Microsoft is inmiddels al begonnen met het werken aan de volgende grote functie update. Deze krijgt de naam Windows 11 22H2, die waarschijnlijk in de herfst van 2021 zal uitkomen.

Windows 11 22h2 Meer Ontwerpwijzigingen

Als onderdeel van Windows 11 versie 22H2 is Microsoft van plan om de bestaande interface van het besturingssysteem te verbeteren door Mica+ uit te brengen. Vloeiend om meer apps te gebruiken met verschillende frameworks.

Ontwerp materialen

Fluent Design is een ontwerp taal onderdeel van zowel Windows 11 als Windows 10. Het omarmt licht en diepte om afstand te nemen van het platte uiterlijk zoals in Windows 8. Het wordt geleverd met ontwerpmaterialen zoals Acryl, dat is een doorschijnend materiaal voor menu, dialoogachtergrond of volledig app venster.

Mica

Microsoft voegt met Windows 11 een nieuw ontwerpmateriaal toe aan zijn Fluent Design taal familie. Het materiaal heet Mica en het is een doorschijnend vervagingseffect waarmee u bureaublad achtergrond door de app vensters schijnt. In zekere zin is het vergelijkbaar met Acrylic Blur of Aero Glass van Windows 7.

Net als acryl wordt het transparantie-effect van Mica automatisch teruggeschroefd in de energiebesparende modus of als het apparaat traag/verouderd is. Ook al is het een doorschijnend effect, Mica is een subtiele verandering. Het monstert de bureaubladachtergrond eenmaal om zijn visualisatie te maken, dus het is sneller dan acrylmateriaal.

Op dit moment werkt Mica in Windows 11 niet met alle moderne apps, maar dit kan snel veranderen. Nieuwe referenties zijn gespot in Windows 11 preview builds Build 22509 of later, Microsoft is van plan Mica uit te breiden naar de FrameHostTitlebar van moderne apps of zelfs legacy apps.

Windows 11 22h2 Meer Ontwerpwijzigingen

Mica is al aanwezig in kern apps, sommige moderne programma’s kunnen niet profiteren van Mica in de productieversie.

Microsoft lijkt nu de vlag MicaBackdropIn ApplicationFrameHostTitlebar te testen, die is opgemerkt in nieuwere builds.

Zoals de naam al doet vermoeden, voegt de vlag het Windows 11 Mica effect toe aan de titelbalk van apps zoals Feedback Hub. Dit zou een goede zaak kunnen zijn, aangezien gebruikers wat extra UI poets beurt krijgen zonder updates uit de Microsoft Store te downloaden.

Tabbed ontwerpmateriaal gespot

Interessant genoeg lijkt het erop dat de techgigant experimenteert met een ander ontwerpmateriaal genaamd Tabbed, dat lijkt te zijn gebaseerd op Mica of het is een variant van Mica.

In de Win32 API van Windows 11 Build 22523 SDK hebben gebruikers nieuw en vreemd ontwerpmateriaal met ‘tabbladen‘ ontdekt.

Afbeeldingenbron: Microsoft.com

Zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeeldingen van Systeemachtergrondtypes, lijkt het ontwerpmateriaal met tabbladen een donkere versie van de bestaande Mica te zijn.