Microsoft Store krijgt gebruikersinterface en prestatieverbeteringen

Verwachte leestijd: 4 minuten

Er is nu een nieuwe update beschikbaar voor Microsoft Store in Windows 11. Deze wordt geleverd met verbeteringen voor de algehele gebruikerservaring.

Verbeteringen Voor De Store in Windows 11

Nieuwe Store voor Windows 11

De focus van de nieuwste update voor de Microsoft Store ligt op de gebruikersinterface, bibliotheek, prestaties en algehele ervaring bij het navigeren tussen verschillende pagina’s.

Microsoft Store versie 22107.1401.6.0 wordt uitgerold naar testers in het Dev Channel van het Windows Insider programma. Zij hebben de update inmiddels ontvangen, maar merken geen grote veranderingen.

Verbeteringen Voor De Store in Windows 11

Verbeteringen in de Store

Volgens Microsoft verbetert de nieuwste Store update van Windows 11 de gebruikersinterface voor de installatie. Het maakt een nieuwe interface voor beoordelingen en recensies mogelijk en introduceert betere media PDP. Sommige gebruikers hebben ook kleine verbeteringen aan de bibliotheek opgemerkt. Microsoft heeft beloofd dat er later dit jaar meer wijzigingen zullen worden gepubliceerd.

Verbeteringen Voor De Store in Windows 11
Bron: Microsoft.com

In de bovenstaande schermafbeelding, heeft Microsoft het dialoogvenster voor beoordelingen en recensies opnieuw ontworpen.

Verbeteringen Voor De Store in Windows 11

Deze nieuwe dialoog is ontworpen door Vatsal, de stagiair van Microsoft. De bestaande Store dialoog is gemigreerd naar native vanuit WebView met behulp van C# en XAML. Natuurlijk is het dialoogvenster voor beoordelingen en recensies in overeenstemming met de WinUI richtlijnen van Microsoft.

Naast UI en prestatieverbeteringen krijgt Microsoft Store ook nieuwe animaties in de nieuwste update.

Win32-apps in de Microsoft Store

In tegenstelling tot de Store van Windows 10, ondersteunt de app store van Windows 11 apps die op verschillende platforms zijn gebouwd. De apps zijn niet langer beperkt tot alleen UWP. Onverpakte Win32 desktop apps kunnen nu rechtstreeks vanuit de Microsoft Store worden gedownload, deze programma’s worden extern bijgewerkt.

Win32 apps; verpakt of onverpakt

Microsoft heeft verduidelijkt dat er twee soorten Win32 apps in de Store zullen zijn: verpakte apps en niet verpakte apps.

Voor Win32-apps, traditionele .exe programma’s, laat Microsoft ontwikkelaars hun niet verpakte Win32 apps in de Windows Store indienen. Uw favoriete .exe programma’s die aangepaste content leveringennetwerken gebruiken waar hosting en updates zijn ook toegestaan, maar er is een addertje onder het gras.

Het addertje

Zoals het er nu laat aanzien zijn er geen updates zijn voor uitgepakte Win32-programma’s in de Microsoft Store van Windows 11. Volgens de documentatie van de Microsoft Store kunnen gebruikers geen updates voor die Win32-apps van de Store ontvangen. Als u uitgepakte Win32-apps uit de Store downloadt, kunnen deze rechtstreeks via de ontwikkelaar worden bijgewerkt.

Updates van apps hoeven niet via de Store te worden ingediend. Eindgebruikers kunnen geen updates van de Store ontvangen. Apps kunnen rechtstreeks door u worden bijgewerkt via uw app die op een Windows-apparaat is geïnstalleerd na het downloaden uit de Store.

Zo schrijft de techgigant in de officiële documentatie.

Nieuw beleid

Dit beleid is alleen van toepassing op uitgepakte Win32-apps. Win32-apps zoals Spotify blijven updates ontvangen en ontwikkelaars hebben de keuze. Verpakte Win32-apps, voorheen Store apps genoemd, zoals Spotify en Affinity editor blijven updates rechtstreeks vanuit de Store ontvangen.

Aan de andere kant zullen onverpakte Win32 apps, die met Windows 11 naar de Store komen, worden gehost en bijgewerkt door ontwikkelaars.

Microsoft:

Dit is technisch. Wat belangrijk is, is dat gebruikers de nieuwste updates ontvangen, ongeacht wie ze beheert.

U krijgt met verpakte Win32 apps die u installeert, als de ontwikkelaars een update vrijgeven, deze rechtstreeks via de Microsoft Store. U kunt de Store ook configureren om alle apps op uw pc automatisch bij te werken.

De aankomende niet verpakte Win32 apps zullen dit niet doen. Als u deze nieuwe Win32 apps wilt bijwerken, moet u vertrouwen op het in app updatemechanisme dat afzonderlijk door de ontwikkelaar wordt onderhouden. Of u kunt ook updates downloaden van de website van de ontwikkelaar.

Tot slot

Voorlopig zijn deze wijzigingen exclusief voor Windows 11 preview builds. Microsoft heeft echter al bevestigd dat deze nieuwe Store ervaring ook in Windows 10 zal verschijnen.