Hoe gebruikt u Bluetooth? In dit Windows 10 artikel leert u alles wat u moet weten om aan de slag te gaan met deze draadloze technologie. Op die manier kunt u probleemloos apparaten aan elkaar koppelen, gegevens verzenden, de beveiliging verbeteren en nog veel meer.

nbsp

Wat u moet weten

Bluetooth

Is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Dankzij bluetooth kunnen bijvoorbeeld adresgegevens tussen mobiele telefoons worden uitgewisseld, kan snel vanaf een handheld computer worden geprint, of kan een mobiele telefoon worden uitgerust met een draadloze headset. De techniek is ontwikkeld door het Zweedse Ericsson.

Geschiedenis

De geschiedenis van bluetooth begon in 1994, toen Ericsson zocht naar een goedkope manier om via een radioverbinding communicatie tot stand te brengen tussen mobiele telefoons en andere apparaten. Men had zich ten doel gesteld om allerlei kabels tussen mobiele telefoons en pc kaarten, koptelefoons, desktopapparaten et cetera overbodig te maken. Naarmate het onderzoek vorderde, werd het de onderzoekers duidelijk dat de toepassingsmogelijkheden voor een dergelijke korte afstand (radio) verbinding waren legio.

Ontwikkeling

De techniek zelf is ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen die bij Ericsson in dienst was in Emmen. De naam bluetooth verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand, Harald Blåtand, die het christendom in Scandinavië introduceerde.

Voor de ontwikkeling en het ‘in de markt zetten’ van de bluetooth techniek is in 1998 besloten tot het oprichten van de ‘Bluetooth Special Interest Group‘ (SIG), waarbij zich al gauw vrijwel alle grote elektronicabedrijven, software ontwikkelaars en telecombedrijven aansloten, onder meer PalmEricssonIBMIntelLucent TechnologiesAppleMicrosoftMotorolaNokia en Toshiba. Bluetooth moest vrij zijn van royalty’s en geheel ‘open’.

Voor bluetooth is een frequentie uitgezocht die ook wereldwijd beschikbaar is. De 2,4GHz-band was met name voor Spanje, Japan en Frankrijk aanvankelijk een probleem, in Frankrijk was deze al in gebruik voor militaire toepassingen, maar sinds 1 januari 2001 staat deze frequentie voor bluetooth ook daar ter beschikking.

Naam en logo

De naam bluetooth is afkomstig van een Deense VikingleiderHarald I van Denemarken, ook wel Harald Blauwtand genoemd. Omdat hij verbindingen maakte tussen Scandinavië en het vasteland van Europa, werd aan hem gedacht bij de naamgeving van het communicatieprotocol. Het was oorspronkelijk de werknaam van het project, maar bij gebrek aan een betere naam is het ook de definitieve naam geworden. Het logo is een samenvoeging van de initialen H en B uit het runenschrift.


Bluetooth is een draadloze technologie die een medium biedt om randapparatuur over een korte afstand op uw computer aan te sluiten. Door gebruik te maken van deze technologie kan dat zonder dat er een rommelige bedrading nodig is om in uw ruimte dekking te krijgen. Bovendien biedt de technologie ook de mogelijkheid om gegevens, tegen lage snelheden, tussen apparaten te verzenden en te ontvangen.

Of u nu een laptop, tablet of desktop hebt, u kunt een lange lijst met accessoires aansluiten, waaronder toetsenborden, muizen, koptelefoons, printers, scanners, gamecontrollers, zelfs uw telefoon en meer. Zonder dat u een van de beschikbare USB poorten hoeft op te offeren. U hebt echter een compatibele Bluetooth adapter nodig voordat u een apparaat kunt koppelen, maar hoewel de meeste apparaten deze technologie in het systeem hebben ingebouwd, is dit niet altijd het geval.

Wat gaan we doen

In dit Windows 10 artikel lopen we met u door de stappen om de nodige kennis onder de knie te krijgen om aan de slag te gaan met Bluetooth, inclusief de stappen om te controleren of de technologie beschikbaar is op uw computer, de adapter te configureren en een randapparaat te koppelen, evenals de instructies om enkele van de functies te gebruiken en de stappen om veelvoorkomende problemen op te lossen en op te lossen.

