Wat is eigenlijk het verschil?

Updates voor Windows 10 worden door Microsoft aangeboden in twee soorten: “functie-updates” en “kwaliteitsupdates.” In deze gids leggen we de verschillen tussen de twee uit.

Functieupdates en kwaliteitsupdates | SoftwareGeeknl

Microsoft introduceerde met Windows 10 een nieuw servicemodel dat bekend staat als “Windows as a Service” (WaaS), wat betekent dat u in plaats van elke drie jaar een nieuwe versie krijgt, nu incrementele updates ontvangt die de integratie van nieuwe functies versnellen. en vereenvoudig het proces om apparaten veilig en ondersteund te houden.

Als resultaat van dit nieuwe servicemodel beschikt u nu over twee soorten updates: “functie-updates” en “kwaliteitsupdates”. Beide zijn even belangrijk, maar elk levert op verschillende momenten een andere reeks verbeteringen op.

Wat gaan we doen

In dit Windows 10 artikel kijken we naar het belangrijkste verschil tussen een functie- en kwaliteitsupdate om een ​​beter begrip te krijgen van de updates die u op uw apparaat installeert.

  • Functie-updates van Windows 10 wat zijn dat?
  • Kwaliteitsupdates van Windows 10 wat zijn dat?

Wat zijn functie-updates van Windows 10?

Op Windows 10 zijn functie updates technisch nieuwe versies van het besturingssysteem, die twee keer per jaar beschikbaar zijn, tijdens de lente en herfst. Ze staan ​​ook bekend als “halfjaarlijkse” releases, en ze worden gedurende 18 maanden ondersteund. Nadat de ondersteuningscyclus is beëindigd, moet u upgraden naar een ondersteunde versie om beveiliging- en niet beveiliging patches te blijven ontvangen.

Functieupdates en kwaliteitsupdates | SoftwareGeeknl

Opmerking: Alle releases van Windows 10 hebben 18 maanden service voor alle edities, deze updates bieden beveiliging en functie updates voor de release. Najaarsreleases van de Enterprise en Education edities krijgen echter 12 maanden extra service voor specifieke Windows 10 releases, in totaal 30 maanden vanaf de eerste release. Deze uitgebreide onderhoudsperiode is van toepassing op Enterprise- en Education edities vanaf Windows 10, versie 1607.

Telemetrie en testen

Als onderdeel van het ontwikkelingsproces gebruikt Microsoft telemetrie gegevens en feedback van interne tests en deelnemers aan het Windows Insider programma om de nieuwe versie voor te bereiden. Zodra de update de testfasen heeft doorstaan ​​en betrouwbaar blijkt te zijn, begint de uitrol voor consumenten en vervolgens voor zakelijke klanten via Windows Update als een optionele update, die gebruikers handmatig moeten installeren. Apparaten waarvan de installatie het einde van de service nadert, ontvangen de functie-update echter automatisch om het systeem veilig en ondersteund te houden.

Opmerking: Microsoft raadt aan dat alle organisaties ten minste een paar apparaten hebben die zijn ingeschreven in het Windows Insider programma, het Windows Insider programma op te nemen in hun implementatieplannen en Microsoft feedback te geven over eventuele problemen die ze tegenkomen via onze Feedback Hub app. Het Windows Insider programma is niet bedoeld om halfjaarlijkse kanaalimplementaties in een organisatie te vervangen. Het biedt IT-professionals en andere geïnteresseerde partijen eerder pre-release Windows builds die ze kunnen testen en uiteindelijk feedback kunnen geven aan Microsoft.

Functieupdates en kwaliteitsupdates | SoftwareGeeknl

Functie updates

Deze updates bevatten doorgaans nieuwe functies, visuele verbeteringen en aanzienlijke verbeteringen om de algehele ervaring en beveiliging te verbeteren. Maar in tegenstelling tot het vorige servicemodel, zoals dat voor Windows Vista en Windows 7, bevatten functie updates een kleinere lijst met wijzigingen, die compatibiliteitsproblemen helpen verminderen en de leercurve voor gebruikers minimaliseren.

