Microsoft geeft uitleg

De volgende grote versie van Windows introduceert een ingrijpende herziening van de gebruikersinterface. Microsoft laat met Windows 11 de live tegels vallen die voor het eerst in 2012 debuteerden met Windows 8.

Startmenu En De Taakbalk Van Windows 11

Windows 11 introduceert een nieuwe interface voor het Actie Centrum of Meldingscentrum vanuit Windows 10. Maar ook taakbalk flyouts samen met andere veranderingen.

Het herontwerp van Windows 11 is al een tijdje in de maak, het gaat gepaard met grote veranderingen in de taakbalk en het startmenu. Met het nieuwe Start menu heeft Microsoft de live tegels laten vallen voor Windows 10X-achtige app pictogrammen en taakbalk pictogrammen. Die zijn nu standaard gecentreerd. Start, Windows Zoeken, Actie Centrum en andere flyouts zweven nu boven de taakbalk.

Startmenu En De Taakbalk Van Windows 11

Bron WallStreet Journal

Een nieuw ontwerp betekent echter niet noodzakelijk dat het voor iedereen goed zal werken. In een reeks video’s en interviews sprak Microsoft over verschillende aspecten van de nieuwe ontwerp taal en hoe deze is ontstaan. Met Windows 11 zei Microsoft dat het een interface wilde ontwerpen waarvan gebruikers van tablets tot desktops en grote monitoren kunnen profiteren.

De gecentreerde Start en taakbalk van Windows 11 is het resultaat van jarenlang onderzoek en testen door een ontwerpteam.

Startmenu En De Taakbalk Van Windows 11

Hoofdontwerp directeur Diego Baca

Diego Baca, is hoofdontwerp directeur van Microsoft. Hij werkte met een team van ongeveer 40 mensen om het uiterlijk van Windows 11 te creëren.

Startmenu En De Taakbalk Van Windows 11
Diego Baca, hoofdontwerpdirecteur van Microsoft. Foto: Microsoft

Hij vertelt:

Windows 10 is in 2015 uitgebracht, in technische jaren, dat is eeuwen geleden. Maar vooral in de afgelopen 18 maanden hebben we gemerkt dat de pc is veranderd van iets dat praktischer of functioneler was naar iets dat persoonlijker en emotioneler is. Voorheen ging u misschien naar uw kantoor en gebruikte uw computer een paar uur, maar toen had u vergaderingen, lunchpauzes, tijd om uw familie te bellen. […] Dat gebeurt tegenwoordig allemaal achter een computer.

Om meer te weten te komen over die verschuiving hebben we 85 onderzoeken gedaan, met honderden mensen gesproken en duizenden uren aan testrondes doorlopen. We spraken met diehard Windows fans, die het systeem soms beter kennen dan wij. Maar we spraken ook met mensen die Windows misschien nog niet eerder gebruikten.

Discussie, schrijven en overwegen

Moet Start links in de hoek, uitgelijnd of gecentreerd zijn? Is een zoekvak op de taakbalk nodig? Moet er een lijst met alle apps zijn die vertrouwd worden? Het onderzoeksteam van Microsoft had ruzie over verschillende ontwerpideeën. Onder meer bij het afronden van de zoekbalk, het weer, documenten en apps lay-out voor het Start-menu.

Het was echt gaaf was om te zien wat al die verschillende mensen aan het bouwen waren. In welke volgorde hebben ze het geplaatst? Weet u, sommige mensen dachten dat het weer belangrijk was, maar andere ontwerpers aarzelden. Ze waren allemaal een beetje anders, maar één ding hadden ze gemeen: ze zagen zoekbestanden en applicaties altijd samen.

De ontwerpers van Microsoft leggen Windows 11 uit in onderstaande video.

De gecentreerde taakbalk pictogrammen en de knop voor Start

Wat betreft de standaard uitlijning van de taakbalk, zegt Microsoft dat het ervoor wilde zorgen dat de Start knop efficiënt aanvoelde. Bij het werken aan gecentreerde taakbalk en Menu Start heeft Microsoft rekening gehouden met verschillende vormfactoren, van handheld tablets tot volwaardige desktops en ultra brede monitoren.

Microsoft besloot de Start- en taakbalk pictogrammen in het midden te plaatsen om een ​​ontwerpprobleem aan te pakken waarbij de gebruiker zich daadwerkelijk moet verplaatsen om de Start knop op grote monitoren of tablets te gebruiken.

Als u de voorkeur geeft aan de traditionele taakbalk, heeft Microsoft het gemakkelijk gemaakt om de Start knop terug naar de linkerbenedenhoek te verplaatsen.

Probleem met het nieuwe ontwerp van de taakbalk in Windows 11

Eerder meldden we al, dat Windows 11 ook enkele ongewenste wijzigingen in de taakbalk kan heeft.

In Windows 11 is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om apps naar de taakbalk te slepen en neer te zetten. Microsoft heeft ook een functie uitgeschakeld waarmee u een bestand naar een app op de taakbalk kunt slepen om het bestand in die app te openen.

Microsoft heeft nog voldoende tijd om de taakbalk functies te herstellen vóór de release van oktober 2021, maar garantie of een officiële bevestiging van Microsoft hebben we niet.