Ophef van Windows 11 Preview testers dwingt Microsoft tot draai

Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft heeft zijn beslissing om gebruikers gedwongen om te leiden van het configuratiescherm, Netwerkverbindingen ncpa.cpl naar het scherm Geavanceerde netwerkinstellingen teruggedraaid.

Microsoft Herstelt Ncpacpl Voor Netwerk

Microsoft is al enige tijd op een missie om alle overblijfselen van oudere versies van Windows te verwijderen. Eén van de doelen was het Configuratiescherm. Waarbij Microsoft de modules geleidelijk vervangt door nieuwe moderne versies in de app Instellingen Microsoft Herstelt Ncpacpl Voor Netwerk.

Onlangs heeft Microsoft het configuratiescherm onderdeel Netwerkverbindingen (ncpa.cpl) in een Windows 11 Preview Build gedegradeerd. Door elke poging om het te openen om te leiden naar het scherm Geavanceerde netwerkinstellingen.

Microsoft Herstelt Ncpacpl Voor Netwerk

Het Configuratiescherm is niet verwijderd. Microsoft had alleen de toegang tot een applet effectief verwijderd.

In de nieuwste Windows 11 preview build 22538 lijkt de toegang tot het configuratiescherm onderdeel Netwerkverbindingen (ncpa.cpl) door het softwarebedrijf te zijn hersteld.

Herontwerp Windows 11

De afgelopen jaren is Microsoft langzaam begonnen met het afbreken van de oude interface van het Configuratiescherm. Dit gebeurt door gebruikers om te leiden naar de moderne app Instellingen Microsoft Herstelt Ncpacpl Voor Netwerk.

Microsoft Herstelt Ncpacpl Voor Netwerk

Het begon met het omleiden van het onderdeel systeem in het configuratiescherm naar het instellingenscherm Info. Dit werd gevolgd door omleidingen van het onderdeel Programma’s en onderdelen. Van het configuratiescherm naar het nieuwere Apps en onderdelen in de app Instellingen Microsoft Herstelt Ncpacpl Voor Netwerk.

Microsoft is doorgegaan met deze wijzigingen van het Configuratiescherm in Windows 11. Hierbij werd het onderdeel Netwerkverbindingen (ncpa.cpl) in het Configuratiescherm in recente builds voor ontwikkelaars omleidt naar het scherm Geavanceerde netwerkinstellingen.

Het bestand dat bij het configuratiescherm hoort, wordt niet verwijderd. Dat weten we omdat het bestand ncpa.cpl nog steeds bestaat in de map:

C:\Windows\System32.
Microsoft Herstelt Ncpacpl Voor Netwerk

Wanneer een Windows 11 tester echter probeerde ncpa.cpl te openen. Verwees het besturingssysteem de gebruikers automatisch door naar het scherm Geavanceerde netwerkinstellingen, zoals eerder weergegeven. Dit verwijderde effectief de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het oudere, voor veel gebruikers meer bruikbare, bedieningspaneel.

Met de release van de Windows 11 preview build 22538 is Microsoft teruggekomen op hun beslissing. In het configuratiescherm is Netwerkverbindingen weer beschikbaar.

Microsoft Herstelt Ncpacpl Voor Netwerk
Netwerkverbindingen in Configuratiescherm weer beschikbaar

Microsoft heeft geen andere reden voor deze wijziging gegeven dan deze melding:

Voor degenen die het nodig hebben, u heeft weer rechtstreeks toegang tot ncpa.cpl.

Zo schrijft Microsoft in een veranderingen log.

Reddit

Het is niet duidelijk waarom Microsoft deze draai heeft gemaakt met deze wijziging. Maar Windows beheerders in /r/sysadmin plaatsten gekscherend de opmerking dat Microsoft programmeurs netwerkproblemen niet konden oplossen vanaf de Instellingen app.

Mijn gok is dat hun programmeurs wat problemen hadden met de netwerk stack. Die ze niet effectief konden oplossen met de nieuwe interface… dus hebben ze de oude er weer in gezet ;).

 Aldus een gebruiker op Reddit.