Windows 11 is de nieuwe versie van Windows en wordt nu uitgerold naar ondersteunde pc’s met verschillende nieuwe functies en verbeteringen. Op 5 oktober 2021 is Windows 11 uitgegeven en heeft Microsoft ook een ISO bestand vrijgegeven.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

In tegenstelling tot eerdere Windows 10 updates. Richt dit nieuwe besturingssysteem zich op functies en verbetering voor consumenten. Meer dan de relatief onopvallende Windows updates die de afgelopen jaren zijn uitgebracht.

Softwarecompatibiliteit blijft ongewijzigd met Windows 11, wat betekent dat oudere apps nog steeds moeten werken. Zoals gewoonlijk heeft u nieuwe versies van sommige apps en tools nodig om het meeste uit Windows 11 te halen.

Lijst met nieuwe functies in Windows 11

Hieronder kun u alle nieuwe Windows 11 functies bekijken die we kennen.

1. Menu Start

Windows 11 wordt geleverd met een gloednieuw menu Start en de taakbalk, zoals u in de onderstaande schermafbeeldingen ziet.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

De live tegels zijn vervangen door pictogrammen, vergelijkbaar met Android en iOS. U kunt nog steeds teruggaan naar het linker menu en accentkleur toepassen om het uiterlijk van het besturingssysteem aan te passen.

2. Windows widgets

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

Microsoft brengt Gadgets achtige widgets van Windows Vista naar het bureaublad. Hierdoor kunnen gebruikers hun Microsoft Nieuwsfeed op het bureaublad bekijken en dagelijkse updates ontvangen over het nieuws, weer en verkeer.

3. Vernieuwde Windows Store

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

Microsoft introduceert een nieuwe app store voor Windows 11 en Windows 10. Het is opnieuw ontworpen om gebruikers te helpen hun favoriete apps, games, films en meer te ontdekken en te installeren.

Verschillende desktop apps, zoals Adobe Creatieve Cloud, Microsoft Teams, TikTok, Kladblok en Paint, zijn nu beschikbaar in de Store.

4. Windows Klembord

Microsoft heeft een herontwerp van het deelvenster Windows Klembord gemaakt met een nieuw paneel voor het invoegen van een GIF en emoji in uw apps. In plaats van online te zoeken naar GIF afbeeldingen en emoji, kunt u de sneltoets 20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11 +V gebruiken om Klembord beheer te starten. Zo kunt u materiaal selecteren of zoeken via de zoekbalk in het menu, hieronder weergegeven.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

Windows Klembord krijgt ook een nieuwe functie genaamd plakken als platte tekst. Windows 10 behoudt momenteel de opmaak van de tekst inhoud wanneer deze wordt gekopieerd van een webpagina of e-mail. Als u de inhoud in een andere app zoals Word plakt, wordt de opmaak in Klembord verkeerd uitgelijnd.

In Windows 11 kunnen gebruikers het klembord menu openen, hiervoor gebruikt u sneltoets 20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11+ V om de inhoud als platte tekst te plakken. Waardoor alle ongewenste opmaak wordt verwijderd.

5. Nieuw aanraaktoetsenbord

Microsoft heeft ook het aanraaktoetsenbord in Windows her-ontworpen!

Als onderdeel van het herontwerp kunt u schakelen tussen meerdere toetsenbord indelingen. Wanneer u het scherm loskoppelt, kunt u met Windows overschakelen naar een kleine toetsenbord- indeling, die gemakkelijk over het scherm kan worden verplaatst.

Er is een nieuw grijper gebied bovenaan het toetsenbord. U kunt op het grijper gebied klikken en de muisknop vasthouden om het toetsenbord eenvoudig over het bureaublad en apps te verplaatsen. Microsoft heeft ook kleine en gesplitste lay-outs bijgewerkt, er is een nieuw instellingenmenu voor meer duidelijkheid en focus op belangrijke tools.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

Het aanraaktoetsenbord is sinds Windows 8 een belangrijk onderdeel van Windows, maar heeft nooit extra aanpassingsopties ontvangen. Windows 11 maakt de aanraakervaring beter en het bedrijf introduceert ook ondersteuning voor toetsenbord achtergronden.