De Omvang van updates

Functie-updates zijn ook groter in omvang dan kwaliteitsupdates. De downloadgrootte kan in de buurt van 3 GB voor de 64-bits versie of 2 GB voor de 32-bits versie liggen bij gebruik van Windows Update. Of bijna 4,9 GB voor de 64-bits versie, of 3,5 GB voor de 32-bits versie bij gebruik van installatiemedia zoals de Media Creation Tool of Update Assistant.

Als u Windows Update gebruikt, kan het systeem alleen de bestanden downloaden die nodig zijn voor de upgrade, afhankelijk van uw huidige configuratie, waardoor het downloadpakket tot 35 procent kleiner wordt.

Wanneer u een functie-update installeert, installeert u feitelijk een nieuwe versie. Daarom is een volledige herinstallatie van Windows 10 vereist. Dit betekent ook dat het langer duurt om het aan te brengen en dat u eerder problemen zult tegenkomen dan wanneer u een kwaliteitsupdate installeert.

De enige uitzondering is wanneer Microsoft kleine incrementele functie-updates vrijgeeft, zoals de update van november 2019, die worden uitgerold als cumulatieve updates die geen volledige herinstallatie vereisen. U kunt deze updates zien als ‘servicepacks’ voor de vorige versie van Windows 10.

Hoewel het niet vereist is, wordt het altijd aanbevolen om een volledige back-up of in ieder geval een back-up van uw bestanden te maken voordat u een functie-update installeert.

Functie-updates voor Windows 10 zijn optioneel en zouden niet automatisch moeten worden geïnstalleerd zolang de versie op uw apparaat nog wordt ondersteund. Als u echter een professionele versie van Windows 10 gebruikt, kunt u functie-updates tot 12 maanden na de oorspronkelijke releasedatum uitstellen.

Wat zijn kwaliteitsupdates van Windows 10?

Kwaliteitsupdates (ook wel “cumulatieve updates” of “cumulatieve kwaliteitsupdates” genoemd) zijn de verplichte updates die uw computer maandelijks automatisch downloadt en installeert via Windows Update. Gewoonlijk elke tweede dinsdag van elke maand (“Patch Dinsdag”).

Functieupdates en kwaliteitsupdates | SoftwareGeeknl

In Windows Update kunnen kwaliteitsupdates ook worden weergegeven als “Cumulatieve update”, “Beveiligingsupdate” of “Update voor Windows 10.” U kunt de updates die op uw apparaat zijn geïnstalleerd altijd bekijken in Instellingen > Windows Update en vervolgens op de optie Updategeschiedenis weergeven te klikken .

Het verschil

In tegenstelling tot functie-updates, bevatten dit soort updates geen nieuwe functies, visuele wijzigingen of significante verbeteringen. In plaats daarvan zijn het onderhoudsupdates die bedoeld zijn om bugs en fouten op te lossen, beveiligingsproblemen te verhelpen en de betrouwbaarheid te verbeteren met de huidige versie van Windows 10.

Op Windows 10 zijn er vier soorten kwaliteitsupdates, waaronder “B”, “C”, “D” en “out-of-band”.

De ‘B’ uitrol

De “B” -uitrol vindt elke patch-dinsdag volgens schema plaats en bevat de belangrijkste patches die apparaten nodig hebben gedurende een specifieke maand. Dit is ook de enige reguliere release die Microsoft gebruikt om reparaties te verzenden om beveiligingsproblemen te verhelpen.

De ‘C’ en ‘D’ uitrol

De “C” -uitgave vindt plaats in de derde week van de maand en de “D” uitgave in de vierde week van de maand. In tegenstelling tot de “B” uitrol, bevatten de “C” en “D” updates een preview van de onderhoud bits die het bedrijf de volgende maand tijdens Patch dinsdag wil verzenden, en ze bevatten geen beveiligingsupdates.

