Verwachte leestijd: 23 minuten

Wanneer u een nieuw apparaat opnieuw moet installeren, upgraden of configureren, is een schone installatie van Windows 10 de beste optie. In dit Windows 10 artikel begeleiden we u bij elke stap om de taak te voltooien.

Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Windows 10

In Windows 10 definieert een schone installatie het proces om de harde schijf te wissen en helemaal opnieuw te beginnen met een nieuwe configuratie wanneer het apparaat problemen ondervindt. Deze methode kan bijvoorbeeld problemen met geheugen, opstarten, afsluiten, apps en prestatie oplossen. Bovendien kan een nieuwe installatie de levensduur van de batterij verbeteren, en het is misschien wel de beste manier om virussen en andere soorten malware te elimineren.

Het is ook een goede oplossing om opnieuw te beginnen met een nieuw exemplaar van Windows 10 op een nieuwe computer die mogelijk vooraf is geladen met bloatware, wanneer u een apparaat voorbereidt om veilig buiten gebruik te worden gesteld of wanneer u een harde schijf vervangt.

Wat gaan we doen

Bovendien, als u lange tijd dezelfde set-up had, is een schone installatie de betere optie om te upgraden naar de nieuwste versie van Windows 10 of te upgraden vanaf een oudere versie, zoals Windows 7 en Windows 8.1. Waardoor de risico’s van problemen worden geminimaliseerd tijdens en na het proces.

In dit Windows 10 artikel loodsen we u door het volledige proces om een ​​schone installatie uit te voeren. Of u nu wilt upgraden naar Windows 10 oktober 2020 Update, of dat u op het punt staat de sprong naar Windows 8.1 of Windows 7 te maken.

Uw computer voorbereiden voor een schone installatie van Windows 10

Voordat u doorgaat met de schone installatie van Windows 10, wordt aanbevolen om enkele essentiële taken uit te voeren om de kans op problemen en gegevensverlies te minimaliseren.

Als u al een back-up hebt van het apparaat en de bestanden. u hebt een activeringssleutel. De computer is geconfigureerd om op te starten vanaf een USB flashstation en niet-essentiële randapparatuur is losgekoppeld. Vervolgens kunt u dit gedeelte overslaan en naar het maken van opstartbare media en een schoon installatieproces gaan.

Maak een back-up

In Windows 10 verwijdert het installatieproces alles op de harde schijf, wat betekent dat het maken van een back-up van het hele apparaat, of in ieder geval u bestanden, cruciaal is. Tenzij u niets belangrijks heeft dat u wilt behouden.

Maak een back-up van het hele systeem

U moet een tijdelijke back-up maken van de huidige installatie om de instellingen te herstellen of bestanden te herstellen als er iets misgaat.

Maak Een Schone Windows 10 Installatie

U kunt uit vele oplossingen kiezen, maar de gemakkelijkste manier om een ​​volledige back-up te maken, is door het oude hulpprogramma System Image Back-up te gebruiken dat beschikbaar is op Windows 10. Het hulpprogramma is ook beschikbaar voor Windows 8.1 en Windows 7.

Maak een back-up van bestanden naar OneDrive

Om een ​​back-up te maken van uw documenten, afbeeldingen en andere belangrijke bestanden, kunt u de gegevens uploaden naar OneDrive of een andere cloud opslagservice.

Als u OneDrive gebruikt, kunt u ook de pagina met back-upinstellingen gebruiken om uw profiel mappen, inclusief documenten, afbeeldingen en bureaublad, automatisch naar de cloud te synchroniseren.

Back-up naar OneDrive

Volg deze stappen om OneDrive back-up op Windows 10 te configureren:

 • Open Instellingen.
 • Dan klikt u op Bijwerken en beveiliging .
 • Vervolgens klikt u op Back-up.
 • Onder het gedeelte “Back-up van bestanden maken naar OneDrive” klikt u op de optie Back-up van bestanden.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Tip: Deze optie is beschikbaar vanaf versie 2004 en hogere releases. Als u een oudere versie heeft, heeft u nog steeds toegang tot de instellingen, maar deze zijn beschikbaar via het OneDrive pictogram in de taakbalk.