Onder C:\Windows\Web\touchkeyboard vindt u acht nieuwe achtergronden voor het toetsenbord, elk aangeboden met lichte en donkere varianten. De Windows Instellingen app krijgt ook een nieuwe onderdeel met toetsenbord instellingen om gebruikers te helpen bij de kleuren en grootte van het toetsenbord.

6. Nieuwe taakweergave en virtuele desktop

Met Windows 11 ontwerpt Microsoft het taakweergave scherm opnieuw met nieuwe besturingselementen voor virtuele bureaubladen.

Standaard heeft de taakbalk de knop Taakweergave waar u op kunt klikken om de taakweergave te starten. Zoals de naam al doet vermoeden, kunt u in taakweergave alle geopende vensters op uw bureaublad zien, inclusief geminimaliseerde en gemaximaliseerde vensters.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

De Taakweergavefunctie ondersteunt ook meerdere bureaubladen, wat een geweldige manier is om taken te scheiden. In Windows 11 wijzigt u de naam en past u de achtergronden voor elk van uw virtuele bureaubladen aan.

U kunt bijvoorbeeld één virtueel bureaublad gebruiken voor werkitems en één voor persoonlijke zaken zoals streaming. U kunt zoveel virtuele bureaubladen maken als u wilt, maar meer als twee of drie hebt u waarschijnlijk niet nodig.

Als u de achtergrond wilt wijzigen, ga dan naar: Instellingen > Persoonlijke instellingen > achtergrond. Klik in het scherm met de linkermuisknop op een achtergrond en wijzig de achtergrond voor het actieve virtuele bureaublad. U ziet de achtergrond in de miniatuurvoorbeeld in de taakweergave.

7. Bijschriften en camera instellingen

Microsoft introduceert verbeteringen voor de instellingen voor bijschriften in Windows 11. U kunt de nieuwe besturingselementen vinden in: Instellingen –> Toegankelijkheid –> Ondertitels.

In een vroege build van het besturingssysteem we hebben getest, we hebben ook een nieuwe webcaminstelling gevonden. Hiervoor gaat u naar: Instellingen > apparaten > camera. Met de nieuwe webcaminstelling kunt u de webcam configureren die op het apparaat is aangesloten. Dit omvat een externe en ingebouwde camera van uw laptop of desktop.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11
Dit is de locatie in de huidige Windows 11 versie.

Van daaruit kunt u nu de helderheid en het contrast van de webcam aanpassen om de beeldkwaliteit te verbeteren. Voorheen waren webcamaanpassingen alleen mogelijk via de apps van derden. Omdat Windows nooit de pagina met webcaminstellingen heeft weergegeven.

Er is nog een nieuwe functie die zal onthullen wanneer uw webcam wordt gebruikt door apps zoals Discord, Skype, Teams, enz. Een pictogram op uw taakbalk en systeemvak waarschuwt u wanneer de camera op de achtergrond wordt gebruikt.

8. De Bluetooth audio verbeteren

Microsoft voegt nieuwe functies toe aan de Bluetooth audiotool om de draadloze audio te stroomlijnen voor een betere controle.

Met Windows 11 verenigt Microsoft het audio eindpunt, wat betekent dat het nu kan schakelen tussen microfoon en luidspreker zonder de audio eindpunten handmatig te wijzigen. Windows stelt standaard slechts één eindpunt in. Die geeft ze weer op de taakbalk en schakelt automatisch over naar het juiste eindpunt.

Dit zorgt ervoor dat u een naadloze ervaring bij het schakelen tussen apps zoals Spotify en Microsoft Teams. Microsoft introduceert ook ondersteuning voor AAC codec, die premium audio streaming kwaliteit mogelijk maakt op uw Bluetooth hoofdtelefoon zoals Air Pods.

