Verwachte leestijd: 9 minuten

Microsoft maakt zich inmiddels al weer op om de volgende Windows 11 onderdelen update begin 2024 uit te brengen. Deze staat bekend als Moment 5 of het 24 februari moment voor Windows 11. Deze onderdelen update zal veel kleiner van omvang zijn vergeleken met eerdere momentupdates. De primaire focus ligt op het doorvoeren van de noodzakelijke wijzigingen in het besturingssysteem. Om het in overeenstemming te brengen met de Digital Markets Act (DMA).

Er zijn echter ook een aantal verbeteringen in de levenskwaliteit met de Moment 5-update. Waarvan we verwachten dat deze eind februari of begin maart 2024 zal worden uitgerold. Microsoft werkt aan upgrades voor enkele van de ingebouwde toegankelijkheidsfuncties van Windows 11. Maar ook verbeteringen aan de Windows 365 Cloud pc-integratie. Verder werkt het bedrijf aan de mogelijkheid om nieuws te verwijderen van het Widgets Board. En Bing uit het Windows zoekvenster.

Zoals altijd houden we de berichtgeving hierover up-to-date. Met alle nieuwe functies die Microsoft toevoegt aan het Insiders- programma voor de update Moment 5. Op dit moment is het onderstaande alles wat we verwachten in februari 2024.

Volgens onze bronnen zal de volgende Windows 11 Moment-update naar verwachting begin februari worden afgerond. De uitrol zal een paar weken later beginnen. Intern noemt Microsoft deze functiedaling ook het ‘Februari 2024 Moment’. Wat impliceert dat deze ergens in februari algemeen beschikbaar zal zijn.

Net als eerdere Moment-updates zal Moment 5 worden geleverd als een cumulatieve update via Windows Update. Dat zal waarschijnlijk gebeuren tijdens een Patch Dinsdag uitgave van maart 2024. Nadat deze eind februari beschikbaar wordt gesteld als een optionele preview-update. De Moment-updates zijn niet voor altijd optioneel. Windows Update zal de update Moment 5 uiteindelijk automatisch installeren als u dat niet handmatig doet.

Moment 5 wordt alleen aangeboden aan gebruikers met Windows 11 versie 23H2. Wat betekent dat als u de nieuwste functies wilt, u eerst moet upgraden naar Windows 11 versie 23H2. Als u dat nog niet heeft gedaan. Moment 5 zal naar verwachting de laatste Moment-update voor Windows 11 gebruikers in 2024 zijn. Omdat de volgende grote OS-update, met de codenaam Hudson Valley, later in 2024 wordt gelanceerd.

Tabletgebruikers kunnen nu rechtstreeks in elk tekst vak schrijven.

Windows 11 Onderdelen Update Komt in 2024
Afbeelding met dank aan Microsoft

De update Moment 5 voor Windows 11 brengt een aantal verbeteringen in de levenskwaliteit met zich mee. Zoals de mogelijkheid om rechtstreeks in tekst vakken in het hele besturingssysteem te schrijven. Dit is een functie die andere platforms al een tijdje hebben, nu komt deze ook naar Windows 11. Het maakt gebruik van het besturingssysteem die is uitgerust met een digitale pen. Dat zorgt voor een meer gestroomlijnde Interface. Omdat u niet langer een speciaal handschriftpaneel hoeft te openen om dingen te typen.

Als onderdeel van de wijzigingen die aan het besturingssysteem worden aangebracht, is om te voldoen aan de DMA. Microsoft zorgt ook voor dat nog meer voor geïnstalleerde apps door de gebruiker kunnen worden verwijderd. Deze apps zijn onder meer Edge, Cortana, Camera en Foto’s. Dat betekent dat de Edge-browser voor de eerste keer ooit kan worden verwijderd. Dat kunt u doen als u deze niet wilt gebruiken.

Op dezelfde lijn maakt Microsoft ook het Windows zoek paneel interoperabel. Dat betekent dat externe zoekmachines zoals Google of Yahoo een plug-in kunnen bouwen voor het Windows Search-paneel. Gebruikers kunnen dan desgewenst overstappen van Bing, Duckduckgo of naar een andere zoek-machine. Momenteel is er geen mogelijkheid om Microsoft Edge te verwijderen. Deze wijzigingen zijn exclusief voor Windows 11 pc’s met Moment 5 in de EU of de Europese Economische Ruimte (EER).