 • Om de map te wissen waarvan u geen back-up in de cloud wilt maken (Optioneel).
 • U klikt nu op de knop Back-up starten.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Nadat u de stappen hebt voltooid, maakt OneDrive een back-up van de bestanden op de gebruikers mappen Desktop, Documenten en Afbeeldingen in de cloud en op verschillende apparaten.

Maak een back-up van bestanden naar externe opslag

Wanneer u een groot aantal bestanden heeft, kan het synchroniseren met de cloud veel tijd en geld kosten. Als dit het geval is, is de beste optie misschien het maken van een kopie van de bestanden naar een externe USB-harde schijf.

Om handmatig een bestandsback-up te maken, sluit u een schijf aan met voldoende opslagruimte en volgt u deze stappen:

 • Open Verkenner.
 • Typ het volgende pad in de adresbalk en druk op Enter:
   %HOMEPATH%
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Hierna klikt u op de knop Alles selecteren op het tabblad “Home”.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • U klikt op de knop Kopiëren naar op het tabblad “Home”.
 • Eerst selecteert u de optie Kies locatie.
 • Selecteer de bestemmingslocatie.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Hierna klikt u op de knop Kopiëren.

Synchroniseer

Nadat u de stappen heeft voltooid, herhaalt u de instructies om een ​​back-up te maken van de resterende accounts, indien van toepassing. Naast het maken van een kopie van uw bestanden, is het ook een goed idee om een ​​lijst te maken van de geïnstalleerde programma’s met hun respectieve product sleutels, indien van toepassing, om te weten welke apps u mogelijk opnieuw moet installeren na de installatie.

Als u wachtwoorden en bladwijzers gewoonlijk niet synchroniseert met een online service, is het nu een goed moment om uw browserreferenties en links te exporteren, aangezien u deze later nodig heeft om toegang te krijgen tot uw online services.

Als u geen externe harde schijf heeft of een die niet genoeg ruimte heeft, raden we de Western Digital My Book Desktop aan vanwege zijn draagbaarheid, capaciteit en prijs.

Controleer de Windows 10 activering

Nadat Windows 10 is geactiveerd, hoeft u de productsleutel niet meer op te geven voor toekomstige installaties op hetzelfde apparaat. Zodra de nieuwe installatie is voltooid, wordt het systeem automatisch opnieuw geactiveerd zodra het verbinding maakt met internet.

Volg deze stappen om te controleren of Windows 10 correct is geactiveerd:

 • Open Instellingen.
 • U klikt op Bijwerken en beveiliging.
 • U klikt op Activering.

Bevestig de activering onder het gedeelte “Windows“. Als het apparaat correct is geactiveerd, ziet u een van deze berichten:

Verschillende licenties

 • Windows wordt geactiveerd met een digitale licentie: de installatie is geactiveerd, maar is niet gekoppeld aan uw Microsoft-account.
 • Windows wordt geactiveerd met een digitale licentie die is gekoppeld aan uw Microsoft-account: de installatie is geactiveerd en de licentie is gekoppeld aan uw Microsoft-account.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Nadat u de stappen hebt voltooid en uw huidige installatie is geactiveerd, wordt Windows 10 automatisch opnieuw geactiveerd na de schone installatie.

Verkrijg een legitieme Windows 10 sleutel

Als u Windows 10 instelt op een nieuw apparaat dat nooit een besturingssysteem heeft gehad, of als u een upgrade uitvoert vanaf Windows 8.1 of Windows 7, moet u een geldige licentie aanschaffen bij de Microsoft Store, Amazon of een winkel bij u in de buurt.

Download essentiële stuurprogramma’s

Windows 10 doet goed werk door de meeste apparaat stuurprogramma’s automatisch te detecteren en te installeren. Het wordt echter meestal aanbevolen om vóór het proces ten minste de essentiële stuurprogramma’s te downloaden, zoals voor de netwerkadapter en grafische kaart, als voorzorgsmaatregel, voor het geval de installatie deze stuurprogramma’s niet correct toevoegt, vooral bij aangepaste pc builds.

