Verwachte leestijd: 6 minuten

Valt de draadloze internetverbinding weg of is het bereik op sommige plekken in huis slecht? Tegen een zwak wifi-signaal kunt u wat doen. In dit Tips en trucs artikel laten we u zien hoe u het Wi-Fi signaal succesvol kunt verbeteren.

Verbeter Een Slecht Wi fi Signaal 4 Tips

Waardoor komt een slecht Wi-Fi signaal?

Een van de grootste ergernissen van tegenwoordig is een Wifi verbinding dat is storende, slecht of wegvallend. Voor sommige gebruikers is dit herkenbaar. Een slechte Wifi verbinding is in de meeste gevallen gelukkig goed op te lossen. Om op een prettige manier met draadloos internet, of Wifi, te kunnen werken moet de verbinding eigenlijk gewoon altijd feilloos werken.

Wifi is een vorm van draadloos internet met een bereik tot ongeveer 35 meter. Het bereik en de snelheid van de verbinding is afhankelijk van de apparatuur. Het hangt mede af van hoeveel verdiepingen of muren er tussen het modem-router en het ontvangende apparaat zitten.

Wat gaan we doen

Een slechte Wifi verbinding kan verschillende oorzaken hebben. Wij nemen u mee door de stappen voor een betere Wifi verbinding. Mochten de tips niet helpen, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een nieuwe modem-router te kopen of een Wifi versterker.

Soms is het signaal te zwak om bijvoorbeeld op de slaapkamer fatsoenlijk te kunnen internetten. Mogelijke oorzaken zijn ook drukte op het wifi kanaal en andere apparaten die wifi verstoren. Vooral in grote huizen, goed geïsoleerde woningen of gebouwen met dikke muren is het wifi signaal vaak niet goed in alle kamers. Een wifi-signaal kan niet gemakkelijk door materialen als beton en ijzer heen.


Oplossingen

1. wifi-kanaal veranderen op router

Routers sturen het wifi signaal via bepaalde frequenties uit.

Opmerking: 100 milliwatt zendvermogen voor de 2,4GHz-band, 200 milliwatt voor de banden van 5,1-5,3 GHz en 1 W voor de banden van 5,4-5,7 GHz

De meeste routers gebruiken daarvoor een standaardkanaal. De internetverbinding wordt trager als veel andere routers in de buurt, bijvoorbeeld van de buren, op hetzelfde kanaal zitten. U kunt dan beter een ander wifi kanaal instellen. Probeer dit eerst, ook al weet u niet zeker of dit de oorzaak is van het zwakke of slechte signaal. Probeer eerst kanaal 1, 6 of 11 of mogelijk hoger. Wanneer dat niet helpt, probeer dan weer een ander kanaal.

Een ander kanaal instellen werkt voor elke router anders. Hieronder ziet u een schermafbeelding van een Fritz Box (AVM). In de handleiding van uw router of op de website van uw provider staat meestal hoe u via de computer een ander wifi-kanaal kiest. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de provider.

Verbeter Een Slecht Wi fi Signaal 4 Tips


2. Het bereik verbeteren

Dikke betonnen muren in huis verzwakken het wifi-signaal behoorlijk. Probeer zo het bereik te verbeteren: verplaats de router, gebruikt een wifi-versterker, sluit repeater of wifi-mesh aan.

Wat is Wifi mesh?

Bij een mesh netwerk staan 2 of meer wifi punten met elkaar in verbinding. Zo heeft ieder station altijd verbinding met minimaal één ander station. Deze werken continu samen. Dat zorgt voor beter draadloos internet. Dankzij mesh wordt de belasting van uw wifi netwerk verdeeld. Zo blijft uw netwerk sneller. Ook heeft u dankzij 2 of meer wifi stations betere dekking in je huis.

Verbeter Een Slecht Wi fi Signaal 4 Tips
Eenvoudig Mesh wifi netwerk

Wifi-mesh aansluiten

Dat is de optie waarbij met meer zendstations het hele huis wifi-bereik krijgt. Zoals hier boven getoond.

