Het is lente tijd voor de jaarlijkse schoonmaak, niet in huis maar op uw pc met Windows 10. In dit Windows 10 artikel lopen we met u door de stappen die u kunt nemen om uw pc schoon te krijgen en Windows 10 sneller te laten werken.

Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10

5 belangrijke taken voor een snelle Windows 10 pc

In Windows 10 zijn de belangrijkste onderhoudstaken op de achtergrond ingepland. Daar hoeft u dus niet naar om te kijken. In dit artikel laten we u zien hoe u overbodige apps verwijdert, de harde schijf opruimt, en tijdelijke bestanden verwijdert.

Windows 10 pc automatisch opschonen

We laten Windows 10 automatisch onnodige documenten, afbeeldingen en andere bestanden verwijderen.

Onmisbare hulpprogramma’s voor Windows 10

Er zijn tijden dat uw computer gewoon weigert mee te werken. De printer drukt niet af, u krijgt geen geluid of Windows Update geeft problemen. Hulpprogramma’s kunnen vaak de oplossing geven. Wij geven u een overzicht van de belangrijkste hulpprogramma’s die u nodig heeft. 

5 Belangrijke taken voor een snelle Windows 10 pc

Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10

Het opschonen van de computer is tegenwoordig snel geklaard. Met deze vijf tips is de pc binnen de kortste tijd weer netjes opgeruimd; vaak is hij dan ook nog sneller!  

Waarom deze zijn tips nodig?

De computer is net als een auto: hij moet af en toe onderhouden worden. Doet u dat niet dan zal de computer net als de auto steeds slechter zijn werk doen. Hoe intensiever u de pc gebruikt, hoe sneller de harde schijf volstroomt met allerlei bestanden en programma’s. De computer wordt dan steeds langzamer. Dat merkt u vooral als u meerdere programma’s open hebt staan en bij het starten van diverse apps.

In Windows 10 zijn de belangrijkste onderhoudstaken op de achtergrond ingepland. Daar hoeft u dus niet naar om te kijken. In dit artikel leggen we uit wat u zelf periodiek kunt doen. Voer enkele keren per jaar dit type onderhoud uit en u houdt de computer in topvorm.

Tip 1: Verwijder overbodige apps

Heeft u een programma geïnstalleerd dat u eigenlijk niet gebruikt? Verwijder het dan van de computer. Denk hier bij betaalde programma’s goed over na. Gratis programma’s die nog verkrijgbaar zijn, kunt u opnieuw downloaden. Bij een app waar u voor hebt betaald, kan dat vaak niet.

Verwijder apps en ook programma’s als volgt:

Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
 • Ga naar de Startknop met Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10 linksonder op de taakbalk en klik erop.
 • Vervolgens klikt u op Instellingen Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10 (pictogram van een tandwiel).
 • Hierna klikt u op Apps. Ziet u dit niet staan? Linksboven klikken in het venster in Start om naar de startpagina te gaan.
 • Een overzicht van de apps op de computer opent. Klik op de app die u wilt verwijderen.
Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
 • Daarna klikt u op Verwijderen > Verwijderen.
 • Volg eventueel de instructies. Klik op Ja als u de vraag krijgt of Windows wijzigingen mag aanbrengen aan de computer.
 • Het verwijderprogramma gaat van start. Klik eventueel enkele keren op Volgende of Next.

Het programma / de app is verwijderd.

Tip 2: Zelf startende programma’s uitschakelen

Wist u dat tegelijk met Windows allerlei andere apps starten? Van sommige apps is dat logisch en handig, zoals het antivirusprogramma. Maar programma’s die u niet elke dag gebruikt hoeven niet automatisch op te starten. Dat opstarten van allerlei programma’s kost Windows alleen maar kracht. Bij Taakbeheer staat welke programma’s automatisch starten. Schakel de zaken die niet noodzakelijk zijn via dit menu uit. Dat werkt zo:

 • Met de rechtermuisknop klikt u op de Startknop.
 • In het menu klikt u op Taakbeheer.
 • Eventueel klikt u op Meer details.
 • Hierna klikt u op het tabblad Opstarten.
 • Een overzicht van programma’s opent. Achter elk programma staat ‘Ingeschakeld’ of ‘Uitgeschakeld’. Helemaal rechts staat de invloed van het programma op de startsnelheid van de pc. Ziet u toepassingen die u weinig gebruikt die u wilt uitschakelen? Klik op de naam van het programma.
 • Rechtsonder klikt u op Uitschakelen.

