Verwachte leestijd: 3 minuten


  • Microsoft heeft aangekondigd dat komende pc’s met Windows zullen worden uitgerust met een speciale Copilot-toets.
  • De Copilot toets fungeert als snelkoppeling voor het openen van de Windows Copilot-interface, die eind vorig jaar werd gelanceerd.
  • Volgende week worden op CES 2024 de eerste pc’s met de Copilot-toets aangekondigd. 

Microsoft heeft op haar website aangekondigd wat het de eerste significante verandering aan het Windows-pc-toetsenbord in bijna drie decennia noemt. Met de introductie van een nieuwe speciale Windows Copilot AI-hardware toets. Die vanaf volgende maand op aankomende Windows-apparaten zal worden geleverd.

In de aankondiging meldt Microsoft dat het bedrijf zich voorbereidt op het inluiden van een tijdperk. Een persoonlijker en intelligenter computergebruik. Wat aangedreven wordt door AI-ervaringen, die naadloos in Windows zullen worden verweven in alle besturingssystemen, apps en silicium. 

Het bedrijf zegt zelfs dat 2024 het jaar van de AI PC zal zijn. Om dit idee kracht bij te zetten, introduceert het de Windows Copilot-toets, die vanaf februari op nieuwe Windows pc’s wordt geleverd. De eerste pc’s met deze nieuwe toets worden naar verwachting volgende week op CES 2024 aangekondigd. 

Microsoft bevestigt dat toekomstige Surface pc’s ook de nieuwe Copilot toets zullen hebben. Maar er worden vandaag geen nieuwe Surface-hardware aankondigingen gedaan. We verwachten dat de volgende Surface-pc’s de Surface Pro 10 en Surface Laptop 6 zullen zijn. Deze hebben de volgende generatie Intel- en Arm-chips, daarnaast is het een nieuw ontwerp voor de Surface Laptop-lijn.

Deze nieuwe AI pc’s hebben een speciale Copilot-toets op het toetsenbord. In de meeste gevallen aan de rechterkant van het toetsenbord, waar zich gewoonlijk de contextmenu toets bevindt. Microsoft vertelt ons ​​dat deze nieuwe Copilot-toets in de nabije toekomst verplicht zal worden gesteld voor OEM’s die Windows-pc’s leveren. 

Microsoft zegt dat de Copilot-toets het voor gebruikers gemakkelijk zal maken om de Windows Copilot-interface aan te roepen. Copilot is een vast onderdeel vanaf Windows 11 versie 23H2. Voor gebruikers die Copilot niet hebben ingeschakeld, opent de Copilot-toets eenvoudigweg Windows Zoek.

Microsoft maakt zich later dit jaar op om een Windows-update uit te brengen. Die zich vooral zal richten op het leveren van next-gen AI ervaringen in Windows. 

In de blogpost van vandaag zegt Yusef Mehdi, medewerker van Microsoft zelfs, dat dit is waar Microsoft aan werkt voor 2024:

[…] we zullen een belangrijke verschuiving inluiden naar een meer persoonlijke en intelligente computertoekomst waarin AI naadloos in Windows zal worden verweven, van het systeem tot het silicium en de hardware.

Microsoft heeft dit jaar zeer grote plannen voor AI in Windows, waaronder een nieuwe AI Explorer die het zoeken naar apps en bestanden ongelooflijk krachtig en eenvoudig maakt. Met behulp van natuurlijke taal en een nieuwe gebruikersgeschiedenis of tijdlijnfunctie om gesprekken, apps en documenten te vinden die die u in het verleden hebt getoont.

We hebben eerder al geschreven over enkele van de AI-ervaringen die u kunt verwachten in de volgende grote Windows-update, met de codenaam Hudson Valley. We stellen vast dat de AI copiloot die we vandaag kennen nog maar het begin is. Microsoft is all-in op het gebied van AI, Windows is de volgende op de lijst van Microsoft voor een AI-upgrade

Het bedrijf zegt dat 2024 het jaar is van de AI-pc, en dit zal allemaal mogelijk worden gemaakt door nieuwe Windows pc’s en de komende release van Windows Hudson Valley.