9. Nieuwe weergave-instelling

Er zijn ook nieuwe besturingselementen toegevoegd om de instellingenpagina van Windows weer te geven. We krijgen bijvoorbeeld een nieuwe optie Content Adaptive Brightness Control (CABC) die kan worden uitgeschakeld om de beeldkwaliteit te verbeteren.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11
Bron Microsoft.com

Sommige gebruiken apparaten met CABC technologie om de batterijprestaties te verbeteren. Het probleem echter met de functie is dat het de beeldkwaliteit vermindert. In feite kan het zelfs leiden tot vervelende helderheidsveranderingen en de kleurnauwkeurigheid beïnvloeden.

U kunt CABC nu ook uitschakelen in de weergave instellingen via: Instellingen > Systeem > Beeldscherm.

Onder de pagina Geavanceerde weergave-instellingen introduceert Microsoft een nieuwe HDR certificeringssectie om gebruikers te informeren over HDR schermen. Op deze pagina worden de HDR certificeringen van uw scherm weergegeven.

In eerste instantie werkt dit alleen met bepaalde Dolby Vision en VESA Display HDR modellen, dus mogelijk ziet u de HDR certificering niet na het bijwerken.

10. Update van de indeling van verkenners

De standaardindeling van de klassieke Verkenner is bijgewerkt met extra opvulling om de touchscreen te verbeteren.

Als u de voorkeur geeft aan de oude lay-out, heeft Microsoft een nieuwe optie toegevoegd met de naam Compacte modus gebruiken, die toegankelijk is via map weergaveopties. Wanneer u de functie inschakelt, wordt de klassieke lay-out hersteld en wordt de extra opvulling verwijderd.

Microsoft zei eerder dat de extra opvulling is ontworpen voor een betere consistentie met moderne Windows-functies. Omdat de tabletmodus is verwijderd, wordt de UX voor de bestaande interface bijgewerkt om het gemakkelijker te maken om met uw bestanden en mappen te werken bij het gebruik van een aanraakscherm.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

Microsoft vernieuwt de inrichting van de map pictogrammen en de standaardpictogrammen van het bestandstype. Deze mappen bevatten bureaublad, documenten, downloads en afbeeldingen. Het prullenbak pictogram is ook bijgewerkt.

Ook krijgen we afgeronde hoeken in de Explorer. Het contextmenu (rechtermuisknop) is bijvoorbeeld bijgewerkt met afgeronde hoeken en heeft een vloeiend ontwerp met schaduweffect.

Verkenner beschikt nu over een nieuwe header genaamd command bar het ondersteunt Mica in Windows 11 dat bureaublad achtergrond en accentkleur toepast op de kop tekst.

11. Wijzig bestandstype vanuit Instellingen

De nieuwe Windows app Instellingen verbetert eindelijk het menu Standaard apps kiezen. Windows is standaard op de hoogte van apps die bepaalde bestandstypen kunnen openen. Het besturingssysteem configureert de apps automatisch voor uw bestandstypen.

Meestal werkt het geweldig, maar het automatische proces kan soms de verkeerde app kiezen. Of u heeft per ongeluk de verkeerde app geselecteerd in het pop-upmenu openen met. Tot nu toe was dat handmatige proces van het wijzigen van het bestandstype vanuit het menu openen met vervelend.

Microsoft heeft nu enkele wijzigingen aangebracht in de zoekmachine van Windows 11 om de prestaties te verbeteren. Wanneer het besturingssysteem de lijsten met beschikbare bestandstypen, protocollen en apps op uw systeem scant.

Met Instellingen kunt u nu gemakkelijk het bestandstype of de apps vinden die u zoekt. Deze oplossing kan nuttig zijn voor iedereen die moeite heeft gehad bij het wijzigen van de standaard apps voor bepaalde bestandstypen.

12. Bewaking van de opslagstatus

Windows 11 kan nu de opslagstatus van NVMe SSD’s controleren en gebruikers op de hoogte stellen wanneer hun gegevens in gevaar zijn.