Stuurprogramma’s

U kunt dit artikel gebruiken om stuurprogramma’s in Windows 10 te installeren.

Hier is een lijst met websites van de meest populaire fabrikanten om de nieuwste apparaat stuurprogramma’s te downloaden.

Bevestig de Windows 10 eisen

Als de computer al een Windows 10-installatie heeft, zal een toekomstige release waarschijnlijk voldoen aan de minimale hardwarevereisten. Als u echter op het punt staat een computer met Windows 7 of Windows 8.1 te upgraden, moet u ervoor zorgen dat het apparaat aan de minimumvereisten voldoet.

Dit zijn de minimumvereisten om de update voor Windows 10 oktober 2020 en hoger te installeren:

 • Processor: 1 GHz of systeem op een chip (SoC).
 • Geheugen: 1 GB voor 32-bits of 2 GB voor 64-bits.
 • Opslag: 32 GB voor 64-bits of 32-bits.
 • Grafische kaart: DirectX 9 of hoger met WDDM 1.0-stuurprogramma.
 • Beeldscherm: 800×600.

Wijzig de opstartvolgorde van de firmware

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de computer kan opstarten vanaf een USB flashstation. Als dit niet het geval is, moet u het Basic Input / Output System (BIOS) of Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) op het moederbord wijzigen.

Wijzig de opstartvolgorde met UEFI

Op apparaten met Windows 10 of Windows 8.1 kunt u de instellingen openen om de opstartvolgorde te wijzigen vanuit de desktopomgeving.

UEFI instellingen op Windows 10

Volg deze stappen om de UEFI opstartinstellingen op Windows 10 te wijzigen:

 • Open Instellingen.
 • Eerst klikt op Bijwerken en beveiliging.
 • Hierna klikt u op Herstel.
 • Onder het gedeelte “Geavanceerd opstarten” klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • U klikt op de knop Problemen oplossen.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Vervolgens klikt u op Geavanceerde opties.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Hierna klikt u op de optie UEFI Firmware instellingen.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • U klikt op de knop Opnieuw opstarten.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Open de opstartpagina in de firmware instellingen van het moederbord.
 • Stel de opstartvolgorde in om te starten vanaf de USB-stick met de installatiebestanden van Windows 10.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Sla de wijzigingen op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou de computer nu moeten kunnen opstarten vanaf een opstartbaar USB medium.

UEFI instellingen in Windows 8.1

Volg deze stappen om de UEFI opstartinstellingen in Windows 8.1 te wijzigen:

 • Open Instellingen.
 • Eerst klikt op Update en herstel.
 • Vervolgens op Herstel.
 • Onder het gedeelte “Geavanceerd opstarten” klikt op de knop Nu opnieuw opstarten.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Kies en klik op de optie Problemen oplossen.
 • U klikt nu op Geavanceerde opties.
 • Hierna klikt u op de optie UEFI Firmware instellingen.
 • Vervolgens klikt u op de knop Opnieuw opstarten.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Open de opstartpagina in de firmware instellingen van het moederbord.
 • Stel de opstartvolgorde in om te starten vanaf het USB medium met de installatiebestanden van Windows 10.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Sla de wijzigingen op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, start de computer vanaf een USB flashstation om door te gaan met het schone installatieproces.

UEFI instellingen op Windows 7

Volg deze stappen om de UEFI opstartinstellingen in Windows 7 te wijzigen:

 • Start de computer.
 • Zodra het start, drukt u op F1, F2, F3, F10 of F12, de ESC of Delete toets om toegang te krijgen tot de firmware.

Tip: Mogelijk moet u de ondersteuningswebsite van de fabrikant raadplegen voor meer specifieke stappen om toegang te krijgen tot de firmware instellingen.

 • Open de opstartpagina in de firmware instellingen van het moederbord.
 • Stel de opstartvolgorde in om te starten vanaf het USB medium met de installatiebestanden van Windows 10.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou u het apparaat moeten kunnen starten met een opstartmedium.

