Verwachte leestijd: 24 minuten

Krijgt u een zwart scherm op Windows 10? Gebruik dit Windows 10 artikel om het probleem op te lossen.

Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10

Wat gaan we doen

In Windows 10 is een van de meest vervelende problemen die u kunt tegenkomen een zwart scherm, omdat u geen foutcode of bericht op het scherm ziet verschijnen om een ​​hint te krijgen over waar u met het oplossen van problemen kunt beginnen.

Een zwart scherm kan om verschillende redenen voorkomen. Het kan te maken hebben met een probleem met een recente update van het grafische stuurprogramma, of het kan optreden tijdens de installatie van een functie-update die een compatibiliteitsprobleem bevat. Het kan ook gebeuren als gevolg van een systeemupdate met fouten. Of het kan een hardwareprobleem zijn met het beeldscherm, de verbinding of de videoadapter.

Wat de reden ook is, er zijn verschillende manieren om de oorzaak te achterhalen en dit probleem op Windows 10 op te lossen, of u nu toegang hebt tot de desktop of niet.

In dit Windows 10 artikel lopen we met u door de instructies om problemen met een zwart scherm in Windows 10 op te lossen.

Verbindingsproblemen met een zwart scherm controleren op Windows 10

Wanneer u een zwart scherm tegenkomt, kunnen veel dingen de oorzaak zijn, waaronder problemen met hardware, software of een combinatie van beide. In de volgende instructies vindt u stappen voor probleemoplossing om dit probleem op Windows 10 op te lossen.

Controleer verbindingsproblemen

Als het zwarte scherm verschijnt voordat u zich kunt aanmelden bij het account, is er waarschijnlijk een verbindingsprobleem tussen het beeldscherm en de computer.

Controleer in deze situatie de fysieke verbinding opnieuw en zorg ervoor dat beide uiteinden van de videosignaalkabel correct zijn aangesloten en dat deze de juiste uitgangspoort gebruikt. Koppel de videosignaalkabel los van beide, sluit deze opnieuw aan en beweeg de muis om te zien of het beeldscherm ontwaakt.

Zorg er ook voor dat de monitor stroom krijgt en de aan / uit knop is ingeschakeld. Mogelijk moet u de ondersteuningswebsite van de fabrikant raadplegen voor meer specifieke details.

Als je meerdere video-uitgangen hebt, probeer dan de verbinding naar een andere poort te schakelen en beweeg de muis of druk op een willekeurige toets op het toetsenbord om het beeldscherm te activeren. Soms kan een driver update wijzigingen bevatten, waardoor het videosignaal naar de verkeerde poort kan worden gestuurd: Displaypoort, HDMI, DVI, Thunderbolt, VGA.

Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10

Mogelijke oorzaken

Als het systeem een ​​discrete en geïntegreerde grafische kaart heeft, kunt u de verbinding naar de ingebouwde videoprocessor omschakelen om te controleren of het probleem bij de discrete kaart zit. Ook kan het vaak gebeuren dat de discrete videokaart na een systeem- of BIOS-update (basisinvoer- / uitvoersysteem) wordt uitgeschakeld en dat u deze opnieuw moet inschakelen in de moederbord instellingen.

Als u een externe monitor gebruikt, kunt u de instellingen van de ingebouwde monitor openen en de helderheid verhogen, aangezien dit de reden kan zijn voor het zwarte scherm. In het instellingenmenu is het ook een goed idee om te controleren of de monitor de juiste invoer gebruikt. Als u niet weet hoe u toegang moet krijgen tot uw monitorinstellingen, raadpleegt u de ondersteuningswebsite van de fabrikant voor specifieke details.

Als je een laptop hebt, gebruik dan de sneltoets om de helderheid van het beeldscherm te verhogen. Gewoonlijk moet u op de functietoets (Fn) en een van de functietoetsen (zoals F8 of F10) klikken.

U kunt ook proberen de monitor op een andere computer aan te sluiten of een andere videosignaalkabel (Displaypoort, HDMI, DVI, VGA of Thunderbolt) gebruiken om te bepalen of u te maken heeft met een kapot beeldscherm of videokaart, of een beschadigde kabel.

