Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft heeft deze week de Windows 11 upgrade uitgebracht voor gebruikers met een ondersteunde versie van Windows 10, versie 2004 of later. Ook al heeft de update een aantal ontwerprevisies opgeleverd, toch lijkt het erop dat het ook een serieus prestatieprobleem heeft geïntroduceerd. Gebruikers meldden via diverse websites dat zij een ongelooflijk hoog geheugengebruik zien.

Hoog Geheugengebruik Verkenner Windows 11

Na het installeren van Windows 11 melden gebruikers talloze prestatieproblemen. AMD heeft bevestigd dat het prestatieprobleem wordt veroorzaakt door de nieuwe beveiligingsfunctie van Windows 11. Echter lijkt er nog een fout te zijn die wordt veroorzaakt door de opnieuw ontworpen bestandsverkenner van Microsoft; Explorer.exe.

Hoog Geheugengebruik Verkenner Windows 11

Op Reddit en diverse forums klagen gebruikers over hoe hun Windows 11 apparaten nu last hebben van extreem hoog geheugengebruik. Als gevolg hiervan lijden de prestaties van het hele optreden er onder. Het heeft ook een negatieve invloed op de spelprestaties, wat resulteert in frame-rate drops.

Windows verkenner in Windows 11 is de verdachte

Met Windows 11 heeft File Explorer, de Verkenner, een Fluent en Mica update gekregen. Als onderdeel van de herontwerp van Windows 11 heeft Microsoft twee belangrijke wijzigingen aangebracht:

  1. In de Verkenner is het lintmenu vervangen door een opdrachtbalk of kop die Mica gebruikt.
  2. Het contextmenu is bijgewerkt met Fluent Design.
Hoog Geheugengebruik Verkenner Windows 11
Geheugen gebruik in Taakbeheer.

Het lijkt erop dat de ontwerpverbeteringen resulteren in een hoog geheugengebruik voor Explorer.exe, bekent als Verkenner. Het proces dat in Taakbeheer als Explorer.exe of Windows Verkenner wordt vermeld, kan hoge pieken veroorzaken in de bronnen van 70-99%. Hierdoor gebruikt de pc voortdurend in hoge mate de processor van het apparaat, waardoor apps en processen niet meer reageren.

Diverse gebruikers merken op, dat het geheugengebruik van File Explorer elke keer stijgt als ze File Explorer openen. Tijdens het testen van Windows 11 in de Dev kanaal van Windows Insiders is een reparatie voor dit probleem getest. Pas daarna is Windows 11 voor iedereen beschikbaar werd gesteld.

Nu lijkt het erop dat die rapporten hierover zijn genegeerd en dat Windows 11 desondanks werd uitgebracht met een geheugen lek in de Verkenner.

Reactie Microsoft

Microsoft is op de hoogte van het probleem en werkt aan een oplossing.

In een bericht op Feedback Hub merkte Microsoft op dat ze:

Wijzigingen hebben toegevoegd aan Build 22454. Om een ​​aantal problemen op te lossen die lekken veroorzaakten bij het gebruik van Verkenner.

Uit de release details in de Windows Insider Blog van Microsoft staat:

[Verkenner]

Als u met de rechtermuisknop op bestanden in OneDrive locaties in Verkenner klikt, wordt het contextmenu onverwacht afgesloten wanneer u de muisaanwijzer plaatst op items waarmee submenu’s worden geopend, zoals ‘Openen met’.

Windows 11 Build 22454 werd op 15 september 2021 vrijgegeven aan Windows Insiders. Het is dus mogelijk dat de reparatie zal worden opgenomen in de volgende update voor degenen in het productiekanaal.