Voordelen en toepassingen van een mesh netwerk

Waarom zou u voor een mesh netwerk kiezen? U wilt natuurlijk graag de voordelen weten van een dergelijk netwerk voordat u geld uitgeeft. Daar heeft u natuurlijk groot gelijk, hier is een kleine opsomming:

  • Het netwerk kunt u draadloos uitbreiden. Het trekken van netwerkkabels naar een access point is niet nodig.
  • Een mesh netwerk kan op meerdere kanalen tegelijk zenden en ontvangen, waardoor uw brandbreedte en snelheid toeneemt.
  • Het is eenvoudig te installeren: een mesh systeem installeert zichzelf grotendeels en test zichzelf. Ook kan het systeem bepaalde fouten zelf herstellen. Dit komt door aanwezigheid van een zelflerend systeem en ingebouwde kunstmatige intelligentie.
  • Vaak goedkoper dan kabels doortrekken, ook minder werkuren.
  • Mesh routers zijn vaak voorzien van de modernste snufjes zoals onder andere bescherming tegen cybercriminaliteit. Het kan zelf brandbreedte toekennen aan apparaten en filters instellen.
  • Het is een mobiel systeem, hierdoor is het erg handig om te gebruiken in de openlucht waar geen netwerkkabels liggen. Ook is het systeem snel op te zetten en af te breken.
  • Wordt ook vaak gebruikt voor smart home toepassingen. Controleer altijd eerst of uw router de populaire protocollen Zigbee en/of Z-Wave ondersteunt. Smart home leveranciers werken namelijk graag met hun eigen protocollen, waardoor u alleen apparaten van dat merk kunt gebruiken.

De router verplaatsen

De router staat of hangt in veel huishoudens op de plek waar de internetverbinding het huis binnenkomt; meestal in een meterkast. Verplaats, als dat kan, de router naar een centrale plek in het huis. Denk eraan dat daarvoor een internetkabel aangelegd moet worden van de plek waar de internetaansluiting binnenkomt naar de router.

Verbeter Een Slecht Wi fi Signaal 4 Tips

Een Wifi-versterker of Repeater gebruiken

Daar waar het wifi signaal slechter wordt, stopt u een wifi-versterker in het stopcontact. Het apparaatje ontvangt het internetsignaal, versterkt het en stuurt het weer door. Er zijn wifi-versterkers in verschillende prijsklassen. U kunt ze ook via de provider kopen of huren. Let bij aanschaf vooral op de reikwijdte en de snelheid van data-overdracht.

Het nadeel van een wifi-versterker is dat de installatie lastig kan zijn en dat de internetverbinding trager wordt. Let erop dat een slecht signaal door een versterker nooit een goed signaal kan worden. Met andere woorden versterk het signaal dat goed is. Plaats de repeater dus op een plek waar het signaal goed is.

Verbeter Een Slecht Wi fi Signaal 4 Tips

3. Oude router vervangen

Providers verstrekken bij de start van een internetabonnement een modem en/of router, sinds 2022 mag u ook een eigen router-modem gebruiken. Ziggo-Vodafone lijkt zich daar niet aan te willen houden.

Router-modems worden maar zelden door de provider vervangen, er zijn echter uitzonderingen. Als het apparaat ouder is dan tien jaar, dan is het zinvol om een nieuwere te vragen aan de provider. Dat is niet altijd gratis. Vraag eerst goed naar de voorwaarden en precieze kosten.

4. Internet via het stroomnet

Met een zogenoemde powerline adapter is het mogelijk om het internet via het stopcontact te laten lopen.Verbeter Een Slecht Wi fi Signaal 4 Tips Eén adapter zit in een stopcontact naast de router. Het is met een netwerkkabel verbonden met de router. Een tweede adapter plaatst u in het stopcontact naast de computer en verbindt u ook met een netwerkkabel. De verbinding is sneller dan via de normale wifi. Er zijn allerlei sets te koop, voor flink oplopende bedragen. Deze optie is vooral geschikt voor mensen die geen goed werkend draadloos of bekabeld internet hebben of wanneer andere opties niets uithalen.