Detecteer beeldscherm

Soms ziet u mogelijk een zwart scherm doordat Windows 10 de verbinding met het beeldscherm verliest. U kunt de sneltoets Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10+ Ctrl + Shift + B gebruiken om het videostuurprogramma opnieuw te starten en de link naar de monitor te vernieuwen.

Op tablets, zoals Surface Pro, kun je het scherm wakker maken door drie keer snel tegelijk op de knoppen Volume omhoog en Volume omlaag te drukken.

Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10

Wanneer u deze actie uitvoert, hoort u een piep en activiteit op het scherm om aan te geven dat Windows 10 op de opdracht kan reageren en wordt er opnieuw een verbinding met het beeldscherm tot stand gebracht.

Als alternatief, ervan uitgaande dat Windows 10 reageert, kunt u de sneltoets Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10 + P gebruiken om het menu “Project” te openen. Druk vervolgens nogmaals op de P toets en druk op Enter om tussen de verschillende weergavemodi te schakelen om te zien of het zwarte scherm verdwijnt. (U moet de stappen vier keer herhalen om door alle mogelijke modi te kunnen bladeren.)

Als u niets op het scherm ziet, houdt u de aan / uit knop ongeveer 10 seconden ingedrukt om het apparaat uit te schakelen. Druk vervolgens nogmaals op de aan / uit knop om opnieuw op te starten.

Koppel niet-essentiële apparaten los

Randapparatuur die op de computer is aangesloten, kan de oorzaak zijn van het zwarte scherm met de draaiende puntjes tijdens het lange tijd opstarten. Meestal geven ronddraaiende puntjes tijdens het opstarten aan dat er een update wordt geïnstalleerd. Hierop dient u even te wachten, maar als het lang duurt, kan het een compatibiliteitsprobleem met de hardware zijn.

Als u iets soortgelijks ervaart, koppelt u alle randapparatuur los van uw computer, inclusief printers, camera’s, verwisselbare schijven, Bluetooth, docking station en andere USB-apparaten.

Start het apparaat nog een keer opnieuw op en als alles normaal werkt, is het probleem een ​​van de randapparatuur. U kunt bepalen welk apparaat het probleem veroorzaakt door een voor een opnieuw aan te sluiten totdat u het apparaat tegenkomt dat het conflict veroorzaakt.

Als u eenmaal weet welk randapparaat het probleem veroorzaakt, koppelt u het los, start u de computer opnieuw op, zoekt u online om een ​​oplossing te vinden of neemt u contact op met de fabrikant van uw apparaat voor aanvullende hulp.

Zo repareert u een zwart scherm met bureaublad toegang in Windows 10

Als je een zwart scherm ziet nadat je je hebt aangemeld bij Windows 10 en je kunt nog steeds de muisaanwijzer gebruiken, kan dit een probleem zijn met het Windows Verkenner proces.

Gebruik deze stappen om procesproblemen met Windows Verkenner op te lossen:

 • Gebruik de sneltoets Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te openen.

Tip: U kunt ook de sneltoets Ctrl + Alt + Del gebruiken en vervolgens op de knop Taakbeheer klikken.

 • Eerst klikt u op de knop Meer details in compacte modus.
 • Vervolgens klikt u op het tabblad Processen.
 • Selecteer de Windows Verkenner service.
 • Hierna klikt u op de knop Opnieuw opstarten in de rechterbenedenhoek.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10

Nadat u de stappen heeft voltooid, zou u weer toegang moeten hebben tot het bureaublad.

Start explorer.exe opnieuw

Als de vorige stappen niet hebben gewerkt, kunt u het proces beëindigen en opnieuw starten met behulp van deze stappen:

 1. Gebruik de sneltoets Ctrl + Alt + Delete om Taakbeheer te openen.
 2. Eerst klikt u op de knop Meer details in compacte modus.
 3. Met de rechtermuisknop klikt u op de Windows Verkenner service Selecteer de optie Taak beëindigen; indien beschikbaar.
 4. Hierna klikt u op het menu Bestand.
 5. Selecteer de optie Nieuwe taak uitvoeren.
 6. Typ de volgende opdracht explorer.exe en vink “Deze taak met administratorbevoegdheden maken” aan; klik op de knop OK .
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10

Nadat u de stappen heeft voltooid, zou u uw apparaat normaal moeten kunnen gebruiken.

