Verwachte leestijd: 4 minuten

Microsoft heeft de update KB5033372 uitgegeven in het kader van Patch Dinsdag van december 2023. Deze wordt automatisch gedownload en geïnstalleerd via Windows Update, tenzij u de updates handmatig op pauze heeft gezet. Microsoft heeft ook KB5033372 offline installatieprogramma’s gepubliceerd in de Update Catalog.

De beveiligingsupdate voor Windows 10 wordt geleverd met veel nieuwe zaken. Waarvan sommige afhangen in welk deel van de wereld u woont. Zoals Microsoft Copilot, dat in de EU nog niet is toegelaten, dat in het systeem vak is vastgezet. Met Copilot op de taakbalk kunt u communiceren met Bing Chat of op ChatGPT. Deze gebaseerde Copilot kan worden gebruikt zonder Microsoft Edge te openen.

Een andere opmerkelijke verandering in KB5033372 is een groter paneel met Nieuws en Interesses.

 U ziet de volgende update wanneer u controleert op updates:

Downloadkoppeling voor Windows 10 KB5033372.

Windows 10 krijgt nu ook de functie Copilot in Windows, wat momenteel in preview is. Deze functie bevindt zich aan de rechterkant van de taakbalk, het is ontworpen voor apparaten met Windows Home of Pro edities.

Deze functie is in feite de Bing Chat weergave met hulp van Microsoft Edge WebView. Copilot kan worden uitgeschakeld door met de rechtermuisknop op het pictogram te klikken.

Vanaf KB5033372 beschikt de functie Nieuws en interesses op uw apparaat nu over een groter scherm. Waardoor u gemakkelijker kunt communiceren en op grotere schaal kunt genieten van inhoud die voor u het belangrijkst is. Hoewel we vinden dat de grote van het venster op onze test pc erg tegen valt.

Voor Home of Pro consumenten apparaten en onbeheerde zakelijke apparaten biedt de update snellere toegang tot deze ervaringen. Om deze functie in te schakelen, gaat u naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update. Daar schakelt u de optie Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn in.

Hier is een lijst met alle belangrijke verbeteringen:

  • Deze update lost een probleem op dat ertoe leidde dat de IE- modus niet meer reageerde als er meerdere tabbladen open waren. Bovendien verbetert het de cursorprestaties in bepaalde schermopname scenario’s.
  • Een belangrijke oplossing is de afwezigheid van het aanraaktoetsenbord tijdens de out-of-box-ervaring (OOBE). Waardoor de installatie en het eerste gebruik soepeler verlopen.
  • Er zijn nieuwe functionaliteiten geïntroduceerd die van invloed zijn op de standaardinstellingen van apps en het vastzetten van apps. Waardoor een meer principiële benadering van deze aspecten in Windows wordt geboden.
  • U ontvangt nu aanmeldingsmeldingen voor Windows-updates rechtstreeks op het inlogscherm, wat het bewustzijn en tijdige updaten bevordert.
  • De update verhelpt het beheersprobleem met het aanmeldingsbeleid voor de Trusted Sites Zone via mobiel apparaatbeheer (MDM) en lost een probleem op waardoor de IE-modus onder specifieke omstandigheden niet meer reageert.
  • Het bestand fontdrvhost.exe blijft nu responsief met Compact Font Format versie 2 (CFF2)-lettertypen. Deze update pakt ook problemen aan die leiden tot verminderde spelprestaties en video-stotteren voor niet-beheerdersprocessen.
  • Met deze update is het mogelijk om cross-proces vensters te maken, terwijl het gebruik van out-of-proces hosting voor elementen als WebView2 behouden blijft. Zelfs onder beschermde vensters op het hoogste niveau.
  • Verbeteringen in deze update ondersteunen scenario’s voor voorwaardelijke toegang (CA) binnen Microsoft Defender voor Endpoint.
  • Er is een lokalisatieoplossing gemaakt voor de landinstellingen van Groot-Brittannië (EN-GB), waarbij het foutbericht voor ongeldige tekens in een nieuwe Windows Hallo pincode is gecorrigeerd.
  • Op dezelfde manier heeft Microsoft ook een lek gerepareerd in vluchtige meldingen, die voorheen het inloggen op de machine konden belemmeren.

Een probleem met het Windows LAPS Password Expiration Protection Enabled beleid. Waardoor de instelling niet kon worden geactiveerd, is ook verholpen.