Verwachte leestijd: 8 minuten

Het maken van een volledige back-up is noodzakelijk om uw bestanden en de installatie van Windows 10 of 11 te beschermen. Dit artikel toont u de instructies om deze taak te voltooien met het hulpprogramma System Image Back-up.

Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11

Back-up

Als onderdeel van uw herstelplan zou een volledige back-up bovenaan uw lijst moeten staan. Aangezien dit de beste strategie is tegen hardware fouten en apps en upgradeproblemen. Maar ook malware aanvallen die uw bestanden en uw Windows 10 maar ook de Windows 11 installatie kunnen beschadigen. Als u niet proactief volledige back-ups maakt, brengt u documenten, onschatbare foto’s en instellingen die u in vele uren hebt opgezet in gevaar.

Dit Windows 10 artikel kunt u ook gebruiken binnen Windows 11.

Manieren van back-up

Wanneer u Windows 10 gebruikt, heeft u veel verschillende methoden om een ​​back-up te maken. U kunt bijvoorbeeld oplossingen van derden gebruiken om een ​​back-up van het hele systeem te maken of bestanden handmatig naar een externe schijf te kopiëren. Natuurlijk kunt u de bestanden ook uploaden naar een cloud opslagservice zoals OneDrive. Als u echter geen handmatige methoden of hulpprogramma’s van derden wilt gebruiken, kunt u altijd een volledige back-up maken met het ‘oude‘ ingebouwde hulpprogramma System Image Back-up.

Een systeemkopie is een andere manier om volledige back-up te zeggen, aangezien deze een kopie bevat van alles op de computer, inclusief de installatie, instellingen, apps en bestanden. Meestal is deze tool beter geschikt om het hele systeem te herstellen van kritieke hardware- of softwareproblemen. Bijvoorbeeld een defecte harde schijf of wanneer u probeert terug te gaan naar een eerdere versie van Windows 10.

Wat gaan we doen

In dit Windows 10 en Windows 11 artikel leiden we u door de stappen om een ​​volledige back-up te maken met al uw aangepaste instellingen, apps, bestanden en installatie met behulp van de systeemimage-tool.

 • Zo maakt u een back-up met de systeemimage-tool in Windows 10 en 11
 • Hoe herstelt u een back-up met de systeemimage-tool in Windows 10 en 11

Opmerking: Het hulpprogramma System Image Back-up voor Windows 10 is niet langer een onderhouden functie. Maar u kunt het in de nabije toekomst nog steeds gebruiken. De instructies in dit artikel zijn bedoeld om een ​​tijdelijke volledige back-up te maken terwijl de functie nog beschikbaar is.

Zo maakt u een back-up met de systeemimage tool in Windows 10 en 11

Met de systeemimage-tool kunt u een volledige back-up maken naar een externe schijf of gedeelde netwerk map. Het is echter het beste om verwijderbare opslag te gebruiken, die u vervolgens kunt loskoppelen en op een andere fysieke locatie kunt opslaan.

Volg deze stappen om een ​​volledige back-up van Windows 10 te maken met de systeemimage-tool:

 1. Open Instellingen.
 2. Vervolgens klikt op Bijwerken en beveiliging.
 3. Hierna klikt u op Back-up.
 4. Onder het kopje Op zoek naar een oudere back-up? klikt u op de optie Ga naar back-up en herstel (Windows 7).
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • In het linker deelvenster klikt u op de optie Een systeemkopie maken.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • Selecteer de optie Op een harde schijf.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu “Op een harde schijf” en selecteer de locatie om de volledige back-up van Windows 10 te exporteren.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer eventuele extra harde schijven om deze in de back-up op te nemen (Optioneel).

Opmerking

Maak geen back-ups van bestanden op de harde schijf waarop Windows is geïnstalleerd. Maak bijvoorbeeld geen back-ups van bestanden op een herstel partitie. Bewaar media voor back-ups, zoals: externe harde schijven, dvd of cd’s, altijd op een veilige plek. Dit om te voorkomen dat onbevoegde gebruikers toegang kunnen krijgen tot uw bestanden; een afzonderlijke brandveilige plek uit de buurt van uw computer wordt aanbevolen. U kunt ook overwegen om de gegevens op uw back-up te versleutelen.

Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • U klikt op de knop Volgende.
 • Hierna klikt u op de knop Back-up starten.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • Selecteer en klik op de knop Nee.

Opmerking: U krijgt ook een prompt om een ​​systeemherstelschijf te maken, maar omdat de meeste apparaten geen optisch station meer hebben, kunt u deze overslaan. Als u de machine moet herstellen, kunt u een USB installatie medium gebruiken om toegang te krijgen tot de herstelomgeving .

 • Tenslotte klikt u op de knop Sluiten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, maakt de tool een afbeelding van het hele systeem met alles op de primaire harde schijf en andere schijven die u mogelijk hebt geselecteerd.

Schaduw kopie

Terwijl de back-up wordt gemaakt, kunt u op het apparaat blijven werken, aangezien het de functie “Schaduw Copy” gebruikt om een ​​back-up te maken van bestanden, zelfs als de bestanden zijn geopend en er apps actief zijn.