Deze functie is te vinden in de app Instellingen en is ontworpen om hardwareafwijkingen voor NVMe SSD’s te detecteren. Als er problemen worden gedetecteerd met uw schijf, verschijnt er een melding om gebruikers eraan te herinneren dat het tijd is om te handelen. De melding zal gebruikers aansporen om een back-up te maken en het herstelproces te starten.

13. De tool Optimaliseer Disks

Met Windows 11 krijgen sommige verouderde functies zoals Optimaliseer Disks ook kleine verbeteringen.

We krijgen bijvoorbeeld een nieuw selectie vakje ‘Geavanceerde weergave’ waarmee uw verborgen volumes worden weergegeven. Er is nog een nieuw selectie vakje “Huidige status” dat meer details zal hebben wanneer volumes niet beschikbaar zijn voor defragmentatie.

14. Nieuwe emoji

Microsoft introduceert ook nieuwe emoji die zijn ontworpen om Emoji 12.1 en 13.0 te ondersteunen.

Microsoft heeft meer dan 200 nieuwe glyphs toegevoegd. Deze omvatten bubbelthee emoji, een lachend gezicht met een traan of knipoog, een ninja en meer. Dit als onderdeel van de Windows update heeft het besturingssysteem nu een genderneutraal emoji ontwerp.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11
Bubbelthee emoji | Bron: Stockvector

De bestaande emoji’s krijgen ook een visuele make-over om de consistentie tussen Microsoft-producten te verbeteren.

15. Nieuwe lettertypen

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

Microsoft werkt het standaardlettertype UI Segoe over het hele systeem bij. Als onderdeel van de vernieuwing ziet u nieuwe Segoe Fluent Iconen in apps zoals Instellingen en Configuratiescherm. Segoe MDL2 elementen, die worden gebruikt voor winkel- en menu Start, bevatten de nieuwe pictogram ontwerpen met afgeronde hoeken en een uniforme look.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

Windows Update introduceert ook een nieuwe Segoe UI variabele om systeemlettertypen te optimaliseren voor alle vormfactoren, inclusief kleine tot grotere schermformaten. Deze nieuwe lettertypetechnologie biedt een grote leesbaarheid in alle formaten, inclusief kleine en grote formaten

16. Verbeteringen aan Windows Sandbox

Microsoft gebruikt Windows 10X technologie om zowel Windows Sandbox als Microsoft Defender Application Guard meer ‘power’ te geven. Deze nieuwe speciale containertechnologie is ontworpen en geoptimaliseerd voor containerscenario’s en zal de lanceringstijd van Windows Sandbox aanzienlijk verbeteren.

Windows 11, maar ook Windows 10 biedt een Sandbox, dat is een geïsoleerde en tijdelijke virtuele omgeving om onbekende en mogelijk kwaadaardige apps te downloaden en uit te voeren.

Bovendien is Windows Sandbox bijgewerkt met de nieuwe Microsoft Edge browser op basis van Chromium.

17. Bloatware verwijderd

Windows 11 verwijdert ook onnodige apps en bloatware. 3D Viewer en Paint 3D worden niet meer vooraf geïnstalleerd bij de installatie van Windows. Wanneer u deze apps wilt gebruiken, kunt u deze vinden in de Store.

Microsoft heeft ook het reken invoerpaneel verwijderd omdat het weinig werd gebruikt. U kunt echter nog steeds de invoerregeling en de reken herkenningsengine gebruiken door Math Recognizer te downloaden en te installeren via Instellingen > Apps > Apps & onderdelen.

18. Verouderde native apps worden nu bijgewerkt via de Store

Apps zoals MS Paint, Windows Notepad en het Knipprogramma worden nu bijgewerkt via de Microsoft Store. Deze apps zijn nu up to update buiten de grote Windows updates, Microsoft heeft ook de pictogrammen van de apps vernieuwd. Daarnaast is Paint gepromoot en heeft het een eigen plaats in het menu Start, dus niet meer in de map Windows accessoires.