 • Bepaal of u Bluetooth heeft op uw apparaat met Windows 10
 • Bluetooth installeren in Windows 10
 • Toegang krijgen tot geavanceerde Bluetooth instellingen in Windows 10
 • Bluetooth inschakelen in Windows 10
 • Hoe kunt u de Bluetooth versie in Windows 10 controleren
 • Randapparatuur aansluiten via Bluetooth in Windows 10
 • Bestanden overzetten met Bluetooth in Windows 10
 • Apparaat vergrendelen met Bluetooth in Windows 10
 • Randapparatuur loskoppelen via Bluetooth in Windows 10
 • Het batterijniveau bepalen van een Bluetooth apparaat in Windows 10
 • Algemene Bluetooth problemen in Windows 10 oplossen

Bepaal of u Bluetooth heeft op uw apparaat met Windows 10

Ook al zijn moderne laptops en desktops tegenwoordig standaard uitgerust met Bluetooth, is dat soms toch niet het geval. Als u niet zeker weet of uw computer een Bluetooth adapter heeft, kunt u dit altijd controleren met Apparaatbeheer.

Volg deze stappen om te bepalen of uw computer Bluetooth ondersteunt met Apparaatbeheer:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om het te openen.
 3. Controleer of de Bluetooth adapter aanwezig is.
nbsp

Tip: Soms verschijnt de adapter onder de tak “Netwerkadapter“.

Nadat u de stappen heeft voltooid, weet u zeker of uw computer een Bluetooth adapter heeft.

U kunt ook de instellingenpagina voor Bluetooth en andere apparaten gebruiken om te zien of er een adapter beschikbaar is. Dat kan echter alleen als de adapter al is ingeschakeld. Daarom is Apparaatbeheer de beste methode om erachter te komen.

Bluetooth installeren in Windows 10

Als uw apparaat geen ondersteuning voor Bluetooth biedt, kunt u altijd een nieuwe adapter installeren met een USB dongel of de Wi-Fi adapter upgraden, meestal op laptops. U kunt echter maar één Bluetooth adapter per computer gebruiken, wat betekent dat het installatieproces anders zal zijn, of u nu een nieuwe of een oude adapter toevoegt.

Bluetooth adapter toevoegen

Afhankelijk van of u een desktopcomputer of laptop gebruikt, zijn er verschillende manieren om Bluetooth aan uw apparaat toe te voegen.

In deze instructies beschrijven we de basisstappen om een ​​dongel adapter te installeren:

 • Verbind de Bluetooth dongel met uw computer.
 • Laat het systeem de vereiste driver automatisch detecteren en installeren.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de adapter geïnstalleerd en zou u moeten kunnen beginnen met het koppelen van apparaten aan uw computer. Als de adapter echter niet correct werd gedetecteerd, moet u het Bluetooth stuurprogramma mogelijk handmatig installeren.

Bluetooth stuurprogramma installeren

Het toevoegen van een Bluetooth adapter zou een plug-and-play proces moeten zijn, maar afhankelijk van het apparaat moet u mogelijk het stuurprogramma handmatig installeren met behulp van deze stappen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de tak Andere apparaten uit.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de adapter met de gele markering en selecteer de optie Stuurprogramma bijwerken.
nbsp
 • Klik op de optie Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s.
nbsp
 • (Optioneel) Als Windows 10 het stuurprogramma niet heeft geïnstalleerd, klikt u op de knop Zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s op Windows Update.
nbsp
 • Klik op de knop Naar updates zoeken in de app Instellingen.
nbsp
 • Start het apparaat opnieuw op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou u randapparatuur moeten kunnen aansluiten met behulp van deze draadloze technologie op korte afstand.

Bluetooth adapter vervangen

Als het apparaat al een Bluetooth adapter heeft, maar deze niet correct werkt, of als u een andere adapter wilt gebruiken, kunt u de nieuwe adapter niet aansluiten en verwachten dat deze werkt. U moet de oude adapter fysiek verwijderen of uitschakelen voordat u de nieuwe Bluetooth adapter installeert.

Volg deze stappen om een ​​oude Bluetooth adapter te vervangen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de Bluetooth boom vertakking uit.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de adapter en selecteer de optie Apparaat uitschakelen.
nbsp
 • Klik op de knop Ja.
 • Verbind de nieuwe Bluetooth dongel met uw computer.
 • Laat het systeem de vereiste driver automatisch detecteren en installeren.

Als de computer problemen heeft met het toevoegen van het nieuwe apparaat, moet u doorgaan met de stappen om het stuurprogramma handmatig te installeren.