Let op: Schakel alleen programma’s uit waarvan u weet wat ze doen. Komt de naam u niet bekend voor of weet u niet waar het voor is? Laat de toepassing dan ingeschakeld.

Tip 3: Maak ruimte op de harde schijf

Tijdens het computeren worden op de achtergrond allerlei gegevens opgeslagen. Op den duur kunnen deze gegevens de harde schijf vervuilen, waardoor de computer trager wordt. Maak de harde schijf schoon als de computer traag is. Het gaat zo:

 • In de Taakbalk klikt u op de Verkenner Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10.
 • De mappen en harde schijven op de computer staan in de Verkenner. Klik indien nodig op Deze pc om alle schijven te zien.
Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
 • In het linker vak klikt u met de rechtermuisknop op de schijf die u wilt opschonen.
 • Vervolgens klikt u op Eigenschappen.
Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
 • In het nieuwe venster klikt u op Schijfopruiming Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10.

De computer zoekt naar overbodige bestanden. Dit kan enkele minuten in beslag nemen. De bestanden worden getoond in een lijstje. De bestanden die zonder problemen kunnen worden verwijderd, zijn al aangevinkt. Let goed op wat u laat verwijderen. Weg is weg. Weet u niet zeker of het goed is, verwijder dan het vinkje in het hokje door erop te klikken.

 • Om de bestanden te verwijderen klikt u op de knop OK.
 • Het kan zijn dat u uw keuze moet bevestigen. Dan klikt u op Bestanden verwijderen.
Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10

Het verwijderen van bestanden kan even duren, wees geduldig. Soms lijkt het of het programma is vastgelopen, maar dan moet u even geduld hebben.

Tip 4: Defragmenteren en optimaliseren

Op de harde schijf worden alle programma’s en bestanden opgeslagen. Hiervoor zoekt de computer lege plekjes op de harde schijf. De computer verspreidt de gegevens over die lege plekjes. Programma’s en bestanden worden dus gefragmenteerd, zoals dat heet. Als een programma of bestand over te veel lege plekken is verspreid, moet de computer de informatie bij al die plekken ophalen. Dit zorgt voor een tragere computer. De oplossing is defragmenteren.

Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10

Windows 10 voert wekelijks automatisch schijf defragmentatie uit. Het kan geen kwaad dit zelf een keer extra te doen wanneer u handmatig veel software en bestanden hebt verwijderd. Defragmenteren is overigens niet geschikt voor SSD schijven deze worden door het programma geoptimaliseerd. Windows 10 voert standaard geen defragmentatie uit op SSD schijven.

Defragmenteren

Ga voor het defragmenteren van uw harde schijf als volgt te werk:

 • In de Taakbalk klikt u op de zoekbalk met daarin een pictogram van een vergrootglas.
 • Typ het woord defragmenteren.
 • U klikt op Stations defragmenteren en optimaliseren.
 • Er opent een overzicht van alle harde schijven die aan de computer verbonden zijn. Staat er bij de schijven of ze recent zijn gecontroleerd. Ook ziet u of er actie nodig is. Dan staat er bijvoorbeeld ‘Optimalisatie nodig‘.
Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
 • Vervolgens klikt u op de schijf die u wilt defragmenteren.
 • Hierna klikt u op Optimaliseren.

Het proces start automatisch en is doorgaans snel voltooid. Schijf defragmentatie is overigens alleen nodig als de schijf meer dan 5% gefragmenteerd is.

Tip 5 Tijdelijke bestanden verwijderen

Tijdelijke bestanden zijn, zoals de naam al zegt, bestanden die tijdelijk nodig zijn. Berucht zijn de tijdelijke bestanden die na een update van Windows achter blijven. Windows ruimt deze niet op, maar laat ze staan. Vele Gigabytes aan ruimte kunnen die bestanden innemen, terwijl ze makkelijk weg kunnen. Verwijder die tijdelijke bestanden zo:

 • Eerst klikt u op de Startknop Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10.
 • Hierna klikt u op Instellingen Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10.
 • Vervolgens klikt u op Systeem.
Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
 • Daarna klikt u op Opslag.
Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
 • En op Tijdelijke bestanden.
Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
 • Tenslotte klikt u op Bestanden verwijderen.

