Verwachte leestijd: 2 minuten

Microsoft heeft Windows 365 aangekondigd. Het is een zakelijke dienst waarmee de computerbesturingssystemen Windows 10 en Windows 11 in de cloud kunnen draaien. Ze draaien vanaf servers van Microsoft. Hiermee worden de systemen ook beschikbaar voor telefoons, tablets en andere apparaten.

Met Windows 365 is Windows 11 Beschikbaar

Tijdens het Ignite evenement heeft Microsoft een cloud pc dienst aangekondigd dat via Windows 365 nu beschikbaar is. Het is vooral bedoeld voor Windows 11 klanten. De Enterprise versie werd begin oktober uitgebracht. Een groot voordeel is dat de host systemen niet hoeven te voldoen aan de strenge systeemvereisten van het nieuwe besturingssysteem. Aan de eis van een Trusted Platform Module wordt voldaan door een virtuele TPM in Windows 365.

Vorige maand stelde het bedrijf Windows 11 cloud pc’s open voor Windows 365 Enterprise klanten, met minstens 300 implementaties. Maar nu kunnen bedrijven van elke omvang een Windows 11 desktop opstarten via de virtualisatieservice.

Windows 11 wordt nu ondersteund in alle virtuele desktop configuraties met minimaal 2 virtuele CPU’s en 4 GB RAM, waarvan er in totaal elf zijn. De goedkoopste, met 2 virtuele CPU’s, 4 GB RAM en 64 GB cloudopslag is beschikbaar voor $ 28,00 of € 28,20 per maand.

Windows 11 in de cloud

Microsoft onthulde Windows 365 voor het eerst in de zomer. Het bedrijf beloofde klanten: een nieuwe manier om Windows 10 of Windows 11 te ervaren.

Met Windows 365 is Windows 11 Beschikbaar
Bron: Microsoft.com

Met de virtualisatieservice kunnen gebruikers een Windows 10 of 11 desktop naar elk van hun apparaten en vanaf elke locatie streamen. Hierdoor wordt het host apparaat in feite een thin client. In plaats van het besturingssysteem en de applicaties lokaal te draaien, waarbij zowel opslagruimte als rekenkracht wordt gebruikt. Kunnen gebruikers met Windows 365 hun apps, gegevens en instellingen naar elk van hun apparaten streamen, inclusief apparaten die draaien op macOS, Linux en Android.

Met Windows 365 is Windows 11 Beschikbaar

Volgens Microsoft biedt de service tal van nieuwe kansen voor bedrijven. Zowel op het gebied van kosten, administratie als productiviteit. Ook al is er geen consumentgerichte configuratie aangekondigd, toch zou het ons niet verbazen als er zoiets als nog wordt geïntroduceerd.

Windows 365 ondersteunde bij de lancering geen Windows 11 cloud pc’s. Nu kunnen klanten profiteren van de upgrades die worden aangeboden met het nieuwe besturingssysteem. Maar ook van de flexibiliteit die wordt geboden door het nieuwe pc als een service model.