Toegang krijgen tot geavanceerde Bluetooth instellingen in Windows 10

Hoewel de opties om Bluetooth te beheren nu beschikbaar zijn via de app Instellingen, is niet elke optie voor u beschikbaar in de app.

Volg deze stappen als u toegang wilt tot aanvullende Bluetooth instellingen op Windows 10.

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op Apparaten.
 3. Klik op Bluetooth en andere apparaten.
 4. Klik in het gedeelte “Gerelateerde instellingen” aan de rechterkant op de link Meer Bluetooth opties.
nbsp

Op de instellingenpagina hebt u toegang tot detectie, melding en de optie om het Bluetooth pictogram in het systeemvak weer te geven of te verbergen. Bovendien hebt u toegang tot de weergave en kunt u COM poorten instellen en hardware informatie bekijken over alle apparaten die verbinding maken via de draadloze radio.

Bluetooth inschakelen in Windows 10

In Windows 10 zijn er meerdere manieren waarop u Bluetooth op uw computer kunt inschakelen, inclusief het gebruik van de app Instellingen, Actiecentrum en Apparaatbeheer.

Functie inschakelen met Instellingen

Volg deze stappen om Bluetooth op Windows 10 in te schakelen:

 1. Open Instellingen .
 2. Klik op Apparaten .
 3. Klik op Bluetooth en andere apparaten .
 4. Schakel de Bluetooth tuimelschakelaar in.
nbsp

Nadat u de stappen heeft voltooid, wordt de draadloze radio op uw apparaat ingeschakeld.

Functie inschakelen met Actiecentrum

Als alternatief kunt u Bluetooth ook inschakelen vanuit Action Center met behulp van deze stappen:

 • Open het Actiecentrum.

Tip: Gebruik de sneltoets Windows-toets + A voor snellere toegang tot Actiecentrum.

 • Klik linksboven op de optie Uitbreiden.
 • Klik op de knop Bluetooth.
nbsp

Nadat u de stappen heeft voltooid, moet Bluetooth operationeel zijn en klaar om nieuwe apparaten te koppelen.

De Adapter inschakelen

Als u de optie om de adapter in te schakelen in de app Instellingen of Action Center niet ziet, kan dit erop wijzen dat uw apparaat niet over de functionaliteit beschikt of dat iemand de radioadapter heeft uitgeschakeld.

Volg deze stappen om een ​​Bluetooth adapter met Apparaatbeheer in te schakelen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de Bluetooth boom vertakking uit.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de adapter en selecteer de optie Apparaat inschakelen.
nbsp

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de adapter op uw computer ingeschakeld en verschijnt de optie om Bluetooth te bedienen in de app Instellingen en in Action Center.

Hoe u de Bluetooth versie in Windows 10 kunt controleren

Hoewel u mogelijk Bluetooth op uw apparaat ondersteunt, bepaalt de versie van de adapter de functies die u kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld een draadloze verbinding wilt behouden met een ander apparaat van meer dan 90 meter, dan heb je Bluetooth versie 5 nodig. Of als je Delen in de buurt gaat gebruiken op Windows 10, heb je minimaal Bluetooth versie 4 nodig. , aangezien de functie afhankelijk is van de Low Energy norm.

Volg deze stappen om de versie van de Bluetooth adapter op uw tablet, laptop of desktop te achterhalen:

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op Apparaten.
 3. Klik op Bluetooth en andere apparaten.
 4. Klik in het gedeelte “Gerelateerde instellingen” aan de rechterkant op de link Meer Bluetooth opties.
nbsp
 • Klik op het tabblad Hardware .
 • Selecteer de Bluetooth- adapter.
 • Klik op de knop Eigenschappen .
nbsp
 • Klik op het tabblad Geavanceerd.
 • Controleer in het gedeelte “Firmware versie” het LMP versienummer.
nbsp
LMP is in dit voorbeeld 10.9754

Controleer de volgende lijst om de versie van uw Bluetooth adapter te bepalen:

LMP

10.x: Bluetooth 5.1.

9.x: Bluetooth 5.0.

8.x: Bluetooth 4.2.

7.x: Bluetooth 4.1.

6.x: Bluetooth 4.0.

5.x: Bluetooth 3.0 + HS

4.x: Bluetooth 2.1 + EDR

3.x: Bluetooth 2.0 + EDR

2.x: Bluetooth 1.2.

1.x: Bluetooth 1.1.