Het verwijderen kan een tijdje duren. Wacht rustig af tot het klaar is.

Meer onderhoud

Andere acties die vaak worden genoemd in verband met onderhoud, zijn het maken van een back-up van belangrijke bestanden. Maar ook het geregeld maken van een herstelpunt.

Een back-up is een kopie van bestanden zoals tekstdocumenten en foto’s. In geval van computerproblemen kunt u de kopie terugzetten op de computer. Een back-up moet daarom altijd worden opgeslagen op bijvoorbeeld een extern opslagapparaat, zoals een losse harde schijf, een USB-stick of een dvd of cd-rom. U kunt uw belangrijkste bestanden met onder andere Drop box of OneDrive ook online opslaan.

Een herstelpunt is een registratie van welke programma’s u allemaal op de pc hebt staan op een bepaald moment. Wie nieuwe software installeert, doet er goed aan van tevoren een herstelpunt te maken. Als er later problemen optreden dan kunt u de computer terugzetten naar het moment van het herstelpunt. In een herstelpunt worden zaken als e-mails en persoonlijke documenten niet opgenomen, vandaar dat een aanvullende back-up ook nodig is. Windows maakt zelf herstelpunten op belangrijke momenten.

Windows 10 automatisch opschonen

Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10

Geen zin om zelf de pc te ontdoen van overbodige bestanden? Laat Windows 10 automatisch onnodige documenten, afbeeldingen en andere bestanden verwijderen. 

Slim opslaan in Windows 10

Moderne harde schijven hebben enorm veel opslagruimte. Maar downloads, video’s, foto’s en andere bestanden nemen bij elkaar een hoop plek in op de harde schijf. Met die functie ‘Slim opslaan’ gooit Windows 10 zelfstandig bestanden die niet meer nodig zijn, weg.

Zet de optie ‘Slim opslaan’ zo aan:

 • Eerst klikt u op menu Start.
 • Vervolgens klikt u op Instellingen.
 • Hierna klikt u op Systeem.
 • Aan de linker zijde klikt u op Opslag.
 • Onder Slim opslaan klikt u op het schuifje, zodat deze blauw wordt en het woord Aan verschijnt. Is het schuifje al blauw en staat er Aan bij? Dan is deze functie al actief op de pc.

Overbodige bestanden worden nu automatisch verwijderd.

Instellingen aanpassen

Bekijk ook nog de instellingen van de functie ‘Slim opslaan’.

 • Klik onder het blauwe schuifje op Slim opslaan configureren of nu uitvoeren.
 • Op deze pagina staat een aantal opties. Stel hier in of ongebruikte bestanden uit de map ‘Downloads’ weg kunnen na een bepaald aantal dagen. En of tijdelijks bestanden die Windows nergens voor gebruikt, weg kunnen.
 • Belangrijk is om in te stellen hoe vaak Windows de controle uitvoert.
  • Onder Opslaginzicht uitvoeren klikt u op het uitklapmenu.
  • Kies de gewenste optie: elke dag, elke week, elke maand of bij onvoldoende schijfruimte. Elke maand is voor de meeste computers prima.

De andere opties zijn standaard goed ingesteld voor de meeste gebruikers. Pas ze aan naar wens, maar lees wel even goed wat er weggaat. Terughalen van verwijderde bestanden kan niet gemakkelijk. Onderaan klikt u eventueel op Nu opruimen om een eerste opruimslag te maken. Dit kan even duren. Als het klaar is, staat onderaan hoeveel schijfruimte er nu extra vrij is. Klik linksboven op het pijltje om terug te gaan naar het overzicht.

Lijst met onderdelen

In het onderdeel ‘Opslag’ staat balk met de capaciteit van de harde schijf, hoeveel ruimte er in gebruik is en hoeveel er nog vrij is. Daaronder staat een hele lijst met afzonderlijke onderdelen. Klik op een onderdeel om er meer over te lezen. Soms is daar meteen een actie beschikbaar, zoals het handmatig opruimen van tijdelijke bestanden. Klik telkens op het pijltje linksboven om terug te gaan naar het overzicht

Onmisbare hulpprogramma’s voor Windows 10

Probleem oplossen met een hulpprogramma

Soms werkt de computer niet mee. De printer drukt niet af, u krijgt geen geluid of Windows Update geeft problemen. Hulpprogramma’s geven dan vaak de oplossing. Een overzicht van de belangrijkste.

