Negatieve feedback noopt Microsoft tot deze stap

Windows 11 wordt In tegenstelling tot Windows 10 niet geleverd met een speciale tabletmodus. Microsoft heeft besloten verbeteringen toe te passen op de desktop UX om tablets beter te ondersteunen. Deze benadering gebruikte het bedrijf voor het laatst in Windows 8.

Nieuwe Taakbalk Voor Windows 11 Geschrapt

Het spreekt voor zich dat Windows op een 2-in-1 zich tegenwoordig in een veel betere positie bevindt. Er is echter nog ruimte voor de nodige verbeteringen. In recente preview builds heeft Microsoft verschillende verbeteringen en belangrijke wijzigingen aangebracht. Zoals in de taakbalk, om de taakbalk op een tablet of 2-in-1 apparaat beter te ondersteunen.

Minimale taakbalk

Microsoft heeft bijvoorbeeld een nieuwe geminimaliseerde taakbalk interface gemaakt. Die heeft tot doel minder ruimte in te nemen wanneer u deze niet gebruikt. Dit is vooral handig op tablets met een klein scherm. Omdat het meer ruimte geeft aan de apps die op het apparaat worden uitgevoerd. Het lijkt op de manier hoe mobiele besturingssystemen werken.

Nieuwe Taakbalk Voor Windows 11 Geschrapt

Net als bij Android en iOS kunt u omhoog vegen vanaf de taakbalk om deze uit te vouwen en toegang te krijgen tot de vastgezette apps. Wanneer u op een tablet vanaf de onderkant van het bureaublad omhoog veegt, verschijnt er een dikke taakbalk met grote pictogrammen. Op die manier kunnen tabletgebruikers gemakkelijk op de pictogrammen tikken.

Dit klinkt misschien als een goed idee, maar desktop gebruikers zijn de dupe van deze nieuwe functie. Microsoft maakt het moeilijker voor hen om de systeemvak mogelijkheden in Windows 11 te gebruiken. Om deze nieuwe, voor tablets geoptimaliseerde taakbalk beter te ondersteunen, heeft Microsoft de mogelijkheid verwijderd om pictogrammen in het systeemvak te verwijderen.

Dit gebeurt nadat Microsoft enorme hoeveelheden negatieve feedback kreeg op de nieuwe functie.

Met Windows 11 Build 22610 heeft Microsoft nu de voor tablets geoptimaliseerde taakbalk verwijderd. Met de verwijzing naar feedback van vroege testers. Het bedrijf heeft tonnen negatieve recensies heeft ontvangen, omdat de voor tablets geoptimaliseerde taakbalk uiteindelijk bruikbaarheidsproblemen op tablets en vooral op desktop computers veroorzaakte.

Microsoft heeft duidelijk gemaakt dat de functie niet snel terugkeert. Wat betekent dat deze niet wordt geleverd met de jubileumupdate van Windows 11.

Zoals een Microsoft woordvoerder eerder heeft gezegd, zullen functies die in de Bèta of Dev kanalen verschijnen niet altijd het daglicht zien.

Slepen en neerzetten ontbreekt nog in het systeemvak van Windows 11

Hoewel de voor tablets geoptimaliseerde taakbalk uit de preview builds is gehaald, kunnen gebruikers nog steeds geen pictogrammen opnieuw ordenen/slepen en neerzetten in of rond het systeemvak.

Nieuwe Taakbalk Voor Windows 11 Geschrapt

Met andere woorden, als u de systeemvak pictogrammen opnieuw wilt ordenen of pictogrammen naar het systeemvak wilt verplaatsen wanneer ze buiten zijn, is de enige optie om de app Instellingen te gebruiken en handmatig in of uit te schakelen voor alle pictogrammen; indien beschikbaar.

In een Feedback Hub bericht bevestigde Microsoft dat de mogelijkheid voor slepen en neerzetten in het systeemvak is verwijderd.

We zullen deze feedback blijven volgen, maar met de updates die we hebben gemaakt voor de nieuwe tablet geoptimaliseerde taakbalk in Build 22563, ondersteunen we niet langer.

Dat geldt ook voor het slepen van pictogrammen in het systeemvak of tussen het systeemvak en de verborgen pictogrammen. In plaats daarvan dient u het gedeelte Instellingen > Persoonlijke instellingen > Taakbalk > Systeemvak te gebruiken om deze pictogrammen te beheren.

Aldus een woordvoerder van Microsoft.

Op dit moment weten we niet of Microsoft nog steeds bereid is deze onnodige wijziging in de taakbalk ongedaan te maken. Aangezien het bedrijf er op geen enkel openbaar platform over praat.

Zorg er dus voor dat u de feedbackpost in de Feedback Hub goed keurt met een opgestoken duim. Om de ontbrekende slepen en neerzetten functionaliteit in het systeemvak terug te brengen.

Windows 11 22H2 zal later deze maand de RTM status bereiken. Er is dus genoeg tijd voor Microsoft om deze ongewenste wijziging ongedaan te maken.