0.x: Bluetooth 1.0b.

Nadat u de stappen heeft voltooid, krijgt u een beter begrip van de versie en de functies die beschikbaar zijn met de adapter.

Houd er rekening mee dat sommige releases alleen software-updates zijn en geen hardware updates. Toen Bluetooth versie 4.0 bijvoorbeeld werd uitgebracht, werd later een softwarerevisie uitgebracht die het versienummer naar 4.1 bracht.

U kunt ook altijd de hardwarespecificaties op de ondersteuningswebsite van de fabrikant raadplegen om de versie van de radioadapter te achterhalen.

Randapparatuur aansluiten via Bluetooth in Windows 10

Afhankelijk van het randapparaat kun je op een aantal manieren verbinding maken via Bluetooth.

Instellingen gebruiken

Om een ​​Bluetooth apparaat met uw desktop, laptop of tablet te verbinden, schakelt u het apparaat in, maakt het detecteerbaar en volgt u deze stappen:

Tip: Het proces om de koppelingsmodus in te schakelen, is afhankelijk van het apparaat. Als het apparaat geen scherm heeft, kunt u meestal de koppeling starten door de schakelaar aan te zetten. Als het apparaat echter een scherm is, moet u mogelijk enkele specifieke stappen uitvoeren om de koppelingsmodus in te schakelen, Dat kan betekenen dat u het inschakelen moet bevestigen met een toegangscode. Als u niet zeker weet hoe u de koppelingsmodus op uw accessoire moet starten, raadpleegt u de website van uw fabrikant voor specifieke details.

 1. Open Instellingen.
 2. Vervolgens klikt u op Apparaten.
 3. Ga dan naar en klik op Bluetooth en andere apparaten.
 4. Klik op Bluetooth of een ander apparaat toevoegen.
nbsp
 • U klikt dan op de Bluetooth optie.
nbsp
 • Selecteer het apparaat zodra het in de lijst verschijnt.
nbsp
 • Ga verder met de instructies op het scherm om het apparaat te koppelen; indien van toepassing. Soms zijn er, afhankelijk van het accessoire, enkele aanvullende stappen nodig. Waaronder het bevestigen van een koppelingscode als u iets met een display verbindt, bijvoorbeeld bij sommige typen telefoon.

Nadat u de stappen heeft voltooid, maakt het apparaat: toetsenbord, muis, printer of scanner, draadloos verbinding met uw computer.

Swift Pair gebruiken

Swift Pair (Snel koppelen) is een functie die is ontworpen om u stappen te besparen bij het koppelen van compatibele Bluetooth accessoires. De functie gebruikt nabijheid om het apparaat te detecteren en toont een waarschuwing in het systeemvak om de installatie automatisch te voltooien.

Swift Pair inschakelen

Volg deze stappen om Swift Pair met via het Bluetooth Low Energy (LE) protocol op uw apparaat in te schakelen:

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op Apparaten.
 3. Klik op Bluetooth en andere apparaten.
 4. Vink de optie Meldingen weergeven om verbinding te maken via Snel koppelen aan.
nbsp

Nadat u de stappen heeft voltooid, kunt u beginnen met het aansluiten van compatibele apparaten met deze functie op uw computer.

Verbinden van een apparaat

Volg deze stappen om een ​​compatibel apparaat te verbinden met Swift Pair:

 1. Schakel Bluetooth randapparatuur in.
 2. Maak het apparaat vindbaar.
 3. Breng het dichter bij uw computer zodat Windows 10 het kan detecteren.
 4. Klik in de melding op de knop Verbinden.
nbsp
 • Ga verder met de instructies op het scherm; indien van toepassing.

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u het apparaat gebruiken zoals elk ander Bluetooth randapparaat.

Actiecentrum gebruiken

Om randapparatuur, zoals luidsprekers of externe beeldschermen, te koppelen, schakelt u het apparaat in, maakt het detecteerbaar en volgt u deze stappen:

 • Open Actiecentrum.

Tip: Gebruik de sneltoets Windows-toets + A voor snellere toegang tot het Actiecentrum.

 • Klik op de knop Verbinden.
nbsp
 • Selecteer het Bluetooth apparaat in de lijst.
nbsp
 • Ga verder met de instructies op het scherm; indien van toepassing.

Nadat u de stappen hebt voltooid, maakt het randapparaat automatisch verbinding met uw computer via een Bluetooth radiosignaal.

