• Microsoft heeft een Extended security update of ESU programma aangekondigd voor Windows 10.
  • Met het ESU programma kunnen gebruikers betalen voor maandelijkse beveiligingsupdates na het einde van de ondersteuningsdatum voor Windows 10.
  • Windows 10 zal in oktober 2025 het einde van zijn levensduur bereiken.
  • Voor het eerst kunnen zowel commerciële als consumentenklanten zich abonneren op het ESU programma van Microsoft.

Microsoft heeft vandaag aangekondigd dat het een uitgebreid beveiligingsupdateprogramma voor Windows 10 zal lanceren wanneer het besturingssysteem in oktober 2025 het einde van de ondersteuning bereikt. Net als het Windows 7 ESU programma wordt het besturingssysteem na de beëindiging in 2025 nog drie jaar ondersteunt. Updates zijn dan alleen nog beschikbaar voor klanten die bereid zijn ervoor te betalen.

Voorheen was het ESU programma beperkt tot de commerciële klanten van Microsoft. Maar voor het eerst biedt Microsoft het programma aan voor iedereen. Dit betekent dat gebruikers die Windows 10 op hun persoonlijke machines gebruiken, die ook na oktober 2025 kunnen gebruiken. Als zij betalen voor een verlengde ondersteuning of wanneer zij niet willen upgraden naar Windows 11.

Het bedrijf heeft nog geen prijsinformatie bekendgemaakt, maar een ondersteuningsdocument dat eerder vandaag is gepubliceerd. Daarin zegt Microsoft dat zowel individuele consumenten als organisaties zich kunnen aanmelden voor een abonnement. Bij zo’n abonnement betaalt u jaarlijks een bedrag voor de ontvangst van updates:

Als u een individuele consument of een organisatie bent die ervoor kiest Windows 10 te blijven gebruiken. Ook na het einde van de ondersteuning op 14 oktober 2025. U heeft dan nog de mogelijkheid om uw pc in te schrijven voor het betaalde Extended Security Updates ESU programma. 

Het ESU programma maakt het mogelijk PC’s met kritieke en belangrijke beveiligingsupdates te laten ontvangen. Dat gebeurt via een jaarlijkse abonnementsservice nadat de ondersteuning is beëindigd. Meer details, inclusief prijzen, zullen op een later tijdstip worden verstrekt.

Ook biedt het ESU programma individuele consumenten en organisaties van elke omvang de mogelijkheid om Windows 10 op een veiligere manier te blijven gebruiken. Ook na het einde van de ondersteuning.

Microsoft zegt zich te blijven inzetten voor het einde van de ondersteuningsdatum voor Windows 10. Zij heeft geen plannen om deze te verlengen na de huidige datum van 14 oktober 2025. Dit betekent dat gebruikers van Windows 10 vanaf november 2025 moeten betalen voor maandelijkse beveiligingsupdates, of zij moeten upgraden naar Windows 11. Anders lopen ze het risico om blootgesteld te worden aan niet-geüpdatete kwetsbaarheden en fouten die worden ontdekt nadat de ondersteuning is beëindigd.

Microsoft maakt duidelijk dat het ESU-programma alleen bedoeld is voor beveiligingsupdates, wat betekent dat het bedrijf na 14 oktober 2025 geen nieuwe functies voor Windows 10 zal leveren. Het ESU programma is voornamelijk bedoeld voor commerciële klanten die hun computer(s) niet kunnen upgraden van Windows 10 voordat de ondersteuning eindigt. 

Uiteraard worden gebruikers niet gedwongen om voor dit abonnement te betalen. Windows 10 blijft na oktober 2025 normaal werken, maar krijgt geen beveiligingsupdates meer. Tenzij u zich abonneert op het uitgebreide ondersteunings-programma van Microsoft. 

Naast het ESU programma heeft Microsoft aangekondigd dat zakelijke klanten de mogelijkheid zullen hebben om pc’s met Windows 10 die niet in aanmerking komen voor Windows 11 te transformeren naar een Windows 365 machine. Hierdoor kunt u gebruik maken van Windows 11 vanuit de Cloud, u kunt het dan streamen. Deze apparaten worden automatisch en zonder extra kosten ingeschreven in het ESU programma als onderdeel van het Windows 365 abonnement.

Deze optie is alleen beschikbaar voor commerciële klanten, omdat Windows 365 momenteel niet beschikbaar is als abonnementsservice voor consumenten.