Elders in het besturingssysteem brengt Microsoft enkele wijzigingen aan in de handige Near Share-functie. Dat is in wezen een AirDrop functie, maar dan voor Windows-pc’s. Dichtbij delen biedt nu ondersteuning voor vriendelijke namen. Wat betekent dat u uw pc een beter leesbare naam kunt geven, zoals ‘Laptop van Harrie‘ in het Dichtbij delen-menu. Dit verschijnt wanneer een andere pc probeert een bestand met u te delen via Dichtbij delen. Microsoft prijst ook verbeteringen in de overdrachtssnelheid met de Moment 5-update.

Windows 11 Onderdelen Update Komt in 2024
U kunt uw pc nu een gebruiksvriendelijke naam geven voor Dichtbij delen. | Afbeelding met dank aan Microsoft

Microsoft wijzigt ook dat de Windows Spotlight-functie. Dat is een functie die een achtergrond van de dag uit Bing haalt. Deze zal worden ingesteld als de standaard achtergrond instelling vanaf de update Moment 5. Die instelling wordt alleen van kracht als u één van de ingebouwde Windows-achtergronden gebruikt. Wanneer u een aangepaste achtergrond gebruikt, wordt de Windows Spotlight optie niet automatisch ingeschakeld.

Het is niet verrassend dat de eerste Windows 11 functie die na de lancering van Copilot wordt uitgebracht, een aantal verbeteringen hiervoor bevat. Ten eerste kan Copilot nu worden ontkoppeld, waardoor apps onder de Copilot zij-balk kunnen blijven staan ​​in plaats van dat ze ernaast moeten verschijnen. De Copilot-interface verschijnt nu ook in het Windows ALT+TAB menu, waardoor u snel en eenvoudig kunt overschakelen naar het gebruik van de sneltoets. Copilot werkt nu ook op meerdere schermen, zodat u zich kunt openen waar u maar wilt.

Ten slotte brengt Microsoft kleine wijzigingen aan in het castingmenu in het paneel Snelle instellingen, waardoor de functie nu beter wordt beschreven voor nieuwe gebruikers die deze nog niet eerder hebben gebruikt. Microsoft zal ook voorstellen om de Cast-functie te gebruiken wanneer het besturingssysteem detecteert dat de gebruiker aan het multitasken is door voortdurend tussen meerdere app-vensters te schakelen.

De knop Alle apps in het Start-menu is veranderd in Alles.

Windows 11 Onderdelen Update Komt in 2024
Het nieuwe Widgets Board-instellingenpaneel. | Afbeelding met dank aan Microsoft

Microsoft brengt verschillende wijzigingen aan in het Widgets Board in Windows 11 om te voldoen aan de DMA. De grootste verandering is de mogelijkheid om de Microsoft Nieuws integratie binnen het Widgets Bord uit te schakelen. Waardoor gebruikers de nieuws feed Microsoft Start binnen de instellingen van het Bord direct kunnen uitschakelen.

Dit betekent dat gebruikers ervoor kunnen kiezen om voor het eerst een lay-out met alleen widgets in het Board te gebruiken. Dat is uitstekend nieuws voor degenen die er niet om geven wat de laatste krantenkoppen zijn die via het besturingssysteem aan u worden doorgegeven.

Naast de mogelijkheid om Microsoft Start uit te schakelen, maakt het bedrijf ook het Widgets Board interoperabel. Wat betekent dat nieuwsdiensten van derden een plug-in kunnen bouwen die kan worden geïntegreerd met het Widgets Board. Google News of Apple News zouden bijvoorbeeld ondersteuning kunnen bouwen voor het Windows Widgets Board. Gebruikers zouden zo’n plug-in kunnen installeren als ze die services verkiezen boven Microsoft Nieuws.

In tegenstelling tot sommige andere DMA-wijzigingen lijkt deze universeel te zijn, wat betekent dat u zich niet in een EER-regio hoeft te bevinden om er toegang toe te hebben.

Windows 11 Onderdelen Update Komt in 2024
Kladblok telt nu tekens onderaan de app.

Er zijn ook verbeteringen aan de standaard geïnstalleerde apps onderweg in de update Moment 5. Om te beginnen met Kladblok, dat nu onderaan de app het aantal tekens weergeeft. Een snelkoppeling Bewerken met Kladblok verschijnt nu ook in contextmenu’s. Dat gebeurt wanneer u met de rechtermuisknop klikt op geselecteerde bestandstypen, wat best netjes is.