Configureer de opstartvolgorde met behulp van BIOS

Als u te maken heeft met een verouderde BIOS firmware, kunt u de opstartvolgorde met deze stappen wijzigen:

 • Start de computer.
 • Zodra de computer opstart, drukt u op een van de functietoetsen (F1, F2, F3, F10 of F12), de ESC- of Delete toets.
 • Open de opstartpagina in de firmware instellingen van het moederbord.
 • Stel de opstartvolgorde in om te starten vanaf het USB medium met de installatiebestanden van Windows 10.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Sla de wijzigingen op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou het apparaat moeten kunnen starten vanaf de USB flashdrive.

Koppel niet essentiële randapparatuur los

Aangesloten randapparatuur is meestal de oorzaak van problemen tijdens het installatieproces van Windows 10. Als u niet-essentiële randapparatuur op de computer hebt aangesloten, zoals verwijderbare opslag en andere USB- en Bluetooth- apparaten, evenals printers, scanners, camera’s en andere, is het raadzaam deze te verwijderen.

Wanneer u zich voorbereidt om een ​​schone installatie van Windows 10 uit te voeren, heeft u alleen een monitor, toetsenbord, muis en een internetverbinding nodig. Na de installatie kunt u de randapparatuur opnieuw aansluiten, één voor een, om er zeker van te zijn dat ze geen problemen veroorzaken.

USB maken voor een schone installatie van Windows 10

Op Windows 10 heb u een USB opstartmedium nodig om een ​​schone installatie uit te voeren, die u eenvoudig kunt maken met behulp van veel tools, waaronder de Microsoft Media Creation Tool en Rufus.

Maak Windows 10 USB met Media Creation Tool

Om een ​​installatiemedium te maken met behulp van de Media Creation Tool, sluit u een USB-stick aan met minimaal 8 GB aan ruimte en volgt u deze stappen:

 • Open de downloadpagina van Windows 10.
 • In het gedeelte Windows 10-installatiemedia maken klikt u op de knop Hulpprogramma nu downloaden om het bestand op het apparaat op te slaan.
 • Dubbelklik op het bestand MediaCreationToolxxxx.exe om het hulpprogramma te starten.
 • Hierna klikt u op de knop Accepteren om akkoord te gaan met de voorwaarden.
 • Selecteer de optie Installatiemedia maken (USB flashstation, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Schakel de optie Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc uit (Optioneel).
 • Selecteer de juiste taal, architectuur en editie van Windows 10.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Tip: Als u van plan bent Windows 10 te installeren op verschillende apparaten met de 32-bits of 64-bits architectuur, gebruik dan het vervolgkeuzemenu “Architectuur” en selecteer de optie Beide.

Maak een USB medium

 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer de optie USB flashstation.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Nu klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer de USB-stick of klik op de optie “Ververs station lijst” om deze beschikbaar te maken.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Nu klikt u op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Voltooien.

Nadat u de stappen hebt voltooid, downloadt de tool de bestanden en maakt een installatieprogramma met de nieuwste installatiebestanden, die u vervolgens kunt gebruiken om het apparaat te starten en een nieuw exemplaar van Windows 10 te configureren.

Maak Windows 10 USB met Rufus

Als alternatief kunt u de Rufus tool gebruiken om installatiemedia te maken voor apparaten met moederborden met UEFI- of BIOS firmware.

Rufus is een gratis beschikbare tool met veel opties om u te helpen sneller opstartbare media van Windows 10 te maken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het een optie van derden is, die Microsoft niet ondersteunt, dus gebruik het op eigen risico.

Rufus

Om een ​​Windows 10 USB installatieprogramma met Rufus te maken, sluit u een USB flashstation van minimaal 8 GB aan ruimte aan en volgt u deze stappen:

Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Dubbelklik op het bestand Rufus-x.xx.exe om het hulpprogramma te starten.
 • Klik op de knop Instellingen (derde knop van links) onder aan de pagina Maak Een Schone Windows 10 Installatie.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Gebruik onder het gedeelte “Instellingen” het vervolgkeuzemenu Controleren op updates en selecteer de optie Dagelijks.

