Microsoft brengt een van zijn meest populaire functies terug van Windows Vista naar Windows 11. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het Vista achtige gadgets zal introduceren in zijn nieuwe besturingssysteem.

Windows 11 Krijgt Windows Vista Gadgets
Afbeelding met dank aan Microsoft.com

Dit is een langverwachte functie waar veel gebruikers om hebben gevraagd. Omdat het een gemakkelijke manier biedt om toegang te krijgen tot belangrijke informatie en hulpmiddelen, rechtstreeks vanaf de desktop. Deze stap zal naar verwachting de productiviteit verhogen en de gebruikerservaring aangenamer maken.

Gadgets in Windows Vista stijl op de Windows 11 desktop

De Widgets-functie van Windows 11, die werd geïntroduceerd met versie 22H2, is vergelijkbaar met de beëindigde Windows Vista Gadgets. Toch zijn deze widgets, in tegenstelling tot gadgets, aan de linkerkant van het scherm vergrendeld. Ook hebben ze een beperkte functionaliteit.

Met Gadgets in Vista stelde Microsoft gebruikers in staat om de mogelijkheden van hun desktop uit te breiden met functies. Zoals: Weer, Nieuws en meer. Microsoft introduceert een nieuwe set widgets in Windows 11 die doen denken aan de gadgets die populair waren in Windows Vista.

Windows 11 Krijgt Windows Vista Gadgets
Gadgets van Windows Vista

Al de nieuwe widgets zijn beschikbaar via de taakbalk en bieden snelle toegang tot informatie zoals weer, nieuws en sportuitslagen. Gebruikers kunnen ook hun eigen aangepaste widgets toevoegen, die kunnen worden gedownload van de Microsoft Store.

Een van de meest interessante kenmerken van de nieuwe widgets is dat de gebruiker ze kan aanpassen naar eigen voorkeur. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld de grootte van de widget, de inhoud die wordt weergegeven en het kleurenschema kiezen. Dit aanpassingsniveau is een welkome aanvulling op Windows 11, omdat het gebruikers meer controle over hun bureaublad geeft.

Betere productiviteit door toegevoegde functie aan Windows 11

De introductie van gadgets in Vista-stijl is een langverwachte functie waar veel gebruikers om hebben gevraagd. Widgets bieden een handige manier om vanaf de desktop toegang te krijgen tot belangrijke informatie en tools, zonder dat u aparte applicaties hoeft te openen. Dit zal naar verwachting de productiviteit verbeteren. Omdat gebruikers snel het weer, nieuws of sportuitslagen kunnen bekijken zonder hun workflow te onderbreken.

Naast de productiviteitsvoordelen zullen de nieuwe widgets naar verwachting ook de gebruikerservaring aangenamer maken. De gadgets in Vista-stijl waren tussen 2001 en 2017 een van de meest populaire functies van Windows Vista. Veel gebruikers hebben ze gemist nadat ze in Windows 7 waren verwijderd. Met de herintroductie van de gadgets in Windows 11 is een duidelijk teken dat Microsoft naar zijn gebruikers luistert en is toegewijd aan het verbeteren van het besturingssysteem op basis van hun feedback.

Vista Widgets in Windows 11 wat u moet weten

Microsoft zal het Widgets-bord in Windows 11 niet verwijderen. In plaats daarvan kunt u widgets op het bureaublad vastzetten. Dat zou de functie vergelijkbaar maken met de interactieve widgets op iPad of met de Android widgets.

Als u een widget losmaakt van het bureaublad, is deze nog steeds beschikbaar voor Windows via het Widgets-bord; het is niet vastgezet op het bureaublad.

Met andere woorden, de huidige widgets staan ​​nog steeds op uw apparaat, maar er is geen snelkoppeling op het bureaublad. U kunt overal op de widgets in het widgetbord met de rechtermuisknop klikken of tikken en vasthouden. Daarna kiest u de optie vastmaken aan bureaublad om de widget vast te pinnen op het bureaublad.

We begrijpen dat widgets van derden ook op de desktop kunnen worden vastgezet, omdat Microsoft al samenwerkt  met ontwikkelaars. Van Microsoft hebben we begrepen dat de Widget kiezer mogelijk onderdeel zal zijn van de nieuwe functie.

Windows 11 Krijgt Windows Vista Gadgets

De herintroductie van gadgets in Vista-stijl in Windows 11 is een welkome toevoeging die veel gebruikers zeker zal bevallen. Widgets bieden een handige manier om toegang te krijgen tot belangrijke informatie en tools vanaf het bureaublad, zonder de workflow te onderbreken. De aanpassingsopties geven gebruikers ook meer controle over hun bureaublad, wat zeker gewaardeerd zal worden. De inzet van Microsoft om Windows 11 te verbeteren op basis van gebruikersfeedback is een positief teken voor de toekomst van het besturingssysteem.