Ook de Microsoft Store is bijgewerkt met een nieuw tabblad: Arcade, waarmee u instant games kunt spelen die niet hoeven te worden gedownload. Hoewel de spellen eenvoudig zijn, kunt u met de spellen een paar minuten bezig zijn terwijl u wacht tot een bestand is gedownload of wordt weergegeven.

De app heeft ook een aantal verbeteringen, zoals een rijkere interface die verschijnt wanneer u de muisaanwijzer op een app in de startpagina van de Store plaatst. De app start nu nog sneller op, zodat u sneller aan de slag kunt met het downloaden van uw favoriete apps.

Windows 11 Onderdelen Update Komt in 2024
Inlogscherm Windows 365 | Afbeelding met dan aan Microsoft

Microsoft blijft werken aan de integratie van Windows 365 in het Windows 11 besturingssysteem. Met Moment 5 heeft Microsoft verdere stappen ondernomen om deze ervaring te verbeteren. Zoals het toevoegen van de mogelijkheid voor een organisatie om de inlogpagina aan te passen met hun eigen logo zodat werknemers de inloggegevens van de Cloud PC kunnen invoeren.

Er is ook een nieuwe knop voor het verbreken van de verbinding in Taakweergave. Waarmee gebruikers de verbinding met hun Cloud pc kunnen verbreken wanneer ze het lokale Windows 11 bureaublad gebruiken. Binnen de Cloud PC is er nu ook een knop voor het verbreken van de verbinding direct in het Start-menu, waarmee u terugschakelt naar uw lokale bureaublad.

Taakweergave heeft nu ook indicatoren die net boven de taakbalk verschijnen wanneer u schakelt tussen uw lokale Bureaubladen of Cloud-pc. Bovendien kunnen gebruikers nu gemakkelijker lokale apparaat instellingen configureren wanneer ze zijn aangesloten op een Cloud-pc, met een speciale knop voor het openen van de lokale Windows-instellingen-app binnen de Cloud PC Windows-instellingen-app.

Ten slotte lanceert Microsoft een nieuwe modus voor Windows 365 Boot, genaamd Speciale modus (Dedicated Mode). Die nu vanaf uw aangewezen bedrijfsapparaat naar uw Windows 365 Cloud PC kan opstarten. U kunt vanaf het inlogscherm van Windows 11 naadloos inloggen op uw Windows 365 Cloud PC met behulp van wachtwoord loze authenticatiemethoden zoals Windows Hello voor Bedrijven. Deze modus wordt ook geleverd met een snelle account wisselervaring om moeiteloos van profiel te wisselen om mee in te loggen. Een persoonlijke ervaring met uw gebruikersnaam en wachtwoord, een afbeelding op het vergrendel- en inlogscherm weer te geven, uw gebruikersnaam te onthouden en meer.

Ten slotte brengt Microsoft nog meer verbeteringen aan in enkele van de toegankelijkheidsfuncties die in Windows 11 zijn ingebouwd. Om te beginnen ondersteunt Voice Access of Spraaktoegang nu meerdere monitoren, wat betekent dat u met uw stem door het besturingssysteem kunt navigeren op ieder scherm. Bovendien voegt Microsoft ondersteuning toe voor meer talen, namelijk Frans (Frankrijk), Frans (Canada), Duits, Spaans (Spanje) en Spaans (Mexico).

Voice Access of Spraaktoegang krijgt ook een nieuwe functie genaamd stemsnelkoppelingen. Waarmee u aangepaste opdrachten kunt maken die uw stem gebruiken om ze te activeren. Roep gewoon wat kan ik zeggen wanneer spraaktoegang is ingeschakeld en selecteer het tabblad spraaksnelkoppelingen dat in het venster verschijnt. Van daaruit kunt u een actie maken op basis van een aangepaste zin. Daarnaast kunt u kiezen uit een selectie van acties die door de app voor spraaktoegang worden aangeboden.

Verteller krijgt ook enkele updates, waaronder de mogelijkheid om nieuwe natuurlijke stemmen te beluisteren voordat u ze downloadt. Verteller kan nu ook spraaktoegang gebruiken om applicaties te openen, tekst te dicteren en met stem te communiceren met elementen op het scherm. Commando’s zoals spreek sneller en lees volgende regel werken nu in combinatie met spraaktoegang.