Bestanden overzetten met Bluetooth in Windows 10

Op Windows 10 kun je met Bluetooth accessoires aansluiten, zoals toetsenborden, muizen, luidsprekers, printers en vergelijkbare apparaten, maar de technologie kan ook andere ervaringen mogelijk maken, zoals de mogelijkheid om bestanden op verschillende apparaten te delen.

De functie Delen in de buurt gebruiken

Delen in de buurt is een functie die Bluetooth gebruikt in combinatie met een Wi-Fi verbinding om bestanden te delen met andere apparaten in de buurt zonder ingewikkelde stappen.

Delen in de buurt inschakelen

Volg deze stappen om Delen in de buurt in Windows 10 in te schakelen:

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op Systeem.
 3. U klikt dan op Gedeelde ervaringen.
 4. Schakel de functie Delen in directe omgeving in.
nbsp
 • Gebruik het vervolgkeuzemenu Ik kan delen of verbinding ontvangen van…. om de methode voor delen te selecteren.

Nadat u de stappen heeft voltooid, moet u de instructies op het bestemmingsapparaat herhalen.

Overzetten met Delen in de buurt

 1. Open de bestandsverkenner.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat u wilt delen.
 3. Selecteer de knop Delen.
nbsp
 • Selecteer het apparaat in de Delen interface.
nbsp
 • Klik op het bestemmingsapparaat op de knop Opslaan en openen, of Opslaan om het bestand over te brengen.

Nadat u de stappen heeft voltooid, is het bestand beschikbaar in de map “Downloads“.

Met behulp van de Bluetooth functie verzenden en ontvangen

Als alternatief kunt u ook de oude functie voor verzenden en ontvangen gebruiken om bestanden met andere apparaten te delen. In tegenstelling tot delen in de buurt kunt u echter alleen kleine bestanden delen. Vanwege de snelheidsbeperkingen van Bluetooth kan de overdracht van grote bestanden lang duren. Ook kan één persoon deze functie configureren, maar bij de eerste installatie moet u veel heen en weer schakelen tussen apparaten. Het resultaat is dat dit meer op een twee man operatie lijkt.

Volg deze stappen om bestanden naar een andere computer met Bluetooth te verzenden:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het Bluetooth pictogram in het systeemvak van de taakbalk.
 2. Selecteer de optie Bestand verzenden.
nbsp
 • Selecteer het apparaat om de gegevens over te dragen.
nbsp
 • Vink de optie Authenticatie gebruiken aan.
 • U gaat door met de knop Volgende.
 • Daarna klikt u op de knop Bladeren om het bestand te selecteren dat u wilt delen.
nbsp
 • Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
 • Op de broncomputer klikt u op de melding Een apparaat toevoegen.
 • Dat doet u ook op de doelcomputer, klik op de melding Een apparaat toevoegen.
 • Klik op de broncomputer op de knop Ja om het koppelen te bevestigen.
nbsp
 • U bevestigt op de doelcomputer en klikt op de knop Ja.
 • Op de broncomputer klikt u op de knop Sluiten.
 • Bij de doelcomputer klikt u ook op de knop Sluiten.
 • Vervolgens klikt u op de knop Voltooien .

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het bestand draadloos overgedragen via Bluetooth en uw Wi-Fi verbinding van de bron naar het bestemmingsapparaat.

Hoewel u de bovenstaande stappen gebruikt, moet u het koppelingsproces doorlopen om beide computers te verbinden. Het is iets dat u maar één keer hoeft te doen. Nadat de verbinding tot stand is gebracht, hoeft u alleen stap 1 tot en met 5 en stap 12 te herhalen.

Met behulp van uw telefoon app

Als u foto’s van uw telefoon naar uw computer probeert over te brengen en uw mobiele apparaat compatibel is, moet u de app Uw telefoon gebruiken.

De app Jouw telefoon is een vrij nieuwe ervaring op Windows 10 waarmee je je mobiele telefoon aan je computer kunt koppelen om sms-berichten te verzenden en te ontvangen, te bellen, op afstand toegang te krijgen tot je telefoonscherm, en om door recente foto’s te bladeren en breng ze over naar uw computer met behulp van Bluetooth.

Uw telefoon instellen

Volg deze stappen om uw telefoon op uw compatibele mobiele apparaat en op uw computer in te stellen:

Letop: onderstaande uitleg is bedoeld voor Android telefoons.