Zo repareert u een zwart scherm in veilige modus in Windows 10

Als dit een geval is van softwareproblemen en u hebt geen toegang tot het bureaublad, moet u “Geavanceerd opstarten” gebruiken om Windows 10 op te starten in veilige modus om het probleem met het zwarte scherm op te lossen.

Open geavanceerd opstarten met behulp van de drievoudige opstartmethode

Volg deze stappen om toegang te krijgen tot de geavanceerde opstartomgeving:

 • Start de computer.
 • Zodra het Windows-logo op het scherm verschijnt, drukt u op de aan / uit- knop om de opstartprocedure te onderbreken.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Herhaal de vorige stap nog 1 of 2 keer.

Na de derde onderbreking opent Windows 10 de Automatisch Repareren omgeving. Waar u op de knop Geavanceerde opties kunt klikken en vervolgens kunt u doorgaan met de onderstaande stappen om in de veilige modus op te starten.

Open Geavanceerd opstarten met behulp van de opstart media methode

U kunt ook een USB opstartmedium gebruiken om toegang te krijgen tot de geavanceerde opstartinstellingen door deze stappen te volgen:

 • Start de computer met behulp van een opstartbaar USB medium.

Tip: Wanneer uw apparaat niet start vanaf de USB flashdrive, moet u de BIOS-instellingen van het moederbord wijzigen om ervoor te zorgen dat het kan opstarten vanaf USB. U hebt meestal toegang tot het BIOS door het apparaat aan te zetten en op een van de functies, Delete of ESC toets te drukken. Het is echter mogelijk dat u de ondersteuningswebsite van uw fabrikant moet raadplegen voor meer specifieke details.

 • Eerst klikt u op de knop Volgende.
 • In de linkerbenedenhoek klikt u op de link Uw computer herstellen.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10

Start Windows 10 op in de veilige modus

Nadat u de stappen heeft voltooid, gaat u verder met de instructies om toegang te krijgen tot de veilige modus in Windows 10.

Volg deze stappen om Windows 10 op te starten in de veilige modus terwijl u in Geavanceerd opstarten bent:

 • Eerst klikt u op de optie Problemen oplossen.
 • Vervolgens klikt u op de knop Geavanceerde opties.
 • Hierna klikt u op de Startup Settings optie.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Klik op de knop Opnieuw opstarten.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Druk op de Opstartinstellingen op toets 5 of F5 om de optie Veilige modus met netwerkmogelijkheden te selecteren.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10

Nadat het apparaat in de veilige modus is gestart, kunt u verschillende stappen voor probleemoplossing gebruiken om het probleem met het zwarte scherm op te lossen. Bijvoorbeeld het opnieuw installeren van het grafische stuurprogramma, het verwijderen van updates met fouten, het wijzigen van systeeminstellingen en meer (zie onderstaande instructies.

Windows 10 schoon opstarten uit

Gewoonlijk laadt Windows 10, wanneer het apparaat normaal opstart, een aantal services, stuurprogramma’s en applicaties, die op de achtergrond actief blijven. Als een van deze niet correct werkt, is het mogelijk dat er een zwart scherm ontstaat.

Een schone start geeft Windows 10 de opdracht om alleen te starten met een minimale set services, stuurprogramma’s en apps, die u kunnen helpen erachter te komen of iets dat op de achtergrond wordt uitgevoerd, de oorzaak is van het volledig zwart worden van het scherm.

Op Windows 10 is schoon opstarten vergelijkbaar met de veilige modus, maar u kunt één service of software tegelijk opnieuw inschakelen om het probleem nauwkeuriger op te sporen.

