Introductie van Taakbeheer

Verwachte leestijd: 6 minuten

Taakbeheer is in Windows 10 een belangrijk onderdeel van de desktop functionaliteit dat kan worden verbeterd met ondersteuning voor nieuwe bedieningselementen. In recente preview-builds is Windows Taakbeheer vereerd met niet één maar twee nieuwe functies, waaronder een nieuwe optie om het gebruik van systeembronnen te verminderen.

Grote Upgrade Taakbeheer Van Windows 10

Wat u moet weten

Taakbeheer is een geavanceerde tool die bij Windows 10 wordt geleverd. Dit gebeurde voor het eerst bij Windows NT 4.0. Taakbeheer is een gedeelte van Windows dat u vaak bezoekt als u de apps, processen en services die op uw computer worden uitgevoerd, moet controleren en uitschakelen.

Grote Upgrade Taakbeheer Van Windows 10
Voorbeeld: taakbeheer van een oude Windows versie

De ontwikkeling van Taakbeheer

Voormalig Microsoft-programmeur David Plummer creëerde Taakbeheer in 1994 het werd onderdeel van Windows in 1995. Het is nog steeds dezelfde belangrijke app ook in Windows 10. David ontwierp Taakbeheer om problemen met apps of processen op te lossen en om erachter te komen waarom de computer plotseling langzaam werkt.

De voormalige Microsoft medewerker heeft nu de geheimen gedeeld over Taakbeheer, dat zo’n belangrijk onderdeel is gebleven van Windows 10.

De ontwikkelaar merkt op dat als u ooit in een situatie terechtkomt waarin de Taakbeheer is gecrasht of vastloopt, u ​​een geheel nieuwe Taakbeheer instantie kunt starten of de bestaande instantie kunt herleven door op de sneltoets: CTRL + Shift + Esc te drukken.

Login en subsysteem

Winlogon, dat deel uitmaakt van het Windows Login subsysteem, het zoekt eerst naar een bestaand exemplaar van Taakbeheer wanneer het bevroren of geminimaliseerd is. Winlogon zal in 10 seconden proberen het een nieuw leven in te blazen. Als het oude exemplaar van de Taakbeheer niet op het verzoek reageert, wordt een ander exemplaar gestart. Dit werkt alleen als er systeembronnen beschikbaar zijn om dat te doen.

Grote Upgrade Taakbeheer Van Windows 10
Winlogon zoals die in Windows XP eruit zag

In een reactie zegt David:

Op die manier zit u nooit zonder een Taskmgr.exe, de originele bestandsnaam, zolang er maar wat bronnen beschikbaar zijn.

Uw bureaublad laad niet

Taakbeheer is op een vrij slimme manier ontworpen app. Als systeembronnen inderdaad hun limieten bereiken, start Windows Taakbeheer in een beperkte modus met beperkte mogelijkheden of toont het tabblad Processen.

Als de Explorer en Windows Shell niet meer reageren, dan gebruikt u de sneltoets: CTRL + Shift + Esc om een ​​ander exemplaar van Taakbeheer te openen en het Shell– of Explorer proces opnieuw te starten.

Dus als de Shell / Explorer niet laad, gebruik dan deze toets combinatie om Taakbeheer te openen en vervolgens de shell te resetten / opnieuw te starten. Zelfs als uw shell ontbreekt, zou deze combo het moeten starten. 

Aldus de ontwikkelaar.

U kunt het Explorer proces opnieuw starten om uw taakbalk, systeemvak en bureaublad te herstellen wanneer deze kernelementen ontbreken, verdwenen zijn of niet reageren.

Als Taakbeheer ooit beschadigd raakt of defect is, houdt u de sneltoets: Ctrl, Alt en Shift een paar seconden ingedrukt zodat Taakbeheer opnieuw wordt gestart. Wanneer u deze sneltoets lang genoeg ingedrukt houdt, zal Taakbeheer alle interne instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen.

Een nieuw leven

Nadat u Taakbeheer nieuw leven heeft ingeblazen, kunt u ook in het menu op Bestand -> Nieuwe taak klikken. Vink Deze taak met administratorbevoegdheden uitvoeren aan en typ cmd in het dialoogvenster om de opdrachtprompt als beheerder te starten.