Instellingen Rufus

Tip: Deze stappen zijn nodig om de optie in te schakelen om de tool te gebruiken. Zodat u het ISO-bestand van Windows 10 kunt downloaden.

Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • U klikt op de knop Sluiten.
 • Sluit de Rufus tool.
 • Start de Rufus tool opnieuw.
 • Gebruik onder het gedeelte Apparaat het vervolgkeuzemenu om het USB-flashstation te selecteren.
 • Onder het gedeelte Opstart selectie klikt u op de pijl-omlaag aan de rechterkant en selecteer de optie Downloaden.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Tip: Als u al een ISO-bestand hebt, klik dan op de knop Selecteren, selecteer het Windows 10 ISO-bestand en ga verder bij –>.

Verder met Windows 10

 • U klikt op de downloadknop.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu “Versie” en selecteer de optie Windows 10.
 • Vervolgens klikt u op de knop Doorgaan.
 • Selecteer de optie 20H2 (Build 19042.xxx – xxxx.xx) om de update voor Windows 10 oktober 2020 te downloaden.
 • Hierna klikt u op de knop Doorgaan.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu “Editie” en selecteer de optie Windows 10 Home / Pro.
 • Klik op de knop Doorgaan.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu “Taal” en selecteer uw installatie taal.

Tip: Als u zich in Nederland bevindt, selecteert u de optie “Nederlands”.

 • U klikt op de knop Doorgaan.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu “Architectuur” en selecteer de 32-bits of 64-bits (aanbevolen).
 • Klik op de downloadknop.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Selecteer een map locatie om het ISO-bestand te downloaden.
 • Nu klikt u op de knop Opslaan.
 • In het vervolgkeuzemenu klikt u op Afbeelding optie om de standaard Windows-installatie optie te selecteren.
 • Kies in het vervolgkeuzemenu Partitie schema de GPT optie.
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu “Doelsysteem” om de optie UEFI (niet CSM) te selecteren.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Opmerking: Als de computer een verouderd BIOS heeft, selecteert u de MBR optie voor partitieschema en BIOS (of UEFI-CSM) optie doelsysteem.

Meer instructies Rufus

 • Wijzig de standaardinstellingen niet in het gedeelte ‘Geavanceerde schijfeigenschappen weergeven’.
 • Voer onder het veld “Volumelabel” een beschrijvende naam in voor het station, bijvoorbeeld “win10_usb”.
 • Wijzig de standaardinstellingen niet onder het gedeelte “Bestandssysteem” en “Clustergrootte”.
 • Hierna klikt u op de knop Geavanceerde indelingsopties weergeven.
 • Selecteer de opties Snel opmaken en Uitgebreide label- en pictogram bestanden maken.
 • Vervolgens op de Start knop.
 • En op de OK knop om te bevestigen.
 • Ten slotte op de knop Sluiten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, downloadt Rufus het ISO-bestand van de Microsoft-servers en maakt het de opstartmedia om een ​​schone installatie van Windows 10 uit te voeren.

Hoe voert u een schone installatie van Windows 10 uit

Het installatieproces van Windows 10 bestaat uit twee hoofdonderdelen, waaronder de installatie en out-of-box-ervaring (OOBE). In het installatieproces, dat is waar u enkele basisinstellingen selecteert, en u zult de opties vinden om de harde schijf te wissen, de partities te configureren en Windows 10 schoon te installeren. De out-of-box ervaring gebeurt na de installatie is voltooid en het is de fase waarin u uw instellingen configureert, zoals regio, netwerk, account, privacy en andere instellingen.

Zo voert u een schone installatie van Windows 10

Nadat u de voorbereidingsinstructies hebt doorlopen, is de schone installatie van Windows 10 eigenlijk een eenvoudig proces. Volg deze stappen om een ​​schone installatie van Windows 10 uit te voeren:

Waarschuwing: dit is een vriendelijke herinnering dat dit proces alles op de computer zal wissen. Het wordt altijd aanbevolen om een ​​tijdelijke volledige back-up van uw pc te maken voordat u verder gaat.