Volg deze stappen om Windows 10 schoon op te starten:

 • Open Uitvoeren door sneltoets Windows toets + R
 • Typ in het vak msconfig, klik op OK
 • Klik op het tabblad Services.
 • Vink de optie Alle Microsoft-services verbergen aan.
 • Klik op de knop Alles uitschakelen.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Eerst klikt op de knop Toepassen.
 • Hierna klikt u op het tabblad Opstarten.
 • Vervolgens klikt u op de optie Taakbeheer openen.
 • Tenslotte klikt u op het tabblad Opstarten.
 • Selecteer elke applicatie en klik op de knop Uitschakelen in de rechterbenedenhoek.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Sluit Taakbeheer.
 • Nu klikt u op de knop OK in de Systeemconfiguratie.
 • Start uw computer opnieuw op.

Ook al zal dit proces het probleem niet oplost, toch geeft het u een idee van waar u moet zoeken om het zwarte scherm probleem op te lossen.

Als u na het herstarten van uw computer geen zwart scherm meer ziet, weet u dat er een probleem is met een van de achtergrondprocessen.

Los problemen met een zwart scherm op door selectief opstarten

Gebruik in dit geval deze stappen om de items opnieuw in te schakelen (één voor één) en start uw apparaat opnieuw op om te zien welke het zwarte scherm veroorzaakt:

 • Open Uitvoeren door sneltoets Windows toets + R.
 • Typ in het vak msconfig, klik op OK en Klik op het tabblad Services.
 • Klik op het tabblad Services.
 • Vink de optie Alle Microsoft-services verbergen aan.
 • Bekijk een van de services.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Eerst klikt u op de knop Toepassen.
 • Hierna klikt u op de knop OK.
 • Start uw computer opnieuw op.

Nadat u de stappen heeft voltooid, herhaalt u de stappen voor elk item totdat u de oorzaak van het probleem kunt achterhalen.

Schakel opstartitems opnieuw in

Als geen van de services het probleem lijkt te zijn, gebruik dan deze stappen om de opstartitems opnieuw in te schakelen:

 • Open Start.
 • Zoek naar Taakbeheer.
 • Klik op het tabblad Opstarten.
 • Selecteer een app en klik op de knop Inschakelen in de rechterbenedenhoek.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Sluit Taakbeheer.
 • Start je computer opnieuw op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, herhaalt u de instructies voor elk item totdat u weet welke app het zwarte scherm veroorzaakt.

Als u de wijzigingen ongedaan wilt maken, kunt u dezelfde instructies gebruiken die hierboven zijn beschreven om een ​​schone start uit te voeren, maar zorg ervoor dat u op de knop Alles inschakelen klikt en op de knop Inschakelen voor elke applicatie die eerder was ingeschakeld.

Installeer het grafische stuurprogramma opnieuw of draai het terug

Meestal kan een apparaat een zwart scherm vertonen vanwege een compatibiliteitsprobleem met een grafische driver, die u mogelijk handmatig of via Windows Update hebt geïnstalleerd.

Andere keren is de update van het videostuurprogramma misschien niet het probleem, maar de update die al op het apparaat is geïnstalleerd, is mogelijk beschadigd, en als gevolg hiervan zou u een zwart scherm kunnen krijgen.

Installeer het grafische stuurprogramma opnieuw

Volg deze stappen om het grafische stuurprogramma opnieuw te installeren in de veilige modus:

 • Open Start.
 • Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 • Vouw de vertakking Beeldschermadapters uit.
 • Klik met de rechtermuisknop op de videoadapter en selecteer de optie Apparaat verwijderen.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10

Tip: U kunt ook de optie Stuurprogramma voor dit apparaat verwijderen selecteren om het stuurprogramma van de computer te verwijderen. Soms wordt dit aanbevolen, maar als Windows 10 de driver niet online kan vinden, moet u deze handmatig downloaden van de ondersteuningswebsite van de fabrikant.

 • Tenslotte klikt u op de knop OK.
 • Start uw computer opnieuw op.

Zodra het apparaat opnieuw is opgestart, probeert Windows 10 het grafische stuurprogramma opnieuw te installeren om het probleem met het zwarte scherm automatisch op te lossen.