Windows-update behoudt de verouderde knipprogramma, die nu ook kan worden bijgewerkt via de Microsoft Store.

19. Windows hulpprogramma’s

De nieuwe map Windows Tools die zou worden geopend in Verkenner met koppelingen naar geavanceerde apps, zoals Power Shell en Windows accessoires staat nu in Configuratiescherm.

20 Nieuwe Functies Bekeken in Windows 11

Microsoft organiseert in feite beheer en systeemtools onder de map Windows Tools. Als onderdeel van deze inspanning zijn Windows PowerShell en andere hulpprogramma’s nu verwijderd uit start-> alle apps lijsten.

Deze tools zijn nu ook toegankelijk via de map Windows Tools. Natuurlijk kunt u PowerShell nog steeds vinden via het startmenu van Windows 11 of met Windows Zoeken. Als onderdeel van deze inspanning heeft Microsoft de Verkenner ook een eigen plaats in het menu Start gekregen.

Aankomende functies

Microsoft heeft enkele functies uit Windows 11 verwijderd, maar deze verbeteringen zullen pas later worden geleverd.

Ondersteuning voor Android apps

De integratie van Android apps wordt nu naar verwachting in 2022 verwacht, maar testers in het Windows Insider programma zouden over een paar weken bèta toegang moeten krijgen.

20. Microsoft Edge integratie van Taakbeheer

Taakbeheer is een favoriete tool voor het analyseren van de prestaties van een webbrowser zoals Edge en Chrome. Op dit moment, wanneer u Taakbeheer en Microsoft Edge opent of een andere browser op de achtergrond wordt uitgevoerd, ziet u een lange lijst met ‘Edge’ of Google Chrome processen met dezelfde naam.

Momenteel is het onmogelijk om het tabblad met de meeste resources te bepalen in Taakbeheer. Het is waarschijnlijk dat u als gebruiker uiteindelijk de hele browser moet sluit wanneer het proces van een bepaald tabblad of extensie wordt beëindigd.

De aankomende versie van Windows 11 geeft Microsoft Edge een groot voordeel ten opzichte van andere browsers, omdat deze processen nu goed zijn georganiseerd in Taakbeheer. Elk tabblad en andere processen worden benoemd en georganiseerd onder verschillende categorieën, zodat u kunt zien welke browserfunctie de meeste bronnen inneemt.

Op dit moment ondersteunt Taakbeheer de volgende browserclassificaties:

  • Tabs;
  • Browser, GPU proces, Crashpad;
  • Plug-ins voor hulpprogramma’s;
  • Toegewijde & Servicemedewerker.

Elk proces zal een apart pictogram of favicon bevatten om u te helpen de geopende tabbladen, webpagina te identificeren, inclusief favicon voor de website.

Eco modus in Taakbeheer

Windows 11 krijgt een nieuwe Eco modus voor Taakbeheer om gebruikers meer controle te geven over lopende processen. In de nieuwe Taakbeheer kunt u met de rechtermuisknop op een app klikken en Eco modus selecteren om actie te ondernemen tegen het ‘bronnen hongerige’ proces.

Wanneer u de functie gebruikt, voert Windows het geselecteerde proces op de meest energie-efficiënte manier uit. Wat kan leiden tot aanzienlijke reactiesnelheid van de gebruikersinterface op een bezette processor.

Wanneer een app wordt opgeschort met de Eco modus, krijgen andere apps voorrang voor systeembronnen. Dit kan leiden tot een lager CPU gebruik, wat de algehele systeemprestaties zal verbeteren en betere thermische prestaties zal bieden.

Voer de volgende stappen uit om de Eco modus voor elk proces in te schakelen:

  1. Open het tabblad Taakbeheer > processen.
  2. Met de rechtermuisknop klikt u op een proces.
  3. Selecteer Eco modus in het contextmenu.