computer besmet raakt! Sluit uw browser.
 • Vertrouwt u een bezochte website of een melding niet, scan de computer dan op virussen.

2. Windows Update

Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen

Een computer bijwerken is een veilige computer. Windows haalt alle updates zelfstandig binnen via het onderdeel Windows Update. Gebruikers kunnen ze het installeren van updates korte tijd uitstellen. Zo kunt u de instellingen bekijken:

 • Open menu Start –> Instellingen Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen.
 • Met Windows 10 klikt u op Bijwerken en beveiliging.
 • Werkt u met Windows 11 dan klikt u linksonder op Windows Update.
Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen

Het gedeelte Windows Update opent. Hier staat onder meer de mogelijkheid om updates tijdelijk te onderbreken. Maar ook om de gebruikstijden op te geven. Daarvoor moet u in Windows 11 eerst naar Geavanceerde opties. Dit zijn de uren (gebruikstijden) dat de pc normaal gesproken in gebruik is. U kunt de instellingen zo laten om Windows te laten detecteren wanneer u de pc gebruikt.

In de periode dat u de pc gebruikt zal Windows de pc niet automatisch opnieuw opstarten voor updates. Gebruikt u Windows 11 dan krijgt u de mogelijkheid om het herstarten uit te stellen. Bij het afsluiten van Windows 10 krijgt u te zien of bijwerken en opnieuw starten nodig is.

3. De Windows Firewall

Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen

Met behulp van een firewall kunt u zich beveiligen tegen kwaadwillende lieden die via internet op de computer willen inbreken, zoals hackers. Windows heeft een firewall die standaard aanstaat.

4. Windows beveiliging

Windows heeft een virusscanner aan boord. Die beschermt gebruikers prima tegen virussen en ander gespuis. Het mooie is dat Windows-beveiliging standaard aanstaat en u er zelf eigenlijk niks voor hoeft te doen. Open zo de beveiligingsinstellingen van Windows:

 • Open het menu start –> Instellingen Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen.
 • In Windows 10 klikt u op Bijwerken en beveiliging.
 • Werkt u met Windows 11 dan klikt u op Privacy & beveiliging.
 • Hierna klikt u op Windows beveiliging.
 • Nu ziet u een overzicht van onderdelen met een rode, gele of groene markering erbij. Groen betekent dat alles in orde is, bij rood moet u zelf actie ondernemen. Bij geel wordt actie aangeraden.
 • Vervolgens klikt u op Windows-beveiliging openen.
 • Nu ziet u dezelfde onderdelen als hiervoor. Maar dan met een eventuele melding als u iets moet doen, zoals een onderdeel inschakelen. Volg de instructies op het scherm.

Een andere virusscanner aanschaffen of installeren is niet nodig. Mocht u bijvoorbeeld een lopend abonnement hebben op betaalde antivirussoftware op een nieuwe pc, gebruik dat programma dan tot het abonnement is verlopen. Bij een dergelijk antivirusprogramma schakelt Windows-beveiliging zich uit, met uitzondering van de firewall.

5 Spyware vinden en verwijderen

Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen

Spyware is een verzamelnaam voor programma’s en bestanden, hieronder vallen tracking cookies, die gegevens over uw computer gebruik en uw internetgebruik doorsturen naar derden. Soms installeert u dit zonder dat u het in de gaten hebt. Het zit nogal eens in gratis software van minder betrouwbare makers. Spyware is niet altijd gevaarlijk, maar u wilt natuurlijk nooit software op de computer waar u niet om hebt gevraagd.

U kunt het programma Malwarebytes Anti-Malware gebruiken tegen spyware. Het doorzoekt de pc en kan de betreffende bestanden verwijderen.

6. Zo gaat u om met spam

Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen

Het grootste deel van al het e-mailverkeer bestaat uit spam, zoals ongewenste reclame. De kans is dan ook groot dat u met spam te maken hebt. Een handige elektronische Nee/Nee sticker voor op uw digitale brievenbus bestaat helaas (nog) niet.

Veel providers hebben een gratis of betaalde spamfilter. Die houdt foute mails tegen en laat alleen echte berichten door. Veel e-maildiensten zoals Gmail en Outlook.com hebben een eigen spamfilter. U hoeft dit niet in te stellen: het is standaard actief.

7. Nepmails en phishing

Nepmails en phishingmails kunnen erg gevaarlijk zijn. De phishingmail hengelt naar persoonlijke informatie zoals uw creditcard- of bankgegevens, en de nepmail verzamelt e-mailadressen. Verwijder deze mails meteen. Nepmails blijven echter lastig te herkennen.

8. Werk al uw Software bij

Programma’s en apps op de pc krijgen periodiek een update. Oude versies van software zijn soms een gevaar voor de pc, omdat ze niet genoeg beveiligd zijn. Verwijder daarom programma’s die u ooit hebt geïnstalleerd, maar nooit gebruikt.

 • Open menu Start –> Instellingen Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen.
 • In Windows 10 op klikt u op Apps. In Windows 11 op klikt u op Apps –> Apps en onderdelen.
 • Een lijst met alle aanwezige programma’s opent. Verwijder het programma:
  • Windows 10: klik op de naam van het programma > Verwijderen –> Verwijderen –> Ja.
  • Windows 11: klik achter de naam van het programma op het pictogram met de drie puntjes: —> Verwijderen –> Verwijderen.
Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen

Zorg dat u programma’s die u wel gebruikt bijwerkt naar de nieuwste versies. Dit werkt vaak op verschillende manieren. Soms hebben ze een automatische updatefunctie die u kunt inschakelen.

Of er wordt automatisch om de zoveel tijd gevraagd of u de nieuwste versie wilt installeren. Kies dan voor Ja. Tenslotte kunt u kijken op de website van de maker en daar de laatste versie van het programma downloaden.

9. Maak regelmatig een Back-up

Maak regelmatig back-ups van zaken die belangrijk voor u zijn. U denkt er niet graag aan, maar de computer kan crashen of onbruikbaar worden door een virus. Daardoor kunt u alle e-mails, foto’s en belangrijke documenten kwijtraken. Lees hier hoe u een back-up maakt in Windows 10 of Windows 11.

10. Beveilig uw Draadloos netwerk

Een Veilige Windows Pc in 10 Stappen

Beveilig het wifi-netwerk met een eigen wachtwoord, zodat derden geen toegang hebben. Bent u niet handig met routers en dergelijke? Volg nauwkeurig de instructies in dit artikel. Of laat een expert het netwerk installeren en beveiligen. Uw provider kan u daarbij helpen.