Als u een zwart scherm ziet na het upgraden naar een nieuwe versie van Windows 10, moet u mogelijk het nieuwste compatibele stuurprogramma downloaden van de ondersteuningswebsite van uw apparaat of grafische fabrikant om het probleem op te lossen.

Rollback grafische driver

Als het probleem zich voordoet na het installeren van een update, is het ook mogelijk om terug te gaan naar de vorige versie van het stuurprogramma.

Volg deze stappen om een stuurprogramma terug te zetten naar een eerdere versie op Windows 10:

 • Open Start.
 • Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 • Vouw de vertakking Beeldschermadapters uit.
 • Klik met de rechtermuisknop op de grafische kaart en selecteer de optie Eigenschappen.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Eerst klikt u op het tabblad Stuurprogramma.
 • Vervolgens klikt u op de knop Vorig stuurprogramma.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Selecteer een reden om de optie voor terugdraaien in te schakelen; selecteer een optie.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Tenslotte klikt u op de knop Ja.
 • Start uw computer opnieuw op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, verwijdert Windows 10 het stuurprogramma en wordt de vorige versie hersteld.

Als de knop Vorig stuurprogramma grijs gekleurd is, heeft Windows 10 geen eerder stuurprogramma beschikbaar. Als een eerdere versie van het stuurprogramma werkte zonder een zwart scherm te laten zien, kunt u mogelijk een oudere versie vinden en downloaden van de ondersteuningswebsite van uw fabrikant, en de instructies van de site gebruiken om de controller te installeren.

Schakel Snel opstarten uit

Soms verschijnt er een zwart scherm omdat de functie voor snel opstarten is ingeschakeld op Windows 10. Snel opstarten is een functie die beschikbaar is in sommige installaties met een specifieke hardwareconfiguratie, waardoor een apparaat sneller kan opstarten. Als het echter problemen veroorzaakt, moet u het mogelijk uitschakelen.

Volg deze stappen om snel opstarten uit te schakelen:

 • Open Start.
 • Zoek naar Configuratiescherm en klik op het bovenste resultaat om de ervaring te openen.
 • Eerst klikt u op Systeem en beveiliging.
 • Vervolgens klikt u op Energiebeheer.
 • Selecteer de optie Kies wat de aan / uit knop doet in het linker deelvenster.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Hierna klikt u op de optie Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Schakel de optie Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) uit .
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
Op ons testsysteem is Snel opstarten niet beschikbaar.
 • Tenslotte klikt u op de knop Wijzigingen opslaan.
 • Start uw computer opnieuw op.

Als snel opstarten het probleem was, zou u na het herstarten van het apparaat geen zwart scherm meer moeten zien.

Schakel hoog contrast uit

Als de computer de functie voor hoog contrast heeft ingeschakeld, kan dit de reden zijn voor het zwarte scherm.

Volg deze stappen om hoog contrast op Windows 10 uit te schakelen in de veilige modus:

 • Open Instellingen.
 • Eerst klikt u op Toegankelijkheid.
 • Vervolgens klikt u op Hoog contrast.
 • Schakel de tuimelschakelaar met hoog contrast uit.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10

Nadat u de stappen hebt voltooid, start u het apparaat opnieuw op om te bevestigen dat het uitschakelen van de functies het probleem met het zwarte scherm oplost.

Stop het ‘RunOnce’ proces

RunOnce is een functie waarmee u opdrachten kunt specificeren die Windows 10 een keer kan uitvoeren en vervolgens verwijdert, maar het kan er ook voor zorgen dat het scherm zwart wordt op een computer.

Gebruik deze stappen om het RunOnce proces te stoppen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Taakbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Klik op het tabblad Processen.
 4. Selecteer het RunOnce proces en klik op de knop Taak beëindigen.
 5. U klikt op het tabblad Services, als het proces niet al op het tabblad Processen stond; Optioneel.
 6. Met de rechtermuisknop klikt u op het item RunOnce en selecteer de knop Stop.
 7. Start uw computer opnieuw op.

