Wanneer een systeem niet aan de systeemvereisten voldoet; dan geen upgrade naar Windows 11

Verwachte leestijd: 5 minuten

Eind vorige maand zijn de strenge systeemvereisten van Windows 11 opgedoken. Onder andere AMD systemen vanaf de Ryzen 2000 serie worden ondersteund, dienen gebruikers met een CPU uit het blauwe kamp op zijn minst te beschikken over een model uit de 8000 reeks.

Voldoe Aan De Systeemeisen Windows 11

Daarnaast wordt het gebruik van TPM 2.0 verplicht. Volgens Microsoft-topman David Weston moeten deze hoge vereisten voor een veel veiliger systeem zorgen.

Systeemvereisten

Hardware-pictogramSysteemvereisten

Dit zijn de minimale systeemvereisten voor het installeren van Windows 11 op een pc.
Als uw apparaat niet aan deze vereisten voldoet, kunt u Windows 11 mogelijk niet installeren op uw apparaat en is het wellicht slim te overwegen een nieuwe pc aan te schaffen. Als u niet zeker weet of uw pc aan deze vereisten voldoet, kunt u dit navragen bij de OEM (Original Equipment Manufacturer) van uw pc of, als op uw apparaat al Windows 10 wordt uitgevoerd, kunt u de app PC Health Check gebruiken om de compatibiliteit te beoordelen.
Op uw apparaat moet Windows 10, versie 2004 of later, worden uitgevoerd om te kunnen upgraden. Gratis updates zijn beschikbaar via Windows Update in Instellingen > Bijwerken en beveiliging
Processor1 gigahertz (GHz) of sneller met 2 of meer cores op een compatibele 64-bits processor of systeem op een chip (SoC).
RAM4 gigabyte (GB)
Opslag64 GB of een groter opslagapparaat Opmerking: Zie hieronder “Meer informatie over opslagruimte om Windows 11 up-to-date te houden” voor meer details.
SysteemfirmwareGeschikt voor UEFI Secure Boot. Kijk hier voor instructies over hoe je je pc kunt activeren om aan deze vereiste te voldoen.
TPMTrusted Platform Module (TPM) versie 2.0. Kijk hier voor instructies over hoe je pc mogelijk geactiveerd kan worden om aan deze vereiste te voldoen.
Grafische kaartCompatibel met DirectX 12 of nieuwer met WDDM 2.0-stuurprogramma
BeeldschermHigh-definition (720p) beeldscherm dat groter is dan 9” diagonaal, 8 bits per kleurkanaal
Internetverbinding en Microsoft-accountWindows 11 Home editie vereist een internetverbinding en een Microsoft-account.
Om een apparaat in de S-modus van Windows 11 Home uit te schakelen, is ook een internetverbinding vereist. Kom hier meer te weten over S-modus.
Voor alle Windows 11-edities is internettoegang vereist om updates uit te voeren en bepaalde functies te downloaden en te gebruiken. Voor een aantal functies is een Microsoft-account vereist.
Bron: Microsoft.com

Wat u moet weten

Voor bepaalde functies is specifieke hardware nodig. De systeemvereisten om sommige apps uit te voeren, zijn hoger dan de minimale apparaat specificaties van Windows 11. Controleer de compatibiliteitsinformatie van het apparaat voor de apps die je wil installeren. De beschikbare opslagruimte op je toestel varieert op basis van geïnstalleerde apps en updates. De prestaties zullen toenemen bij pc’s van een hogere klasse en met meer mogelijkheden. Mogelijk zijn er in de loop van de tijd aanvullende vereisten voor updates.

Wat zegt Microsoft

Inmiddels heeft de ontwikkelaar tijdens een AMA sessie opnieuw bevestigd dat gebruikers met verouderde systemen vanwege onder meer veiligheidsredenen niet in staat zullen zijn om te upgraden naar de nieuwe Windows-versie:

We weten dat het klote is dat sommige systemen niet in aanmerking komen voor Windows 11. Maar het beste om te onthouden is dat de reden dat we dit doen, is om apparaten productiever te houden en [ervoor te zorgen dat ze] een betere beveiliging hebben dan ooit. Zodat ze beschermd kunnen blijven.

Veilig, veilig, veiligheid

De meest voorname reden voor de strenge systeem eisen lijkt veiligheid te zijn. Microsoft vereiste in eerste instantie het gebruik van TPM 2.0 maar een dag later bleek dat TPM 1.2 ook voldoet. Weer een dag later heeft Microsoft de vereisten opnieuw aangepast, TPM 2.0 is voor zover we weten weer een harde vereiste. TPM is verantwoordelijk voor verschillende functies, zoals:

Voldoe Aan De Systeemeisen Windows 11

Zonder een TPM heeft u niet genoeg lagen in de beveiliging, wat voor extra veiligheid zorgt,

verklaart Weston.

Hogere prijs TPM modules

Na de aankondiging van de systeemvereisten schoten de prijzen van losse TPM modules omhoog, wat aangeeft dat veel systemen geen actieve TPM hebben of hadden en dat gebruikers hier nu pas over nadenken. Microsoft gaat bovendien de beveiligingsvereisten voor Windows Server 2022 verhogen, hiervoor zal TPM 2.0 wél een vereiste zijn. Het nieuws is dus een duidelijke wake-up-call voor administratoren die hun beveiligingsmaatregelen nog kunnen verhogen.

Voldoe Aan De Systeemeisen Windows 11

Maatregelen

Verder gaat Microsoft werken aan het tegenhouden van bepaalde hacks, waaronder het gebruik van de Group Policy. Of dit voldoende zal zijn om alle achterdeurtjes te blokkeren zoals het wijzigen van het Register, zal moeten blijken.

Met groepsbeleid kunt u de hardware handhaving voor Windows 11 niet omzeilen. We zullen u blokkeren om uw apparaat te upgraden naar een niet ondersteunde status, omdat we er echt voor willen zorgen dat uw apparaten ondersteund en veilig blijven.

Tenslotte

Niet lang na het verschijnen van de systeemvereisten, heeft Microsoft aangekondigd dat de eventuele ondersteuning voor de eerste generatie Ryzen- en Intel 7000-processoren alsnog wordt bekeken. De ontwikkelaar heeft geen nieuwe informatie verschaft op dit gebied.