 1. Open Google Play op uw mobiele telefoon.
 2. Zoek naar de app Uw telefoon.
 3. Tik op de knop Installeren.
 4. Tik op de knop Openen.
 5. Tik op de knop Aanmelden met Microsoft.
nbsp
 • Tik op de knop Doorgaan. Als de app het verkeerde account heeft geselecteerd, selecteert u de optie Aanmelden met een ander account.
 • Daarna tikt u op de knop Doorgaan.
 • U Tikt op ToestaanToestaanToestaan en Toestaan om toestemming te geven voor uw gegevens en bestanden.
nbsp
 • U gaar door en tikt op de knop Doorgaan.
 • Daarna tikt u op Toestaan om de app op de achtergrond te laten draaien.
 • Open de app Jouw telefoon vanuit het menu Start op je computer .
 • Selecteer het platform van uw telefoonapparaat.
nbsp
 • Klik op de knop Doorgaan. Als de app het verkeerde account heeft geselecteerd, selecteert u de optie Aanmelden met een ander account.
 • Tik op uw mobiele telefoon op Toestaan in de melding Uw telefoon.
nbsp

Nadat u de stappen hebt voltooid, maakt de telefoon verbinding met uw computer en kunt u beginnen met het overbrengen van afbeeldingen en krijgt u toegang tot andere functies.

Bestanden overzetten met uw telefoon

Volg deze stappen om bestanden van uw mobiele apparaat naar uw computer te kopiëren met uw telefoon:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar uw telefoon, klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Hierna klikt u op Foto’s.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer de actie, zoals Opslaan als om het bestand naar uw computer over te brengen.
 5. Selecteer de maplocatie om de afbeelding te exporteren.
 6. Klik op de knop Opslaan.

Nadat u de stappen hebt voltooid, moet u de stappen mogelijk herhalen om meer afbeeldingen over te brengen.

Met deze optie kunt u er alleen voor kiezen om over te dragen tussen de laatste verschillende afbeeldingen die u hebt gemaakt.

Naast het overbrengen van afbeeldingen kunt u met de app Jouw telefoon op ondersteunde apparaten ook berichten verzenden, meldingen ontvangen en het scherm van je telefoon bedienen zonder je telefoon te ontgrendelen via Bluetooth.

Apparaat vergrendelen met Bluetooth in Windows 10

Op Windows 10 is Dynamische vergrendeling een beveiligingsfunctie die de mogelijkheid biedt om uw computer automatisch te vergrendelen wanneer u weggaat. De functie detecteert de nabijheid van persoonlijke Bluetooth apparaten (zoals uw telefoon of draagbare gadget) die aan uw computer zijn gekoppeld. Indien ingeschakeld en het Bluetooth apparaat zich in de buurt van uw computer bevindt, zal Windows 10 zichzelf na korte tijd automatisch vergrendelen.

Om Windows 10 automatisch te laten vergrendelen, koppelt u eerst uw telefoon of wearable aan uw computer en volg daarna u deze stappen:

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op Accounts.
 3. Klik op Aanmeldingsopties.
 4. Vink in het gedeelte ‘Dynamische vergrendeling’ de optie Windows toestaan ​​uw apparaat automatisch te vergrendelen wanneer u afwezig bent aan.
nbsp

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u de functie testen door bijvoorbeeld met uw telefoon weg te lopen en na een paar minuten terug te keren om te zien dat het apparaat vergrendeld is. Als alternatief kunt u uw telefoon altijd tijdelijk uitschakelen om de functie te testen.

U hebt natuurlijk nog steeds uw wachtwoord of pincode nodig om u weer aan te melden, tenzij u Windows Hello gebruikt.

Randapparatuur loskoppelen via Bluetooth in Windows 10

Als u een Bluetooth apparaat niet langer nodig heeft, kunt u dit via deze stappen verwijderen:

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op Apparaten.
 3. Klik op Bluetooth en andere apparaten.
 4. Selecteer het Bluetooth randapparaat aan de rechterkant.
 5. Klik op de knop Apparaat verwijderen.
nbsp

Tip: als de knop “Apparaat verwijderen” grijs is, moet u Bluetooth inschakelen om de optie beschikbaar te maken.

Nadat u de stappen heeft voltooid, moet u mogelijk de instructies herhalen om extra Bluetooth apparaten van uw computer te verwijderen.