Als het RunOnce proces het probleem veroorzaakte, zou u uw apparaat normaal moeten kunnen gebruiken.

Verwijder kwaliteitsupdates

Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat kwaliteitsupdates worden uitgerold met bugs en compatibiliteitsproblemen. Als er onlangs een update is geïnstalleerd en u een zwart scherm ervaart, kunt u dit mogelijk oplossen door deze te verwijderen.

In de veilige modus heb je geen toegang tot de instellingen voor “Update en beveiliging” om een ​​kwaliteitsupdate te verwijderen, maar je kunt nog steeds het Configuratiescherm gebruiken.

Volg deze stappen om updates in de veilige modus te verwijderen:

 • Open Start.
 • Zoek naar Configuratiescherm en klik op het bovenste resultaat om de ervaring te openen.
 • Eerst klikt u op Programma’s en Onderdelen.
 • In het linker deelvenster klikt u op de optie Geïnstalleerde updates weergeven.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Selecteer de meest recente update.
 • Nu klikt u op de knop Verwijderen.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Start uw computer opnieuw op.

Nadat u de stappen heeft voltooid, wordt de update verwijderd en probeert Windows 10 deze pas opnieuw te installeren als de volgende update wordt uitgebracht.

Verwijder beveiligingssoftware

Hoewel beveiligingsprogramma’s zijn ontworpen om uw computer en bestanden veilig te houden, kunnen ze ook problemen veroorzaken, zoals een zwart scherm.

Als u een antivirusprogramma van derden of een ander type beveiligingssoftware gebruikt, kunt u deze tijdelijk verwijderen om te bepalen of de app het probleem veroorzaakt.

Volg deze stappen om een ​​applicatie te verwijderen in de veilige modus:

 • Open Instellingen.
 • Eerst klikt u op Apps.
 • Vervolgens klikt u op Apps en onderdelen.
 • Selecteer de beveiliging app onder het gedeelte Apps en onderdelen.
 • Tenslotte klikt u op de knop Verwijderen.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Ga verder met de instructies op het scherm; indien van toepassing.
 • Start uw computer opnieuw op.

Als u geen zwart scherm meer ziet op Windows 10, kunt u het opnieuw installeren, maar als het probleem opnieuw optreedt, verwijdert u het nogmaals en gaat u naar de ondersteuningswebsite van uw softwareleverancier voor een bijgewerkte versie of aanvullende ondersteuning.

Maak een nieuw Windows 10 account aan

Een probleem met uw huidige account kan ook de reden zijn voor het zwarte scherm op Windows 10.

Als u wilt weten of uw account problemen veroorzaakt, kunt u in de veilige modus een nieuw lokaal account aanmaken. Als het werkt, kunt u overwegen om over te boeken naar het nieuwe account.

Volg de stappen om een ​​nieuw account in de veilige modus te maken:

 • Open Start door er met de rechtse muisknop op te klikken.
 • Ga naar opdrachtprompt (administrator), klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 • Typ de volgende opdracht om een ​​nieuw account te maken en druk op Enter:
net user ACCOUNT-NAME /add
 • Zorg ervoor dat u in de opdracht “ACCOUNT-NAME” wijzigt voor de naam van het account dat u wilt aanmaken.Deze opdracht maakt bijvoorbeeld een account aan met de naam tempuser:
net user tempuser /add
 • Typ de volgende opdracht om het accounttype te wijzigen in “Administrator” en druk op Enter:
net localgroup administrators tempuser /add
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Start uw computer opnieuw op.
 • Log in met het nieuwe gebruikersaccount en maak meteen een wachtwoord aan.

Als de computer geen zwart scherm meer heeft, heeft het probleem te maken met uw oude gebruikersaccount.

Hoe repareert u een zwart scherm met Systeemherstel in Windows 10

Als alternatief kunt u ook de functie Systeemherstel gebruiken om systeemwijzigingen ongedaan te maken met een van de beschikbare herstelpunten, waardoor het probleem met het zwarte scherm in Windows 10 mogelijk kan worden opgelost. U verliest uw bestanden niet, maar afhankelijk van de huidige configuratie kunt u kunnen sommige instellingen, apps en updates verloren gaan. Systeemherstel werkt alleen als u de functie eerder hebt ingeschakeld en geconfigureerd.

