Google heeft haar browser Chrome een aanzienlijke vernieuwing van het ontwerp gegeven met de naam Chrome Refresh 2023. Deze is bestemt voor Windows 11, mac OS en andere platforms. 

Google Vernieuwd Chrome in Windows 11

Chrome Refresh 2023, voorheen verborgen via experimentele vlaggen, wordt nu uitgerold naar testers in Canary via ‘Google Labs‘. Maar het nieuwe ontwerp is ook in de stabiele versie van Chrome aan te zetten. Dat is een nieuwe manier om aankomende functies te testen.

Wat is Chrome Refresh 2023 precies?

Chrome is aan het veranderen, zegt Google. Google ontwikkelaars en interne markeringen verwijzen naar het nieuwe ontwerp met het woord ‘vernieuwen’, omdat het geen significant herontwerp van Chrome is. De interface blijft ongewijzigd, dus je favoriete functies verhuizen niet naar een nieuwe ruimte.

De vernieuwing van Chrome werkt alle bestaande ontwerp elementen bij om ze af te stemmen op het materiaal ontwerp van Google. U hoeft niet bang te zijn voor wijzigingen in de gebruikersinterface van Chrome; de browser is nog steeds hetzelfde en er verandert niets dramatisch. Google heeft de vertrouwde interface behouden, maar je zult grotere rechtsklikmenu’s, meer kleuren en een subtiel donker thema opmerken.

Google Vernieuwd Chrome in Windows 11

Chrome heeft in lijn met Windows 11 bijna overal afgeronde hoeken. Wanneer u met de rechter muisknop ergens klikt in de browser zult u merken dat de contextmenu’s zijn vernieuwd met afgeronde hoeken. Er is meer opvulling om apparaten met aanraakschermen te ondersteunen.

Google Vernieuwd Chrome in Windows 11

De visuele effecten van Chrome zijn nu beter zichtbaar dan ooit, vooral wanneer u de muisaanwijzer op tabbladen plaatst. Over visuele effecten gesproken, de werkbalk krijgt eindelijk enkele pictogrammen.

Google Vernieuwd Chrome in Windows 11

Het is vrij duidelijk dat de zoekmachinegigant de browser kleurrijker wil maken, dus deze wijzigingen, gecombineerd met de nieuwe aanpassingskleuren van Chrome, zouden moeten resulteren in een visueel aantrekkelijkere ervaring.

Woordvoeders van Google bevestigden dat gebruikers verschillende kleuren, thema’s en instellingen in Realtime kunnen testen.

Google optimaliseert de browser voor touchscreens en de adresbalk is nu dikker. Het profielmenu is nu ook kleurrijker.

Chrome-vernieuwing brengt ook pictogrammen terug naar het hoofdmenu en u ziet pictogrammen naast alle opties, zoals een nieuw tabblad, nieuw venster, nieuwe wachtwoordbeheerder, extensies, instellingen en meer.

Nieuw ontwerp van Chrome inschakelen

Chrome Refresh is nu beschikbaar via Google Labs, dus je kunt Chrome Canary installeren en op het Labs-pictogram klikken. Schakel ten slotte de schakelaar in en start de browser opnieuw om de nieuwe look te zien.

Als u het niet ziet onder Labs en deze wijzigingen toch zelf wilt proberen, volgt u deze stappen:

  • Open in Chrome chrome://flags. Dat is de experimenteel vlaggenmenu.
Google Vernieuwd Chrome in Windows 11
Schakel de vlaggen #chrome-refresh-2023 en #chrome-webui-refresh-2023 in
  • Zoek naar: refresh 2023 en schakel de volgende twee vlaggen in: #chrome-refresh-2023 en #chrome-webui-refresh-2023. De ‘vlaggen’ in Google chrome zoals: chrome://flags/#chrome-webui-refresh-2023 dient u handmatig in te schakelen. Ook al gebruikt u de Canary versie en heeft u toegang heeft tot Labs.

Start de browser opnieuw op

Nu heeft u toegang tot het vernieuwde Chrome ontwerp als u de stappen correct heeft gevolgd.

Google experimenteert ook met andere ontwerp aanpassingen voor de adresbalk van Chrome. Maar het is onduidelijk wanneer die wijzigingen worden getest.

De releasedatum betreft, is door Google niet bekent gemaakt. Het is dus onduidelijk wanneer de wijzigingen voor iedereen beschikbaar zullen zijn. Wel is bekent dat dit  in de komende maanden moeten gebeuren.