Windows werkt niet bij

Het staat buiten kijf dat de computer up-to-date moet zijn. Heel vervelend dus wanneer Windows Update kuren vertoont. De probleemoplosser van Windows gaat op zoek naar het probleem en verhelpt dat waar mogelijk.

 • Ga naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging.
 • Eerst klikt u op Probleem oplossen.
 • Hierna klikt op Windows Update.
 • Voer Probleemoplosser uit.
 • De probleemoplosser gaat aan de slag en probeert het probleem vast te stellen. Eventueel klikt u op het venster op de Taakbalk waarin u steeds een groene balk ziet verschijnen.
 • Beantwoord vragen en volg de stappen in het venster om zo uw specifieke problemen aan te pakken.

Computer is te vol

Als de computer te vol is, kan een update bijvoorbeeld niet worden geïnstalleerd. Hebt u snel last van dat euvel, schakel dan het hulpje Slim opslaan in. Hiermee worden tijdelijke bestanden en bestanden uit de Prullenbak automatisch verwijderd.

Geen geluid

De speaker staat aan, maar toch krijgt u geen geluid uit de computer. Komt u er niet achter waarom het geluid van de computer het niet doet, probeer dan de probleemoplosser voor het afspelen van audio.

Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
 • Ga naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging.
 • Zoek naar en klik op Probleem oplossen.
 • Vervolgens klikt u op Audio afspelen.
 • Hierna klikt u op Probleemoplosser uitvoeren.
 • De probleemoplosser gaat aan de slag en probeert het probleem vast te stellen. Eventueel klikt u op het venster op de Taakbalk waarin u steeds een groene balk ziet verschijnen.
 • Beantwoord vragen en volg de stappen in het venster om zo uw specifieke problemen aan te pakken.

Toetsenbord werkt niet goed

Krijgt u andere tekens op het beeldscherm te zien dan u typt, dan is de kans groot dat de taal van het toetsenbord verkeerd is ingesteld. Wijzig dan de toetsenbord instelling.

Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10

Hebt u een ander toetsenbord probleem, dan helpt wellicht de probleemoplosser die standaard in Windows aanwezig is.

 • Ga naar Starten Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10 > Instellingen Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10 > Bijwerken en beveiliging.
 • Zoek in het linker deelvenster naar Probleem oplossen en klik erop.
Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
In Windows 10 20H2 is probleemoplossing gewijzigd.
 • U klikt op de link Extra probleemoplossers.
Lente Tijd Voor Onderhoud in Windows 10
 • Tenslotte klikt u op Toetsenbord.

Op deze manier komt u bij de probleem oplosser van het toetsenbord om daadwerkelijk problemen daarmee op te lossen.

De probleemoplosser gaat automatisch aan de slag wanneer het een probleem ontdekt. Klik eventueel op het venster op de Taakbalk waarin u steeds een groene balk ziet verschijnen.

Beantwoord vragen en volg de stappen in het venster om zo uw specifieke problemen aan te pakken.

USB mag niet verwijderd worden

Verwijder een apparaat dat aangesloten is via een usb, altijd op een veilige manier. Haal het usb apparaat niet zomaar uit de computer. Wacht dan even en probeer het opnieuw. Meestal is het USB apparaat nog bezig als u een weigering krijgt.

Maar wat als de computer maar blijft aangeven dat het apparaat nog niet verwijderd kan worden? Probeer dan de bijbehorende probleemoplosser van Microsoft. Ga naar de website van Microsoft om het hulpprogramma te downloaden en volg de instructies op de pagina.

De printer reageert niet

Reageert de printer slecht of niet op opdrachten van de computer? Ook daar heeft Microsoft een hulpprogramma voor. Download hier het hulpprogramma voor de printer.

Andere problemen

U hebt het misschien al gezien, maar bij de instellingen van Windows zijn voor allerhande problemen en oplossingen beschikbaar. Of het nu gaat om een wegvallende internetverbinding, Bluetooth apparaten die onvindbaar zijn of video’s die niet afspelen. Het loont de moeite om te kijken of de standaard probleemoplosser helpt.