Verwachte leestijd: 5 minuten

Microsoft lanceerde een paar jaar geleden een campagne voor een gratis upgrade naar Windows 10. Als onderdeel van de campagne stond Microsoft toe om Windows 7 of 8.1 machines gratis te upgraden naar Windows 10. Uit tests blijkt echter dat het aanbod nog steeds gratis is en ook geldt voor Windows 11.

Windows 781 Gratis Upgrade Windows 11

De ondersteuning voor Windows 7 eindigde in 2020 dat zelfde jaar bracht Microsoft de laatste update voor het besturingssysteem uit. Microsoft geeft ook geen beveiligingsupdates of noodpatches vrij. Tenzij u een bedrijf leidt en bereid bent het bedrijf te betalen voor voortdurende ondersteuning.

Windows 7 sleutel werkt ook

Het goede nieuws is dat als u een Windows 7-sleutel hebt of er een uit de bestaande Windows 7-hardware kunt halen, u deze kunt gebruiken om elk apparaat naar Windows 11 te upgraden. Dit geldt echter alleen voor legitieme exemplaren van Windows 7, waar een upgrade naar Windows 11 is beschikbaar zonder extra kosten.

Tijdens het testen konden we Windows 11 installeren met een product sleutel van Windows 7. Ook het activeren, op een oude laptop bleek geen enkel probleem te zijn. Microsoft moet nog commentaar hierop geven, maar dit zou niet echt als een verrassing moeten komen.

Veel gebruikers hebben eerder bevestigd dat als u een product sleutel voor Windows 7 in bezit heeft, u kunt upgraden naar Windows 10. Het is gratis en u krijgt een digitale licentie, dat geldt ook voor Windows 11.

Upgrade naar Windows 11

Een Microsoft woordvoerder bevestigde eerder dat de gratis upgrade voor een jaar pure marketing was. Deze product sleutels zouden moeten blijven werken totdat Microsoft het licentiebeleid ingrijpend wijzigt.

Aankooptips voor een licentie

Windows 781 Gratis Upgrade Windows 11

Wanneer u een nieuwe licentie nodig heeft, neem dan deze tips in acht om teleurstelling te voorkomen:

1. Gezond verstand

Bij het selecteren van een licentie speelt het gezonde verstand een belangrijke rol. Als de prijs van een aangeboden licentie te goed lijkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook. Toch kan een aantrekkelijk geprijsde licentie wel degelijk legitiem en daarmee interessant zijn, zolang u weet om welk type licentie het gaat.


Windows 781 Gratis Upgrade Windows 11

Er zijn verschillende soorten Windows-licenties, waaronder:

 1. Retail: een licentie voor één exemplaar van Windows, die u kunt kopen en gebruiken op één computer.
 2. OEM: een licentie die wordt verkocht aan computerfabrikanten en die wordt geïnstalleerd op nieuwe pc’s die ze produceren. Deze licentie is niet bedoeld voor doorverkoop.
 3. Volume licensing: deze licentie is bedoeld voor bedrijven en organisaties die meer dan vijf Windows-licenties nodig hebben. Ze kunnen deze licentie kopen in bulk tegen een gereduceerde prijs.
 4. Educatie: deze licentie is bedoeld voor scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen. Het biedt Windows tegen een gereduceerd tarief aan.
 5. Enterprise: deze licentie is bedoeld voor grote bedrijven en organisaties die specifieke functies en beheer tools nodig hebben die niet beschikbaar zijn in de standaardversies van Windows.

Het type licentie dat u nodig hebt, hangt af van uw specifieke situatie en het aantal computers waarop u Windows wilt installeren.


2. Oorsprong product sleutel

Wil je weten waar de aangeboden product sleutel zijn oorsprong heeft, neem dan contact op met de (web)winkel en doe navraag om welk type licentie het gaat. Goede verkopers kunnen tekst en uitleg geven over de licentievormen die zij aanbieden.

3. Via een Microsoft-partner

Ben je op zoek naar een Windows- of Office-licentie, controleer dan eventueel of de licentie wordt aangeboden door een Microsoft-partner. Een Microsoft-partner moet voldoen aan regels om de titel te mogen dragen en dit biedt een extra laag zekerheid.

4. Overige ervaringen

Ben je nog niet bekend met de (web)winkel waar je de licentie wilt aanschaffen, controleer dan online of er klantervaringen zijn met de winkel. Je krijgt hiermee direct een goed beeld van de aanbieder.

5. De juiste betaalmethode

Wanneer je hiervoor de mogelijkheid hebt, verricht de betaling dan met een creditcard of via een PayPal-account. In tegenstelling tot een ‘directe’ betaling, zoals overschrijving of iDeal betaling, bent u bij de eerdergenoemde betaalmethoden beter beschermd. Wanneer de aankoop niet in orde is kunt u in veel gevallen de betaling terugvorderen.

Gratis upgrade

Zo krijgt u gratis een Windows 10 of Windows 11 upgrade:

Voldoet uw pc niet aan de gestelde eisen voor Windows 11 overweeg dan een nieuwe pc te kopen. Of upgrade naar Windows 10.

 • Open Media Creation Tool of Setup.exe
 • Selecteer Upgrade deze pc nu.
Windows 781 Gratis Upgrade Windows 11
 • Accepteer de algemene voorwaarden.
Windows 781 Gratis Upgrade Windows 11
 • Kies de optie:

Upgrade: Windows installeren en bestanden, instellingen en toepassingen behouden.

 • Voer geen nieuwe installatie uit. Kies er in plaats daarvan voor om uw gegevens te bewaren.
 • Als u klaar bent, heeft uw pc een digitale licentie van Windows 10/11.

Uiteindelijk is dit goed nieuws voor Windows 7 gebruikers. Het is echter onwaarschijnlijk dat een Windows 7 pc voldoet aan de hardware eisen van Windows 11. De meest recente Windows 10 laptops voldoen vaak ook niet aan de hardware eisen van Microsoft.

Het bedrijf heeft na de introductie van Windows 11 de vereisen opgeschroefd, u dient ten minste een 8e generatie processor of nieuwer in uw pc of laptop te hebben.