Verwachte leestijd: 4 minuten

Opslaginzicht kan de opslagruimte van uw pc onder controle houden. In dit Windows 11 artikel leest u hoe u de functie in Windows 11 kunt gebruiken.

Maak Opslagruimte Vrij Met Opslaginzicht

Wat u moet weten

Opslaginzicht werd in 2014 geïntroduceerd bij Windows Phone 8.1. Hiermee kunnen gebruikers bestanden en apps verplaatsen tussen de harde schijf van hun telefoon en een micro SD-kaart. Het bevat functies die eerder beschikbaar waren in het gedeelte Instellingen waarmee gebruikers tijdelijke bestanden konden verwijderen om opslagruimte vrij te maken en applicaties te verwijderen.


Als de computer in Windows 11 nog maar weinig schijfruimte heeft, kunt u handmatig verschillende hulpprogramma’s gebruiken om tijdelijke bestanden te verwijderen. Een van die hulpmiddelen is het legen van de Prullenbak. In plaats van tussen diverse programma’s te springen en verschillende stappen uit te voeren. Kunt u ook Opslaginzicht inschakelen om onnodige bestanden automatisch te controleren en te verwijderen. 

Opslaginzicht is niet nieuw. Het is een functie die al langer bestaat en is ontworpen om automatisch tijdelijke systeembestanden, app bestanden, ongewenste bestanden en bestanden in de Prullenbak te verwijderen. Dit zijn vaak bestanden die u mogelijk niet langer nodig hebt en ook uit de map Downloads kunnen worden verwijderd. Deze functie maakt het ook mogelijk om bestanden die al in OneDrive zijn opgeslagen, te converteren naar alleen online bestanden. Zo kunt u extra ruimte op uw computer vrijmaken.

Wat gaan we doen

In dit Windows 11 artikel leiden we u door de stappen om de Opslaginzicht-instellingen in te schakelen en te beheren, zodat het systeem automatisch een reeks regels kan uitvoeren om ruimte vrij te maken op Windows 11.

Voor ruimte besparingen in Windows 10 kunt u hier verder lezen.

Opslaginzicht in Windows 11 inschakelen

Gebruik deze stappen om Opslaginzicht in Windows 11 in te schakelen: 

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Opslag.
 3. In het gedeelte Opslagbeheer klikt u op de tuimelschakelaar Opslaginzicht.
Maak Opslagruimte Vrij Met Opslaginzicht

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de functie automatisch uitgevoerd, maar worden de standaardinstellingen gebruikt. 

Zo beheert u Opslaginzicht in Windows 11

Gebruik deze stappen om de Opslaginzicht-instellingen te configureren om automatisch ruimte vrij te maken op uw computer:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Opslag.
 3. In het gedeelte Opslagbeheer op de instelling Opslaginzicht.
 4. Vink de optie tijdelijke systeembestanden en app-bestanden opschonen (eerste) aan.
 5. Schakel de tuimelschakelaar Automatisch opschonen van gebruikersinhoud in.
Maak Opslagruimte Vrij Met Opslaginzicht
 • Gebruik in het gedeelte Opschoningsschema’s configureren de instelling Opslaginzicht uitvoeren. Selecteer de optie Tijdens weinig vrije schijfruimte.
 • Optioneel gebruikt u de instelling Bestanden verwijderen uit mijn prullenbak. U kunt hiervoor de leeftijd selecteren van bestanden die u wilt verwijderen:
 • Nooit. 
 • 1 dag. 
 • 14 dagen. 
 • 30 dagen. 
 • 60 dagen.
Maak Opslagruimte Vrij Met Opslaginzicht
 • Eerst gebruikt u de instelling Verwijder bestanden in mijn downloadmap om het aantal dagen te selecteren dat het bestand zonder wijzigingen moet worden gemarkeerd voor verwijdering (Optioneel).

Opmerking: De map Downloads kan belangrijke bestanden bevatten die u eerder van internet hebt gedownload. Daarom wordt aanbevolen de map te controleren en elk bestand dat u wilt bewaren te kopiëren voordat u deze instelling gebruikt.

Maak Opslagruimte Vrij Met Opslaginzicht
 • Vervolgens gebruikt u de instelling OneDrive om te selecteren wanneer bestanden die al met de cloud zijn gesynchroniseerd, moeten worden geconverteerd naar alleen-online bestanden om ruimte op uw computer vrij te maken (Optioneel)

Opmerking: Wanneer u deze functie gebruikt, blijven de bestanden in de OneDrive map staan, u heeft dan wel een internetverbinding nodig om de bestanden opnieuw te openen.

 • Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt Opslaginzicht automatisch uitgevoerd wanneer de schijf bijna leeg is en er ruimte vrijkomt, afhankelijk van uw configuratie.
 • U kunt ook altijd op de knop Opslaginzicht nu uitvoeren klikken om direct ruimte op uw computer vrij te maken.

In eerdere versies van Windows bevatte Opslaginzicht de optie om de bestanden uit de vorige installatie na de upgrade te verwijderen. De optie is nu echter alleen beschikbaar via de pagina Tijdelijke bestanden.