Het batterijniveau van een Bluetooth apparaat bepalen in Windows 10

Op ondersteunde Bluetooth accessoires kan Windows 10 u het huidige batterijniveau laten zien, evenals waarschuwingen wanneer opladen vereist is zonder dat er software van derden nodig is.

Volg deze stappen om het batterijniveau van een Bluetooth apparaat op Windows 10 te bekijken:

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op Apparaten.
 3. Klik op Bluetooth en andere apparaten.
 4. Controleer aan de rechterkant het batterijniveau van het Bluetooth apparaat, indien van toepassing.
nbsp

Nadat je de stappen hebt voltooid, heb je een beter begrip van de batterijduur van een bepaald draadloos apparaat.

Algemene Bluetooth problemen in Windows 10 oplossen

Bij het werken met Bluetooth apparaten zijn er veel factoren die de connectiviteit kunnen beïnvloeden, maar meestal komt het neer op een probleem met de adapter, het stuurprogramma of de huidige verbinding.

De onderstaande instructies helpen u de meest voorkomende problemen op te lossen.

Bluetooth probleemoplosser gebruiken

De eenvoudigste manier om problemen met Bluetooth op te lossen en op te lossen, is door de probleemoplosser voor adapters uit te voeren met de volgende stappen:

 1. Open Instellingen.
 2. Klik op Update en beveiliging.
 3. Klik op Extra Probleemoplossers.
 4. Selecteer het Bluetooth item in het gedeelte ‘Andere problemen zoeken en oplossen.’
 5. Klik op de knop Probleemoplosser uitvoeren.
nbsp
 • Klik op de knop Sluiten.
nbsp

Nadat u de stappen hebt voltooid, zal de probleemoplosser veelvoorkomende problemen uitvoeren, detecteren en oplossen waardoor u mogelijk geen Bluetooth apparaten op uw computer kunt gebruiken.

Een Bluetooth probleem vaststellen

In het geval dat de Bluetooth optie ontbreekt in de app Instellingen, is de adapter mogelijk uitgeschakeld of is er een probleem met het stuurprogrammapakket.

Volg deze stappen om te bepalen of de Bluetooth adapter is uitgeschakeld of een probleem met het stuurprogramma heeft:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de Bluetooth boom vertakking uit.
 4. Als de adapter een pictogram met een pijl omlaag heeft , is deze uitgeschakeld.
 5. Klik met de rechtermuisknop op de adapter en selecteer de optie Apparaat inschakelen om het probleem op te lossen.
nbsp
 • Als de adapter een geel uitroepteken of een rood merkteken heeft, is er mogelijk een probleem met het stuurprogramma.
 • Start het apparaat opnieuw op.

Als u de stappen eenmaal hebt voltooid en het probleem aanhoudt, moet u het stuurprogramma mogelijk opnieuw installeren of het stuurprogramma bijwerken met het nieuwste pakket dat beschikbaar is op de ondersteuningswebsite van uw fabrikant.

Bluetooth stuurprogramma opnieuw installeren

Als u van plan bent een nieuwer stuurprogramma te installeren, is het raadzaam om de instructies van de fabrikant te gebruiken, maar als de stappen niet beschikbaar zijn, kunt u deze stappen volgen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de Bluetooth boom vertakking uit.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de adapter en selecteer de optie Stuurprogramma bijwerken.
nbsp
 • Klik op de optie Op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken.
nbsp
 • Nu klikt u op de knop Bladeren.
nbsp
 • Selecteer de map met het stuurprogrammapakket, uitgepakt.
 • Klik op de knop OK.
 • Vink de optie Inclusief submappen aan.
 • Klik op de knop Volgende.
 • Start het apparaat opnieuw op.

Nadat u de stappen heeft voltooid, zou Bluetooth weer moeten werken op uw computer.

Verbindingsproblemen oplossen

Als het probleem een ​​van de apparaten is die op uw computer zijn aangesloten, kunt u verbindingsproblemen snel oplossen door het randapparaat te verwijderen en opnieuw aan te sluiten. In het geval dat u verbindingsproblemen ziet met een bepaald apparaat, kan dit een probleem zijn met het apparaat als gevolg van een slecht ontwerp of andere factoren. 

Tot slot

Onthoud ook dat Bluetooth apparaten meestal het beste werken wanneer ze zich dichter bij de computer bevinden. Tenzij anders aangegeven, geldt de regel dat hoe verder het apparaat van uw computer is verwijderd, hoe zwakker de verbinding zal zijn.