Open Geavanceerd opstarten met behulp van de drievoudige opstartmethode

Als het apparaat een zwart scherm heeft, kunt u Systeemherstel niet normaal gebruiken, daarom moet u de herstelomgeving handmatig activeren:

Volg deze stappen om toegang te krijgen tot de geavanceerde opstartomgeving:

 • Start de computer.
 • Zodra het Windows-logo op het scherm verschijnt, drukt u op de aan / uit- knop om de opstartprocedure te onderbreken.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Herhaal de vorige stappen nog twee keer.
 • Na de derde onderbreking wordt Windows 10 geopend in de geavanceerde opstartomgeving en kunt u doorgaan met de onderstaande stappen om Systeemherstel te gebruiken.

Open Geavanceerd opstarten met behulp van de opstartmedia methode

U kunt ook een USB opstartmedium gebruiken om toegang te krijgen tot de geavanceerde opstartinstellingen door deze stappen te volgen:

 • Start de computer met behulp van een opstartbaar USB medium.

Tip: Wanneer uw apparaat niet start vanaf de USB flashdrive, moet u de BIOS-instellingen van het moederbord wijzigen om ervoor te zorgen dat het kan opstarten vanaf USB. Gewoonlijk krijgt u toegang tot het BIOS door het apparaat aan te zetten en op een van de functies; door op Delete toets of de ESC toets te drukken. Het is echter mogelijk dat u de ondersteuningswebsite van uw fabrikant moet raadplegen voor meer specifieke details.

 • Eerst klikt u op de knop Volgende.
 • In de linkerbenedenhoek klikt u op de link Uw computer herstellen.
 • Nadat u de stappen hebt voltooid, gaat u verder met de instructies voor systeemherstel.

Maak wijzigingen ongedaan met Systeemherstel

Volg deze stappen om een ​​computer naar een eerder tijdstip te herstellen om het probleem met het zwarte scherm op te lossen:

 • Eerst klikt u op de optie Geavanceerd opstarten.
 • Vervolgens klikt u op de optie Problemen oplossen.
 • Hierna klikt u op de knop Geavanceerde opties.
 • Dan klikt u op de optie Systeemherstel.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Ga door en klik op de knop Volgende.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Selecteer het meest recent bekende werkende herstelpunt waarvan u denkt dat het het probleem zal oplossen.
 • Nu klikt u op de knop Zoeken naar getroffen programma’s om te bepalen welke apps worden beïnvloed nadat het herstelpunt is gemaakt.
 • Vervolgens klik op de knop Sluiten.
 • Daarna klikt u op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Voltooien.

Nadat u de stappen hebt voltooid, herstelt Systeemherstel het apparaat naar een eerdere tijd en verwijdert systeemwijzigingen sinds de datum van het herstelpunt, waardoor het probleem met het zwarte scherm in Windows 10 mogelijk wordt opgelost.

Hoe repareert u een zwart scherm door de vorige versie van Windows 10 terug te zetten

In het geval dat u compatibiliteitsproblemen ondervindt met een nieuwe versie van Windows 10, kunt u teruggaan naar een eerdere release, zolang u dit binnen de eerste tien dagen na de upgrade doet.

Open Geavanceerd opstarten met behulp van de drievoudige opstartmethode

Als je een zwart scherm voor je hebt, kun je de herstelopties niet gebruiken met de app Instellingen en kun je de veilige modus ook niet gebruiken vanuit Windows 10. Dit betekent dat je dit moet doen. activeer de herstelomgeving handmatig.

Volg deze stappen om toegang te krijgen tot de geavanceerde opstartomgeving:

 • Start de computer.
 • Zodra het Windows-logo op het scherm verschijnt, drukt u op de aan / uit knop om de opstartprocedure te onderbreken.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Herhaal dit nog twee keer.
 • Na de derde onderbreking wordt Windows 10 geopend in de geavanceerde opstartomgeving en kunt u doorgaan met de onderstaande stappen om terug te draaien.

