Voor alle ondersteunende apparaten

Verwachte leestijd: 3 minuten

Na lange tijd testen is hij er, Windows 11 is gearriveerd. Het gloednieuwe besturingssysteem wordt echter alleen voor bepaalde apparaten uitgebracht. 

Windows 11 is Gearriveerd

Ook wel Windows 11 versie 21H2, zoals de upgrade ook wordt genoemd. Het is een grote update en bestaat voornamelijk uit ontwerpverbeteringen om het besturingssysteem te verfijnen. Ter voorbereiding op de volgende generatie apparaten.

Windows 11 is Gearriveerd

Microsoft heeft bevestigd dat Windows 11 algemeen beschikbaar is op 5 oktober, maar de uitrol hangt af van waar u bent. Sommige gebruikers kunnen de update nu downloaden door handmatig te controleren op updates. Zorg er dan wel voor dat uw desktop of laptop officieel wordt ondersteund.

Zoals u weet, Windows 11 vereist de 8e generatie processor van Intel of nieuwere processor en AMD Zen 2 en nieuwer. Als u aan deze vereisten voldoet, zorg er dan voor dat u de TPM 2.0 en de Secure Boot optie hebt ingeschakeld in de BIOS instellingen van uw pc. Daarnaast heeft u minimaal 4 GB RAM en 64 GB opslagruimte nodig. Voor moderne pc’s zullen deze vereisten geen probleem zijn.

Windows 11 is Gearriveerd

U kunt de upgrade downloaden door de knop Downloaden en installeren te klikken. Als u vandaag Windows 11 downloadt en installeert, krijgt u build 22000.194 en versie 21H2. In de komende weken zullen Cumulatieve updates met aanvullende reparaties worden uitgebracht.

Wanneer u een apparaat hebt dat niet aan deze vereisten voldoet, verschijnt er een compatibiliteit foutbericht op uw scherm. U kunt dan Windows 10 blijven gebruiken of een nieuw apparaat kopen. Tevens kunt u het besturingssysteem handmatig installeren, maar uw pc komt dan niet meer in aanmerking voor updates of ondersteuning van Microsoft.

Een langzame uitrol van Windows 11

Microsoft is vrij voorzichtig met de uitrol van Windows 11. Als gevolg hiervan zal Windows 11 worden aangeboden op apparaten die zijn geselecteerd. Dit lijkt een andere benadering van Microsoft.

Deze aanpak is natuurlijk niet nieuw, het is een standaardpraktijk voor Windows 10 functie updates geworden na de update van oktober 2018. Die verwijderde persoonlijke bestanden van gebruikers. De gefaseerde of langzame uitrol zorgt ervoor dat niet te veel toestellen de update krijgen wanneer gebruikers op updates zoeken en last krijgen van onbekende fouten.

De uitrol van Windows 11 zal naar verwachting echter langzamer zijn dan de functie of algemene updates van Windows 10. Dat is logisch, vooral omdat Windows 11 een enorme upgrade is. Het ontwerp van het menu Start, de taakbalk en zelfs het Artie Centrum is verandert. Deze functie upgrade omvat ook kleine toevoegingen zoals DNS over HTTPS ondersteuning.

Woordvoerders van Microsoft hebben gezegd dat Windows 11 de komende maanden in golven zal blijven uitrollen. Naar verwachting zal uitrol in het voorjaar van 2022 voltooid zal zijn. Windows 11 is een optionele release, wat betekent dat gebruikers de keuze hebben om de installatie over te slaan en bij Windows 10 te blijven.

Voor degenen die Windows 10 verkiezen boven Windows 11, krijgen binnenkort Windows 10 versie 21H2.

Vandaag heeft Microsoft Windows 11 beschikbaar gesteld om te downloaden via installatiemedia en tools zoals de Upgrade Tool.