Nadat het proces is voltooid, kunt u de externe schijf loskoppelen en op een veilige plaats bewaren. Als u waardevolle gegevens heeft, kunt u overwegen de back-up op een andere fysieke locatie te bewaren.

Hoe herstelt u een back-up met de systeemimage tool in Windows 10 en 11

Als u de harde schijf moet vervangen of als er een hardware probleem optreedt, kunt u een van de back-ups gebruiken om het apparaat en de bestanden te herstellen.

Volg deze stappen om een ​​back-up op Windows 10 te herstellen:

 1. Verbind de schijf met de volledige back-up met het apparaat.
 2. Sluit het opstartbare USB-station van Windows 10 aan op de computer.
 3. Start de computer.
 4. Druk op de opstart prompt van de USB opstartschijf op een willekeurige toets om door te gaan.

Tip: Als het apparaat niet opstart in de Windows Set-up wizard, moet u het Basic Input / Output System (BIOS) of Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) openen om de instellingen voor de opstartvolgorde te wijzigen. U kunt dit artikel gebruiken om toegang te krijgen tot het BIOS / UEFI. Maar de stappen verschillen meestal per fabrikant en apparaat model. Het wordt aanbevolen om de ondersteuningswebsite van de fabrikant te raadplegen voor meer specifieke details.

 • Op de pagina “Windows Set-up” klikt u op de knop Volgende.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • Hierna klikt u op de optie Uw computer herstellen in de linkerbenedenhoek van het scherm.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • U klikt op de optie Problemen oplossen.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • Hierna klikt u op de optie Systeemimageherstel.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • Selecteer de Windows 10 of indien van toepassing Windows 11 optie als het doel besturingssysteem.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • Op de pagina Maak opnieuw een image van uw computer klikt u de optie Gebruik de nieuwste beschikbare systeemkopie.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11

Het herstel proces

Tip: U kunt de optie Selecteer een systeemkopie gebruiken als u meerdere back-ups heeft en u probeert een oudere versie van het systeem en de bestanden te herstellen.

 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer zorgvuldig de optie Schijven formatteren en opnieuw partitioneren voordat u de back-up herstelt, als u de back-up op een nieuwe schijf herstelt. Optioneel.

Tip: Als u deze optie kiest, gebruik dan de optie Schijven uitsluiten om te voorkomen dat secundaire schijven worden geformatteerd die mogelijk gegevens bevatten.

 • Schakel de optie ** Alleen systeemstuurprogramma’s herstellen ** in als de back-up een kopie van meerdere schijven bevat en u alleen het besturingssysteem wilt herstellen. Optioneel.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt op de knop Voltooien.
Maak Zo Een Back up Van Windows 10 of 11
 • Tenslotte klikt u op de knop Ja.

Als u de stappen heeft voltooid, start het herstelproces op de computer. De tijd die nodig is om het herstel te voltooien, is afhankelijk van de hoeveelheid gegevens en hardware configuratie.

Niet onderbreken

Wanneer u op het punt staat een apparaat te herstellen, onderbreek het proces dan niet, aangezien de back-up hierdoor kan mislukken, waardoor het apparaat niet meer kan worden opgestart. Het wordt altijd aanbevolen om de laptop op een voedingsbron aan te sluiten en een desktopcomputer op een ononderbroken stroomvoorziening (UPS) om problemen te voorkomen.

Na het herstel

Nadat de back-up is hersteld, opent u Instellingen > Update en beveiliging > Windows Update en klikt u op de knop Controleren op updates om snel ontbrekende beveiligingsupdates te installeren.

Hoewel er veel andere oplossingen zijn om een ​​volledige back-up van het hele systeem en de bestanden te maken, zijn er nog steeds veel redenen om voor het hulpprogramma System Image Back-up te kiezen. Als u bijvoorbeeld geen andere oplossing heeft en u gaat upgraden naar een nieuwe versie van Windows 10. U kunt de ingebouwde tool gebruiken om een ​​tijdelijke volledige back-up te maken voor het geval u deze moet terugdraaien.

Of als u op het punt staat de hoofdschijf te vervangen, of als u een snelle manier nodig heeft om de installatie en bestanden over te zetten zonder dat u deze opnieuw hoeft te installeren. Het wordt ook altijd aanbevolen om regelmatig een back-up van uw computer te maken als het onverwachte gebeurt, en u moet herstellen van systeem- of hardware fouten, malware, ransomware of hacker aanvallen.

Tot slot

Een ding om in gedachten te houden met deze tool is dat het bedoeld is om het hele systeem te herstellen, niet de bestanden en instellingen afzonderlijk. Als u bijgewerkte exemplaren van uw bestanden wilt behouden, moet u andere oplossingen gebruiken, zoals OneDrive of Bestandsgeschiedenis. U moet ook proactief zijn bij het maken van back-ups, omdat u alleen een systeem kunt herstellen sinds de laatste back-up. Alles na de volledige back-up, zoals apps, instellingen en bestanden, is niet beschikbaar tijdens herstel.