Nadat u de stappen hebt voltooid, installeert de installatie een nieuw exemplaar van Windows 10 op de computer.

De installatie

Als u van plan bent het apparaat buiten gebruik te stellen, kunt u nu stoppen en de nieuwe eigenaar de kant-en-klare ervaring laten voltooien. In het geval dat u uw systeem upgradet, gaat u verder met de onderstaande instructies.

Volg deze stappen om een ​​schone installatie van Windows 10 uit te voeren:

 • Start het apparaat met Windows 10 USB media.
 • Druk bij de prompt op een willekeurige toets om op te starten vanaf het apparaat.
 • Bij Windows Set-up klikt u op de knop Volgende.

Na de installatie moet u doorgaan met de out of box ervaring om uw voorkeuren te configureren en een nieuw account aan te maken.

OOBE in Windows 10

Volg deze stappen om de OOBE in Windows 10 te voltooien:

 • Selecteer uw regio optie.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
Selecteer de Taal e.d. Nederlands
 • U klikt op de knop Ja.
 • Selecteer uw toetsenbord indeling optie.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Tip: Als uw taal, tijd en valuta en toetsenbord verschillen van de standaardselecties, zorg er dan voor dat u de juiste instellingen selecteert voordat u doorgaat.

 • Ga door en klik op de knop Nu installeren.
 • Als u een herinstallatie uitvoert, klikt u op de optie Ik heb geen productsleutel om door te gaan (ervan uitgaande dat uw apparaat al was geactiveerd). In het geval dat dit de eerste keer is dat u Windows 10 installeert, voert u de productsleutel in. Selecteer de optie Instellen voor persoonlijk gebruik.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer de editie van Windows 10 (indien van toepassing).
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Opmerking: het aanbevolen proces is om een ​​Microsoft-account te gebruiken. Als u echter een traditioneel lokaal account wilt gebruiken, moet u in de linkerbenedenhoek op de optie Offline account klikken. Vervolgens kunt u doorgaan met de instructies op het scherm.

Licentie en installatie

 • U klikt op de knop Volgende.
 • Selecteer de optie Ik accepteer de licentievoorwaarden om door te gaan.
 • Hierna op de knop Volgende.
 • Klik op de optie Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd) om door te gaan met een schone installatie.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Selecteer de partitie met de huidige installatie (meestal “Drive 0”), en klik op de knop Verwijderen.

Tip: Als “Drive 0” meerdere partities heeft, moet u elke partitie selecteren en verwijderen zodat de set-up de volledige harde schijf kan gebruiken voor de nieuwe schone installatie. De installatie van Windows 10 zal tijdens het proces automatisch de vereiste partities aanmaken. Het is ook niet nodig om de partities op secundaire schijven te verwijderen.

 • U klikt op de knop Ja.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Selecteer het lege station (station 0 niet toegewezen ruimte).
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Vervolgens op de knop Volgende.

Nadat u de stappen hebt voltooid, installeert de installatie een nieuw exemplaar van Windows 10 op de computer.

Als u van plan bent het apparaat buiten gebruik te stellen, kunt u nu stoppen en de nieuwe eigenaar de out of box ervaring laten voltooien. In het geval dat u uw systeem upgradet, gaat u verder met de onderstaande instructies.

Windows 10 kant-en-klare ervaring

Na de installatie moet u doorgaan met de out of box ervaring om uw voorkeuren te configureren en een nieuw account aan te maken.

Dit artikel volgt de out of box ervaring of OBEE die beschikbaar is met de update van Windows 10 oktober 2020. Afhankelijk van de release die u installeert, kunnen de stappen enigszins afwijken.

Stappen in het OOBE

Volg deze stappen om de OOBE in Windows 10 te voltooien:

 • Selecteer uw regio- optie.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Hierna klikt u op de knop Ja.
 • Selecteer uw toetsenbord indelingsoptie.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Kies voor de knop Ja.
 • Hierna klikt u op de knop Overslaan, tenzij u een tweede toetsenbord indeling moet toevoegen.

