Ondervindt u problemen bij een upgrade of update die niet wordt geïnstalleerd? Geeft Windows 10, ondanks het mislukken van de installatie, geen foutmelding? Gebruik de SetupDiag tool om de oorzaak te achterhalen.

Zo Gebruikt U Setupdiag in Windows 10

Ook al geeft Windows 10 meestal een foutcode over een mislukte upgrade of update, soms wordt er niets weergegeven. Waardoor u de oorzaak van het probleem moet raden, wat erg frustrerend kan zijn, vooral als u een nieuwe versie van Windows 10 probeert te installeren.

SetupDiag

Microsoft biedt echter een optionele tool aan, SetupDiag genaamd, die gratis beschikbaar is en ontworpen is om de exacte reden te achterhalen waarom een ​​update of upgrade niet kon worden geïnstalleerd.

SetupDiag werkt door de Windows Set-up logboeken te analyseren (achtergelaten door het installatieproces) en de informatie te vergelijken met een database met bekende problemen om de reden voor de installatiefout te bepalen, die u kunt gebruiken om een ​​oplossing voor het probleem te vinden.

Op het moment van schrijven bevat de SetupDiag tool een database (rules.xml) met 60 regels die overeenkomen met bekende problemen, maar de regels ontvangen updates als nieuwe versies van de uitrol van de tool.

In dit Windows 10 artikel lopen we met u mee door de stappen om de SetupDiag te gebruiken om te begrijpen waarom een ​​update of upgrade niet kon worden geïnstalleerd, zodat u een oplossing kunt vinden.

Hoe u een mislukte upgrade van Windows 10 kunt redden

Het gebruik van SetupDiag is eenvoudig. U hoeft er alleen voor te zorgen dat de vereiste versie van .NET Framework is geïnstalleerd, vervolgens voert u de tool uit en u kunt de resultaten bekijken.

Bevestig .NET Framework versie

Volg deze stappen om te bevestigen dat het apparaat voldoet aan de minimale .NET Framework vereisten:

 • Open Start.
 • Zoek naar opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 • Typ de volgende opdracht om de geïnstalleerde versie van .NET weer te geven en druk op Enter:
reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Net Framework Setup\NDP\v4" /s
 • Bevestig dat het veld Versie hoger is dan 4.6.xxxxx, dan kunt u de tool starten.
Zo Gebruikt U Setupdiag in Windows 10

Als het apparaat .NET 4.6 of hoger bevat, gaat u verder met de onderstaande stappen. Download anders het .NET versie 4.6 offline installatieprogramma en dubbelklik vervolgens op het bestand om de software te installeren.

Voer het hulpprogramma SetupDiag uit

Volg deze stappen om de SetupDiag tool op Windows 10 uit te voeren:

Zo Gebruikt U Setupdiag in Windows 10
 • Selecteer een lege map om de bestanden te downloaden.

Tip: U kunt altijd een nieuwe map maken met de knop Nieuwe map in het dialoogvenster Opslaan als en noem deze: SetupDiag.

 • Nu klikt u op de knop Opslaan.
 • Open de Verkenner.
 • Blader naar de gedownloade bestandslocatie.
 • Klik met de rechtermuisknop op SetupDiag.exe en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
Zo Gebruikt U Setupdiag in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de tool onmiddellijk uitgevoerd zonder dat installatie of gebruikersinteractie nodig is. Het controleert de beschikbare regels met de logboeken van de mislukte installatie en de SetugDiag wordt automatisch gesloten.

Nadat het proces is voltooid, krijgt u drie nieuwe bestanden, waaronder de “Log.zip”, “SetupDiag.exe.config” en “SetupDiagResults.log” in de map waarin u het bestand SetupDiag.exe hebt gedownload.

Begrijp de resultaten van SetupDiag

Volg deze stappen om de SetupDiag resultaten te bekijken en te begrijpen:

 • Open de Verkenner.
 • Blader naar de gedownloade bestandslocatie.
 • Met de rechtermuisknop klikt u op het bestand SetupDiagResults.log en selecteer de optie Openen.
Zo Gebruikt U Setupdiag in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het logbestand geopend met de resultaten die de tool heeft kunnen identificeren op basis van de bekende regels.

Voor deze handleiding zijn we bijvoorbeeld begonnen met het upgradeproces naar een nieuwere versie van Windows 10, waarna het apparaat gedwongen werd afgesloten. Het installatieproces keerde terug naar de vorige versie en foutlogboeken werden op het apparaat opgeslagen.

In het eerste deel van het bestand vindt u wat systeeminformatie over uw computer, inclusief apparaat naam, fabrikant, BIOS (UEFI) -versie, de originele versie van Windows 10, geregistreerde antivirus, upgradedatum en meer.

Zo Gebruikt U Setupdiag in Windows 10

Vervolgens vindt u onder de systeeminformatie de details van de fout. In dit geval kunnen we zien dat het installatieproces is mislukt tijdens het toepassen van de nieuwe bestanden omdat het apparaat gedwongen is uitgeschakeld. We kunnen de foutcode (0xC1900101-0x2000C) van het probleem zien, voorbeeld.

Afhankelijk van de fout ziet u verschillende details die u kunnen helpen de oorzaak van het probleem te achterhalen en u kunt stappen nemen om het probleem op te lossen.

Tenslotte

Als u geen aanbevelingen ziet om het probleem op te lossen, volgt u de beschikbare link of gebruikt u de foutcode of andere beschikbare informatie om het probleem online te onderzoeken. U kunt ook altijd online zoeken of op de officiële Microsoft-forums.