Het vlaggenschip van Microsoft, Windows 10, gaat de laatste twee jaar van beveiligingsupdates en fout reparaties in. Dit betekent dat de technologiegigant daarna niet langer reguliere updates zal bieden. Waardoor gebruikers kwetsbaar worden voor potentiële cyberdreigingen.
Het aftellen naar het einde van de levensduur van Windows 10 is begonnen. Daarom is het essentieel dat gebruikers op de hoogte blijven. Begin vandaag al om de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hun apparaten veilig zijn.
Windows 10 het einde van zijn levensduur nadert
Nu nadert Windows 10 de laatste ondersteuningsfase. Gebruikers dienen er rekening mee te houden dat Microsoft de ondersteuning na 14 oktober 2025 zal stoppen. Ook stopt zij met het verstrekken van regelmatige beveiligingsupdates en het verhelpen van fouten.
Dit brengt zowel individuele gebruikers als bedrijven risico’s met zich mee. Omdat die niet geüpdatete kwetsbaarheden kunnen worden uitgebuit door hackers en malware. Het is van cruciaal belang van dit feit te begrijpen. Ook al nadert voor Windows 10 het einde levensduur, het zal goed blijven functioneren. Echter het gebrek aan beveiligingsupdates zal geleidelijk zijn vermogen om zich ontwikkelende cyberdreigingen te weerstaan zal verminderen.
Om de risico’s die gepaard gaan met het einde van de beveiligingsupdates voor Windows 10 te beperken. Dienen gebruikers overwegen om naar Windows 11 te upgraden. U kunt ook naar een alternatief besturingssysteem zoeken. Microsoft raadt aan om naar Windows 11 te migreren voor degenen die aan de systeemvereisten voldoen.
Het upgraden naar een nieuw besturingssysteem garandeert toegang tot de nieuwste beveiligingsfuncties en updates. Waardoor een sterkere verdediging tegen mogelijke cyberaanvallen ontstaat. Bovendien dienen gebruikers hun software, inclusief antivirusprogramma’s en andere beveiligingshulpmiddelen, regelmatig bij te werken. Om de kans te verkleinen dat ze het slachtoffer worden van opkomende bedreigingen.
Wat gebruikers moeten weten
Wanneer Windows 10 het einde van zijn levensduur bereikt, moeten gebruikers voorbereid zijn op mogelijke beveiligingsrisico’s en passende actie ondernemen. Ten eerste is het essentieel om een back-up te maken van alle belangrijke bestanden en gegevens te maken. Dat kan op een extern opslagapparaat of via een cloud service als OneDrive.
Deze voorzorgsmaatregel zorgt ervoor dat waardevolle informatie veilig blijft in het geval van een inbreuk op de beveiliging of een systeemstoring. Bovendien dienen gebruikers te overwegen om aanvullende beveiligingsmaatregelen te implementeren. Zoals het gebruik van gerenommeerde antivirussoftware, het inschakelen van een firewall en het regelmatig scannen van hun apparaten op malware.
Bovendien moeten gebruikers voorzichtig zijn bij het surfen op internet en het downloaden van bestanden, aangezien kwaadwillende actoren zich vaak richten op verouderde besturingssystemen. Het is van cruciaal belang om waakzaam te zijn, verdachte websites te vermijden en geen bestanden te downloaden van onbetrouwbare bronnen.
Bovendien dienen gebruikers zichzelf te informeren over veelvoorkomende cyberdreigingen en veilige online praktijken toepassen. Zoals het creëren van sterke en unieke wachtwoorden, het mogelijk maken van multi-factor authenticatie en op hun hoede zijn voor phishing-pogingen.
Uitzonderingen
Er is ten minste één uitzondering op deze uiterste datum. Deze is van toepassing op pc’s met Windows 10 Enterprise Long Term Servicing-edities. In totaal heeft Microsoft vier van deze edities uitgebracht. De Long Term Servicing Branch (LTSB) van 2015 beëindigt de ondersteuning op 14 oktober 2025, samen met de de Home en Pro edities.
De ondersteuning voor de LTSB-release van 2016 eindigt een jaar later, op 13 oktober 2026. Vanaf 2019 veranderde de naam in Long Term Servicing Channel (LTSC). Voor Windows 10 Enterprise LTSC 2019 is de einddatum 9 januari 2029. Verwarrend genoeg heeft Windows 10 Enterprise LTSC 2021 slechts een ondersteuningslevenscyclus van vijf jaar, wat betekent dat de ondersteuning op 12 januari 2027 wordt beëindigd.
Neem maatregelen
Nu Windows 10 de laatste twee jaar van beveiligingsupdates ingaat, moeten gebruikers het belang inzien van het onderhouden van een veilige computeromgeving. Door proactief te upgraden naar de nieuwste versie van Windows, aanvullende beveiligingsmaatregelen te implementeren en veilige online gewoonten in praktijk te brengen, wordt het risico om het slachtoffer te worden van cyberaanvallen aanzienlijk verminderd. Door op de hoogte te blijven en passende actie te ondernemen, kunnen gebruikers ervoor zorgen dat hun apparaten beschermd blijven, zelfs als Windows 10 het einde van zijn levenscyclus bereikt.