Opmerking: Als u geen bekabelde netwerkverbinding gebruikt, moet u zich aanmelden bij het draadloze netwerk.

 • Selecteer de optie Instellen voor persoonlijk gebruik.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Ga door door op de knop Volgende te klikken.
 • Bevestig uw Microsoft accountgegevens om een ​​account aan te maken.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Opmerking: Het aanbevolen proces is om een ​​Microsoft-account te gebruiken. Als u echter een traditioneel lokaal account wilt gebruiken, moet u in de linkerbenedenhoek op de optie Offline account klikken en vervolgens doorgaan met de instructies op het scherm.

 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Bevestig uw accountwachtwoord.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Hierna klikt op de knop Volgende.
 • Maak een pincode door op de knop PIN maken te klikken.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Maak een viercijferige Windows Hello pincode.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Tip: Als u een traditioneel wachtwoord wilt blijven gebruiken, klikt u op de knop Annuleren om het proces over te slaan.

 • Selecteer uw privacy-instellingen, vergeet niet naar beneden te scrollen om alle beschikbare instellingen te bekijken.
 • Nu klikt u op de knop Accepteren.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
Schakel uit wat u niet gebruikt.
 • U kunt uw telefoonnummer opgeven en vervolgens op de knop Verzenden klikken om uw telefoon aan uw apparaat te koppelen. Als u deze optie wilt overslaan, klikt u op de knop Later doen in de linkerbenedenhoek van het scherm (Optioneel).
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Optioneel

 • (Optioneel) Eerst klikt u op de knop Volgende om OneDrive toe te staan ​​een back-up te maken van de mappen Desktop, Documenten en Afbeeldingen in uw Onedrive account. Als u een andere cloudservice gebruikt of liever geen bestanden uploadt naar de cloud, klikt u op de optie Alleen bestanden op deze pc opslaan in de linkerbenedenhoek van het scherm.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Om over te slaan: klik op de knop Nee, bedankt om de installatie van Microsoft 365 (indien van toepassing).
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Tip: Als u een Office-product sleutel heeft, kunt u op de optie Ik heb een product sleutel klikken, waarna de apps automatisch op uw apparaat worden geïnstalleerd.

 • (Optioneel) Vink de optie Laat Cortana reageren op “Hey Cortana” aan om de hulp handsfree te gebruiken.
 • U klikt op de knop Accepteren om Microsoft toe te staan ​​persoonlijke gegevens te verzamelen om Cortana persoonlijker te maken. Als u niet geïnteresseerd bent in de digitale assistent, klikt u op de knop Nu niet om door te gaan.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Nadat u de stappen hebt voltooid, zijn de nieuwe instellingen van toepassing op de schone installatie van Windows 10 en zou u de standaard bureaublad moeten kunnen zien.

De installatie voltooien na installatie van Windows 10

Na de installatie is het ook een goed idee om te controleren of Windows 10 geen essentiële updates of stuurprogramma’s mist en correct is geactiveerd.

Installeer updates

Volg deze stappen om te controleren op updates op Windows 10:

 • Open Instellingen.
 • Ga naar en klik op Bijwerken en beveiliging.
 • Klik op Windows Update.
 • U klikt op de knop Naar updates zoeken.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Als u de stappen hebt voltooid en Windows Update updates vindt, worden deze automatisch gedownload en geïnstalleerd. Mogelijk moet de computer opnieuw worden opgestart om het updateproces te voltooien.

Controleer ontbrekende stuurprogramma’s

Volg deze stappen om te bepalen of er stuurprogramma’s ontbreken:

 • Open Start.
 • Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de console te openen.
 • Controleer of geen van de apparaten een gele of rode markering heeft en zorg ervoor dat niets als onbekend wordt vermeld.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

Als een of meerdere apparaten problemen hebben, moet u mogelijk de nieuwste stuurprogramma’s handmatig downloaden en installeren vanaf de ondersteuningswebsite van uw computerfabrikant.

U kunt dit artikel gebruiken om stuurprogramma’s in Windows 10 te installeren.