Grote Upgrade Taakbeheer Van Windows 10

Taakbeheer reageert niet

Als een app niet reageert en u Taakbeheer niet kunt bekijken, kunt u op de pijl-omlaag en vervolgens op de toets Delete drukken om het proces van de bevroren app of game te beëindigen.

Ook werkt het als u geen exemplaar van Taakbeheer kunt bekijken wanneer een bevroren programma het volledige scherm gebruikt. U gebruikt dan de sneltoets: Alt + spatiebalk gevolgd door de toets M in te drukken. Hierna drukt u op één van de pijl toetsen op uw toetsenbord. Hiermee kunt u het bevroren venster verplaatsen en blijft Taakbeheer aan de cursor gekoppeld totdat u weer klikt.

Taakbeheer is vandaag de dag nog steeds nuttig, maar u kunt veel meer met Taakbeheer wat we hierboven vertelt hebben. U kunt bijvoorbeeld de kolommen slepen en neerzetten, zoals de kolommen Processen en Geheugen, zo kunt u ze opnieuw ordenen.

U kunt ook met de rechtermuisknop op de bovenkant van een kolom klikken en alles inschakelen als u wilt dat het wordt weergegeven.


Upgrade Taakbeheer voor Windows 10

Met Taakbeheer kunt u het geheugen, processor, schijf en netwerkgebruik van alle draaiende processen controleren. U kunt dergelijke processen afdwingen via Taakbeheer en de geïnstalleerde map van het programma lokaliseren. Kortom, met Taakbeheer kunt u lastige processen opsporen en uitschakelen.

In de afgelopen jaren heeft Microsoft om verschillende redenen veel kleine wijzigingen aangebracht in Taakbeheer. De update van mei 2020 van Windows 10 heeft bijvoorbeeld ondersteuning voor GPU temperatuurmetingen toegevoegd aan Taakbeheer, zodat u kunt zien hoe heet uw grafische kaart werkt.

Windows 10 ‘Sun Valley’

Met Windows 10 Sun Valley introduceert Microsoft ondersteuning voor ’throttling’, wat doorgaans verwijst naar een vermindering van systeembronnen.

De beperking waar we het hier over hebben, is een nieuwe functie genaamd Eco modus. Deze heeft tot doel apps te identificeren die veel bronnen nodig hebben en gebruikers een optie bieden om hun geheugen en CPU gebruik te beperken.

De functie Eco modus is met name handig wanneer apps plotseling veel (geheugen) bronnen gebruiken. Maar u wilt het proces niet wilt beëindigen omdat u uw werk niet hebt opgeslagen. Met de Eco modus kunnen gebruikers het verbruik van bronnen beperken en voorrang geven aan apps die voor hen op dat moment belangrijk zijn.

Grote Upgrade Taakbeheer Van Windows 10

Als u Eco modus correct gebruikt, kunt u de algehele prestaties van uw computer verbeteren. Verder kan de functie van Microsoft ook leiden tot een snellere reactiesnelheid op de voorgrond.

De Eco modus is ook handig als u apparaten op batterijen heeft. De meeste mensen weten dat de batterijcapaciteit van laptops afneemt naarmate er meer en meer oplaad cycli ontstaan. In Windows 10 21H2 kunt u met Taakbeheer het systeem afremmen om de piekstroomvraag te beteugelen.

Taakbeheer en Microsoft Edge integratie

Windows 10 Sun Valley voegt ook ondersteuning toe voor nieuwe Microsoft Edge processen in Taakbeheer. Na de functie update kunt u het bronnen verbruik van Microsoft Edge volgen.

Gebruikers kunnen nu bijvoorbeeld ook het gebruik van bronnen door browserprocessors identificeren: zoals extensies, GPU, tabbladen, etc.

Grote Upgrade Taakbeheer Van Windows 10
Bronnen zichtbaar in de preview versie van Taakbeheer

Taakbeheer organiseert ook Edge processen onder vooraf gedefinieerde categorieën. Processen voor plug-ins en extensies worden bijvoorbeeld weergegeven onder Hulpprogramma: netwerkservice. Ook verschijnen sommige JavaScripts onder subframes, gevolgd door de URL van het subframe. Alle actieve websites, PWA services worden ook vermeld.