Open Geavanceerd opstarten met behulp van de opstartmedia methode

U kunt ook een USB opstartmedium gebruiken om toegang te krijgen tot de geavanceerde opstartinstellingen door deze stappen te volgen:

 • Start de computer met behulp van een opstartbaar USB medium.

Tip: Wanneer uw apparaat niet start vanaf de USB flashdrive, moet u de BIOS-instellingen van het moederbord wijzigen om ervoor te zorgen dat het kan opstarten vanaf USB. Gewoonlijk krijgt u toegang tot het BIOS door het apparaat aan te zetten en op een van de functies, Delete of ESC toets te drukken. Het is echter mogelijk dat u de ondersteuningswebsite van uw fabrikant moet raadplegen voor meer specifieke details.

 • Eerst klikt u op de knop Volgende.
 • In de linkerbenedenhoek klikt u op de link Uw computer herstellen.

Nadat u de stappen heeft voltooid, gaat u verder met de instructies om terug te keren naar een eerdere versie van Windows 10.

Verwijder de nieuwste versie van Windows 10

Op de pagina Geavanceerde opstartinstellingen kunt u met de volgende stappen teruggaan naar de vorige versie:

 • Klik op de optie Problemen oplossen.
 • Ga naar en klik op de knop Geavanceerde opties.
 • Hierna klikt u op de optie Updates verwijderen.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10
 • Selecteer de optie Laatste functie-update verwijderen.
 • Log in met uw accountgegevens.
 • Vervolgens klikt u op de knop Functie-update verwijderen.
Los Een Zwart Scherm Op in Windows 10

Als terugdraaien naar een eerdere versie het probleem oplost, moet u de upgrade pas weer uitvoeren als u weet dat er een permanente oplossing voor het probleem is.

Op de support pagina van Microsoft staan meer tips om problemen met een zwart scherm in Windows 10 op te lossen.

Hoe repareert u een zwart scherm tijdens de installatie van Windows 10

Wanneer het zwarte scherm verschijnt tijdens de installatie van Windows 10, werkt de installatie waarschijnlijk nog steeds op de achtergrond. Als dit het geval is, kan het enkele uren duren voordat de installatie het proces heeft voltooid, maar het zal uiteindelijk met succes worden voltooid.

Als de installatie na ongeveer zes uur nog steeds met een zwart scherm blijft hangen, moet u proberen de computer uit te schakelen. U kunt het uitschakelen forceren door de aan / uit knop vijf tot tien seconden ingedrukt te houden of totdat het apparaat wordt uitgeschakeld. Koppel vervolgens de voedingskabel los.

Als u een laptop gebruikt, is het ook een goed idee om de batterij te verwijderen; indien mogelijk.

Nadat u de computer hebt uitgeschakeld, koppelt u niet-essentiële randapparatuur los, inclusief: verwijderbare opslag, printer, gamecontroller, netwerkkabel, docking station en secundaire beeldschermen. Schakel indien mogelijk ook uw draadloze en Bluetooth adapters uit. Laat alleen de essentiële zaken aangesloten, zoals een muis, toetsenbord en primaire monitor.

Wacht minimaal 60 seconden, sluit de batterij en het netsnoer opnieuw aan, maar sluit geen randapparatuur opnieuw aan en schakel het apparaat in.

Als het een niet kritieke fout was, zou de installatie moeten worden hervat en met succes moeten worden voltooid. Als u eenmaal op het Windows 10-bureaublad bent, vergeet dan niet om de resterende randapparatuur opnieuw aan te sluiten.

Wanneer het een kritieke fout was en het systeem teruggaat naar de vorige versie, sluit dan uw randapparatuur niet opnieuw aan en installeer de Windows 10-update nog een keer handmatig . Als u probeert te upgraden naar Windows 10, kunt u proberen nog een keer te upgraden, maar deze keer kunt u proberen een opstartbare USB-stick te gebruiken om Windows 10 te installeren.