Installeer ontbrekende stuurprogramma’s

Op Windows 10 kunnen stuurprogramma’s ook deel uitmaken van de optionele updates. Als u een of meerdere stuurprogramma’s mist, kunt u deze mogelijk downloaden via Windows Update.

Volg deze stappen om ontbrekende stuurprogramma’s te downloaden met Windows Update:

 • Open Instellingen.
 • Ga naar Bijwerken en beveiliging.
 • Vervolgens klikt u op Windows Update.
 • Klik op de optie Optionele updates weergeven. Als de optie niet beschikbaar is, heeft Windows Update geen stuurprogramma-updates voor uw apparaat.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • Vervolgens klikt u op het gedeelte Stuurprogramma-updates.
 • Selecteer de ontbrekende driver.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • U klikt dan op de knop Downloaden en installeren.
 • Nadat u de stappen hebt voltooid, downloadt en installeert Windows Update de ontbrekende stuurprogramma’s automatisch.

Bevestig activering

Volg deze stappen om te bevestigen dat Windows 10 correct is geactiveerd:

 • Open Instellingen.
 • U klikt op Bijwerken en beveiliging.
 • Klik op Activering.

Als Windows 10 met succes is geactiveerd, verschijnt een van de volgende berichten: Windows

 • wordt geactiveerd met een digitale licentie: de installatie is geactiveerd, maar is niet gekoppeld aan uw Microsoft-account.
 • of wordt geactiveerd met een digitale licentie die is gekoppeld aan uw Microsoft-account: de installatie is geactiveerd en de licentie is gekoppeld aan uw Microsoft-account.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie

In het geval dat Windows 10 niet is geactiveerd, probeert het apparaat op een later tijdstip opnieuw te activeren. Als u na een paar dagen nog steeds problemen ondervindt, kunt u de probleem oplosser voor activering gebruiken om te activeren.

Installeer uw apps opnieuw

Het is nu tijd om uw applicaties opnieuw te installeren, inclusief uw favoriete webbrowser, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox of Opera om op internet te surfen.

Als u Spotify of iTunes gebruikt om naar muziek te luisteren terwijl u werkt of op internet surft, kunt u deze en andere apps downloaden van de Microsoft Store.

Het is nu ook een goed moment om de suite met Office apps te downloaden en te installeren om te gaan werken met Word, Excel, Powerpoint en om uw e-mails te beheren met Outlook.

Herstel bestanden vanaf een back-up

Het laatste dat u hoeft te doen, is uw bestanden herstellen vanaf een back-up. Als u eerder een bestandsback-up met OneDrive hebt geconfigureerd, zouden de gegevens al beschikbaar moeten zijn in de OneDrive map, maar als de app niet automatisch is geconfigureerd, kunt u dit artikel gebruiken.

Als u een back-up van uw bestanden op een externe schijf heeft, sluit u de opslag opnieuw aan om de gegevens terug te zetten naar de standaard mappen van de account.

Volg deze stappen om bestanden van een eerdere back-up te herstellen:

 • Open Verkenner.
 • Onder de Deze pc sectie in het linkervenster selecteert u de externe schijf met de bestanden.
 • Selecteer de mappen met het bestand dat u wilt herstellen.
 • Klik op het menu Kopiëren naar op het tabblad “Home”.
Maak Een Schone Windows 10 Installatie
 • U selecteert de optie Kies locatie.
 • Selecteer de bestemming om de bestanden te herstellen, bijvoorbeeld de map Documenten.
 • Tenslotte klikt u op de knop Kopiëren.

Nadat u de stappen heeft voltooid, worden de bestanden hersteld op de door u opgegeven locatie.

Tenslotte

Hoewel u een schone installatie kunt starten met de Media Creation Tool zonder USB medium en zelfs de optie Deze pc opnieuw instellen vanuit de herstelinstellingen, hebben deze methoden hun beperkingen en werken ze niet altijd zoals verwacht.

Als u zeker wilt weten dat u een echt schone installatie uitvoert, is het gebruik van opstartmedia een beter alternatief.