‘Out – of – band’

Dan zijn er de “out-of-band” updates, die een of meer kwetsbaarheidsreparaties kunnen bevatten die niet kunnen wachten tot de volgende officiële maandelijkse releaseplanning.

Onder-
houd tool
Kunnen updates worden uitgesteld?Mogelijkheid om updates goed te keurenPeer-to-peer optieExtra functies
Windows UpdateJa handmatigNeeBezorgoptimalisatieGeen
Windows Update voor bedrijvenJaNeeBezorgoptimalisatieAndere groepsbeleidsobjecten
WSUSJaJaBranchecache of Delivery OptimizationSchaalbaar-heid van de upstream / downstream server
Configuratie-managerJaJaBranchCache, Client Peer Cache of Delivery Optimization. 
Zie distributie van peer-to-peer inhoud en 
Levering van Windows 10-updates optimaliseren 
voor het laatste
Distributiepunten, meerdere implementatie-opties

Doorgaans worden kwaliteitsupdates elke maand groter, aangezien de cumulatieve aard betekent dat elke update de wijzigingen bevat die beschikbaar zijn in de vorige updates. Als gevolg hiervan vermindert deze cumulatieve aanpak het aantal problemen en updates dat u op uw apparaat moet downloaden.

Opmerking: Omdat wijzigingen in de naamgeving, kunnen oudere termen zoals CB en CBB nog steeds worden weergegeven in sommige van onze producten, zoals in Groepsbeleid. Als u deze termen tegenkomt, verwijst “CB” naar het halfjaarlijkse kanaal (Targeted), dat niet langer wordt gebruikt, terwijl “CBB” verwijst naar het halfjaarlijkse kanaal.

Kwaliteitsupdates worden sneller gedownload en geïnstalleerd dan functie-updates omdat het kleinere pakketten zijn en ze niet volledig opnieuw hoeven te worden geïnstalleerd, wat ook betekent dat het niet nodig is om een ​​back-up te maken voordat u ze installeert. Het is echter altijd een goed idee om een ​​actuele back-up van uw gegevens te hebben, aangezien fouten en hardwarefouten op elk moment kunnen optreden.

Windows versie

Of u nu Windows 10 Pro of Windows 10 Home gebruikt, u kunt kwaliteitsupdates tot 35 dagen uitstellen. Het enige nadeel is dat u deze updates slechts één keer kunt onderbreken, en wanneer updates worden hervat, moet uw computer de nieuwste kwaliteitsupdate installeren voordat u de optie opnieuw kunt gebruiken.

Ten slotte

Het gebruik van het “Windows as a Service” -model met functie- en kwaliteitsupdates is de benadering van Microsoft om ervoor te zorgen dat apparaten veilig en up-to-date blijven met de nieuwste functies en beveiligingsupdates met behoud van consistentie en betrouwbaarheid.

Dat klopt tenminste in theorie, want we hebben het softwarebedrijf al meerdere keren zien worstelen om de kwaliteitscontrole van de code bij te houden. Nadat de Windows 10 oktober 2018-update bijvoorbeeld moest worden verwijderd vanwege gegevensverlies.

Hoewel de update van mei 2020, maar ook de oktober 2020 update, aanvankelijk eind mei en respectievelijk in oktober werd gelanceerd, kon slechts een klein aantal apparaten deze krijgen. De reden hiervoor is dat de functie update werd uitgebracht met meer dan een dozijn problemen die Microsoft dwongen om tijdelijke compatibiliteitsblokken te plaatsen op veel software- en hardware configuraties, inclusief de Surface apparaten, zoals Surface Pro 7 en Surface Laptop 3.

We zien ook vaak problemen met kwaliteitsupdates die gebruikers na de release begonnen met het melden van problemen zoals het verwijderen van bestanden in eerdere updates, audioproblemen en Blue Screen of Death.

Als u meer technische details over updates wilt weten, kunt u dit Microsoft-ondersteuningsartikel raadplegen.